Τση Κρήτης το γλυκό ψωμί στην τάβλα θα προσμένει, να ρθούν οι φίλοι οι καλοί κι ξένοι να κοπιάσουν. Ρακή δροσάτη να γευτούν και ντάκο παξιμάδι. Καλτσιούνια, ξεροτήγανα, αρνί και σταμναγκάθι και δίπλα η λύρα συντροφιά το κέρασμα τση Κρήτης... Σμαραγδάκι...

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

ΒΙΟΙ..ΑΓΡΙΩΝ...και αδέσποτων αγίων...!!!

Από την στιγμή που διάβασα αυτόν  τον τίτλο..στο ολοκαίνουργιο βιβλίο της αγαπημένης μας Μαρίας Κανελλάκη  είχα την περιέργεια να το διαβάσω..
Με ιντρίγκαρε και μόνο ο τίτλος του... και ήταν στις προτεραιότητες μου μόλις αυτό ήταν εφικτό να το παραγγείλω...
Ομως υπάρχουν κάποιοι φίλοι που νομίζεις ότι βρίσκονται μες στο μυαλό σου και διαβάζουν τις σκέψεις σου.. τις προλαβαίνουν και τις κάνουν πραγματικότητα.
Το ευχαριστώ είναι πολύ λίγη λέξη αγαπημένη μας φίλη  Νικόλ...τι θα κάνω με σένα μου λες; την αγάπη μου πάντα..!!

Ετσι το βιβλίο αυτό..έφτασε στα χέρια μου...με την αφιέρωση της συγγραφέως..!!!

Με το που το έπιασα άρχισα να το διαβάζω...
Δεν νομίζω να υπάρχει αναγνώστης που θα το αφήσει από τα χέρια του από την στιγμή που θα αρχίζει να το διαβάζει ...
Οι λέξεις υπέροχο..ανθρώπινο..σημερινό με τις αλήθειες του..είναι λίγες.. για να το παρουσιάσεις...αφού  ακόμα  μπορείς να διαβάζεις και πίσω από αυτές..!!
H κυρά-Γιαννούλα ..η Ελισσώ-Μπέτυ..ο Γιάννης ..ο Νέστορας.. θα γίνουν οι δικοί σας άνθρωποι.!!!

Στο οπισθόφυλλο γράφει...
Ενα  κοινό τάμα στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο,θα γίνει η αφορμή για να γνωριστούν. Η ιστορία τους εξελίσσεται χρονολογικά, με βάση το ορθόδοξο συναξάρι και τους των επισήμων, αλλά και των αχαρτογράφητων,αγίων.Η Μπέτυ κι ο Νέστορας θα ζήσουν συμπυκνωμένα σε μια χρονιά, όλα όσα είχαν αφήσει παρακαταθήκη στο παρελθόν για τους εαυτούς τους ,τους στεναγμούς του έρωτα και τα αδιέξοδα της αγάπης. Ξεκινούν με λαχτάρα το στήσιμο της κοινής τους ζωής,για να διαπιστώσουν σύντομα όμως,πως είναι αλυσοδεμένοι στις υποχρεώσεις και στις φροντίδες των οικείων τους. Μια σειρά από πιεστικά  διλήμματα κλονίζουν τις ισορροπίες στη σχέση του, μέχρι τη μέρα που ένας δεκαπεντάχρονος μαθητής, μια μονογονεϊκή οικογένεια κι ο διευθυντής του τοπικού γυμνασίου,θα φέρουν απρόβλεπτους αιωνούς..τώρα θα κληθούν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους και να αναλάβουν νέους ρόλους στη ζωή τους. Παλιές αμαρτίες και άγνωστες δυνάμεις που κρύβονται στον καθένα,θα βγούν στην επιφάνεια και θα καθορίσουν το μέλλον τους.
Με φόντο μια λινή πετσέτα που τυλίγει ευλαβικά το πρόσφορο και το ιερό δίπτυχο χαρτάκια με ψυχές και ονόματα προσφιλών,συγχώρια και ικεσίες  για υγεία και ψυχική δύναμη και μυρωδιες απο μοσχολίβανο, αγιοκέρι  και λεβάντες.Λίγα ψίχουλα απ το αντίδωρο μιας κυριακάτικης λειτουργείας,ξεχασμένα στην τσέπη ενός παλτού.Στο "Αξιον Εστί" μιας ιεροτελεστίας, θα αναμετρηθούν το σκοτάδι με τη ζωή κι ο πέτρινος φόβος με τις αφράτες ζύμες που υγραίνονται απο τα μητρικά δάκρυα.
" Ας ήτανε όλες οι έγνοιες μας απο ζυμάρι παιδί μου ,να τις έβανα πάνω στην πλασταριά  μου και με το ξυλόβεργο να τις καλόστρωνα,ίσαμε να γίνουν ένα δαντελένιο φύλλο...
Ωραία δε θα΄ ταν;" 
Είναι ένα βιβλίο που θα πρέπει να έχουμε όλοι μας να το διαβάζουμε ..όποτε μας παίρνει από κάτω..πως ο κόσμος  έχει χάσει την ανθρωπιά του.
Ενα βιβλίο που μας λέει ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.. πως υπάρχουν ακόμα εκείνοι που θα μας δίνουν παραδείγματα για το αντίθετο..!!!!
Να έχετε ένα όμορφο μήνα...να είστε όλοι καλά να έχετε μια όμορφη εβδομάδα ...χαρίστε το χαμόγελο σας...δεν κοστίζει τίποτα..παρεάκι μου !!! 
Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε..!!!


30 σχόλια:

  1. Ωωωω ναι και λίγα είπες. Το βιβλίο το διάβασα και είναι εξαίρετο. Πραγματικά το περίμενα και εγώ πως και τι. Και ο τίτλος υπέροχος. Και ο τρόπος που ξεκινά κάθε κεφάλαιο πανέξυπνος. Πολύ όμορφο, το ''ρουφάς'' πραγματικά κι εκείνο σε παίρνει στις σελίδες του, σε ξεναγεί στους δρόμους που περπατούν οι ήρωές του, σε συστήνει με εκείνους και σε κάνει να νοιώθεις χαρά, λύπη, απογοήτευση,θυμό, αγάπη, αλληλεγγύη αφού συμπάσχεις με τους ήρωές του. Και φυσικά σε αφυπνίζει.Μπράβο στη Μαρία για το πρώτο της μυθιστόρημα. Μπράβο και σε σένα Ρουλίτσα μου για την παρουσίαση.
    Να σαι καλά μάτια μου
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβως οπως το λες Αννιω μου το ρουφας κυριολεκτικα με το που το διαβασα..και γι αυτο ευχαριστω πολύ την φιλη μας την Νικολ..που ειχε την καλοσυνη να μου το χαρισει..λιγο πριν να το παραγγειλω.
      Ειμαστε πολύ περιφανες για το Κανελλακι μας ε Αννιω μου; Σκεφτηκα να το παρουσιασω και εδω για οσες δεν ειχαμε την ευκαιρια να ειμαστε κοντα της στην δικη της παρουσιαση...αν και νοερα νομιζω οτι όλες μας ειμασταν εκεί..
      Να εχεις μια ομορφη εβδομαδα..φιλακιαααα!!!

      Διαγραφή
  2. Αχ ναι Ρουλάκι μου!
    Είναι τέλειο το βιβλίο της Μαρίας!
    Μα είναι ταλαντούχα η γυναίκα, τι να λέμε τώρα!
    Βέβαια, λόγω διαφόρων υποχρεώσεων που μου αντλούν πολύ περισσότερο χρόνο από ότι παλαιότερα, ξέρεις εσύ, να μην τα ξαναλέω, το διαβάζω αργά-αργά, αλλά το απολαμβάνω πάρα πολύ!
    Φιλί μεγάλο σου στέλνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγω Αρτιστα μου είπα να το διαβαζα αργα αργα για να το απολαυσω ..αλλά επειδη ειμαι ανυπομονο παιδι δεν μπορουσα να το κανω χαλλλαρα που λεμε και στην Σαλονικη..χι..χι..και το πήρα μονοτερμα που λενε..ειχα την περιεργεια....ναι είμαι και περίεργο...να δω τι έγινε παρακατω..οποτε μου πήρε μονο τρεις μερες.. μαζι με τις δουλειες του σπιτιου..χα..χα..
      Να αυτα μας κανει το Κανελλακι και ειμαστε περήφανες γιατι μας κανει παρεα..χι..χι..
      Καλη εβδομαδα να εχεις φιλεναδα..ευχή να περνας ομορφα..φιλακιααα!!

      Διαγραφή
  3. Ωχ τί μου κάνεις τώρα Ρουλίτσα μου .
    Με τις υποχρεώσεις μου δεν κατάφερα ακόμα να το παραγγείλω.
    Ανυπομονώ να το διαβάσω ομως.
    Πολύ χαίρομαι για το Μαράκι μας.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ιδιο και εγω είχα παθει Ρενα μου και είχα σκοπο αυτην την εβδομαδα να το παρακγειλω..αλλα με προλαβε με την κινηση της η Νικολ..τι να πω σαν να ηταν μεσα στο μυαλο μου να είναι καλα η φιληναδα..
      Οταν το διαβασεις θα δεις οτι και λιγα λεω...οπως λέει η Αννιω πιο πανω..
      Ειμαστε ολες χαρουμενες και περήφανες για το Κανελλακι μας .οπως την λέω εγω..φιλεναδα..
      Να εχετε μια ομορφη εβδομαδα την αγαπη μου φιλακιααααα!!!

      Διαγραφή
  4. Φαίνεται ότι είναι ωραίο απ ότι γράφεις..... Κι εγώ ακόμα δεν το πήρα, γιατί υπολόγιζα να πάω στην παρουσίαση αλλά δεν τα κατάφερα... Θα το αποκτήσω βέβαια. Τα φιλιά μου !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν το παρεις Ρανια μου θα δεις οτι και λιγα λεω..ειναι ενα βιβλιο που μεσα απο τις σελιδες του διαβαζεις την σημερινη καθημερινοτητα με τα προβληματα της δοσμενα ομως με ενα εξαιρετικο τροπο .. εξ αλλου ξερουμε την γραφή της Μαρίας..!!!
      Να έχεις μια ομορφη εβδομαδα φιλεναδα.. φιλακιααα!!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα γλυκιά μου , κι εγώ περιμένω γιατί ξέρω από τα χείλη της πως θα έρθει Θεσσαλονίκη να την ξαναδώ και να το αγοράσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολυ ωραία παρουσίαση! Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα συμφωνήσω μαζί σου Ρούλα μου χωρίς δεύτερη σκέψη και δισταγμό. Φυσικά και θα διαβάσω το βιβλίο της Μαρίας. Όχι για μια κοινότυπη φιλική παρότρυνση αλλά για μια ουσιαστική ανάγκη να χωθώ στις σελίδες του σε ένα είδος που μας το δίνει πρώτη φορά και της εύχομαι το καλύτερο.
    Έξοχη η παρουσίασή σου καλή μου φίλη.
    Καλή σου βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το "Ευχαριστώ" είναι λίγο για όσα γράφεις. Και για τα σχόλια των φίλων. Και για την Μαρία (Νικόλ) που άνοιξε "γέφυρες" και το έστειλε ένθεν και ένθεν. Τι να πω βρε Ρουλάκι μου; Με συγκίνησες πολύ.
    Το να βρίσκει απάγκιο το βιβλίο ενός συγγραφέα σε τέτοια χέρια, είναι ευλογία.
    Να είσαι καλά Ρούλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από το άλλο Ένθεν!!!
      Το βιβλίο είναι υπέροχο, όσο υπάρχουν άνθρωποι σαν εσάς που γράφετε και συνομιλείτε!
      Το διάβασα σε μία μέρα!
      Το συστήνω ανεπιφύλακτα!
      Δυνατό, επίκαιρο!
      Όσο για το καλογραμμένο,ε, δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς!
      Με ένα από καρδιάς ευχαριστώ προς ένθεν και ένθεν!!!
      Καλή συνέχεια!!!ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ ΤΟ βιβλίο σου Μαρία μου, σου εύχομαι και από εδώ!

      Διαγραφή
  9. Ε, ναι ο τίτλος δεν σε αφήνει να το προσπεράσεις. Δώρο πολύτιμο πήρες, Ρούλα μου!
    Εύχομαι έναν όμορφο καινούριο μήνα και καλή εβδομάδα!
    😙

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβως αλεξανδρα μου πολυτιμο δωρο και ..πολυ ευρυματικος τιτλος για βιβλιο αληθεια και μονο απο αυτον εχεις την περιεργεια να το διαβασεις ποσο μαλλον που ειναι της Μαρίας μας..ε;
      Τωρα που εχω σημα θα αρχισω και τις επισκεψεις μου σιγα σιγα...θα τα πουμε ναι;
      Να εχεις και εσύ ενα ομορφο μηνα..φιλακιααααα!!

      Διαγραφή
  10. Ένα πραγματικά υπέροχο δώρο!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου οντως ενα υπεροχο δωρο μου εκανε η Νικολ ..χαρηκα τιοσοσ πιολύ να ειναι καλα η φιλη μας..ειναι ενας εξερετικος ανθρωπος και δεν το λεω για το δωρο..την εχω γνωρίσει και προσωπικα και εχω ιδίαν αποψη για τον χαρακτηρα της..
      Να εισαι καλα Μαρία μου φιλακιααα!!

      Διαγραφή
  11. Μπράβο για την όμορφη παρουσίασή του σμαραγδένια μου και καλή επιτυχία στη Μαρία μας
    φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομιζω ότι ηταν το λιγοτερο που μπορουσα να κανω Κική μου απο την στιγμή που το πήρα στα χερια μου ..εσυ ξερεις καλυτερα απο τα βιβλια σου ποσο ομορφα νιωθεις οταν οι αναγνωστες των βιβλιων σου ειναι οι αποδεκτες των σκεψεων σου...χαιρομαι που στην γειτονια μας έχουμε τοσο εξαιρετικες πενες..και ευχομαι να συνεχιστεί αυτο ..εμεις θα ειμαστε περηφανες για όλες σας..
      Καλα να περνας κική μου με οτι κανεις .. φγιλακιαααα!!

      Διαγραφή
  12. Δεν έχω καταφέρει ακόμα αλλά είναι στις προτεραιότητες το να πάρω το βιβλίο της Μαρίας! Υπέροχη παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστινα μου το βιβλιο της Μαρία μας.. μπορει να λεγεται μυθιστορημα αλλα εχει πολλες αληθεις απο την καθημερινοτητα μας.. χαιρομαι που στην γειτονια τα κοριτσια που εχουν αποτυπωσει στο χαρτι οπως εσύ τα ονειρα τους και την γραφη τους πλυθαινουν αυτο θα πει οτι η ποιοτητα της γειτονιας μας ειναι σε πολύ καλο επιπεδο..εμεις σας καμαρωνουμε.. και χαιρομαστε γι αυτες τις προσπαθειες..σας..ν
      Να εισαι καλα και να περνας ακομα καλυτερα.. φιλακιαααα!!

      Διαγραφή
  13. Πού θα πάει, θα πιάσω και το δεύτερο βιβλίο της Μαρίας στα χέρια μου και ας μην έχει αυτό αφιέρωση! :P
    Ευτυχώς το βιβλιοπωλείο του χωριού, φέρνει ότι βιβλίο του ζητήσεις και αυτό γρήγορα, έτσι είναι ζήτημα ημερών!!! ;)
    Πάντως Ρούλα μου, να ομολογήσουμε πως είσαι τυχερή που σου το έστειλαν και μάλιστα με αφιέρωση! ;)

    ΑΦιλάκια τυχερούλαααααααααααααα! <3 :k

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα..χα.. ετσι που διαβαζα ..που θα παει δεν θα πιασω....λεω εγω το τζοκερ; το λαχειο;..Στεφανια μου μακαρι ..αλλα ελεγες για το βιβλιο της Μαρίας μας που και αυτο ενα λαχειο ειναι οταν το διαβασεις γιατί ακουμαει σε πολλα συναισθηματα επανω και τι καλυτερο οταν μπορεις να εχεις μεσα στην καρδια σου τετοιους θυσαυρους..το οτι ειμαι τυχερή δεν το αμφισβητω.. φιλεναδα ..γενικως.. να φανταστεις οτι ημουν ετοιμη να το παραγγειλω και εγω...:D
      Ειμαστε ομως τυχερες που εχουμε στην παρεα μας φιλες που με την γραφή τους μας πανε πολλα επιπεδα πιο πανω..γινομαστε και εμεις καλύτεροι σαν ανθρωποι διαβαζοντας τα.!! :)
      Χαιρομαι που τα λεμε και εδω και αλλιως..να περνας καλα φιλη μου .. βροχερα φιλακιαααα!! :k <3

      Διαγραφή
  14. Έλα; Το τελείωσες;
    Φοβερό ε;
    Λοιπόν, τι λες; Να σε πάρουμε μεθαύριο τηλέφωνο να μιλήσουμε όλες μαζί ,
    και παρά την απόσταση να νιώθουμε ότι είσαι μαζί μας, στον Πύργο;
    Πολλά φιλιά σμαραγδένια μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΝΑΙ...ΝΑΙ... στο σταθερο ομως Αριστακι μου θα στο στηλω στο μεηλ αν δεν το εχεις αχ,, τι ωραια που θα ειναι!!!
      Οσο για το βιβλιο δεν υπαρχει η γραφή του Κανελλακίου να της πεις..χα..χα. καλη επιτυχια ευχομαι και καλες πωλήσεις να εχει το κοριτσι μας..φιλακια και στις δυο.!!!

      Διαγραφή
  15. Και εμένα σμαραγδένια μου ο τίτλος του βιβλίου που τον είδα σε διάφορα σάιτ , όπως και στης Airis , με εξίταρε και μου δημιούργησε μεγάλη περιέργεια για το περιεχόμενο . Διαβάζοντας την δική σου παρουσίαση και μπαίνοντας λίγο στο πνεύμα η περιέργεια έγινε επιθυμία ! Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nα το παρεις μολις μπορεσεις Χρυσανθη μου στο συνιστώ ανεπιφύλακτα..χαιρομαι που σου κίνησα την περιεργεια φιλεναδα..
      Ειναι ωραια που στην γειτονια μας εχουμε τόσο αξιολογες φιλες και ειμαστε παρηφανες γι αυτο.!!
      Αλλες γραφουν και αλλες δημιουργουν αριστουργήματα σαν εσενα..
      Να περνας ομορφα Χρυσανθη μου με ότι και να κανεις..καλο σου Σαββατοκυριακο φιλάκιαααα..!!

      Διαγραφή
  16. AN δε το παραλάμβανες εσυ με αφιέρωση τότε ποιός;;;;
    Εγω πάλι το παρέλαβα σήμερα απο τις εκδόσεις Πολιτεία κατευθείαν και σκοπεύω να το αρχίσω ανυπερθέτως,αν και εχω αλλα 5 μαζί.Αυτό ομως λόγω "blogσυγγενείας" προηγείται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ο τιτλος φοβερος και η παρουσιαση που εκανες ειναι εξαιρετικη.Δεν το γνωριζα αλλα θα φροντισω να το παρω.Σιγουρα αξιζει να διαβαζουμε ωραια βιβλια.Καλη επιτυχια να εχει🌹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Από την παρουσίαση φαίνεται ότι είναι πολύ ωραίο Ρουλάκι μου!
    Η Νικόλ μας που θεωρώ ότι είναι σπάνιο πλάσμα, σου έκανε αξιόλογο δώρο!
    Θα φροντίσω να το πάρω κι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή