Τση Κρήτης το γλυκό ψωμί στην τάβλα θα προσμένει, να ρθούν οι φίλοι οι καλοί κι ξένοι να κοπιάσουν. Ρακή δροσάτη να γευτούν και ντάκο παξιμάδι. Καλτσιούνια, ξεροτήγανα, αρνί και σταμναγκάθι και δίπλα η λύρα συντροφιά το κέρασμα τση Κρήτης... Σμαραγδάκι...

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ..ΤΑ ΘΑΛΑΣΙΝΑ ΜΑΣ..!!

Ο κούργιαλος της Κρήτης..!!

Τότε που οι άνθρωποι έστελναν και λάμβαναν μηνύματα, με τον ''χοχλιό της θάλασσας"...
Η αρχέγονη σάλπιγγα γινόταν εργαλείο πολύτιμο στα χέρια των καραβοκύρηδων, των βοσκών,των καλλιεργητών της γης.
Ο ταπεινός  κούργιαλος ..η κουργιαλός ,είναι το κοχύλι με την επιστημονική  ονομασία..Charonia tritonis..και αποτελούσε για αιώνες έναν ισχυρό κώδικα μη λεκτικής επικοινωνίας.
Δεν υπήρχε πλεούμενο μα και βοσκός κυρίως στα νότια της Κρήτης,να μην έχει τον δικό του κούργιαλο ...πολύτιμο απόκτημα από την ανεξάντλητη παρακαταθήκη της φύσης.
Ήταν κανόνας απαράβατος..πλεούμενο χωρίς  κούργιαλο δεν μπορούσε να σαλπάρει.
Στα χρόνια που δεν υπήρχαν σήματα κινδύνου κι ασύρματες επικοινωνίες, ήταν αυτός που σήμαινε  συναγερμό.
Σε πολλά χωριά της νότιας Κρήτης, οι άνθρωποι ήταν εξοικειωμένοι  με τον μονότονο ήχο του κούργιαλου.
Ήξεραν ποιος σάλπιζε, όπως ήξεραν να ξεχωρίζουν  το χαρούμενο σάλπισμα από το στενάχωρο.
Από την φωνή  του κούργιαλου καταλάβαιναν ποιος τον έπαιζε και τι ήθελε...θα πει ένα βοσκάκι   92 χρονών το 1997....που είχε και εκείνος τον δικό του όπως όλα τα βοσκάκια ..του παλιού καιρού.
Όταν άκουγε  σπαστούς  διακεκομμένους ήχους κάπως χαλαρούς,  ήξερε πως  ο τάδε καλημέριζε
τους φίλους του.
Όπως κάνουν  ας πούμε και σήμερα στο fecebook .. και οι φίλοι ανταποκρίνονταν .
Με ανάλογα τους ήχους μάθαινε  ο ένας που βρίσκεται  ο άλλος.
Ο Γιώργης έβοσκε στην λαγκάδα..ο Μανώλης  κοντά στην Αμμούδα..ο Κωστής  στα ριζά του βουνού.
Ακόμα ειδοποιούσαν αν ερχόταν ο αγροφύλακας!!
Όλοι ήξεραν πως να δώσουν φωνή στο πασίγνωστο κοχύλι, πως να το μετατρέψουν 
σε αερόφωνο όργανο... κάτι σαν την σύγχρονη σάλπιγγα.

Άλλοι παράγγελναν στους ψαράδες, άλλοι έψαχναν στις παραλίες, δεν ήταν δύσκολο να βρει κανείς "χοχλιούς της θάλασσας " πριν κατακλυστούν οι παραλίες από λουόμενους.
Για πολλούς ήταν μεζές εκλεκτός  όταν ήξεραν τον τρόπο να τον βγάλουν.
Συνήθως τον άφηναν να πεθάνει ... η διαδικασία αυτή κρατούσε βδομάδες..όπως βδομάδες κρατούσε και η προσπάθεια .. απόσμησης του οστράκου.. αφού μύριζε πολύ άσχημα.
Το έπλεναν ξανά και ξανά με θαλασσινό νερό.
Όταν ήταν έτοιμο, τρυπούσαν την μυτερή του μεριά πολύ προσεχτικά. Άλλοι το έξυναν καρτερικά στους βράχους και σε ακονόπετρες για ώρες.
Με τον τρόπο αυτό δημιουργούσαν το επιστόμιο.
Ο ήχος εξαρτιόνταν , όπως λένε από το μέγεθος της οπής και από την μαστοριά του κατασκευαστή.
Πρέπει να ξέρεις  που θα τρυπήσεις για να μην μοιάζει η φωνή του δικού σου κόργιαλου με τις φωνές των άλλων.!!

Αντιλάλησαν  τ αυτιά του σαν κόχυλοι θαλασσινοί...
-Σαμουήλ! ξανάκραξε η φωνή του Θεού. Σαμουήλ, δούλε πιστέ μου, γέρασες δεν με ακούς;
Ο Σαμουήλ τινάχτηκε. τα πυκνά  φρύδια του έσμιξαν με οργή, τα μακρυά διχαλωτά του γένια τρικύμισαν και τ αυτιά του αντιλάλησαν  σαν κόχυλοι θαλασσινοί. 
Η κατάρα,σαν φοράδα ακαπίστρωτη, χλιμίντρισε στα σωθικά του.
Ν.Καζαντάκης .. αναφορά στον Γκρέκο.
 Το θέμα το  διάβασα σε περιοδικό  που βγάζει εδώ σούπερ μάρκετ της Κρήτης .
Μου κίνησε το ενδιαφέρον..και μια που είχε σχέση με την θάλασσα σκέφτηκα να το μοιραστώ μαζί σας. 
Τώρα θα ξέρετε την ιστορία  του κοχυλιού αυτού όταν το συναντήσετε στην παραλία.!!


Και ένα και μοναδικό κοχύλι που έγινε  πριν από μερικά  χρόνια  με την συνεργασία μπλόκερς.!!

Να έχετε μια όμορφη και δροσερή εβδομάδα .
Να ήσαστε καλά και να χαμογελάτε  έστω και χωρίς αφορμή.!! 






33 σχόλια:

  1. Εκπληκτική ιστορία. Λαογραφία πραγματική Ρούλα μου. Πρώτη φορά μαθαίνω με τόσες λεπτομέρειες την ιστορία αυτού του οργάνου και τη χρήση του. Θησαυρός μιας άλλης εποχής πραγματικής και όχι εικονικής. Ειλικρινά σε ευχαριστούμε. Καλή βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μένα μου έκανε εντύπωση η ιστορία αυτή του κοχυλιού..το αρθρο έιχε πολλλα περισσοτερα και μια θλιβερή ιστορία που είχε σχεση με τον ήχο του μαντατου....εβαλα συνοπτικα τα κυριότερα που αφορούσαν τον κούργιαλο.
      Αυτό το σουπερ μαρκετ καθε τριμηνο βγαζει ενα περιοδικο με πολύ ωραια θεματα που αφουρούν τις παραδοσεις.. πολύ καιρό ηθελα να το κανω και χαίρομαι που αρεσε σαν ιδέα.. να περνας όμορφα ότι και κάνεις.. καλο σου απογευμα.!!!!:)

      Διαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέροντα και όμορφα πράγματα μαθαίνουμε από εσένα
    για άλλη μια φορά,Ρούλα μου!
    Μπράβο και στο σούπερ μάρκετ!☺
    (Γιούλη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα ..χα.. γι αυτό εμαι εδώ εγώ εδώ να ας τα μαθαίνω βρε Γιούλη μου ..!! ουτε διαδίκτυο να ήμουν..χα..χα.. ευτυχώς που αυτό το σουπερ μαρκετ γραφει πολλα για την παραδοση.. και έτσι ξεστραβώνομε και εγώ... αν το βρήκες φιλεναδα ενδιαφερον το αρθρο.. θα μου λύσει αυτή η λύση τα χερια ..χι..χι.. τα θέματα θελω να πω.. χάρηκα που χάρηκες γενικώς.. ναι; να περνας όμορφα .. φιλακιααα!!! :k :D

      Διαγραφή
  3. Τι όμορφο αφιέρωμα Σμαραγδένια μου, καλά έκανες και το μοιράστηκες μαζί μας. Ομολογώ πως τόσες λεπτομέρειες για το κοχύλι αυτό δεν γνώριζα και χάρηκα που τις έμαθα.
    Σε γλυκοφιλώ και σε καλοβδομαδίζω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μου πεις Μαρίνα μου .. ότι υπάρχει και το ίντερνετ και θα μπορεί κανείς να βρεί πληροφορείες και απο εκεί αλλά δεν ξέρω αν υπάρχουν τόσες λεπτομέρειες.. επίσηε υπηρχε στο αρθρο και μια θλιβερή ιστορία γυρω απο αυτό το κοχυλι.. αλαλ δεν ήθελα καλοκιαριατικα να σας στεναχωρήσω.. φιλη μου.. να περνας όμορφα .. καθηστερω να απαντησω στα σχόλια αλλα λογοι περα απο μενα με κανουν.. να το κάνω.. !!
      Μαρίνα μου φιλακιααααα!!!:k :)

      Διαγραφή
  4. Αχ βρε Ρουλάκι τι μας μαθαίνεις
    Πολλά από όσα μας είπες δεν τα γνώριζα......

    Σε φιλώ και σ' αγαπώ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαι εγώ ακόμα μαθένω.. Λενιώ μου μου άρεσε τόσο πολύ η ιστορια αυτό του κόχυλα...που μόλις την διάβασα σκεφτηκα να την βαλω εδώ να την μοιραστώ μαζί σας... και όπως εγραψα πιο πανω στης Μαρίνας είχε πολλα ακομα να γραψω .. οπως και μια ιστορια που είχε σχεση με αυτό.. είχε ακομα πολλες πληροφορείες αλλα έβαλα εδώ τις πιο ουσιαστικές...γενικα αυτό το περιοδικο.. καθε τριμηνο βγαζει ωραια θεματα γυρω απο την παραδοση ..εδώ....τωρα το καλοκαιρι που δεν κανω και τιποτα ..( ο λόγος το λέει ) ανασκαλεύω θέματα που νομιζω ότι έχουν καποιο ενδιαφερον...και τα βαζω στο πίσω μερος του μυαλου μου..χα..χα. αυτό το κματι μονο δουλευει προς το παρόν..χα..χα...καλά να περνάς αγαπημένη μου Λενιώ..η συνάντηση έγινε.. και είμαι όλο χαρά... θα τα πουμε ναι; και απο τις δύο μας με αγαπη πολύ φιλακιαααα!!! :k :) <3

      Διαγραφή
  5. Εξαιρετικό αφιέρωμαστην παράδοση!και στον κούργιαλο της Κρήτης!Δεν γνώριζα τίποτα απ΄ αυτά!

    Όμως γνωρίζεις πως...το αγαπημένο μου τραγούδι...ήταν:Κρήτη μου όμορφη νησί, τσ΄Ελλάδος περιβόλι...
    ψάχνοντας δε μηπως βρω το τραγούδι, βρήκα αυτό το υπέροχο αφιέρωμα!
    https://www.travelstories.gr/community/threads/%CE%9A%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%BF-%CE%9D%CE%B7%CF%83%CE%AF.53474/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε και εγώ το γνώριζα αδέρφι μου.. και επειδή το είδα ενδιαφέρον και θαλασσινο θέμα.. καλοκαιρι γαρ..ειπα να το μοιραστώ μαζί σας... το αφιερωμα για την Κρητη καταπληκτικό.. ειναι αλήθεια πως οτι θελεις για διακοπες θα το βρεις.. το ξερω πως πέρνας ομορφα αυτόν τον καιρο και χαιρομαι για σενα αγαπημενο μου καρντάση... φιλακιαααα..!! :k :) <3

      Διαγραφή
  6. Ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο Εύγε; Το σούπερ μάρκετ που βγάζει περιοδικό με παρόμοια κείμενα ή εσύ Ρουλίτσα μου που διέκρινες και θέλησες να μοιραστείς μαζί μας αυτό το υπέροχο κείμενο; ;)
    Ένα μεγάλο ευχαριστώ καρδιάς από μένα γιατί είναι ότι ομορφότερο έχω διαβάσει τελευταία! :P

    ΑΦιλάκια πάντα καρδιάς! 😍 <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σούπερ μάρκετ ο Χαλκιαδακης...Στεφανία μου .. οπως καταλαβες απο το όνομα του είναι κρητικο βγαζει καθε τριμηνο ενα περιοδικό με θεματα της κρητικης παραδοσης που αφορούν την ζωή των παλιων ανθρώπων .. και βεβαια ότι καινουργιο κυκλοφορεί ..και μοιραζεται στους πελατες τους..:) ετσι και εγώ βλέποντας το θεμα που ηταν πολύ μεγαλύτερο απλα εγραψα τα πιο ουσιαστικα..το μοιράστηκα και εγώ μαζι σας... χαίρομαι τόσο που σου άρεσε φιλεναδα..!!! να περνας όμορφα ότι και να κανεις ναι; αγάπης ..φιλακιααααα!!:k <3

      Διαγραφή
  7. Οπως λέει και η Στεφανία και για μένα είναι πολύ όμορφο κείμενο και φαντάζεσαι την έκπληξή μου ότι το διάβασες στο περιοδικό του σούπερ μάρκετ !! Να μοιράζεσαι τα πάντα μαζί μας καλή μου φίλη !!
    Μου λείψατε φέτος όλοι !! Σας φιλώ με την αγάπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως έγραψα και στην Στεφανία Νικόλ μου το περιοδικο αυτό που κυκλοφορεί μονο στην Κρήτη καθε φορα έχει πολύ ενδιαφέροντα θεματα.. και όταν το διαβασα .. αυτό με το κοχύλι είπα να σας το μοιραστώ.. !! οτι μαθενουμε καλό ειναι ε; Πόσο χαίρομαι Νικόλ μου για την γνωριμία μας!!! να είσαι καλα φιλεναδα μου να περνας οσο γίνεται πιο όμορφα..χαίρομαι που τα λεμε και παντα θα υπαρχουν στις αναμνησεις μας οι στιγμες που περασαμε παρά... ελπίζω να τα ξαναπουμε απο κοντα καποτε ξανα...και την δική μας αγαπη έχεις απο όλους φιλακιααα!!!

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα Σμαραγδένια μου αγαπημένη , τι όμορφη και μορφωτική ανάρτηση. Τόσο μεγάλο δεν έχω όμως έχω ένα ολόκληρο κουτί γεμάτο με κοχύλια που όλο λέω ότι κάτι θα τα κάνω και ...σήμερα θα ανοίξω το κουτί και θα ζωγραφίσω ένα σου το ..ορκίζομαι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν από τα θέματα που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον φιλενάδα μου και μια που έχουμε ακομα καλοκαιρακι ειπα να βαλω και να το μοιραστω μαζι σας.. αυτά τα κοχυλια ειναι αρκετα μεγάλα και δυσευρετα τωρα πια...!!!
      χα..χα.. θα περιμενω τα δικα σου ζωγραφισμένα κοχύλια Αχτίδα μου :) να περνας ομορφα φίλη μου και ελπίζω να τα πουμε και από κοντα.. φιλακιαααα!!!!:) <3

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα Ρούλα!!! Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου! Καλή σου συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπερα θα πω εγώ Ευγενία μου αφου ειναι βραδυ την ωρα που σου απαντώ... αυτό το περιοδικο που είχε μέσα το αρθρο το βγαζουν τα σουπερ μαρκετ Χαλκιαδακη.. και γραφει μεσα θεματα για την παραδοση..που εδώ στην Κρήτη την κρατουν.. καλό καλοκαιρακι φίλη μου να περνας όμορφα.. φιλακιαααα!!!:) <3

      Διαγραφή
  10. Είναι πραγματικά υπέροχη η ιστορία του κοχυλιού! Σε ευχαριστώ που τη μοιράστηκες μαζί μας γιατί με ταξίδεψε! Πολλά φιλιάααα
    Σωτηρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικά με ταξιδυεουν και μένα Σωτηρία μου ότι έχει σχεση με θαλασσα ..και πως να γινει αλλιώς αφού την έχω όλη μέρα μπροστά μου.. μονο καραβια και γλάρους να βλέπεις ..εεε πως να μην ταξιδέψεις .. χαιρομαι που σου αρεσε ..φιλη μου να περνάς ωραία με τα κορίτσια σου.. καλο καλοκαιρακι να περασετε.. φιλακια σε όλες σας :) :)<3

      Διαγραφή
  11. Αχ πόσο ωραίο ποστ!
    Και πόσο ωραίο το βίδεο με το κοχύλι της Ρούλας!
    Γαλήνεψε η ψυχή μου για λίγο!
    Ευχαριστώ Ρουλάκι!
    Φιλί μεγάλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το βίντεο με το κοχύλι.. να σου πω ότι το έχα ξεχασει .. και μου το θυμησε .. μια και το θεμα ηταν το κοχυλι. μια μικρή φιλη απο Σύρο..η Γιαννα που και εκεινη έχει αφήσει το μπλοκ της.. γραφει με τόσο χιούμορ που πραγματι μας λειπει απο την γειτονια..'οπως και πολλεες αλλε φίλες.. τους απορόφησε το φέης αρτίστα μου... !!
      χαίρομαι που για λίγο σε γαληνεψα.. φίλη μου .. καλα να περνας αντε υπομονη το μισο καλοκαιράκι πέρασε..χα..χα..!!! θα τα πουμε ναι; φιλακιαααα!!!:) <3

      Διαγραφή
  12. Μπράβο και σε σένα Ρουλίτσα μου μπράβο και στο σούπερ μάρκετ που δημοσιεύει τέτοια θέματα.
    Δεν γνώριζα τη χρησιμότητα αυτού του κοχυλιου.
    Φιλάκια πολλά σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aυτό το περιοδικο Ρενα μου το βγαζει το σουερ μαρκετ Χαλκιαδακη με πολλα καταστηματα στην Κρήτη... με πολύ ομορφα θεματα και φωτογραφίες με ότι αφορα τον τόπο εδώ...οσο για το κοχυλι αυτό και εγω δεν ήξερα την ρόλο έχει παίξει στην ζωή των ανθρώπων.. !!να περνατε ομορφα φιλεναδα ελπίζουμε να τα πουμε και από κοντα πρωτα ο Θεός ναι; φιλακιααααα..!!!:) <3

      Διαγραφή
  13. Ω! τεράστια παράληψη, ξέχασα να σχολιάσω το τραγούδι- συνεργασία... το ξαναθυμήθηκα και πάλι συγκινήθηκα... υπέροχο!!! :D
    ΑΦιλάκια Ρουλίτσα μου και καλά να είσαι πάντα! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τι πειράζει βρε αγάπη μου..εδώ εγω το είχα ξεχασει και μου το θύμησε το Συριανακι η Γιαννα ..χα..χα. :) και τότε το εβαλα γιατί ταιριαζε με το θεμα που είχα..!! σε ευχαρισ΄τω πολυ για το ξαναπέρασμα.. φιλακια καληνύχτας..!!! :k <3

      Διαγραφή
  14. Πόσα έμαθα για το κοχύλι αυτό...πάντα μου έκανε εντύπωση και φυσικά δε γνώριζα όλα αυτά τα πράγματα!
    Υπέροχο και το βίντεο!
    Φιλιά πολλά Ρούλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες Μαρία μου; εντυπωσιάστηκα και εγώ όταν τα διάβασα ..γενικα ότι έχει να κάνει με θάλασσα με γοητεύει.. διαβάζοντας το σκεφτηκα να το μοιραστώ μαζι σας.. αν και με το ιντερνετ μπορείς να μαθεις πολλα.. αλλα όχι όλα νομίζω..!!
      Με το καλοκαιρακι έχω χαλαρωσει.. και τις επισκεψεις μας.. όταν με το καλο Φθινοπωριασει θα βρούμε τους ρυθμούς μας παλι..ε;.. καλα να περνας Μαρία μου ότι και να κανεις... φιλακιαααα!!! :k :)

      Διαγραφή
  15. Στέκομαι ξανά στο τρυφερό μελοποιημένο σου ποίημα Ρούλα μου που μου έστειλες πριν λίγες μέρες και το ξανακουσα πάλι κι εδώ!! Πόσο όμορφη σύμπλευση οι λέξεις σου κι η γάργαρη φωνή που το τραγουδά!! Κι οι φωτό να το αναδεικνύουν!! Μπράβο σας!!
    Δεν ήξερα τόσα για τον κούργιαλο!! Σε ευχαριστούμε για την μοιρασιά!! Είναι οι μέρες των κοχυλιών και της θάλασσας!!! ;) Να περνάς ένα όμορφο καλοκαίρι καλή μου!! Σε φιλώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συγχαρητηρια στο σουπερ μαρκετ αλλα κ σε σενα που μας τα μετεφερες,να μαθαινουμε κ εμεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πωπωωωωωωωω ένα τέτοιο κοχύλι ήταν και το δικό μου, αυτό που έκανα μίνι κήπο για παχύφυτα! Όσο ζω μαθαίνω!!!! Φιλιά πολλά Ρουλίτσα μου :)

    www.artdecorationcrafting.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή