Τση Κρήτης το γλυκό ψωμί στην τάβλα θα προσμένει, να ρθούν οι φίλοι οι καλοί κι ξένοι να κοπιάσουν. Ρακή δροσάτη να γευτούν και ντάκο παξιμάδι. Καλτσιούνια, ξεροτήγανα, αρνί και σταμναγκάθι και δίπλα η λύρα συντροφιά το κέρασμα τση Κρήτης... Σμαραγδάκι...

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ......

Από τον τίτλο και μόνο σίγουρα θα νομίζετε παρεάκι μου πως θα συνεχίσω να σας μιλάω για την Ανοιξη.. που δεν είναι καθόλου κακό βέβαια ε; 
Αυτή την φορά θα σας πάω σε ένα χωριό που βρίσκεται στην περιοχή Ρεθύμνου.. που πήγα και εγώ πρώτη φορά..πριν λίγες μέρες..και έμεινα κατάπληκτη για την παράδοση του.. 
Το χωριό λέγεται Μαργαρίτες..εξ ου και ο τίτλος..
Και επειδή δεν θα μπορούσα να σας δώσω τόσες πολλές πληροφορίες γι αυτόν το παραδοσιακό τόπο,σας παραθέτω μια λεπτομερή περιγραφή  του ..που πήρα από  εδώ για πληροφορίες..
Οι «πολύχρωμες» Μαργαρίτες, το χωριό των κεραμοποιών στον Ψηλορείτη
Χαρακτηρίζεται το χωριό των πιθαράδων, αφού η αγγειοπλαστική παράδοση και δημιουργία των κατοίκων του είναι εμφανής σε κάθε γωνιά του. Στις Μαργαρίτες- που αρχικά λέγονταν Μαγαρίτες- ο επισκέπτης περπατά σε δρομάκια με μεγάλες πήλινες γλάστρες- τις περίφημες μαργαριτσανές στάμνες- έξω από κάθε σπίτι, κεραμικά κρεμασμένα στους τοίχους, πιθάρια που κοσμούν τους ανθοστολισμένους κήπους. Κι απολαμβάνει μια γωνιά της Κρήτης που είναι μαγνήτης τόσο για το υπέροχο τοπίο όσο και για τις δημιουργίες των ανθρώπων της.
Οι Μαργαρίτες «ανθίζουν» στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 300 μέτρων και σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο. Ο πολιτιστικός πλούτος, το ευχάριστο κλίμα, η εύφορη και πλούσια γη συνθέτουν τι ψηφιδωτό της μακραίωνης ιστορίας τους, καθώς ο οικισμός άκμαζε ήδη από το τέλος του Βυζαντίου και την αρχή της Ενετοκρατίας. Στο χωριό αυτό γεννήθηκε ο ηγούμενος της Μονής Αρκαδίου Γαβριήλ Μαρινάκης, ο πρωταγωνιστής της ανατίναξης του μοναστηριού που έγινε το 1866 στο όνομα της ελευθερίας.
Η τέχνη του πηλού, που σήμερα είναι το σήμα κατατεθέν του χωριού, συνδέεται με τον πλούτο κοιτασμάτων αργιλοχώματος στην περιοχή και είναι άρρηκτα δεμένη με την ιστορία του, αναδεικνύοντας τις Μαργαρίτες μεταξύ των μεγαλύτερων κέντρων κεραμικής στην Ελλάδα. Τουλάχιστον δεκαέξι εργαστήρια- εκθέσεις κεραμικής, τα φημισμένα «τσικαλαριά»- επειδή κάποτε έφτιαχναν τσικάλια, δηλαδή πήλινες κατσαρόλες- ασχολούνται με μοντέρνες αλλά και παραδοσιακές κατασκευές.
Μην παραλείψετε μια επίσκεψη σε ένα από αυτά. Μπροστά στα μάτια σας το παρελθόν του χωριού ενώνεται με το σήμερα στα επιδέξια χέρια των τεχνιτών που δουλεύουν τα έργα τους στον παραδοσιακό ή τον ηλεκτρικό τροχό και τα ψήνουν είτε σε ξύλα είτε σε καμίνι. Οι παραδοσιακοί τεχνίτες δουλεύουν με τον τρόπο των προγόνων τους, διατηρώντας ζωντανή κι επιδεικνύοντας την παράδοση του χωριού, αν και προφανώς η παραγωγή δεν μπορεί να είναι ίδια σε όγκο με αυτή των σύγχρονων μέσων. Στο Μουσείο Κεραμικής, στην πλατεία του χωριού, μπορείτε να θαυμάσετε τη μεγάλη συλλογή κεραμικών δημιουργιών που αναδεικνύει την τέχνη των ντόπιων.
Οι φωτογραφίες  μου είναι από την βόλτα μας εκεί..χωρίς πολλά λόγια απολαύστε τέχνη και...χρώματα..!!

























Ο παράδεισος του πηλού..!!!δεν συμφωνείτε;
Να είστε όλοι καλά παρεάκι μου, να έχετε μια όμορφη εβδομάδα και μην ξεχνάτε πως το χαμόγελο  είναι ομορφιά βάλτε το στην ζωή σας!!!
Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε.!!! 




54 σχόλια:

  1. Ρουλιτσα μου τι ομορφιες ειναι αυτες?μου αρεσουν πολυ τα κεραμικα και θαυμαζω τους ανθρωπους που δινουν ψυχη στο χωμα.τα αεροστατα μου κλεψαν την καρδια.καλη εβδομαδα σου ευχομαι.πολλα φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίτσα μου είδες τι όμορφα πραγματα κανουν σ αυτο το χωριό; πανάρχαια τέχνη που συνεχίζεται και εξελίσεται με τα χρονια.... ..και να σκεφτείς φιλεναδα ότι δεν το ήξερα οτι υπαρχει αυτο το μερος τοσα χρόνια στην Κρητη.. παντα με εκπλήσει αυτό το νησί...!!
      Καλή εβδομαδα να έχεις και εσύ Λιτσα μου να περνάς ομορφα.. την αγαπη μου ..φιλακιααα!!

      Διαγραφή
  2. Το χωριό, δείχνει πανέμορφο, σε ευχαριστούμε που μας το σύστησες Σμαραγδένια μου. Φαίνεται πολύ γραφικό κι είμαι σίγουρη ότι σε αυτό βοηθά, η καλλιτεχνική και δημιουργική του χροιά.
    Πανέμορφα και τα πήλινα. Αξιοζήλευτα!
    Σε φιλώ γλυκά και σου εύχομαι να έχεις μια πανέμορφη ημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως είναι Μαρίνα μου απο τα χωρια που έχουν κρατήσει την παράδοση εδώ ..οπως και πολλά άλλα χωριά την κρατάνε..
      Χαρηκα πολύ που έμαθα γι αυτο το χωριο και την παράδοση τους στον πηλό..κάτι τέτοια μας κάνουν να βλέπουμε την ομορφια γύρω μας. ε;
      Να περνας ομορφα Μαρίνα μου ομορφα ότι και να κάνεις ..την αγαπη μου φιλακιαααα!!!

      Διαγραφή
  3. Α τι όμορφα! Αγαπώ ό,τι πήλινο ξέρεις. Και είναι τόσο όμορφα. Χαίρομαι για τις εκδρομές σου. Αγόρασες πήλινα ναι; Υπέροχα. Και τι χρήσιμες πληροφορίες!
    Πάω να επισκεφθώ το λινκ να δω αυτόν τον παράδεισο
    Να περνάς έτσι πάντα καλά Ρούλα μου
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματι Αννιώ μου όταν βλέπεις τόσα ομορφα πήλινα απο κοντα θέλεις να τα πάρεις όλα..χα..χα.
      Ηταν μια εκδρόμη που την ευχαριστηθηκα όσο καμια αλλη και να σκεφείς οτι τόσα χρόνια εδω δεν ήξερα για αυτο το χωριο..τοτε που μπορουσαμε να μηγαινουμε βιλτες δεν είχαμε χρονο ν.. τωρα που έχουμε χρονο δεν μπορούμε..χα..χα.. Η Κρήτη και όλόκληρη η πατριδα μας είναι ενς παραδεισος όπου και να πας ..εχει να σου δώσει ομορφιες και τωρα μαλιστα την Ανοιξη ακομα πιο ΄ομορφη..
      Να είσαι καλα φιλεναδα να απολαμβανεις ότι κανεις με την καρδια σου.. την αγαπη μου ,..φιλακιααα!!

      Διαγραφή
  4. Γλυκιά μου Σμαραγδένια, σήμερα πάτησες σε κάτι που αγαπώ.Χρόνια δούλεψα σε πηλό, έφτιαξα ένα σωρό πήλινα και τα ζωγράφισα.Αν και η ..μόδα πέρασε πάντα ο πηλός νομίζω ότι θα υπάρχει στη καρδιά όλων.Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου πω φιλεναδα πως σε σκέφτηκα όταν βρέθηκα εκεί θα το πιστέψεις;χα.χα.. στο χωριό αυτό η παραδοση του πηλού συνεχίζεται από πολύ παλια.. αν και η τεχνη αυτη έχει εξελιχθεί σε πιο μοντερνα..ομως συνηπαρχουν μαζί το παλιο με το καινούργιο. οντως ο πηλος ειναι απο τα υλικα που τα λατρευεις..
      Να είστε καλά αχτίδα μου να περνατε ομορφα τα δυο σας.. την αγαπη μου παντα ψ.. φιλακιαααα!!

      Διαγραφή
  5. Καλά, είναι τέλεια στις Μαργαρίτες!
    Έχω πάει δυο φορές και μου αρέσει πάρα πολύ αυτό το χωριό!
    Είχε ο κολλητός μου που πέθανε κι ένα φίλο κεραμίστα εκεί.
    Αυτόν που είναι απέναντι από το σπίτι της Μαρίας της Τζομπανάκη.
    Και είδαμε και το σπίτι της Τζομπανάκη.
    Αμέεεε! Τι με πέρασες; Είμαι κοσμογυρισμένη!
    Τέλειες οι φωτογραφίες σου! Άλλο πράγμα το σμάρτφον βρε παιδί μου!
    Και εις άλλες εκδρομές με υγεία!
    Φιλί μεγάλο!

    ΥΓ. Την Ευνοούμενη την είχα δει πολύ πριν παιχτεί στους κινηματογράφους, γι αυτό δεν σου έστειλα απάντηση στο μέιλ! Άσε που προσπαθώ να γράφω όσο μπορώ λιγότερο, γιατί ο πόνος στο χέρι καλά κρατεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά αυτό με ξεπέρασε αρτίστα μου το ότι ήξερες τις Μαργαρίτες και εγω τις έμαθα τωρα.. είμαι αδικαιολόγητη.. μου αρεσει που ήθελα να σας κανω και ξενάγηση..χα..χα..μήπως λέω μήπως να μου συστηνεις εσύ που ειναι ωραία να πηγαινω; κανόνισε αν κατεβεις Κρητη να με ξεναγησεις νταξξξξ..αυτο ειναι που σου ελεγα πως οταν διαβαζω σχολιο σου μου ερχεται να σε παρω τηλ.εχε χαρη που ειναι αργα..χα..χα..
      Ακομα και στις ταινιες είσαι πιο μπροστα.. που να σε φτασω η γυναικα..όλο ετεροχρονισμενη είμαι ..οσο για το χερι μηπως να το ξεκουρασεις λιγο;..;
      Να είσαι καλα και να προσεχεις φιλεναδα ναι; την αγαπη μου παντα φιλακιααα!!

      Διαγραφή
    2. Έγινε!
      Άμα κατέβω, στα καλύτερα μέρη της Κρήτης θα σε πάω!
      Φεύγω τρέχοντα για φυσιοθεραπεία τώρα!

      Διαγραφή
  6. Οι περιγραφές σου μοναδικές και το χωριό γραφικό! Ευχαριστώ μου για την ομορφη ξενάγηση σε ομορφα, μοναδικά μέρη και παραδόσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστω που περασες φιλη μου και χαρηκα που σε ξενάγησα σε ενα ιστορικο χωριο..με παραδοση στον πηλό και μενα που μένω μισό αιώνα εδώ δεν το ΄ηξερα..όμως ποτέ δεν είναι αργά να μαθένουμε ..ότι δεν ξέρουμε ε;..
      Να είσαι καλά και να περνάς όμορφα ..την αγαπη μου φιλακιααα!!

      Διαγραφή
  7. Ρούλα μου από όσα μας γράφεις το χωριό πρέπει να είναι πολύ γραφικό! Και τι όμορφα δημιουργήματα με πηλό, πραγματικά ο παράδεισος του πηλού! Καλή εβδομάδα! Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ενα πολύ παραδοσιακο όμορφο χωριο..με την ιδιαιτερότητα του αυτη να είναι η πηγή της τεχνης του πηλού που την έχουν εκμεταλευτεί στο επαρκον έξυπνα για την διαφημηση του τόπου τους..
      Χαιρομαι που σου άρεσε Σωτηρία μου ..
      Να περνάς ομορφα με τα κορίτσια σου με ότι και κάνετε...την αγαπη μου πάντα φιλακιααα!!

      Διαγραφή
    2. Σωτηρια μου δεν μπορω να βρω το μπλοκ σου ..τι εγινε;ψμοθυ βγαζει μονο το προφιλ σου ..τι κανω λάθος;

      Διαγραφή
  8. Δεν υπάρχει ομορφότερη αίσθηση απ΄το να αγγίζεις τον πηλό και όταν μάλιστα ξέρεις και να τον πλάσεις, η χαρά που σου δίνει είναι απέραντη! Ποτέ δεν κατάφερα να ασχοληθώ με τον τροχό, έτσι παρέμεινα να θαυμάζω τα μαγικά χέρια του αγγειοπλάστη! :P
    Ότι έδειξαν οι φωτό σου, Ρούλα μου, είναι πανέμορφο και χαίρομαι που κυριαρχεί και το καλό γούστο σ' αυτές τις δημιουργίες! ;)
    ΑΦιλάκια πολύ τρυφερά και καλή ηλιόλουστη βδομάδα να έχουμε! :) <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ να δεις πόσο χαζεψα με αυτά τα πήλινα που ήταν τόσο ομορφα Στεφανία μου τα ήθελα όλα..χα..χα.. ειχαν τοσο τελεια δουλεια.. και έδιχναν πως εκεινοι που τα εφταχναν ήτανε πράγματι τεχνιτες του πηλού..
      Και να σκεφτείς ότι αυτό το χωριο δεν το ήξερα τοσα χρονια..είναι αλήθεια ότι δεν καναμε και μπαρα πολλα ταξιδια εντος Κρήτης..ομως ποτέ δεν ειναι αργα ε φιλεναδα να χαρουμε ομορφιες και να μαθενουμε οδσο μεγαλώνουμε..:)
      Να είσαι καλα μαγισσουλα μου την αγαπη μου παντα φιλακιααα!!! <3

      Διαγραφή
  9. Προλαβαίνουμε να μάθουμε κι από αυτό Ρουλίτσα μου ;
    Μου αρέσει ο πηλός κσι οι εφαρμογές του.
    Στην άλλη ζωή θα πάμε να μάθουμε εντάξει ;😂😂😂😂🤣🤣🤣🤣🤣

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ Ρένα μου θα προλάβεις σιγουρα ..εγω δεν ξέρω..χι..χι.. εγώ μονο να τα καμαρωνω μπορω πια με τα χερια μου είναι κάπως χλωμο το βλεπω γιλεναδα.. θα μάθετε εσείς αντί για μενα ναι;
      Στην άλλη ζωή θα το βάλω στις προτερεότητες μου πάντως οπως και δήποτε..χα..χα...παντως αν κατεβητε Κρήτη να το δείτε αξιζει τον κοπο...
      Να περναμε καλά οσο μας παίρνει και να μην χάνουμε ευκαιρίες για βόλτες ..χι..χι..την αγαπη μου πάντα φιλακιααα

      Διαγραφή
  10. Αν κρίνω από την απόλαυση που αισθάνομαι όταν παίζω με τις λάσπες :)- ακόμα παίζω με τις λάσπες :)- θα πρέπει να είναι υπέροχο να πλάθεις πηλό. Οι φωτογραφίες μας δείχνουν τη δημιουργία αυτών των καλλιτεχνών σε όλο της το μεγαλείο. Χρώματα και πάλι χρώματα!
    Αξίζει μια επίσκεψη εκεί.
    Σ'ευχαριστούμε Ρούλα μας
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου οταν λες λάσπες εννοείς τον πηλό ε; γιατί και μο δικος μου δουλευε με λάσπες αλλα εχτιζε σπίτια..χα..χα. το να αγαπας τον πηλο ειναι πολύ ομορφο γιατι από αυτον γινονται θαυμάσια πράγματα..εγω δεν τοχω αλλά θαυμαζω πολύ τους ανθρωπους που τα φτιαχνουν..εγω είμαι του πλεχτού χι..χι.. αλά οταν πηγαμε και είδαμε τόσα πολλα πηλινα εμεινε το μάτι μου εκεί..τα ζήλεψα ειναι η αλήθεια ..ηταν απο τις πιο ωραίες εκδρομες μας..
      Αν βρεθεις κρητη να το αναζητησεις το χωριό ..και μενα φυσικά χα..χα.
      Να περνας ομορφα οτι και να κανεις ..φιλακιααα!!!

      Διαγραφή
  11. Εντάξει Ρούλα!
    βάλε με εκεί μέσα παιδί μου και άσε με! έτσι να ζω αυτή τη μαγεία. Πραγματικά ένα βασίλειο τέχνης και χρώματος. Σε ευχαριστούμε που μας κοινοποίησες αυτή τη χαρά κορίτσι μου. Έχω μείνει να χαζεύω. Πάντα λάτρευα την τέχνη του πηλού και της κεραμικής. Πανάρχαια γαρ.
    Καλή βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειχα την εντυπωση ότι αυτη η ανάρτηση φιλε μου θα άρεσε σε όλους σας και δεν έπεσα εξω ..ειμαι χαρούμενη γι αυτο και απο τα ομορφα σχολια σας..
      Πραγματι ειναι ενας τόπος με κατι διαφορετικο στην παραδοση του το οποιο το έχουν εκμεταλευτεί δεόντως σε τουριστικη ατραξιον οπως καταλαβενεις..
      Να περνας όμορφα οτι και να κανεις ..καλο σου βραδι και καλο Σαββατοκυριακο...

      Διαγραφή
  12. ΕΙΣΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ!!!ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΤΟ ΕΚΑΝΕΣ ΑΥΤΌ; Ημουν ήσυχη μεσα στη στεναχώρια μου και μέσα στην κούραση της Ανοιξιατικης αυλής και ήρθες εσύ να με αναστατώσεις; με ποιο δικαίωμα ε;Δεν μπορώ να ηρεμησω και ουτε να κοιτάξω για 8η φορά τις ξεσηκωτικές σου εικόνες !!!Πήλινα πήλινα θεέ μου πόσα πήλινα !! τα τρυπητά Φαναρια τα πήλινα αερόστατα οι κούπες χιλιάδες κούπες σπόρπιες στην γη θέαμα ανεπανάληπτο! Αναρωτιέμαι πόσο χρόνο κάνουν να τα μαζευουν κάθε βράδυ; Με τρέλανες Ρουλίτσα με τρέλανες το πηλό το πάω και με πάει Αν ημουν νεότερη θα μάθαινα όλα του τα μυστικά αλλά τώρα δεν προλαβαίνω γιατί καποιος άλλος θα με προλάβει..... ΤΙ ΥΠΈΡΟΧΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ πλήρης τροφή των ματιών και της ψυχής Να είσαι καλά με την ανάρτηση έκπληξη!!! Εχω μεγάλα Κρητικά πιθάρια στην αυλή μας λες να είναι από το χωριό Μαργαρίτες;Να ξαναπάς είναι ΄πολύ όμορφα εκεί τυχερή!! Αυτά Ρουλίτσα μου σου στέλνω πολλά φιλάκια αναστάτωσης Καλό σου Βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφη εγώ λέω να αρχίσεις μαθήματα γιατί έχεις πολύ χρόνο μπροστά σου ακόμα .
      Κάνε κι ένα ταξιδάκι μέχρι την Κρήτη να αλλάξεις παραστάσεις.
      Την αγάπη μου.😘😘

      Διαγραφή
    2. Χα..χα..χα.. το τι γελιο εριξα απο τότε που διαβασα το σχόλιο σου Εφη μου και καθε φορα που μπαινω αυτο κανω γελαω ..μεχρι να έρεθει η σειρα σου να σου απαντησω χα..χα.. σε καλο σου παιδι μου είδες τι σου λέει η αλλη φιλη η Ρενα απο πανω;
      Αφου σε παει ο πηλος και τον πας και εσύ τι περιμενειςς έλα κατω να απολαυσεις και απο κοντα αυτες τις ομορφιες .. εγω.. οχι μονο δεν τοχω αλλα και να το είχα φιλεναδα με αυτα τα χερια που ειναι γεματα αθριτιδα μονο πια κανενα πλεχτούλι να κανω.. εσύ που έχεις καιρό...ουουουου.. να το κανεις να αχοληθεις με οτι αγαπας ποτε δεν είναι αργα..δεν βλεπεις εμας με το ιντερνετ; χα..χα..
      Να είσαι καλα και να κανεις οτι αγαπας π.χ. πηλο... την αγαπη μου παντα φιλακιααα!!

      Διαγραφή
  13. Πώ, τί μου θύμισες!!! Είχα επισκεφτεί τις Μαργαρίτες σ'ένα ταξίδι μου στην αγαπημένη Κρήτη κι εκεί βρήκα μια υπέροχη πυρίμαχη γάστρα για να ψήνω στο τζάκι. Ανάμεσα σ'όλα τούτα τα όμορφα μαγαζιά είχα εντοπίσει ένα ιδιαιτέρως παραδοσιακό! Ούτε ξέρω πόση ρακή ήπιαμε παρέα με τον ιδιοκτήτη μέχρι να πάρουμε τη γάστρα και να φύγουμε! Ήταν κι ένας παππούς εκεί. Ο οποίος μας σταμάτησε και στην εξώπορτα του σπιτιού του για να ξανακεραστούμε! Απορώ πως επιβίωσε η γάστρα! Αθάνατη Κρήτη!!!
    Σ'ευχαριστώ Σμαραγδάκι! Νά'σαι καλά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι σου θυμησα..Ολγα μου; είπα να σας δείξω ενα ομορφο χωριο και εχετε πάει..εεεε τι να πω που εγω εκανα πενηντα χρονια να το μαθω..χα..χα..παντως πραγματι ειναι απο τα πιο ομορφα και γεματο απο τα χρωματα των πηλινων κατασκετυων της και τους τεχνιτες που κρατανε αυτην την παραδοση απο γενια σε γενια..και εννοείτε οτι η φιλοξενια του τοπο ανεπαναληπτη δεν υπαρχει περιπτωσει να είσαι επισκετης και να μην σε κερασουν κατι και προπαντως ρακή ..χα..χα.
      Ειδες; ειναι απο αυτες τις αναμνησεις σου που σε γεμισε χαμογελα ...
      Το ενιωσα και εγω τοσα χρονια φιλοξενουμενη εδω.. και που η Κρητη πια έχει γινει η δευτερη πατριδα μου...
      Να περνας ομορφα Ολγα μου εκει στον ομορφο τόπο σου.. την αγαπη μου ..φιλακιααα!!

      Διαγραφή
  14. πολύ ωραία βόλτα
    ευχαριστούμε που τα μοιράστηκες μαζί μας
    τούτα μου αρέσουν και μένα πολλά - να ανακαλύπτω νέα χωριά , νέους τόπους στη μικρή μας Κύπρο
    που παρόλο που είναι μικρή κάθε μέρα και κάτι νέο θα βρεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου άρεσε και εμενα πολύ δελφινακι μου ..ειναι ένα πολύ παραδοσιακο χωριο που δεν το ηξερα και ας ειμαι τόσα πολλα χρονια στην Κρητη .. καθε τοπος εχει τις ομορφιες του αρκεί να τις ανακαλύψουμε εστω και αργα ...
      Να περνας και εσύ ομορφα οπου και να πηγαινεις ..καλο Σαββατοκυριακο ..φιλακιαααα

      Διαγραφή
  15. Γεια σου Ρούλα μου! Τί υπέροχη βόλτα που μας έκανες. Πήγα κι εγώ πέρυσι κι έμεινα μαγεμένη από όλα εκείνα τα πήλινα έργα που χαρακτηρίζουν το χωριό! Αξίζει μια στάση στις Μαργαρίτες αν κάποιος βρεθεί εκεί τριγύρω! Και τί πλούσιες φωτογραφίες που μας πρόσφερες... Να 'σαι πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικα όλες έχετε πάει Ευγενία μου εκτός απο μενα που δεν ήξερα καν οτι υπήρχε ενα χωριο με αυτό το ομορφο όνομα .και ακομα την πιο ομορφη παραδοση των πήλινων δημιουργιων.. μα τι να πρωτοθαυμασεις ..απο τα χρωματα, την τεχνη ,η την ομορφια τους..ακομα σε μαγευει το πως αυτη η τεχνη υπαρχει τόσα πολλα χρονια και πηγαινει από γενια σε γενια.. τελικα ποτε δεν είναι αργα να ανακαλύπτεις ομορφους τόπους..
      Να περνας ομορφα ευγενια μου ..ότι και να κανεις ..την αγαπη μου φιλακιααα!!

      Διαγραφή
  16. Μα δεν είναι σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος σ' αυτό το χωριό; Πανσπερμία χρωμάτων, στενά σοκάκια με φιλόξενους κατοίκους, παραδοσιακά σπιτάκια με περίτεχνες αυλόπορτες... όλα βαλμένα με άπειρη αισθητική και μεράκι. Ζήλεψα τη βολτούλα σου Ρουλάκι μου. Χαίρομαι που το απόλαυσες και είμαι σίγουρη πως έφυγες "χορτασμένη" από μαργαρίτες και όχι μόνο...
    Φιλιά πολλά αγαπημένη ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά αυτό μπου όλες έχετε παει και που εγω σας προτρέπω να πα το δείτε Κανελλάκι μου με προσπερνάει..χα..χα ειπα να σδας κάνω μια ξενάγηση η γυναικα ...καλά εσύ να έχεις παει που είναι και πτρίδα σου αλλά και εγω αδικαιολόγητη να μην το ξέρω τοσα χρονια εδω πανω απο μισο αιώνα;
      πανέμορφα ηταν πραγματι οι κατοικοι του συνεχιζουν την παναρχαια τεχνη του πηλού και την εχουν εξελιξει με μερακι οπως το λες φιλεναδα..οσο για το "χορτασμενη" δεν θα μπορούσες να βρεις πιο ωραια λέξη..χι.χι.. μακαρι να μπορεσω να ξαναπαω ..
      Σε ευχαριστω που παντα είσαι εδω.. και κλεβεις απο τον χρονο σου να τα λεμε..
      Την αγαπη μου παντα Κανελλάκι μου φιλακιαααα!! ♥

      Διαγραφή
  17. Πανέμορφα πραγματάκια πολύ ωραίες φωτογραφίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νατασσα μου πολύ χαιρομαι που σου αρεσαν και εγω εμεινα γοητευμενη με την τεχνη τους
      Να περνας ομορφα οτι και να κανεις .. καλο Σαββατοκυριακο...φιλακιααα!!

      Διαγραφή
  18. Είναι μαγικό αυτο το χωριό!!!
    Κρίμα που δεν εχω πάει...
    Ευχαριστούμε που μας το έδειξες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου οντως ειναι ετσι την επομενη φορα που θα κατεβεις στην Κρητη να το βαλεις στο προγραμα σου αξιζει το κόπο να κανεις μια βολτα απο εκεί..
      Να είσαι καλα να πρνας ομορφα οτι και να κανεις ..καλο Σαββατοκυριακο φιλακιααα!!

      Διαγραφή
  19. Υπέροχο χωριό!
    Λατρεύω και τα πήλινα, οπότε αν ποτέ έρθω Κρήτη θα το επισκεφτώ σίγουρα!
    Ευχαριστούμε!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να ερθεις Μαρια μου να τα πουμε και απο κοντα θα χαρω παρα πολύ..η Κρητη οντως εχεις ωραια μερη οπως άλλωστε και όλη η πατριδα μας..και εγω οπως εγραψα και πιο πανω τοσα χρονια εδω πρωτη φορα ειδα τις Μαργαριτες.. καλιο αργα παρα ποτε.. μα είδες ενα ανοιξιατικο όνομα που εχει αυτο το χωριο; και δεν ειναι μονο το ονομα του αλλα και όλη αυτη η παραδοση που εχουν με την τεχνη του πηλού!!!!
      Να περνας ομορφα Μαρία μου οτι και να κανεις την αγαπη μου καλο σου ξημερωμα.. φιλακιααα!!

      Διαγραφή
  20. Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστω αδερφι που είσαι εδω...και που τα λεμε...την αγαπη μου παντα καλο σου ξημερωμα αγαπη μου φιλακια..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  21. Πραγματικά Ρούλα μου είναι μια τεράστια ομορφιά πήλινων δημιουργιών με τόσο όμορφα έργα !!! Τέλεια τα πήλινα φαναράκια , τα αερόστατα τα σπιτάκια . Μου φαίνεται δύσκολο το έργο της κεραμικής αλλά έτσι που ξεσηκώνομαι που ξέρεις αν βρω χρόνο (που να βρω;;) το έχω στο νου μου και αυτό !!
    Αχ φιλενάδα μου χαίρομαι που πέρασες όμορφα και είδαμε και εμείς τις ομορφιές !!! Πολλά φιλιά αγάπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την επόμενη φορα που θα ερθεις Νικολ μου μια βολτα απο εκει θα σε αποζημιωσει πιστεψε με..να το βαλεις στις επισκεψεις ..και εγω δεν είδες ποσα χρονια εκανα να παω; αν και δεν το ηξερα καθολου αυτο το χωριο.. ισως δεν ετυχε..αλλα καλιο αργα παρα ποτε φιλεναδα έτσι δεν λενε; χα..χα
      Χαρηκα παντως που το εμαθα και η φαση ηταν που μετα πηγαμε για φαγητο σε αν βουνο ψηλα με μια καταπλητικη θεα..αλλά ξεχασα να βαλω και αυτες τις φωτο .. την επομενη φορα..χα..χα..ενα μυαλο και αυτο το ίδιο χειμωνα καλοκαιρι τι να σου κανει; χι..χι..παντως περασαμε πολύ ομορφα και ας ειμασταν ΚΑΠΗ..χα..χα..
      Να περνας ομορφα αγαπημενη μου Νικολ..την αγαπη μου παντα φιλακιααα!!

      Διαγραφή
  22. Ρουλάκι που είσαιιιιιιιιιιιιιιιιι; ξανάρθα να τα δω εψαξα και γυρω -γυρω μήπως κανα φαναρακι τρυπητό ξεφυγε από τις εικόνες σου να το μαζέψω για να ναναι καθαρη η γειτονια από παραπεταμένα.... αλλά μπα δεν βρήκα τίποτε .Πήλινα φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ είμαι βρε φιλεναδα.. που να παω..απλα προσπαθω να απαντησω στα σχολια και δεν προλαβενω η γυναικα.. τι να πρωτοκανω .. να γραφω.. να διαβαζω η να πλεκω..χι.χι... Αν ερθεις κατω όλο και κατι θα βρεις.. στις "Μαργαρίτες" μπορει και πήλινα φιλακια που ξερεις..χι..χι.. την αγαπη μου θα τα πουμε φιλακιαααα!!!

      Διαγραφή
  23. Αγαπώ πολύ τα πήλινα και με ξετρέλανε κυριολεκτικά η βόλτα που έκανα μαζί σου Ρούλα μου!! Τι όμορφες εικόνες από ένα τόσο ξεχωριστό και δημιουργικό χωριό, μ' αυτό το υπέροχο όνομα! Αχ να μπορούσα να βρεθώ για λίγο εκεί!! Μου πήρες τα μυαλά!!
    Σε φιλώ και σ' ευχαριστώ που μοιράστηκες μαζί μας τη βόλτα σου, αγαπημένη μου!
    Καλό τριήμερο
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μονο το όνομα του σε παραπεμπει σε Ανοιξη..ε Μαρινα μου; ποσο μαλλον τα πηλινα του που ειναι γεματα χρωματα ..η τεχνη και η παραδοση σ αυτο το χωριο πανε μαζι μου αρεσε παρα πολύ ολο αυτο που ειδα και εμαθα εκει που ηταν αδυνατο να μην το μοιραστω μαζι σας φιλεναδα..
      Αν κατεβεις καποτε στην Κρητη δες να σε βγαλει ο δρομος σου προς τα εκει και μετα ελα να τα πουμε και απο κοντα..να ποιυμε και μια ρακη..χι.χι..
      Να είσαι καλα Μαρίνα μου να περασεις ενα ομορφο τριημερο ... την αγαπη μου παντα φιλακιαααα!!

      Διαγραφή
  24. Δε θα μπορούσες με άλλο τρόπο να με ξεσηκώσεις Ρουλίτσα μου!
    Τι ομορφιά είναι αυτή; Όσες φορές ήρθα στο αγαπημένο μου νησί αγόρασα πήλινα μικρά, διακοσμητικά, δε θυμάμαι από πού όμως... Πώς μου ξέφυγαν οι Μαργαρίτες απορώ, τόσες διαδρομές έχω κάνει!

    Σ' ευχαριστώ για την τέλεια ξενάγηση!
    Να περάσεις Καλή Κυριακή αγάπη μου, σε φιλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλως μου τη Μαίρη μου σε ξεσήκωσα ε; χα.χα... δεν πιστευω να ήρθες και να μην συναντηθηκαμε ε;
      Το χωριό αυτο και εγω δεν το ήξερα φιλη μου τοσα χρονια στην κρητη.. πηγαμε με πουλμαν με το Καπί χι..χι..παντως ηταν πολύ ομορφα ..αυτς οι εκδρομες είναι ωραιες γιατι κανουν ομορφες εκδρομες που μονοι μας πια δεν θα μπορούσαμε να ξερουμε που να παμε...γι αυτο θελησα να σας προτρεψω αν καποια φορα κατεβήτε κατω να το δειτε..
      Φιλεναδα να περνας ομορφα με οτι κανεις σε ευχαριστω για την επισκεψη θα τα πουμε.. φιλακιαα!!

      Διαγραφή
  25. Πω πω Ρούλα τι όμορφα !!!! Μ αρέσουν κι εμένα πολύ τα πήλινα και ευχαριστήθηκα τις φωτογραφίες σου. Φαντάζομαι εσύ που τα είδες κι από κοντά. Πολύ όμορφη βόλτα έκανες και έτσι να περνάς πάντα !!! Σε φιλώ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Nice post. I really enjoy reading it. Very instructive, keep on writing.Thanks for sharing.

    ΑπάντησηΔιαγραφή