Τση Κρήτης το γλυκό ψωμί στην τάβλα θα προσμένει, να ρθούν οι φίλοι οι καλοί κι ξένοι να κοπιάσουν. Ρακή δροσάτη να γευτούν και ντάκο παξιμάδι. Καλτσιούνια, ξεροτήγανα, αρνί και σταμναγκάθι και δίπλα η λύρα συντροφιά το κέρασμα τση Κρήτης... Σμαραγδάκι...

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ .....ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ...!!!!


Ανατολικά... της Εδέμ;;
Ανατολικά της δύσης που λέει και ένα πολύ όμορφο τραγούδι;
Ανατολικά τση Κρήτης;;; ΝΑΙ....εκεί θέλω να σας ξεναγήσω αυτήν την φορά...με την φωτογραφική μου...να γνωρίσετε λίγο από τις ομορφιές της...που παρόλο είμαι εδώ από αμνημονεύτων χρόνων.. εν τούτης δεν ήξερα ότι υπάρχουν..!!! 
Είμαι απαράδεκτη.. το ξέρω...αλλά πάντα υπάρχει η ευκαιρία να το κάνεις.. ποτέ δεν είναι αργά...
ακολουθήστε με λοιπόν ...αναχώρηση από Ηράκλειο...
και φτάνουμε στην μονή Κρεμαστών.. λίγο έξω από την Νεάπολη  40 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου..
Πνιγμένη στο πράσινο παράξενο για αυτήν την μερια της Κρήτης..!!
Πολλοί ευσεβείς ερχονται εδώ να αναψουν ενα κερί...
Και να παρακαλέσουν για την υγεία τους ή τους αγαπημένους τους..
Μικρά παρεκκλήσια κρυμμένα από τα μάτια του κόσμου... πίσω από πανύψηλα δέντρα δίνουν μια αίσθηση γαλήνης.. και ενότητας με το Θείο..!!!
Λίγα λόγια για την ιστορία αυτής της μονής..περιληπτικά...
1595 Ο μοναχός Μητροφάνης Αγαπητός ιδρύει την μονή...
1622 Ο Νικηφόρος Ανιφαντ χτίζει την εκκλησία...
1821 Ο Πέτρος Δωρόθεος ιδρύει το σχολείο της μονής που σύντομα θα αποκτήσει τεράστια φήμη..
1866 Οι Τούρκοι καταστρέφουν το μοναστήρι και οι μοναχοί προλαβαίνουν να κρύψουν τα ιερά κειμήλια σε ένα κοντινό σπήλαιο
1940 Κατά την διάρκεια την κατοχής στην μονή Κρεμαστών βρίσκουν καταφύγιο πολλοί αντάρτες...
Σήμερα στην μονή μένουν μόνο καλόγριες.. 
Συνεχίζουμε...ακόμα πιο ανατολικά...αφού περάσαμε την  όμορφη πόλη της Σητείας ..αυτή η φωτογραφία είναι απο το ιντερνετ..να μην κλέβουμε ξένες φωτό..!!
στο διάβα μας μικρά πέτρινα ξωκλήσια..στη μέση του πουθενά χτισμένα  απο ανθρώπων χέρια.. τάματα σε δύσκολες στιγμες της ζωής τους..
  
σε απόσταση 10 χιλιομέτρων ανατολικά..βρεθήκαμε σε ένα άλλο ξακουστό μοναστήρι...το ποιο πλούσιο λέγεται της Κρήτης..

Η μονή Τομπλού... έχει μακραίωνη ιστορία από τον 14ο αιώνα.

Οταν ήτανε στην ακμή της..έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην επικοινωνία

των συμμάχων με το Κάιρο αφού λειτουργούσε εκεί ο ασύρματος κάτω από την μύτη των Γερμανών...
Η πέτρα σε όλο της το μεγαλείο..
Πόρτες φαγωμένες απο το χρόνο..
Να περνάει ο αέρας ανάμεσα τους και να λέει των αιώνων τις ιστορίες...
Ενα μουσείο που υπαρχει εκεί θα μας διηγηθεί αυτά που φυλάσονται με μεγαλη ευλάβεια για εκατοντάδες χρόνια απο τους μοναχούς...
Ενα μνημείο εξω απο την μονή φόρος τιμής σε όσους δώσανε την ζωή τους για του Χριστού την πίστη την Αγία...και της πατρίδος την ελευθερία.. 

 και επειδή δεν θα ήθελα να σας παραμορφώσω...χι..χι.. όποιος ενδιαφέρεται.. να μάθει περισσότερα.. ας πάρει πληροφορίες από το ίντερνετ...ακούς αδέρφι;;;;
Από εκεί συνεχίσαμε.. ακόμα ανατολικότερα....και για μένα είναι  ντροπή μου που το λέω...δεν είχα πάει ποτέ... τόσα χρόνια μένω στην Κρήτη ήτανε παράληψη μου....είδα μια άλλη όψη  της ..η άγρια ομορφιά της γυμνή από το πράσινο..

 ολόκληρες εκτάσεις μόνο με θυμάρι που σκορπούσαν μια υπέροχη μυρωδιά με τα μώβ λουλουδάκια τους..που δεν φαίνονται στην φωτογραφία γιατί φωτογράφιζα μέσα απο το Πούλμαν...φωτογράφος φωτο χάλια.. εγώ όμως αγαπημένοι μου φίλοι τα έβλεπα.. βάλετε ...και εσείς λίγο την φαντασία σας και θα τα δείτε...και θα τα μυρίσετε μην τα θέλετε και όλα έτοιμα..!!!χι..χι..
Και πάντα ένα μικρό ξωκλήσι..θα περιμένει την ικεσία μας...!!

και ξαφνικά από το πουθενά... εμφανίζεται μπροστά μας .. ένα καταπράσινο δάσος από φοίνικες...ακουμισμένοι στα πόδια μιας καταγάλανης θάλασσας ..!!! 

Στεκόμασταν σε μια απαράμιλλου κάλους παραλία...που ίσως να μην υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα ....

Αν έλειπαν οι τουρίστες και οι ξαπλώστρες που χαλούσαν την ομορφιά του τοπίου θα ήμουνα πολύ χαρούμενη που έφτασα μέχρι εδώ......

.όμως η εκμετάλλευση του χώρου για τουριστικούς λόγους...με ξένισε...
Δεν βάζω τις φωτό με τις ξαπλώστρες να μην σας χαλάσω το θέαμα...
Παντού φοίνικες!!!!
Το φοινικόδασος του Βάι..λέγεται...οτι  δημιουργήθηκε  όπως λέει ο μύθος από τα κουκούτσια των χουρμάδων που πετούσαν οι πειρατές που τα έτρωγαν..όταν πήγαιναν  εκεί για να ξαποστάσουν από τα ταξίδια τους...!!! Εδώ θα μπορούσε να δουλέψει το μυαλό και να πλάσει του κόσμου της παραμυθένιες ιστορίες....!!!!!!!!!!!
Η επιστροφή μας αποζημίωσε ακόμα περισσότερο απολαμβάνοντας το απογευματινό καφεδάκι μας.. με θέα...Θεική..!!

Αγαπημένα μου μου μπλοκογειτονάκια..αν είχατε την υπομονή να φτάσετε μεχρι εδώ...και δεν τα παρατήσατε στη μέση σας αποζημιώνω με ένα τόόόόσο μεγάλο χαμόγελο..

 να έχετε μια όμορφη και χαμογελαστή  εβδομάδα..!!!!!!!!!!!!!!!!!



70 σχόλια:

  1. Πανέμορφη εκδρομή και φωτογραφίες !!
    Έχω γυρίσει σχεδόν όλη την Κρήτη, και πραγματικά
    είναι υπέροχη μια και συνδιάζει ωραία βουνά και
    καταπληκτικές παραλίες !!! Εκεί στη Νεάπολη, μου
    θύμησες πόσες ρακές είχα πιεί με συνοδεία ξυλάγγουρου με 2 παλιούς φίλους που δυστυχώς δεν υπάρχουν πια σ ενα μικρό αυλιδάκι γεμάτο λουλούδια !!!Σ ευχαριστώ γι αυτό. Να περνάς πάντα έτσι όμορφα !!! Καλό βράδυ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ρανια μου η Κρήτη σε όποιο νομό της και να πας εχει και κατι διαφορετικό να σου δώσει..η μισή προς Χανια..ειναι καταπράσινη..και η αλλη μισή ξερή.. άγρια..οπότε βρισκεις οτι σου αρέσει... καλώς ώρισες..!!!!

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. είπα να σας αφήσω με ενα χαμόγελο.. και τι ωραιότερο απο ενος μωρού...φιλια..

      Διαγραφή
  3. ΡΟΥΛΑΚΙ ΜΟΥ,ΥΠΕΡΟΧΗ Η ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΦΩΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΕΣ!!!!!ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΩ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ,ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ.
    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ!!!
    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΤΙΚΕΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.
    ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΡΙΞΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΒΟΥΤΙΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΝΙΣΙΟΥΣ!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζεις Αννούλα μου.. οτιο και το βουνό δεν έχει τις ομορφιές του;;τα δέντρα.. τον καθαρό αέρα.. το κελαιδημα των πουλιών .. και πόσα αλλα .. απλως τυχαινει να μενουμε κοντα σε θάλασσα .. και το καλοκαιρακι ειναι πιο τραβηχτηκια.. η ατιμη.. ομως την ίδια δροσια μπορεί να σου δώσει και ενα όμορφο δάσος.. η πατρίδα μα τα έχει όλα.. μακαρι να κατεβεις καποτε.. φιλακια..πολλα

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα,Ρουλίτσα!!!!Οι ομορφιές της Κρήτης μας μαγεύουν όλους,ακόμα κι εμάς που κατοικούμε στο νησί τόσα χρόνια.Όσο για το χαμόγελο,αυτό και αν δεν είναι μαγευτικό!!!
    Να περνάς πάντα καλά!!!
    Φιλιά!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρόζα μου... είδες πόσα χρόνια εδώ και δεν ξεραμε αυτο το ομορφο μερος που εχετε στο χωριό στο Αστρίτσι..και είναι ενα βήμα μακρυα απο το Ηράκλειο... μου αρεσει που κάθε φορα ανακαλύπτω και κατι ομορφο για την αγαπήσω πιο πολύ ..την δεύτερη μάνα μου..εεεεεεε δεν μας χρειάζεται ενα τετοιο χαμόγελο..!!! φιλώ σε Ρόζα μου θα τα πούμε..

      Διαγραφή
  5. Τί όμορφα που ξεκίνησες την εβδομάδα μας!
    Αυτός ο τόπος είναι σκέτη όαση!!!
    ;-)
    Να έχεις μια υπέροχη μέρα, Ρούλα μου και μια θαυμάσια εβδομάδα!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι αυτό ηθελα να το μοιραστώ μαζί σας Γιαννα μου... ενα ομορφο και αισιόδοξο μυνημα μας χρειάζεται.. μαζί με ενα χαμόγελο.. να αρχίσει και να τελειώσει καλά η εβδομαδα..φιλακια.. πολλα

      Διαγραφή
  6. Ρούλα μου, η βόλτα μας μαζί σου πολύ όμορφη...
    Ότι θα έφτανα και στην Κρήτη δεν το φανταζόμουν...
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί εγώ αγαπη μου το φανταζομουνα νομίζεις;;χιχ.χι. αλλα και εσύ στην ομορφη Ανδρο.. τι ξεναγηση μας κανεις;;έ; καλα που ειναι και η μπλοκογειτονια μας και βλεπουμε τα ομορφα μερη που δεν μπορούμε να παμε..όλοι μας παντού..η πετριδα μας ειναι πανέμορφη οπου και να πας διάθεση μονο να εχεις και το χρήμα το ατιμο..χιχ.χιχ.. φιλακια πολα και σε σενα καλες δικοπες..

      Διαγραφή
  7. Πολύ μου άρεσαν οι φωτογραφίες που είδα αλλά περισσότερο με μάγεψε το φοινικόδασος. Μακάρι να το επισκεφτώ κάποια στιγμή. Σ' ευχαριστώ για το μωρουδίστικο χαμόγελο. Τι ποιό γλυκό για Δευτεράτικο ξύπνημα;;; Καλή εβδομάδα. φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστινακι μου....επρεπενα βγαλω πιο πολες φωτογραφίες αλλα με τον φακό δεν το εχω και πολύ.. για αυτό έβγαλα τα πιο αντιπροσωπευτικά μερη... οντως αξιζει κανεις να το επισκευτεί και ας ειναι στην αλλη μερια της Κρήτης... καλα χωρίς το χαμόγελο και μαλιστα μωρού..δεν θα αφηνα να αρχίσει και να τειώσει η εβδομαδα αν δείς ποτε απαντώ θα το καταλαβεις..χι.χιχχ. φιλια..

      Διαγραφή
  8. καλημερα ρουλα μου!!! η κρητη ειναι πανεμορφη και εχω τις καλυτερες αναμνησεις απο καποιες διακοπες μας εκει οι φωτογραφιες με ταξιδεψαν σε ολα τα μερη που ειχα επισκευθη να εισαι παντα καλα και να περνας υπεροχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εισαι απο τους τυχερούς Σοφία μου..νομίζω οτι πιο πολύ ξερουν και βλέπουν μερη που δεν παμε εμεις γιατι καμια φορα θεωρούμε.. οτι δεν χρειάζεται να παμε.. αφου κατοικουμε εδώ... νομίζω πως το κανουμε όλοι μας με το μερος που μενουμε... ας ειναι εστω και αργά να ανακαλύπτουμε τις ομορφιες του καθε τόπου... φιλακια πολλα.. σε ευχαριστώ γαι την επίσκεψη...

      Διαγραφή
    2. Γιατί δεν μπορώ να μπω στο μπλοκ σου;; προσπαθησα αλλα δεν ξερω τον τρόπο...Σοφάκι μου..

      Διαγραφή
  9. Ποιός να παρατήσει καλέ τέτοια ξεναγό και πού θα πάει καλλίτερα;
    Πραγματι η Κρήτη σε ξαφνιάζει με τις εναλλαγές της και τις ομορφιές που κρύβει εκεί που δε το περιμένεις. Εσυ ανακάλυψες και μας έδωσες κάποιες,εμείς ας βρούμε τις υπόλοιπες, το σίγουρο είναι οτι έχουμε πολύ δρομο μπροστά μας και σίγουρα χωρίς να βαρεθούμε...
    Φιλάκια πολλά μικρέ ταξιδευτή μου! Πανέμορφη αρχή εβδομάδας μας χάρισες, νάσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις ανακαλυψα ΧΑΡΑ μου μετα απο τοσα χρόνια..χι.χιχ.. αλλα είπαμε ποτέ δεν ειναι αργά.. ποτε δεν μπορείς να δείς όλα τα μερη.. γιατί δεν ειναι ευκολο και οταν μπορείς να το κανεις ..ερχεται ο πανδαμάτωρ χρόνος..χι.χιχι..γι αυτό αν μπορειτε μην χανεται ευκαιρίες να πανε χαμενες χι.χι.. ωραιότερο κοπλιμεντο δεν θα μπορούσε να μου κανουν.. Χαρά μου........ΤΑΞΙΔΕΥΤΉ.....αυτό θα ήθελα να κανω στη επόμενη ζωή μου...προς το παρόν τωρα αν δεν μπορώ...καλά ειναι και τα ταξιδια της φαντασίας.!!!! σαντολά μου φιλώ σε

      Διαγραφή
  10. ΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!!!!! Τώρα τι να πω εγώ;;;;;; Αρχίζω με ένα μεγάλο ευχαριστώ για τον όμορφο τρόπο που παρουσίασες τον τόπο μου, τον αγαπημένο. Χαίρομαι αφάνταστα που σου άρεσε, μακάρι να ερχόσουν μια εβδομάδα αργότερα, θα ήμουν και 'γω εκεί, να σου δείξω και άλλες ομορφιές, ακόμα πιο βαθιά κρυμμένες, ακόμα πιο αυθεντικές. Θα μπορούσα να γράφω ώρες ολόκληρες .......
    Μια άλλη εκδοχή για το πως δημιουργήθηκε το Βάι είναι, ότι τα αποδημητικά πουλιά όταν ερχόντουσαν από τον νότο και σταματούσαν για λίγο εκεί, άφηναν τα "σουβενίρ" τους, τα οποία περιείχαν σπόρους από φοίνικες. Η συγκεκριμένη ποικιλία Φοινίκων λέγετε Βαγιά, από κει πήρε το όνομά του το Βάι.
    Ρουλίτσα μου, περιμένω ότι φέτος θα καταφέρω να σε δώ......επιτέλους.
    Φιλάκια πολλά και ΝΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΡΘΕΙΣ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννετακι μου ...οσο κιαν γυρίσεις την Κρήτη πάντα θα υπάρχει ενα πανεμορφο μερος που δεν έχει δεί.... που ξερεις φετος μπορεί να πανε όλα καλα και να την κάνουμε αυτή την παντερμη την συναντηση.. κιαν δεν γινει .. δεν θα το βαλουμε κατω.. θα γινει καποτε θελει δεν θελει..χι.χιχ.. όμορφη και η δική σου εκδοχή για το Φοινικόδασος... μηπως έπρεπε να ανατρεξω στις εγκυκλοπαίδιες;...άσε οι μυθοι μας πανε καλύτερα.. ειναι πιό ομορφοι... φιλακια μεχρι νεοτερας

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα καλη εβδομάδα, χρόνια πολλά και απο εμένα! σου ειχα πει οτι...το φοινικόδασος στο Βάι ειναι πανέμορφο, και καλά που μ΄ακουσες κι εμενα το διαβαστερό!χαχα!το χαμογελάκι στο τέλος ό, τι καλύτερο! όσο για τις πληροφορίες, καλύπτουν τα ουσιώδη οι δικές σου και δεν θα ψάξω περαιτέρω!Όμως θα κάνω την ευχή κάποτε να τα επισκεφτώ μαζί σου!Πολλά φιλάκια αδερφούλα μου!Μου άρεσε δε παρα πολυ η εκδοχή για την ύπαρξη του φοινικόδασους!λες;
    με αγαπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξερω εγώ οτι μπορώ να βαιστώ επανω γιατι παιδι μου.. τοσο δαβαστερό εγώ δεν είμαι..χι.χιχ. τα απαρέτητα να ξερω μου φτανει ..γιατί και το μυαλό δεν χωράει και παρα πολλα..χι.χιχ. να μην το παραμορφώνουμε και το χάσουμε..!!!μακαρι Αδέρφι η ευχή σου να πιάσει..!!!.. είδες και την εκδοχή της Αννετας απο πανω για το Φοινικόδασος;;; ομορφη και αυτή.. οποια και να είναι απο τις δυό το δάσος είναι πραγματικα πανεμορφο... φιλώ σε αδερφι...!!!!

      Διαγραφή
  12. Ωραία ξενάγηση, σ΄ευχαριστούμε πολύ πολύ!! Η Κρήτη έχει ομορφιές που για να τις απολαύσεις δε φτάνει μόνο ένα ταξίδι. Κάθε φορά που πηγαίνω ανακαλύπτω όλο και πιο όμορφα μέρη, όλο και πιο όμορφες παραλίες!!
    Έλεγα πως θα΄ρθω και φέτος αλλά προηγούνται άλλα προς το παρόν!!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπεττούλα μου...έχεις μπροστα σου χρόνιααααα!!! καθε φορα..αν μας το επιτρέπουνε..χι.χι να γνωρίζπουμε και ομορφα μερη απο την μια ακρη της κρήτς; στην αλλη.. και παντού στην Ελλαδα μας εχουμε καταπληκτικα μερη μκαρι να κατεβεις καποια φορα..να τα πούμε και απο κοντα..αχ!!! αυτά τα προηγούνται......μια ζωή ..!!! σε φιλώ πολύ...

      Διαγραφή
  13. Πανέμορφη η Κρήτη, πανέμορφη και η ξενάγηση που μας έκανες..
    Να περνάς πάντα όμορφα!!
    Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλα Μαρία μου...μακαρι να μπορούσα να το κανω ταχτικά αυτό ..εγώ τελενομαι για ταξιδακια ας είανι και κοντινα...ολο και κατι βλέπεις που δεν το εχεις ξαναδεί... ας αρκεστούμε να περναμε καλά με μικρές αποδρασεις... καλοκαιραά βλεεις σε παρακινεί για κατι τετοια.. φιλακια πολλα καλη Κυριακή τωρα πια...

      Διαγραφή
  14. Να είσαι καλά, κορίτσι μου...και είχα μεγάλη ανάγκη το ταξίδι που μας έκανες.Χίλια φιλιά και πάντα τέτοια, από τις φωτογραφίες και τις διηγήσεις τα ζούμε κι εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμ εγώ να δεις Georgette ανάγκη που το είχα ας ήτανε και μονοήμερη.. εστω και τόσο λίγο.. ξεσκάς και χαιρομαι που μαζί μου το κανετε και εσείς...το ιδιο κανω και εγώ οταν βλέπω ωραίες εκδρομες που κανουν οι φίλες μας απο αλλα μερη της Ελλαδας μας..ευτυχώς που υπαρχει η μπλοκογειτονια μας...φιλακαι και καλως ήρθες...

      Διαγραφή
  15. Ρούλα μου πολύ ευχάριστη και ξεχωριστή η διαδρομή σου , οφείλω να πω ότι για πολλά χρόνια ήταν αγαπημένος μου προορισμός . Το φοινικόδασος το έχω γνωρίσει , με μάγεψε και πάντα έχει ξεχωριστή θέση στις αναμνήσεις μου .
    Οι μονές της Κρήτης είναι μεγαλειώδεις και πάντα είχαν ενεργό ρόλο οι μοναχοί στους πολέμους.
    Εκείνο που αγαπώ πολύ από την Κρήτη είναι το φαράγγι της Σαμαριάς , δυο φορές το έχω διαβεί και δεν το έχω χορτάσει.
    Να είσαι καλά Ρούλα μου
    Φιλάκια αγάπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο φαραγγι της Σαμαριας και δυο φορες το διαβηκες!!!! ενα μεγαλο μπραβο σου δίνω... γιατί εγώ πριν απο πολλα χρονια ισα που κετεβηκα τα σκαλια....και να πείς πως δεν είμαι τις περιπέτειας;; αλλα ειχα τα παιδια μαζί μας μικρα...και ετσι γυρίσαμε... πισω.. οταν μεγαλωσανε και μπορούσανε να το διαβούμε είχαν περασει τα χρόνια και δεν μπορούσαμε πιά εμεις..χι.χι..Οντως ειναι απο τα πιο αξιοθέατα μερη της Κρήτης μαζί με το Βάι....φιλακια πολλα Νικόλ μου.

      Διαγραφή
  16. Ρούλα μου, υπέροχο το φωτογραφικό οδοιπορικό !
    Ζηλεύω γιατί ως τώρα Κρήτη μόνο από φωτογραφίες βλέπω! :)))
    Πανέμορφα τα μέρη με τους φοίνικες!
    Χαρούμενη εβδομάδα και καλά να περνάς!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και που να πρωτοπας στην ομορφη πατρίδα μας Αριστεα μου.. παντού ομορφιες έχει και η Κρήτη διεκδικεί και αυτή μια απο τις πρωτες θέσεις στα ταξίδια μας...οι φωτογραφίες μου ουτε το ενα δεκατο δεν δείχνουν ..δεν είπμαοι πολύ καλή σε αυτό... εκανα όμως οτι μπορούσα καλήτερο.. φιλακαι πολλα και χαιρομαο όταν σε βλέπω.. και σε διαβαζω...σε σενα φιλακια γλυκιά μου..

      Διαγραφή
  17. Τι όμορφη βόλτα, τι όμορφος τόπος!
    Δεν έχω έρθει ακόμη (δυστυχώς) στην Κρήτη, αν και θα το ήθελα... ελπίζω να τα καταφέρω στο μέλλον!
    Φιλιά, καλά να περνάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. παντα υπαρχει καιρός Ελλη μου να το κανεις ..θα μαγευτεις ειναι ένας προορισμός λιγο μακρινός απο την άλλη Ελλαδα.. και για αυτό στοιχίζει περισσότερο να ερθει κανείς εδώ... ας ξεναγηθούμε απο τις φωτογραφίες .. οπως το κανω και εγώ για αλλα μερηαπο πλοκ αλλων φιλλων.. φιλακια πολλα..

      Διαγραφή
  18. Ευχαριστούμε πολύ για το όμορφο ταξίδι.. μου άρεσε πολύ όλη η ανάρτηση φωτος και περιγραφές...ειδικά αυτή με τους φοίνικες και την ιστορία του φοινικόδασους....
    υγ-ευχαριστώ πολύ για το όμορφο ποίημα της τουρκικής εισβολής και το χρόνο που αφιερώσες ...ευχαριστώ για την αγάπη προς την πατριδούλα μου
    καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι πολύ Δελφινακι μου που σου άρεσε... η ξεναγηση δεν θα έλεγα οτι το κατεχω καλα το θεμα ομως και αυτή η προσπαθεια να σας μεταφερω λιγο απο τις ομορφιες αυτού του τοπου επλιζω να επιασε τόπο.. παντου οπου υπαρχει ελληνική γή ειναι υπεροχα..
      Την Κύπρο μας δεν την ξεχωρίζουμε απο την ααλη Ελλαδα.. για μας ειναι Ελληνική και εται θα μενει στις καρδιες μας..πόσο μαλλον που εχουμε τωρα δεσμους συμεθεριών. με ανηψιά μου... φιλακαι πολλα..

      Διαγραφή
  19. Πανέμορφη η εκδρομή που μας πήγες σήμερα Ρουλα με τον φωτογραφικό σου φακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερινα μου να είσαι καλα κορίτσι μου ..μακαρι να μπορούσαμε να το κανουμε αυτό όπως και πρώτα...τωρα πια σπανίως... και αυτό το απανίως θελησα να το μοιραστώ μαζί σας..φιλακια πολλά

      Διαγραφή
  20. Αχ!!! να δω πότε το όνειρό μου να βρεθώ στο νησί σας θα γίνει πραγματικότητα! Λατρεύω Κρήτη και όσους Κρητικούς έχω γνωρίσει. Προς το παρόν μαγεύτηκα με την δική σου ξενάγηση. Να σαι καλά!! Πολλά φιλιά και μια χαμογελαστή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολα τα όνειρα αν το προσπαθήσουμε κάποτε μπορεί να πραγματοποιηθούν.. που ξέρεις ;;χάρηκα που εστω και με την μικρή ξενάγηση μου σε εκανα
      να γνωρίσεις ενα πολύ μικρό κομμάτι της.. φιλακια πολλα

      Διαγραφή
  21. Υπέροχη η ξενάγησή σου, Ρούλα μου! Αγαπώ πολύ την Κρήτη άν και δεν την έχω επισκεφθεί παρά μόνο επαγγελματικά (δύο φορές)διασχίζοντάς την όμως από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τα Χανιά μέσα σε δύο μέρες κάθε φορά!!!!Ότι είδα, τα είδα 'τρέχοντας' χαχαχα!! Έχω όμως και κρητικό αίμα μέσα μου, αφού η Σμυρνιά γιαγιά μου ήταν από την Ιεράπετρα! Χάρηκα πολύ για την όμορφη συνάντηση που είχατε με την ευκαιρία της επίσκεψης της Χαρούλας. Μακάρι να γίνονται πιό συχνά τέτοιες γνωριμίες. Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια κι ελπίζω κάποτε να έχω κι εγώ την τύχη να δε συναντήσω!! Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριάννα μου..κάποια φορά κανονισε να την δείς και πιό χαλαρά που λενε.. και αφου έχεις και Κρητικό αίμα δεν το συζητώ να το κανεις έργο που λένε... αν το κανεις στηλε μέηλ.. να συναντηθούμε .. θα χαρω πολύ... φιλάκια πολλα

      Διαγραφή
  22. Τι μαγευτικό ταξίδι!!! Και η ξενάγηση άψογη!!! Ηταν ένα βάλσαμο γιά μας τους "εντός των τοιχών ". Μπράβο Ρουλάκι!!! Νάσαι καλά να μας ταξιδεύεις!!! Πανέμορφη η Λεβεντογέννα Κρήτη,αλλά και το πονηρό χαμόγελο του μπόμπιρα όλα τα λεφτά.Φαίνεται σήμερα είναι η τυχερή μου μέρα δηλ.νύχτα,αφού πριν λίγες ώρες εισέπραξα κι ενα ακόμα ωραίο χαμόγελο μιάς νεαράς Κυρίας 3 μηνών. Πολλά πολλά φιλιά και να περνάς όμορφα!!! Βούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το χαμόγελο Βουλα μου δεν πληρώνεται με όλα τα λεφτα του κόσμου και με καμιά ξενάγηση.. και αν σε εκανε χαούμενη και η μικρή κυρία των 3 μηνών... τι να τις κανεις μάτια μου τις ξεναγήσεις..χι.χι.. χαμόγελα χρειαζόμαστε να παιρνουμε κουραγιο..να περνας καλά πολλα φιλακια..

      Διαγραφή
  23. Οταν εγώ λέω πως η Κρήτη είναι το ιδανικό μέρος να ζήσει κανείς .... Μιά ολόκληρη Ελλάδα μικρογραφία μέσα στην Ελλάδα. Εχω πολλές ομορφιές να ανακαλύψω. Ευχαριστούμε Ρουλιώ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξέρω Τζιντζερούλα μου...και το εχω διαπιστώσει τόσα χρόνια πιά με εχει μπολιάσει με την κουλτούρα της.. και την εχω κανει δευτερη μάνα μου πια.. την αγαπαω όσο και πατρίδα μου .. αν με ρωτούσαν τωρα που θα προτιμούσα να ζήσω .. ναι.. και εγώ στην ΚΡΉΤΗ θα ζούσα.. θα το διαπιστώσεις και εσύ οταν με το καλό ερθεις για να μείνεις..!!!φιλώ σε.. φιλενάδα...

      Διαγραφή
  24. Τώρα ξέρεις τι μου κάνεις;
    Το μαρτύριο της φάλαγγας.
    Σαν να έχω να φάω μια βδομάδα και μου κουνάς στη μούρη λιχουδιές!
    Λοιπόν, προσπερνάω την εκδρομή σου στα καλύτερα και στέκομαι στην τελευταία. Κρατάω δυνατά αυτό το χαμόγελο.
    Να'ναι πάντα καλά.
    Να'στε και σεις καλά και να μας καλοταξιδεύετε με τις ιστορίες και τις φωτογραφίες σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου πω την αλήθεια κι εγώ αυτό σκέφτηκα όταν διάβασα την ανάρτηση; Λες και είναι καλοκαίρι και βρίσκομαι στην έρημο κι αυτή μου δείχνει δροσερές πηγές... Χαχαχα. Ζηλεύω!!
      Φιλί βροχερό και στις δυο. Σας αγαπώ! :)

      Διαγραφή
    2. Κανελλάκι μου(εγώ επιμένω να σε λεω ετσι.χι.χι... με το γιώτα) και Αγριμάκι μου αν ήξερα βρε ότι θα σας εκανα ζημιά.. χι.χι. εμ τα λέμε αυτά ... γραψε... Ρούλα μην κάνεις τετοια ανάρτηση..χι.χιχ..
      δεν θα την εκανα..αλλά ειπα να την μοιραστώ κορίτσια μου... να κανω και την ξεναγό..χι..χι. και να παινέσω και τις ομορφιες της ψυχομάνας μου...φιλώ σας..

      Διαγραφή
  25. Τι ωραία ξενάγηση! Πανέμορφες φωτογραφίες από την περήφανη Κρήτη!! Σε όμορφα μέρη μας ταξίδεψες, Ρουλάκι!! Να'σαι καλά και να περνάς ακόμη καλύτερα! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέπη μου χαιρομαι που σου αρεσε... και δεν είμαι και εξπέρ στις φωτογραφίσεις... μαλλον θελω μαθήματα... θα μπορούσα να βγαλω πιο καλες..αλλα και αυτες αφου σου αρεσαν ευχαριστημενη είμαι να εισαι καλα ..... περασε μια εβδομαδα να σου απαντησω..με τις δουλιές... τωρα το είδα... σορρυ...πως περνάει ο καιρός και δεν το παίρνω ειδηση δεν το ξερω..φιλακια πολλλα

      Διαγραφή
  26. Ρουλίτσα μου, τι φωτογράφος είσαι εσύ; Υπέροχες εικόνες!
    Λατρεμένη η Κρήτη, ευλογημένος τόπος!

    Σου στέλνω πολλή αγάπη και φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααα πες το μου αυτό Μαιρούλα μου να καβαλήσω το καλάμι και να μην κατεβαίνω..χι.χιχ. αν ήταν έτσι ματια μου οι καλές φωτογραφίες σωθήκαμε..χι.χι.. μια παλιομηχανή εχω που μου την έχει δωσει ο εγγονος γιατί πήρε καινούργια...και τις τραβαω .. αν μαθεις οτι ακομη δεν ξερω να την μεταχειριστώ θα γελασεις..χι.χιχ..κανει πολα πράγματα που δεν τα ξερω ...εγώ απλα ενα κουμάκι παταω...χιχ,χι...περιμενουμε την συνέχεια.. οσο για την Κρήτη πράγματι ειναι ευλογημενος τοπος..

      Διαγραφή
  27. Υπέροχη η ξενάγηση που μας έκανες. Μου αρέσει πολύ η Κρήτη, Την έχω επισκεφτεί και την έχω γνωρίσει, οι ομορφιές της όμως είναι ατελείωτες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματι Γλυκερία μου...οσες φορές και να ερθεις ολο και κατι διαφορετικο θα δείς...εδώ... σου ευχωμαι να περνας καλά οπου και να είσια.. και να κάνεις παντα αυτό που σε ευχαριστεί.. καλως ήρθες..σε ευχαριστώ πολύ που πέρασες.. απο εδώ... εννοείται οτι θα τα λεμε..φιλια...

      Διαγραφή
  28. Καταπληκτική βόλτα Σμαραγδένια!
    Πανέμορφα μέρη όλο ζωή!
    Φιλιά πολλά!
    Το χαμόγελο όλα τα λεφτά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την βόλτα θα συνφωνήσω Ελενα μου.. την ευχαριστήθηκα για αυτό είπα να μοιρστώ μαζί σας αυτον τον ωραιο τόπο...το ιδιο ευχαριστιεμαι και εγώ οταν βλέπω σε αλλα μπλοκ πανέμορφα μερη..που μου είναι δυσκλοα τωρα πια να πηγαινω... και χαιρομαι να τα ταξιδευω εστω και μεσα απο τις φωτοφραφιες......τρελαίνομαι για ταξιδια...είτε πραγματικα.. είτε φανταστικά..χι.χι φιλιά πολλα Ελενακι μου..

      Διαγραφή
  29. Είχα μια κάποια ανάγκη από διακοπές και η Κρήτη είναι από τους καλύτερους προορισμούς.Σ΄ευχαριστώ που με ταξίδεψες, έστω φωτογραφικά.Κάποια από τα μοναστήρια που αναφέρεις, τα έχω επισκεφθεί κι εγώ. Ανυπομονώ για το επόμενο ταξίδι μου στη Κρήτη.Να είσαι καλά και να περνάς όμορφα με όλη σου την οικογένεια.Φιλιά σμαραγδένια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααααα πολύ ωραια σιγουρα θα περασες καλά.. αν ξανακατεβεις ..περσαε απο εδώ να πιουμε κανένα καφεδάκι..και να γνωριστουμε και απο κοντα.. μενω Ηράκλειο... πολλα φιλια Georgette μου..!!

      Διαγραφή
  30. Καλη εβδομάδα και για σένα!!
    Και εκεί πρέπει να παω με τα παιδάκια μου, να ρουφάνε ιστορία.

    Φιλιά πολλά!

    http://logokrisiaikostuprotueona.blogspot.com.es/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακαρι να σκεφτόμσταν όλοι ετσι και να μεταλαμπαδεύουν την ιστορία μας στα παιδια... θα μάθαιναν σωστα την ιστορία της που την εχουν παραποιήσει τις περισσότερς φορες.. και δεν εχουν ίδέα τι θυσαυροί υπαρχουν κάτω απο αυτά τα χώματα... φιλακια πολλα.. σε ευχαριστώ που περασες..

      Διαγραφή
  31. Να είσαι καλά,Ρούλα μου,που μοιράζεσαι μαζί μας τόσα όμορφα!!!
    Ελπίζω κάποτε να αξιωθώ μια τέυοια "γύρα" στα πατρικά εδάφη.Μέχρι τότε θα ονειρεύομαι μέσα από τα δικά σου μάτια και τη δική σου ξενάγηση!
    Φιλιά πολλά,Σμαραγδένια μου και καλές βόλτες στον ευλογημένο τόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είμαι εγώ αυτή που σε ταξιδευει και σε κανει να νοσταλγείς Κυριακή μου ..τις πατρίδας σου τα χώματα.. τότε να το κανω με μεγαλη μου χαρα...μεχρι να το κανεις και εσύ η ιδια στην πραγματικότητα και οχι μονο μεσω εμού...χι.χι.. αντε και αν κατεβεις θα τα πουμε και απο κοντα... φιλια πολλα καλοκαιρινα..

      Διαγραφή
  32. Αυτό μας λείπει να βλέπουμε ομορφα πραγματα.. ωραιες εικόνες που μας ταξιδευουν και μας κανουνε χαρόύμενους και παιδικα χαμόγελα που μας κανουνε ευτυχισμενους.. ας ξεχασουμε για λιγο την στεναχώρια.. χαμόγελα λοιπόν..και πολλά φιλιακια..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ρουλα μου καλή μου έδειξες εικόνες και μέρη που δεν υπάρχει καμία ελπίδα να δώ!!!Χάρηκα με τις όμορφες φωτογραφίες και εκπαιδευτικούς σχολιασμούς ,άριστη ξεναγός!!!!Νάσαι καλά και να περνάς πολύ πολυ χαρούμενα!!!!Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά που υπαρχει και η μπλοκογειτονια μας Εφη μου..και βλεπουμε η μια της αληνης τους τόπους.. γιατί οντως ειναι δυσκολο να μπορουμε νε δούμε τόσα πανέμορφα μερη που έχει η πατρίδα μας..να περνάς και εσύ ομορφα με την Αλκηστή σας.. και να γεμίσετε μπαταρίες για τον χειμωνα... φιλακια πολλα και στις δύο σας..

      Διαγραφή
  34. Ρουλάκι μου,
    Καθυστερημένη σου ήρθα και θαύμασα όλα τα ωραία που είδες σ' αυτό το όμορφο και λάγνο νησί!!!!
    Για να σου πω την αλήθεια, αν δεν είχαν περάσει οι δεκάδες φίλοι Έλληνες κι' αλλοδαποί απ' το σπίτι μας τόσα χρόνια στου Κοκκίνη το χάνι, δεν θα τα είχα δει ούτε κι' εγώ!!!! Τους γυρίζαμε όμως σ' όλο το νησί και μαζί μ' αυτούς, θαυμάζαμε κι' εμείς τις ομορφιές του!!!! Το Βάι και τα Μάταλα είναι από τα πιο εντυπωσιακά μέρη του!!!! Στη μονή Τοπλού, μας υποδέχτηκε ο ηγούμενος Φιλόθεος και μας έδειξε όοοοολες του τις καλλιέργειες, τα ζώα και τα πουλιά που φιλοξενεί στα χτήματα της μονής. Ήταν πολύ εντυπωσιακή αυτή η ξενάγηση, όπως και ο ίδιος!!!!
    Να είσαι πάντα καλά και να χαίρεσαι την κάθε στιγμή όπως μόνο εσύ ξέρεις.....
    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλιώ μου...χαιρομαι που στα ξαναθύμισα.. κοριτσι μου...είδες πόσα χρόνια εδώ είμαι και δεν είχα παει μεχρι το βάι.. ειναι λιγο μακρυα..αλλα σε αποζημιώνει το μερος... εγω που δεν ειμαι καλή φωτογραφος ..εδειξα ότι μπόρεσα να βγαλω.. οπου όμως και να πας θα βρεις ένα ομορφο μερος να δείς... .δεν θα ερθεις κατα κατω καθόλου;... χι.χι. μια που ξερεις τον δρόμο;..παντως αν φανείς... σφύρα μου..θα σε ακούσω.... έγραψες παλι με το παλιόξυλο...χι.χι. φιλια πολλα δροσερα...

      Διαγραφή
  35. Καλησπέρα Ρούλα μου... κατάφερα να έρθω κι εγώ και με ταξίδεψες υπέροχα!!!! Πώπωωωωωω!!! Πόσες όμορφες φωτογραφίες!!!! Πράγματι ξεχάστηκα και πέρασα καλά! Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή