Τση Κρήτης το γλυκό ψωμί στην τάβλα θα προσμένει, να ρθούν οι φίλοι οι καλοί κι ξένοι να κοπιάσουν. Ρακή δροσάτη να γευτούν και ντάκο παξιμάδι. Καλτσιούνια, ξεροτήγανα, αρνί και σταμναγκάθι και δίπλα η λύρα συντροφιά το κέρασμα τση Κρήτης... Σμαραγδάκι...

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Η ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ..!!!

Οοοοχι....δεν θα κάνω την έξυπνη...μαγείρισσα.. άλλωστε έχουμε πολλά αξιόλογα  μπλογκς γι αυτή την δουλειά..απλώς διάβασα το άρθρο αυτό που σας το παραθέτω εδώ..
Η ανάρτηση αυτή   θα μιλήσει για την διατροφή που στην εποχή μας είναι τόσο ..μα.. τόσο..παρεξηγημένη...και είπα να σας δώσω ότι βρήκα σε ένα περιοδικό που έγραφε για την Κρητική κουζίνα...η αλλιώς διατροφή.....βασική αρετή της η απλότητα...
Η κουζίνα της Κρήτης αποτελεί ένα σπάνιο άυλο θησαυρό.
Μπορεί να περιλαμβάνει πολλά κοινά  χαρακτηριστικά με την κουζίνα άλλων περιοχών της Ελλάδας, ωστόσο ο τρόπος αξιοποιήσεις των τροφών είναι μοναδικός.
Απίθανοι συνδυασμοί,εξαιρετικές γεύσεις, υπέροχα γευστικά σύνολα συνθέτουν την κληρονομιά των Κρητικών. Κι ακόμη η αγάπη..Η νοικοκυρά που δημιούργησε αυτόν τον γαστρονομικό  πολιτισμό, μαγειρεύει βάζοντας όλη την τέχνη κι όλη της την αγάπη της..για αυτό που κάνει γιατί το κάνει για  τους αγαπημένους της.
Ο τρόπος που παρασκευάζει το φαγητό σε πολλά χωριά του νησιού.. είναι μια αξεπέραστη εμπειρία ζωής, και μια σπουδαία συνταγή υγείας.
Το πιο σημαντικό από όλα είναι οι συνδυασμοί των τροφών.

Το καθημερινό πιάτο περιέχει όλα τα συστατικά που χρειάζεται ο άνθρωπος.
Τις φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες που προλαμβάνουν τα νοσήματα του σημερινού πολιτισμού.Τα φυσικά λιπαρά όπως τα (ωμέγα 3) που προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία.
Ο σημερινός άνθρωπος δεν μπορεί να ζει όπως ζούσαν οι αγρότες του 50 ,μπορεί όμως να διδαχτεί πολλά από αυτούς.
Η κάθε συνταγή της Κρήτης είναι και ένα μάθημα αξιοποίηση των πρώτων υλών και παράλληλα ένα μάθημα Ζωής.
ΟΙ άνθρωποι τότε δεν ήξεραν για χοληστερόλες και αντιοξειδωτικές ουσίες και όμως μαγείρευαν με  ότι έβγαζε η γη .. βολβούς λαχανιδες ραδίκια... από το ταπεινό σταμναγκάθι μέχρι το ακαταμάχητο ζιζάνιο των κήπων την γλιστρίδα η όποια αποδείχτηκε διατροφικό θαύμα.. πολλά από αυτά δεν χρησιμοποιούνται πουθενά αλλού η χρησιμοποιούνται ελάχιστα.χωρίς δισταγμό θα λέγαμε ότι οι συνδυασμοί των τροφών αποτελούν το μυστικό της Κρητικής κουζίνας.
Η λαϊκή εμπειρία είχε ανακαλύψει αυτό που χρειάστηκαν πολλές μελέτες για να διαπιστωθεί.Κρέας λίγο και αυτό μαγειρεμένο με χορταρικά..   ψάρι πολύ σαλιγκάρια με όσπρια.. κηπευτικά και χόρτα...πολύ συνδυασμοί με ξεχωριστές γεύσεις που προσθέτουν πληρότητα και απλότητα στην τροφή και στην απόλαυση.
Το λάδι δεν απουσιάζει από κανένα γεύμα ... το κρίθινο παξιμάδι..  συνοδεύει τις πιο πολλές φορές το φαγητό...

Στις μέρες μας η Κρητική κουζίνα έχει προσαρμοστεί στον σύγχρονο τρόπο ζωής χωρίς να χάσει τίποτε από τους συνδυασμούς των φαγητών της... !!!!!!
Εγραφε πάρα πολλά  για την Κρητική διατροφή  σας έβαλα τα σπουδαιότερα  και θέλησα να τα  μοιραστώ μαζί σας αγαπημένοι μου φίλοι....ίσως να μας βάλει σε σκέψη τι τρώμε σήμερα....



37 σχόλια:

  1. Η καλύτερη διατροφή που υπάρχει!Και ειδικά όταν τα προϊόντα είναι όντως από Κρητική γη είναι ένα θαύμα! Έχω τη χαρά εδώ και πολλά χρόνια να απολαμβάνω τα Κρητικά εδέσματα στο φυσικό τους περιβάλλον. Άγιος τόπος, ό,τι φυτρώνει σ'αυτό το νησί είναι θησαυρός!!! Αχ κι εκείνες οι μυρωδιές στα βουνά... ποιο βοτάνι και ποιο χόρτο θες και δεν το βρίσκεις! Παράδεισος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες Μαρακι μου πράγματι.. εδώ ειναι τοπος ευλογημενος... γενικα η Ελλαδα μας ειναι ο καλήτρος τοπος μερικα μερη όμως εχουνε και λίγο καλήτερο απο τα αλλα.. ...αλλα και εκεινα εχουν άλλα ωραια προιοντα... απλως ο τρόπος που μαγειρευουν σε καθε μερος αλλάζει...και εδώ ειναι ο συνδιασμός των τροφών...που κανει τους Κρήτες να ζουνε πολλα χρόνια... αν και τωρα τελευταια εχουν αλαξει πολλα στην διατροφή τους και ειναι κρίμα.. να ξαναπερασεις αυριο η οποτε μπορείς θα δεις κατι που σε ενδιαφερει..χι.χι. φιλω σε..

      Διαγραφή
  2. είναι ακριβώς αυτά που μου αρέσουν να τρώω!ειδικά για χόρτα τρελαίνομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απο χόρτα εδώ Νασια μου άλλο τιποτε...τι θες και δεν το βρίσκεις και προπαντως στις λαικες. αν δεν μπορείς να πας μονη σου να τα βρείς... που ουτε εγω δεν παω ..χι.χι.χ να κανεις κατσικακι με σταμναγαθι .η χόρτα γιαχνερά... αστα τελειο... γαι μενα το λεω .. γιατί μπορεί αλουνού να μην αρεσει..χι.χιχ.. αν βρείς καιρο ξαναπερασε οποτε μπορείς...
      φιλακια πολλα σε σενα και στα μικρα......τι μικρα ...που ειναι όλοκληροι άντρες..χι.χι

      Διαγραφή
  3. Η μαγεία πρώτα της ευωδιάς και μετά της γευστικής απόλαυσης!
    Οτι και να φυτρώσει είναι ευλογημένο....από το ταπεινό σταμναγκάθι που έχει γίνει είδος πολυτελείας στα μέρη μας ως τους κοχλιούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια ειναι Αντιγονακι μου οτι εδώ θα βρείς.. οτι τραβαει η ψυχή σου απο χορταρικα....μην νομίζεις οτι εγω ξερω πολλα απο χόρτα.. εκτώς απο τα γνωστα..ευτυχώς που εδώ εχω μια γειτόνισσα και ξερει απο αυτά και να καμια φορα παω να μαζέψω δεν τα ψήνω αν δεν της τα δείξω..χι.χιχ..τόσο σχετική ειμαι.. αλλα αυτό το σταμναγκαθι.. ειναι βασλαμο ..στου ουρανίσκο.. τωρα ειναι η εποχή του ... δεν το βρίσκεις όλο τον χρονο......μονο αυτό δεν εχουνε καταφέρει αν και αυτό που αγοραζουμε το καλλίεργουν....αλλα εχει όλα τα συστατικα του...το γνήσιο ειναι πολύ σπανιο...φυτρωνει κοντα στη Θαλασσα στα βραχια... φιλώ σε ... ελα και εσύ μια περασιά οποτε μπορείς..

      Διαγραφή
  4. ΜΑΣ ΑΝΟΙΞΕΣ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ ΡΟΥΛΙΤΣΑ ΜΟΥ!!!!
    ΤΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ!!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΧ!!! βρε Ρενακι μου να μην είμασταν κοντα...αλλα αν ερθω επανω ξερεις τι θα σου κρατώ έ;χι.χιχ.. έκπληξη θα σου κανω..χι.χιχ.χ φιλαρες.. ξαναπέρνα αυριο ..

      Διαγραφή
  5. Ρούλα μου θα συμφωνήσω με την ανάρτησή σου, η κρητική κουζίνα είναι μοναδική, είναι εμπειρία αξεπέραστη!!
    Τυχεροί όσοι ζείτε στην πανέμορφη Κρήτη και μπορείτε να απολαμβάνετε αυτά που η γη της προσφέρει απλόχερα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι ειναι ετσι που τα λες Ελενα μου..οι χοχλοί (σαλιγκαρια) με χόντρο.. φασσολακια με πατατε.. φακοριζο .. παξιμαδι με ντωματα και τυρί και τι παξιμαδια κανουν ...!!!!! να τωει η μαν ακαι του παιδιου να μην δινει...χι.χι..ασε δε τα τυριά τους..!!!! να σου πω και ενα μυστικο αν θελεις να κανεις αρνακι η κατσικακι όφτό.. που λενε εδώ ....το πλενεις του βαζεις μονο αλατι και το βαζεις σε γάστρα... το βγαζεις σε 2 μιση ωρες .. και ειναι ....τέλειο..!!! τοσο απλό....φιλακια πολλα..

      Διαγραφή
  6. Ρουλιτσα ,θα σε ονομασουμε πρεσβειρα της κρητικης διατροφης !
    Αποτελεις τρανο παραδειγμα με την ευεξια σου, σωματικη και πνευματικη!!
    Καθημερινα τιμω τα κριθινα παξιμαδακια(τις μπουκιτσες)και τη γλυκια μυζηθρα Κρητης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΄Χι..χι.. να ετοιμαστω; να ραφτώ; για την απονομή;..χι.χιχ.. μην με κανεις και ντρέπομαι και κοκκινίζω...να δεν βλέπεις;...με την γλυκια μυζύθρα την φρεσκια...κανουμε εδώ τα καλτσούνια και τα μυζυθροπιτάκια...τα κανω και εγώ .. ταχτικα.. αλλα δεν το σκεφτηκα να τα βγαλω φωτογραφια ΄΄άλλα εχουμε τόσο ωραια μπλογκ για μαγειρική στην γειτονια μας...σε φιλώ και αν κατεβεις καμια φορα κατω θα χαρώ να τα πουμε ...φιλιακια πολλα αν θελεις και εχεις χρονο ξαναπερνα .. αυριο να δεις κατι..

      Διαγραφή
  7. Η Κρητική διατροφή κυρίως έχει γεύση και αυθεντικότητα των πρώτων υλών.
    Ακόμη κι αν μαγειρέψεις με τους κανόνες κρητικής διατροφής αν τα υλικά δεν είναι Κρητικά οι γεύσεις δεν είναι οι ίδιες.
    Εγώ πεθαίνω για το ανθότυρο Κρήτης....και για τα κρίθινα παξιμάδια παρόλο που που πειράζουν το στομάχι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτός την αυθεντικοτητα.. Φλωρα μου.. ειναι ο συδιασμός των τροφων είναι που συνβαλει στην καλή λειτουργεια της υγειας... συνδιαζουν το κρεας με τα χόρτα.. και τα οσπρια με το ρύζι...και το κυριότερο οτι βαζουνε λαδι ακομα και στα μακαρόνια ωμό..εγω οταν τα σουρωνω χωρίς να τους ρίχνω νερό να τα ξεπλύνω τους ρίχνω μεσα την κατσαρόλα φρεκο λαδι.... τα ανατευω και αυτό ειναι.. βουτηρο δεν χρεισημοποιούμε πουθενα..αν σε πειραζει το κριθινο παξιμαδι δοκιμασε σταρενιο.. ισως να μην σε ενοχλεί..φιλακια πολλα .

      Διαγραφή
  8. Ρούλα μου συμφωνώ μαζί σου, τα χορταρικά και τα κρίθινα παξιμάδια βρίσκονται κάθε μέρα και στο δικό μου τραπέζι. Αλλά το σταμναγκάθι δεν πλησιάζεται , έγινε είδος πολυτελείας εδώ στον Βορρά. Αλλά όλα τα άλλα τα βρίσκουμε εύκολα εδώ και όπως καταλαβαίνεις τα προτιμώ.
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΑΑ μπραβο σου Μαρία μου αυτο δείχνει πως ξερεις να τρως υγειινα.....για το σταμναγκαθι ειναι αλήθεια οτι και εδώ είναι ακριβό...5 ευρω το κιλό.... αλλα αν παρεις ενα κιλό ειναι πολύ.... εγω το κανω και σκετο με ντοματα... αν και κατσικακι ειναι το τελειο γκουρμε του....μου αρεσει που πικρίζει λιγο... αν δεν το θελεις ετσι το βραζεις .. πρωτα λιγο... του ζουμι του δε αν του βαλεις λεμονι ..ειναι τελειο και το καλήτερο αντιοξιδιωτικό φιλακια πολλα..
      .

      Διαγραφή
  9. Η κρητική κουζίνα είναι πραγματικά από τις πιο υγιεινές... Τρώω συχνά παξιμαδάκια με τυρί, ντομάτα, λάδι και ρίγανη, ή βάζω στη σαλάτα. Το σταμναγκάθι δυστυχώς δεν το έχω δοκιμάσει... Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σταμναγκαθι.. ειναι ενα χορταρικο... που είτε το λατερυεις είτε δεν σου αρεσει καθόλου.... εχει μια λίγο πικρή γευση.. αλλα ο τροπος που μαγειρευεται.. το κανει πιο γλυκό...αλλοι το βραζουν πρωτα.. και μετα το μαγειρευουν .. εμενα μου αρεσει να πικρίζει λιγο... να το φας αυγολεμονο με κατσικάκι...μμμμμ !!!!! φιλακια πολλα...

      Διαγραφή
  10. Ντάκος και τίποτ'άλλο!!! Μπορώ να τρέφομαι μόνο με ντακοσαλάτα! Τη λατρεύω! Για να μη πω για το σταμναγκάθι!! Πωπω, μου άνοιξες την όρεξη , Ρουλάκι!
    Και βέβαια, η κρητική-μεσογειακή διατροφή συμβάλλει και στη μακροζωϊα!!! Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο εμαι και εγώ.....αστα ... Πεπη μου... το λατρευω αυτό και προπαντως για βραδυνο..... εκανα για ενα μηνα .. μια διατροφή..... που είχε για βραδυνο ντακο... και ήτανε συνδυασμός τροφών...και εχασα 3 κιλα....κανονικα ειναι να χάσεις 4......αλλα απο μια ηλικία και μετα ειναι λιγο δύσκολο..χι.χι.. τωρα για να πω οτι είμαι ευχαριστημενη πρεπει να χασω 7 κιλα...αλλα αν δεν μπωρώ να κλεισω το στομα μου πωςέ;;; χι.χι..φιλακια πολλα

      Διαγραφή
  11. Το ελαιόλαδο είναι το σημαντικότερο πιστεύω..βούτυρα, μαργαρίνες και υποκατάστατα του ελαιολάδου μόνο προβλήματα δημιουργούν, παρά προσφέρουν..
    Και φυσικά όλα όσα έγραψες είναι πολύ σοφά..τρελαίνομαι για σταμναγκάθι!!
    Καλό βράδυ...φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται Μαρί αμου οτι το λαδακι ειναι το καλήτερο και προπαντως ωμό στις σαλατες...και ενα μυστικο...οταν μαγειρευουμε και ριχνουμε το λαδι μας στο φαγητο λιγο πριν το κατεβασουμε απο την φωτια..ειναι πολύ καλήτερα......για το σταμναγκαθι.. κανετι σκετο με κεμμύδι και ντοματα....αλατοπιπερο.....και θα κουζουλαθείς που λένε εδώ στην Κρήτη... φιλακια πολλα

      Διαγραφή
  12. Τέλεια η κρητική διατροφή,γιατί χαρίζει μακροζωία.Μου αρέσουν τα ντάκος πολύ και θα ήθελα να δοκιμάσω σταμναγκάθι.Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οσο μπορεί κανεις να την ακολουθησει....... εδώ μπορεί να είναι ευκολα να βρείς οτι θελεις... αλλα στην Αθήνα και σε αλλες πόλεις φεριν πείν ..ειναι λίγο δύσκολα αν και τα κρητικα προιόντα τωρα κυκλοφορουν παντου...... οσο για το σταμναγκάθι..αν σου αρεσουν τα λίγο πικρα χορταρακια θα το λατρεψεις...φιλακια πολλα..

      Διαγραφή
  13. Φαντάσου ότι η γιαγιά μου έτρωγε ελάχιστο κρέας, πολλά χορταρικά και λαχανικά και άπειρα σαλιγκάρια!!!! Και πέρασε τα 100!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααα για σου Μαρινακι μου πές τα παιδί μου....λιγο κρέας.. και πολλα χόρτα... όσο για τσί χοχλιούς..χι.χιχ.. τους τρώω μπουμπουρστούς...μμμμμμ αλλα γίνονται και οτι χορταρικο θελεις .. με κουκια... με κολοκυθακια και πατατες.. με χόντρο... εχουν πολύ αβέστιο... χιχ.χι. σταματώ εδώ γιατί μου τρέχουνε τα σάλια..χι..χι.... φιλω σε Μαρινακι μου..να μοιασεις της γιαγιά σου

      Διαγραφή
  14. poli omorfh h kritikia koyzina kai idios o takos filakia....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΝΑΙ το καλητερο ειπες Βασω μου....ντακος με ντοματα φέτα.. ριγανη.. αλατι πιπερακι.. και φρεσο ελαιόλαδο... το καλητερο βραδυνο...φιλακια πολλα..

      Διαγραφή
  15. Ρουλάκι μου όλοι ανακάλυψαν & υιοθέτησαν ξαφνικά την κρητική κουζίνα. Και εκτός συνόρων μάλιστα. Τυχαίο;
    Απ' το σταμναγκάθι ως την αγαλατσίδα κι απ' τον μαλοτίρα ως το θαυματουργό δίκταμο & το θυμαρίσιο μέλι...
    Αχ, μου θύμισες πατρίδα! Με τα καλτσούνια και τις μαραθόπιτες και τους χοχλιούς και τους ντάκους... Να'σαι καλά πατριωτάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλληλεγγύη στους ξενιτεμένους, ρε!

      Δεν ντρέπεστε και οι δυο σας, τι θέλετε δηλαδή; Να πάθω καμιά ζημιά εδώ και να φύγω νηστική και σιτεμένη; :Ρ

      Διαγραφή
    2. ΑΧ!!!!! Αγριμακι μου......τί σου εκανα ψυχή μου..!!!!!! τι να κανω αφου και εγώ έχω αγαπησει όχι μονο την κουζίνα της αλλα και την ίδια την ψυχομαμανα μου την Κρητη.. και ήθελα με αυτόν τον τροπο να της δείξω την αγαπη μου.......
      Ναι Μαρία μου ...είναι ακριβως οπως τα λές κορίτσι μου... ολα αυτά τα εχω βάλει στην κουζίνα μου.....να είστε καλά και τα δυό σας...πολλα φιλια και απο την πατρίδα... ΜΑΣ

      Διαγραφή
  16. είχα την τύχη να δοκιμάσω τις αξεπέραστες γεύσεις της από κοντά, αρκετές φορές.
    μερικές, όσες μπορούσα τέλος πάντων, τις "μετέφερα" ως εδώ.
    μακάρι, Ρούλα μου, όλοι να είχαμε μια τέτοιου είδους διατροφή...

    καλό σου ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Λυχνε μου...μακαρι ...αν και εστω και μερικες φορές να ακολουθούμε τα απλα και υγειινα θα μάθουν και τα παιδιά μας..να τρώνε έτσι.. νομίζω οτι τωρα τελευταία... αρκετοι εχυ στραφεί προς αυτην τάση.. να τρωμε πιο υγειινα φαγητα...φιλώ σε..

      Διαγραφή
  17. Εχεις δικιο Ρουλα μου.Εμεις που ζούμε στην Κρήτη είμαστε τυχεροι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τυχεροί ..δεν λές τίποτα ..κορίτσι μου..αρκεί να μαθαίνουμε και να γινόμαστε το παραδειγμα για τα μικρα παιδια να τρωνε και κείνα τροφές που θα τους κανουν καλό.......φιλακια πολλα...τα λεμε..

      Διαγραφή
  18. Αχ τι να πω για την κουζίνα σας,τρελαίνομαι......
    που θα πάει δεν θα έρθω με 5 κιλα παραπάνω θα φύγω ...
    καλησπερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ρουλίτσα μου γειά σου!!! Είσαι πολύ τυχερή που ζείς σ αυτό το ευλογημένο μέρος.Η κρητική διατροφή είναι απ τις καλλίτερες και πιο υγιεινές .Στην γειτονιά μου έχουμε ενα μαγαζί με κρητικά προιόντα και χρόνια τώρα απο κεί ψωνίζουμε.Λατρεύω τα παξιμάδια με λάδι ρίγανη ντομάτα και φέτα και τα κρητικά τυριά. Μ αρέσει πολύ και το σταμναγκάθι και δεν το βρίσκω καθόλου ταπεινό 9 ευρω το είχε σήμερα η λαική χα χα.Πάω τώρα στην άλλη ανάρτησηηηηηηηηη

    ΑπάντησηΔιαγραφή