Τση Κρήτης το γλυκό ψωμί στην τάβλα θα προσμένει, να ρθούν οι φίλοι οι καλοί κι ξένοι να κοπιάσουν. Ρακή δροσάτη να γευτούν και ντάκο παξιμάδι. Καλτσιούνια, ξεροτήγανα, αρνί και σταμναγκάθι και δίπλα η λύρα συντροφιά το κέρασμα τση Κρήτης... Σμαραγδάκι...

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΓΡΑΦΕΙ...!!!!!!ΤΟΥ ..ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ ....ΤΟ ΠΑΙΔΙ......!!!!!!!!



Η Γιαγιά μου 
Η γιαγιά μου είναι χελώνα. Έχει όμως καβούκι μαλακό, αγνό. Είναι πάντα ζεστή, αφράτη και ζαρωμένη. Είναι γκρι και άσπρη. Έχει μάτια μικρού παιδιού, που κάθε φορά που σε κοιτάζουν θες να κλαις από ευτυχία. Είναι τρυφερή κι ευαίσθητη κι έχει για καρδιά ένα χρωματιστό πλεκτό κουβάρι. Είναι η χαρά της βροχής και της λιακάδας. Κι είναι η γιαγιά μου. 
Η γιαγιά μου είναι ένα σαλιγκαράκι. Το κέλυφος της μοιάζει τόσο μικρό και στενόχωρο, όμως μέσα αν μπεις είναι γεμάτο κόσμο κι αγάπη και πάντα έχει χώρο για σένα! Έχει πάντοτε τα γλυκά της στολισμένα και φανταχτερά, να τα βλέπεις και να νοιώθεις πως βρίσκεσαι στον παράδεισο.. κι έχει και πολλά κεντήματα, μικρά και μεγάλα, που με τόσο μεράκι φτιάχνει.  
Η γιαγιά μου είναι πεταλούδα. Ζωγραφίζει ταξίδια μακρινά, εκεί που ονειρεύεται πως βρίσκεται και χαζεύει το τοπίο. Βάζει χρώματα ζεστά και φωτεινά σαν την καρδιά της και όταν κρατά τα χρώματα στα χέρια, μοιάζει μικρό μωρό που μόλις ανακαλύπτει τον κόσμο. Η γιαγιά μου γράφει για τη ζωή, για την ψυχή, για την αγάπη. Μιλά για την ομορφιά του καθενός και του συνόλου, για τις μυρωδιές των λουλουδιών και για τα γκρίζα μαλλιά του παππού μου. Γράφει για κείνη, για μένα, για όλους. Γράφει για να μου δείξει πως ο κόσμος μπορεί να είναι ευτυχισμένος. 
Η γιαγιά μου είναι αγάπη. Με σκεπάζει με την καρδιά της και δεν κρυώνω ποτέ. Κοντά της σαν πάω, ακούω και κάνει τικ- τακ, τικ- τακ… Μέσα στα μάτια με κοιτάει και μοιράζεται μαζί μου τις βουνοκορφές και τις θάλασσες του κόσμου. Μ’ αγκαλιάζει και νιώθω το σώμα μου να μην χωρά τόση ευλογία και στοργή.  Μου μιλάει και με ταξιδεύει στα μονοπάτια του μυαλού της και μ’ αφήνει και ανακαλύπτω ένα κόσμο μαγικό, γεμάτο χρώματα. 
Η γιαγιά μου είναι λιοντάρι. Μπορεί να μοιάζει εύθραυστη και μικρή, μα έχει μέσα της δύναμη μεγάλη. Τίποτα στον κόσμο δεν την τρομάζει! Βρίσκεται μπροστά σε μπερδεμένα μονοπάτια μα της μοιάζουν γραμμή ευθεία. Ποτέ δε διστάζει να πει αυτό που θέλει και πάντα έχει μια συμβουλή να μου δώσει. Κι όταν φοβάμαι, με χαϊδεύει.. και όλους τους καημούς κομμάτια τους κάνει.  
Η γιαγιά μου είναι η ζωή. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην θέλει να δοκιμάσει. Όλα της αρέσουν κι όλα θέλει να τα προσπαθεί. Πάντα μου γελάει και με φιλάει στο μάγουλο απαλά κι όταν χαίρεται για μένα δακρύζει… όπως τα μωρά. Ξέρει τα μυστικά του κόσμου και ποτέ δεν στερεύει από ιστορίες. Είναι σαν ποτάμι δροσερό που κουβαλά μαζί του βατραχάκια και λουλούδια, κι όταν το θες, μπορείς να μπεις και να ξεπλυθείς μέχρι το μεδούλι.  
Η γιαγιά μου είναι ο αέρας. Πάντα κοντά και πάντα ζεστά, πάντα γελαστά και πάντα φυσικά,  πάντα μαγικά και πάντα τρυφερά… πάντα η γιαγιά, η καλή μου γιαγιά. 

Στη γιαγιά μου,  
με πολύ αγάπη, 
που ξεπερνά τον ουρανό και βουτά στον ωκεανό.  
4/2/2012

  

54 σχόλια:

  1. Αν γράψει μια μέρα έστω και τα μισά λόγια από αυτά... του παιδιού μου το παιδί...για την γιαγιά του...
    Θα γίνω ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου....φιλιά Ρούλα μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα τα γράψει ΜΙΑ μου να είσαι σίγουρη και αν δεν μπορεί να τα γραψει ..θα σου τα πεί....να τα περιμένεις ..το εγγονι έχει άλλο δέσιμο με την γιαγια και τον παππού.. ...και ναι να μου επιτρέψεις να σου πώ πως νιώθω ..ενας ευτυχισμένος άνθρωπος....!!! σε φιλώ και σου το ευχωμαι ολόψυχα να το νιώσεις και εσύ..!!!!!

      Διαγραφή
  2. ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ ΡΟΥΛΙΤΣΑ ΜΟΥ!!!!!!!!!
    ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΩ ΓΙΑΓΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ!!!!!!!!!
    ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΜΟΥ ΤΑ ΠΕΙ, ΕΓΩ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ!!!!!!!!
    ΝΑΞΕΡΕΣ ΠΟΣΟ ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΣ!!!!!!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ νομίζεις ΡΕΝΑ μου το ήξερα ότι στο μυαλό της με ειχε πλασει έτσι;;; εμεινα όταν το διαβασα..!!!ειναι παντως πολύ όμορφα να βλεπουν τα εγγονια έτσι τις γιαγιαδες και τους παππούδες..να πάρει η ευχή και μενα με συγκίνησε η Γιωργίνα μου..!!!!να ειναι καλά και νατα βλέπει η Παναγια όλα τα παιδιά...σε φιλώ ...γλυκα,,,

      Διαγραφή
  3. ΡΟΥΛΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ!!!!!!!!!! ΕΧΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΤΕΛΙΚΑ!!!!!!!
    ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕΣ; ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ.....ΧΑ ΧΑ ΧΑ!!!!!ΞΕΡΩ...ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ε;
    ΑΝΤΕ Η ΜΑΡΙΑ ΘΑ ΣΤΟ ΖΩΓΡΑΦΙΣΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ!!!!!!!!!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΑΡΔΟΥΛΑ ΜΟΥ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά που έγραψε η εγγονή μου ...και παρεπιτοντως ειναι το πιο μικρό μας ετων 17... δεν ξέρω πως τα σκέφτηκε και να πώ την αλήθεια επειδή συγκινήθηκα πολύ όταν τα διαβασα..θέλησα να τα μοιραστώ μαζί σας...οσο για τον παππου της ίσως γραψει και για εκεινον κάποια στιγμή.....παππους και εγγονή ..εχουνε παρει παραμάσχαλα το μπλοκ μου ....δεν παιζω...!!!!εγώ ποτε θα κανω τα δικά μου;;;; έ;;; να ειναι γεροί και καλα και ας το παρουνε όλο..χι..χι.. φιλακια...πολλα..

      Διαγραφή
  4. ΤΙ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΤΡΥΦΕΡΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ??????ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΙΝΉΘΗΚΑ,,,,,ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΤΗΝ ΕΓΓΟΝΟΥΛΑ ΣΑΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΝΕΝΑ μου εγώ να δεις τι έπαθα που τα διάβασα....και ειμαι γεματη απορία που τα σκεφτηκε....και τα έγραψε....να ειναι καλά όπως και όλα τα παιδια του κόσμου...!!!!!φιλακια...

      Διαγραφή
  5. H γιαγιά αυτή είναι η γιαγιά που ποτέ δεν είχα. Θέλω μόνο να πω πόσο τυχερό είναι του παιδιού σου το παιδί γιατι εστω κι αν δεν το εγραψε αυτό θα μπορούσε να το είχε γράψει. Μιά γιαγιά που γράφει έτσι είναι σίγουρα όλα αυτα που περιγράφεις. Τυχερέ Σμαραγδένιε, ελπίζω να ξέρεις τι διαμάντι κρατάς στα χέρια σου τόσα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Gingeroula μου ...και βέβαια το εγραψε μονη της εξ αλλου ειναι ολόκληρη γυναικα πια στα δεκαεφτατης...και γραφει υπεροχα...μου το έστηλε στο μέηλ μου και ειπα να σας το βαλω να το διαβάσετε..δεν θα τολμούσα φιλεναδα..εσύ που ξέρεις..... .... και πήρα και την αδεια της για να το κανω.. ανάρτηση... ( εγώ δεν θα μπορούσα να σκεφτώ επ ουδενί..να γραψω έτσι..)...σε φιλώ γλυκα .....

      Διαγραφή
    2. τοτε εινα υπεροχο, ελάχιστοι γονείς και παππουδογιαγιάδες εχουν τέτοια τύχη. Αλλα τους αξίζεις και σου αξίζουν γλυκειά μου.

      Διαγραφή
  6. E! τώρα τα είδες όλα!!!!!!!!!!!!!!

    ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας...σε παρακαλώ να της δώσεις ένα φιλί από μένα...όλες του κόσμου οι ευχές να τη σκεπάζουν...

    πραγματικά Ρούλα μου αν αξιωθεί ο άνθρωπος να τα ακούσει αυτά από τα παιδιά/εγγόνια του άξιζε και με το παραπάνω το ταξίδι της ζωής του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΛΕΝΑ μου....μπορώ να πώ χωρίς να υπερβάλω οτι η ζωή μου έδειξε το καλήτερό της πρώσωπο...και δεν εννοώ υλικά...καταλαβένεις για μενα η ύλη ποτε δεν μέτρησε....το συναίσθημα ειναι που σε κανει να νιώθεις την πληρώτητα...και ηθελα να το μοιραστω μαζί σας ....με αγάπη... φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Γιατί καλέ λέτε πως δεν το έγραψε το παιδί;Είδατε που η Ρούλα μας γράφει όμορφα και είπατε πως είναι δικό της;Μα αυτό που περιγράφει είναι η ίδια...πως θα μπορούσε να γράψει για τον εαυτό της!Το ταλέντο όπως φαίνεται είναι κληρονομικό και πέρασε στη μικρούλα(όχι και πολύ μικρούλα δηλαδή...κοπέλα κανονική!).Βέβαια αν έχεις την Ρούλα γιαγιά πως να μη γράψεις όλα αυτά τα υπέροχα!Βρε είσαι χελώνα και σαλιγκάρι και πεταλούδα και λιοντάρι;Μα εσύ δεν είσαι γιαγιά... ντοκιμαντέρ στο Σκάι είσαι! Να την χαίρεσαι και να σε χαίρεται! Να της δώσεις κι ένα φιλί από μας...είναι πολύ τυχερή που σ'έχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. MΑΡΙΑ μου...πόσες φορές τα παιδιά μας βάζουν τα γυαλια..έ;; που να κάτσω να σκεφτώ εγώ τέτοια λόγια και μπράγματα...(παρεπιπτοντως εγώ δεν γνώρισα γιαγιά και την μαμά μου την έχασα νωρίς...) οπότε δεν...ένιωσα τέτοια συναισθήματα...απλά έδωσα ότι μου έλειψε....ειναι τόσο αυτονόειτο!!!!!καλά το τί γέλιο έκανα με τα ζώα που με παρομοίαζε..δεν λέγεται!!!! αυτό της ειπα ....παιδί μου μήπως βλέπεις πολλα ντοκυμαντέρ;;; χα..χα.. σκάσαμε και οι δύο... στα γέλια...θα της δώσω τα φιλια....χα..χα.. αφορμή γυρευω........φιλια και σε ΄σενα ... να μην ζηλευεις!!!!

      Διαγραφή
    2. ΕΙδες ΜΑΡΙΑ μου;;;; εγώ ποτέ δεν θα μπορούσα να γραψω έτσι και δεν το λεω έτσι για να το πώ...αυτά τα συναισθήματα δεν τα έχω νιωσει γιατι δεν γνώρισα γιαγια και την μαμα μου την έχασα νωρίς.... οπότε ολα αυτά που μου λέιψανε τα θεώρησα αυτονόειτα να τα προσφέρω...οσο για τα ζωακια....ακριβώς το ίδιο της είπα Μαρία μου και σκάσαμε στα γέλια και οι δυό...πολλα ντοκυματέρ της λεω βλέπεις παιδί μου..!!!!χα..χα..και εγώ ειμαι πολύ τυχερή που την έχω....οπως και τα άλλα μου εγγονια...το φιλί της το έδωσα....σε ευχαριστώωωωω φιλια και απο μενα

      Διαγραφή
  8. Πολύ τρυφερό,συγκινητικό και ευρηματικό το κείμενο που σου αφιέρωσε η εγγονή σου.Καταλαβαίνω πως θα αισθάνεσαι.Να την χαίρεσαι και να την καμαρώνεις. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΑΡΑΚΕΛΣΟ μου...μπορεί να έχει το παιδί το γονίδιο αλλα παρα πολύ αναπτυγμενο απο το δικό μου.... που τα κατεβάζει το μυαλό της δεν ξέρω..χι..χι...δεν του φτανω ουτε στο δαχτυλακι του...η καινούργια γενια ...ειναι πολύ καλήτερη απο την δικια μας στο μυαλό...σε ευχαριστω πολύ και εσύ να χαιρεσαι ότι αγαπάς...φιλακια πολλα

      Διαγραφή
  9. Κατ'αρχάς είσαι γιαγιά;; Δεν το πιστεύω!!!και ταλαντούχα σαν την εγγονή!!!Είχε να πάρει το παιδί!!!το ταλέντο της γιαγιάς!!Ρουλάκι μου ,θα λυποθυμούσα αν έγραφε το εγγονάκι μου για μένα κάτι τέτοιο!!!(Δεν έχω εγγονάκι, αν και θα ήθελα). Πόσο περήφανη αισθάνεσαι καλή μου!!!Μπράβο της!! Να την χαίρεσαι!!!φιλάκια πολλά και από μένα και στις δυο σας!!!και να συνεχίσετε να γράφετε! το έχετε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ αρχάς ΦΑΝΟΥΛΑ μου ειμαι γιαγιά και πολύ γιαγια μάλιστα..χι..χι.. γιατί νομιζες κάτι άλλο;;;χι..χι..να μην βιαζεσαι ....και εγγονακια θα κάνεις και δυσέγγονα.. έχετε καιρό μπροστά σας...ναι!!! ειναι αλήθεια αισθάνομαι πολύ περήφανη για όλα μου τα εγγονια που ειναι 4 ζωή νάχουνε....αυτο ειναι το πιο μικρό μας...σε ευχαριστώ Φανουλα μου και εσύ να χαιρεσαι ότι αγαπάς....σε φιλώ...

      Διαγραφή
  10. Εγώ θα πω...το μήλο κάτω απ' τη μηλιά θα πέσει...ακόμα και μετά από δύο γεννιές!!! Δε γνωρίζω βέβαια τον...ενδιάμεσο κρίκο αλλά με τέτοια μάνα και παιδί φαντάζομαι!!! Συμπέρασμα: έχεις μια ευλογημένη, αγαπησιάρικη και τρυφερή οικογένεια, που βαδίζει σε λογοτεχνικά μονοπάτια!!!
    ΥΓ: Χαίρομαι που έλαβες το δώρο! Καλή ανάγνωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Της κόρης μου η κόρη ειναι που γραφει έτσι...ΜΑΡΙΝΑΚΙ μου..απλώς έχει αχαλίνωτη φαντασια.... και μ αρέσει αυτό γιατί μπορει μέσα απο αυτη..να κανει τα πράγματα όμορφα ... στη ζωή της... μακάρι...μπορό να τολ΄νησω να το πώ οτι όντως ..με εχει ευλογήσει ο Θεός στη ζωή μου... και τον ευχαριστώ πολυ γι αυτό...ξέρει Εκεινος!!!! φιλακια πολλα σου στελνω...εκεί μακρυα.... να σε βρουνε να εισαι παντα ευτυχισμενη...

      Διαγραφή
  11. Το παιδί είχε από που να μοιάσει.... συγγραφέας όπως η γιαγιά του!!!! Συγκινήθηκα διαβάζοντας τις σκέψεις της εγγονής σου... και σκέφτηκα πόσο τυχερό παιδί είναι και πόση ζεστασιά έχει πάρει από την γιαγιάκα της!!!!!!! Ο μεγάλος μου εγγονός που είναι 5 1/2 χρονών το καλοκαίρι που ήταν στην Ελλάδα μου είπε "γιαγιάκα είσαι σαν τον Θεό γιατί η αγκαλιά σου είναι μεγάλη και τρυφερή"!!!! Να τα χαίρεσαι τα εγγόνια σου Ρούλα μου!!!! Πολλά φιλάκια!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε!!! όχι και συγγραφέας ΒΙΚΗ μου...απόπειρες κάνω...χι..χι.. έιδες τι όμορφα λογάκια λένε τα άτιμούλικα οταν ειναι μικρα;;; σκεψου το παιδι τι σκέφτηκε!!!
      (είσαι σαν τον Θεό γιαγιά)!!!! τι οραιώτερη λεξη απο ενα πενταχρονο παιδί!!!!το ίδιο ένιωσα και εγώ διαβάζοντας αυτα που έγραψε η εγγονή μου...δεν έχει σημασιά αν είναι πολλα λόγια η μια λεξούλα....το συναισθημα είναι το ιδιο ΒΙΚΗ μου..να τον χαιρεσαι και εσύ τον μικρούλη σας...και να τα βλεπει ο Θεός όλα τα παιδιά του κόσμου......φιλακια..πολλα

      Διαγραφή
  12. Να τη χαίρεσαι, Ρούλα μου, και όλα σου τα παιδιά - εγγόνια.... Τέτοιο ευαίσθητο και συγκινητικό κείμενο είχα πολύ καιρό να διαβάσω.... Τι όμορφη και γλυκιά ψυχούλα έχει το γλυκό μου... φιλί και από μένα. Μακάρι να έγραφαν κάποτε και τα δικά μου εγγόνια τέτοια λόγια και για μένα... δεν το βλέπω.......
    Δεν ξέρω τι στην ευχή γιαγιά είμαι και ΔΕΝ προκαλώ τέτοια συναισθήματα.... αυτό το βλέπω!!!!!!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ ΦΙΛΙΑ μου ...ολα τα παιδιά...εχουν όμορφα συναισθήματα και αν΄εμεις τους τα καλιεργούμε τότε θα παρουμε και εμεις και εκείνα απο τους καρπούς της αγάπης που φυτέψαμε μονο θέλει πολύ υπομονή και για γινει ότι ποθούμε στην ζωή...και ακόμα κι αν είναι διαφορετικα τί περάζει;;;; παιδια μας ειναι !!!! ο δεσμός υπαρχει..αυτο δεν αλάζει!!!πολλα φιλακια...

      Διαγραφή
  13. Τι ωραία που τα γράφει το "σκασμένο"! ένα φιλί κι απο μένα δώστου εκτός απο τα πολλά τα δικά σου.ΝΑ ΤΟ ΧΑΙΡΕΣΑΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες ΧΑΡΑ μου;;;; και εγώ έτσι το είπα...το ( σκασμένο τι μου έκανε!!)χα..χα..οχι οτι μου κακοπήγε κιόλας...τοσο όμορφα λόγια!!!! να το 'έχει ο Θεός καλά και όλα τα παιδια του κοσμου.... εννοείτε οτι θα του δώαω έξτρα φιλια και απο σένα....και συ ΧΑΡΑ μου να σου έρθουν τα καλήτερα .. ξέρεις...και το ότι πέρασες απο εδώ... αυτό...θέλει ενα μεγάλω ευχαριστώ απο μερους μου για σένα...μια αγκαλιά και ενα φιλί σου στέλνω...

      Διαγραφή
  14. Εγω τα εμπηξα!
    Ειμαι ευαισθητη ναι .... αλλά ποιος θα εμενε βραχος μπροστά σε μια καταθεση ψυχής!

    Αααααχ αυτη η αγάπη!
    Ποσα μπορεί να βγάλει απο μέσα μας!
    Αισθήματα κρυμμένα βαθια ... ενα τσακ και σκανε σαν πυροτεχνηματα!!!!!!

    Δεν ξερω πως ειναι να εισαι γιαγια!
    Προς το παρός μονο μανουλα ειμαι ..... και καθε βραδυ που βαζω την μικρη για υπνο την χαζευω που κοιμαται .... και αναπολώ τη μερα που γεννηθηκε, τις ωρες που θηλαζε και με κοιτουσε μεσα στα ματια, το πρωτο της χαμόγελο, τα δειλα ατσαλα βηματακια της, τη μερα που με ειπε μαμα, που εσβησε το πρωτο της κερακι .... τη μερα που επεσε απο το ποδήλατο και ηρθε και κουρνιασε στην αγκαλιά μου τρομαγμένη .... τη μέρα που πηγε σχολειο και στα ματια της εβλεπα το φοβο της "εγκατάλειψης " ......

    και ειμαι μόνο μαμα!

    Πόσα συναισθήματα εχεις νοιωσει Ρουλα μου ?
    (θα με συγχωρήσεις για τον ενικο αλλα το θεωρω πιο αμεσο!)
    Πόσες εικόνες έχουν χορτάσει τα μάτια σου!
    Ποση αγάπη εχει χωρέσει η καρδιά σου ... και η αγκαλιά σου πόσο δυνατή εχει υπάρξει ακόμα και αν και η δικια σου η ψυχή ενιωθε φόβο, πόνο!!!!!!

    Πόσα δώρα μας εχει δώσει ο θεός ?
    Και πόσο ανουσια μας μοιαζουν!

    Μέχρι ενα 17χρονο παιδί να μας κάνει να τα δουμε...να τα νοιωσουμε!
    Να ακουσουμε τους χτύπους της καρδιάς μας!
    Δυνατα .... που πολλες φορες να νομιζουμε οτι θα σπασει!

    Εισαι τυχερή Τζωρζίνα!
    Εχεις πολύ αγάπη στο δισάκι της ζωής σου!
    Μη τη ξεχάσεις ποτέ ... ακόμα και όταν θα έρθουν οι δυσκολίες της ζωής!
    Γιατι δυστυχώς ο δρόμος της ζωής δεν ειναι στρωμένος με ροδοπέταλα!
    Ειναι πολυ σημαντικό ομως να ξέρεις οτι δίπλα σου εχεις ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!
    Ειναι τόοοοοσο σημαντική μια αγκαλια, ενα χαδι, ενα σ'αγαπω .......
    Καλή συνέχεια στη ζωή σου μικρή μου ....... πιαστην απο τα μαλλια ...... προχώρα και μη φοβασαι τίποτα!!!!!!

    Ρούλα μου .... μια αγκαλια για εσενα και τον παππου!
    Πρέπει να νιωθετε πολύ περήφανοι!

    Και τωρα σκαω γιατι ειπα πολλά!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΒΑΣΙΑ μου.....ΑΧ!!!! ΑΥΤΗ Η ΑΓΑΠΗ!!!!!πόσα αισθήματα κρύβει αυτή η προτασούλα!!!!
      Θα μπορούσα να μήν γραψω τίποτε άλλο γιατί αυτή η φραση τα λέει όλα!!!!
      ομως χάρηκα που ένα παιδί..μας κάνει να νιώσουμε έτσι... να μας αφυπνήσει..ίσως μας λειπουνε αυτά τα συναισθήματα..απο την ζωή..ετσι που μας έχουνε κάνει ...γενικώς!!...εστω και για λίγο ξεχνιώμαστε και σκεφτόμαστε πραγματα..που νας κάνουν να νιώθουμε καλά...!!!!ολα τα παιδιά ΒΑΣΙΑ μου ειναι δώρα Θεού....αρκεί να το καταλάβουμε και εμείς...σε ευχαριστώ και πάντα να δείχνεις αυτά που κρύβεις στην καρδιά σου ...να ξέρεις με ποση αγάπη τα περιμενουν!!!!!όταν δίνεις αγάη ...αυτή επισρέφει σε σένα..... αχ !! με επιασε πάλι η λογοδιαρεια..χι..χι.. φιλακια..

      Διαγραφή
  15. Σμαραγδένια μου καλημέρα!!!! είδες;;; το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει!!! και λίγο πιο εκεί να πάει πάλι στον ίσκιο της μηλιάς θα μείνει!!! κατά μάνα και κατά κόρη!!! χαίρομαι για την χαρά σου πάντα τέτοια γιατί σας αξίζουν!!!! να υποθέσω ότι έκανες γλυκό και κέρασες την γειτονιά;;; (λέω γειτονιά γιατί εγώ ζω ακόμη σε γειτονιά)!!!
    Σε φιλώ και πάντα τέτοια!!!
    Α!!! να μην το ξεχάσω η λεκτική επαλήθευση τέλος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέτοια ώρα που σου απαντώ ΒΑΛΑΝΤΗ μου...καλησπερα θα σου ....και να σε ευχαριστήσω ....οι παρυμοιες όλες σοφές ειναι νομίζω...χι..χι.. και το κάθε παιδί κρύβει μεσα του πραγματα νομίζω..και καποια στιγμη αυτα θα βγούν.... και εγώ ακομα σε γειτονιά μενω!!!! φιλακια ...πολλα

      Διαγραφή
  16. Ρούλα μου δεν συγκρατήθηκα...
    Η αγάπη που πήρε ρέει στα λόγια της..
    Φυσικά έχει και το χάρισμα να πάρει!
    Φιλιά στις δυό σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το (σκασμένο) μου ειδες τι μου έκανε ΑΝΤΙΓΟΝΑΚΙ μου;;;και δεν ειμαι για πολλες συγκινήσεις...να παρει η ευχή!!!!αυτή το χάρισμα το απόγείωσε!!!πως φαινεται η περηφάνια μου έ!!! χα..χα.. μην με παρεξηγείς!!!!απο αγάπη ειναι!!!! φιλακια πολλα

      Διαγραφή
  17. Μια γλυκύτατη, ευαίσθητη, τρυφερή εγγονή για μια γλυκύτατη, συναισθηματική, σοφή, αισιόδοξη και προστατευτική γιαγιά! Μας φτιάξατε τη μέρα! Γίναμε πιο χαμογελαστοί σήμερα. Χρειάζεται η κοινωνία μας παιδιά σα την εγγονή σας. Να χαίρεστε η μία την άλλη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΤΕΡΙΝΑ μου..ποσο πολύ να σε ευχαριστήσω!!!! ..χαιρομαι που φιαξαμε την μέρα σου ...καπου διαβασα...(ότι εστω και ενα άνθρωπο να μπορέσουμε να κάνουμε να χαμογελασει τότε εχουμε κανει μια καλή πραξη!) και ειμαι περήφανη που το κατάφερε ενα παιδί αυτό.. Κατερινα μου.. τα παιδια εχουνε ακόμα ωραιες ψυχουλες...!! αρκει να ειμαστε εκεί να τις δούμε!!!! φιλακια πολα

      Διαγραφή
  18. Δεν περναει μερα που να μην αναφερομαι στη γιαγια και στον παππου μου , και ας εχουν περασει καπου τρεις δεκαετιες που τους εχω χασει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ μου ...εγώ δεν γνώρισα κανεναν και οπως έγραψα και πιο πανω η μαμά μου εφυγε νωρίς...και ναι!!! ειναι τυχερά τα παιδια που τους γνωρίζουν...γιατί παιρνουν πολύ αγάπη..απο εκείνους... ομως εισπρατουν και πολύ αγάπη απο εκείνα..εσύ θα ξερεις... φιλακια πολλα..

      Διαγραφή
  19. Ποιος άνθρωπος δεν θα δάκρυζε με το κείμενο αυτό όταν μάλιστα είναι γραμμένο από ένα πλάσμα που μιλάει για την γιαγιά του με τόσο απίστευτη αγάπη, και τόσο σπουδαίο λόγο με τόσο ζεστή φαντασία. Τα γονίδια είναι φανερό ότι έχουν πανάξια βρεί τον δρόμο τους για το μέλλον.
    Να είναι πάντα η χαρά σου και ας μας κάνεις την χάρη να την μοιράζεσαι μαζί μας όποτε το νιώθεις. Το έχουμε ανάγκη.
    Νιώθω περήφανος για σένα και την εγγονή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ειμαι ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΕ τόσο τυχερή λες με τοσο απόθεμα αγάπης;;;;καμιά φορα λες να γίνεται;..ποση πληρότητα με κανει να νιώθω ενα τέτοιο συναίσθημα...!!!!!!ακομα και τώρα να (εφευγα) θα ενιωθα ευλογημενη...απο την ζωή μου...ουτος ή αλλως ο κύκλος κλεινει σιγά σιγά.. και οπως έγραψε το μικρό μου....δεν φοβαμαι να μιλήσω..για τα πάντα .....ομως αυτά ανοίκουν στο μέλλον..χι..χι..σε ευχαριστώ για το αισθημα της περηφανιας που ένιωσες ...το ιδιο θα νιώθαμε νομίζω για όλα τα παιδια του κόσμου!!!! σε ευχαριστωωωω!!!

      Διαγραφή
  20. είσαι πολύ τυχερή σμαραγδένια μου...και το αξίζεις...τα μικρά παιδιά βλέπουν τον πραγματικό χαρακτήρα των ανθρώπων και λένε αλήθειες...
    καλημέρες και πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΧΡΙΣΤΙΝΑΚΙ μου δεν ξέρω αν το αξίζω αυτό....ξερω όμως ότι το ζω!!!!! και αυτό ειναι που με κανει να νιώθω πολυ όμορφα!!!!! και πολύ τυχερή....σε φιλώ ....

      Διαγραφή
  21. Τυχερές οι γιαγιάδες...έτσι αισθάνομαι κι εγώ...πολύ ευαίσθητο κείμενο, ευχαριστούμε Σμαραγδένια!
    ΑΦιλιά! :)0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είμαστε τυχερές ΑΙΝΑΦΕΤΣ μου γιατι ότι ζουμε με τα εγγονια.μας το απολαμβάνουμε γιατί δεν έχουμε το άνχος των παιδιών που έχουν μεγαλώσει και εχουν βρεί το δρόμο τους και έχουμε τον ωραιοτερο ρόλο ...τον ρολο της γιαγιας...ας τον χαρούμε.. οσο μπορούμε... φιλακια πολλα ..

      Διαγραφή
  22. Αλήθεια τί όμορφες σχέσεις που είναι αυτές... Γιαγιά-εγγονή... πολύ συγκινήθηκα γιατί θυμήθηκα και τη δικιά μου τη γιαγιάκα που δεν είναι πλέον κοντά μου!! Να είστε καλά και να χαίρεστε η μία την άλλη!! Καλό σου βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτές οι σχέσεις ΕΙΡΗΝΗ μου όπως το λές ειναι οι ωραιότερες...τουλαχιστον έχουμε τις ανθρώπινες σχέσεις.... και είναι όμορφο να θυμόμαστε τους αγαπημενους μας που εχουν φύγει..και να ξερεις ότι από εκει πανω θα σε βλέπει... ετσι πιστεύω οτι γίνεται...να εισα πάντα καλά και σε ευχαριστώ πολύ...φιλακια..πολλα..

      Διαγραφή
  23. ΕΙΔΕΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΕΝΙΑ ΠΟΣΟ ΕΥΧΑΙΡΕΙΑΛΟΓΟΥ ΕΧΕΙ;;Κ ΠΟΣΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΝΑ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ;;ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ...ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΣΑΝ ΓΙΑΓΙΑ ΤΗΣ!!!
    ΕΥΓΕ ΤΗΣ ΝΑ ΤΗ ΧΑΙΡΕΣΤΕ!!

    ΦΙΛΙΑ ΚΑΛΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά ΑΓΓΕΛΕ μου ... ξέρουν πολύ περισσότερα απο εμας..που ειμαστε σκράπες στα γραμματα μερικές..χι..χι.. για μενα το λέω...αλλα η καρδιά ξέρει τα δικά της γραμματα που δεν τα σπουδάζουνε σε κανένα σχολείο...νομιζω!! σε ευχαριστώ για τα ευγε σου... φιλακια πολλά..

      Διαγραφή
  24. Ρουλίτσα μου γλυκιά να το χαίρεσαι το κοριτσάκι σου!!!!!!!!Μακάρι να το ζήσω αυτό !!!!Σε φιλώ !!!!ΑΓΚΑΛΙΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ!!! φιλεναδα...και σύγουρα θα το ζήσεις ...μην έχεις καμια ανφιβολία.... εχεις ένα καταπληκτικό παιδί....που θα σε βάλει και σενα στο κλαμπ..των γιαγιάδων..χι..χι.. σε φιλώ.... ποτε θα τα πουμε;;;; κανονισε το για όλες... φιλάκια...πολλα

      Διαγραφή
  25. Αγάπη σε όλο της το μεγαλείο !!!!
    Υπέροχο και πολύ συγκινητικό το γραπτό αφιέρωμα της εγγονούλας σου προς εσένα,
    από κάθε παράγραφο , κάθε πρόταση, κάθε λέξη ξεχυλίζουν συναισθήματα τρυφερότητας και αγάπης !!!!
    Μετά από ένα τέτοιο απτό δώρο από το εγγόνι σου , πρέπει να νοιώθεις απέραντη ευτυχία!! Μακάρι κάποια στιγμή μελλοντικά, να είμαι τυχερή να μου χαρίσουν τα εγγονάκια μου, λίγο από τούτο το συναίσθημα !!
    Να την χαίρεστε και να σας χαίρετε ,
    να σαστε καλά
    σαμιώτικους χαιρετισμούς

    ΥΓ Το μήλο κάτω από την μηλιά έχει πέσει, γλυκά κι αγαπησιάρικα όπως εσύ γράφει κι η εγγονούλα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΘΗΝΟΥΛΑ μου....έτσι ακριβώς ένιωσα...οταν το διάβασα...οοοολα αυτά τα συναισθήματα γεμισαν την καρδια μου... και θελω να πιστευω ...ότι οι γιαγιάδες όλες νιώθουν έτσι ακόμα κι αν τα εγγονακια τους δεν μπορούν να γράψουν αυτά που αισθάνονται...οσο για τις παροιμίες εεε!!! καμια φορά πέφτουν μέσα λές...;;; φιλακια πολλα απο Κρήτη....

      Διαγραφή
  26. Ειναιπολυ ομορφα πολυ τρυφερα τα λογια της!!!Εισαι τυχερη που την εχεις!!!!Πρεπει να εισαι ευτυχισμενη!!Φιλακια καλο Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΡΟΥΛΙΤΣΑ ΜΟΥ ΜΟΥ ΕΞΥΣΕΣ ΠΛΗΓΕΣ....ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΞΙΖΕΙ!!!!ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή