Τση Κρήτης το γλυκό ψωμί στην τάβλα θα προσμένει, να ρθούν οι φίλοι οι καλοί κι ξένοι να κοπιάσουν. Ρακή δροσάτη να γευτούν και ντάκο παξιμάδι. Καλτσιούνια, ξεροτήγανα, αρνί και σταμναγκάθι και δίπλα η λύρα συντροφιά το κέρασμα τση Κρήτης... Σμαραγδάκι...

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

ΑΣ.. ΜΙΛΉΣΟΥΜΕ ΓΙΑ.... ΦΥΛΛΑ..!!!

Ναι ας μιλήσουμε για φύλλα αυτή την φορά..έτσι για αλλαγή θέματος..
Και όταν λέμε φύλλα δεν εννοούμε τα  οποιαδήποτε φύλλα, αλλά τα κληματόφυλλα ..και τον τρόπο πως μπορούμε να τα συντηρήσουμε για ένα χρόνο χωρίς χημικά παρά μόνο με νεράκι.
Ναι όπως το διαβάζετε..μόνο με σκέτο νερό.
Δεν θέλω να κλέψω την δόξα εκείνων που 
έχουν μπλοκ μαγειρικής εξ άλλου δεν είναι αυτό ο στόχος μου ..υπάρχουν για συνταγές πάρα πολύ ωραία μπλοκ...απλά ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τον τρόπο που φτιάχνω τα δικά μου. 
Ευκαιρία για την σημερινή μου ανάρτηση ..ήταν τα ντολμαδάκια..η αλλιώς τα κρητικά γεμιστά..που αυτόν τον καιρό ..έχουν την τιμητική τους..την παρασκευή τους θα την δείτε ..Εδώ
Πάντα αυτόν τον καιρό που βγαίνουν τα φρέσκα κληματόφυλλα αγοράζω δυο τρία κιλά και κάνω μέχρι 15 βάζα.. και έτσι τα έχω όλο το καλοκαίρι και μέχρι να βγουν τα επόμενα..εσείς μπορείτε να κάνετε όσα θέλετε..
Και τώρα πάμε να δούμε αυτόν τον τρόπο.
Αγοράζουμε τα φύλλα,όσο είναι ακόμα τρυφερά... ή πιο καλά είναι να έχουμε δικό μας αμπέλι..χα..χα που τέτοια τύχη..
Ματσιάζουμε ωραία τα φύλλα..τα βάζουμε όμορφα με την σειρά το ένα επάνω στο άλλο..
Παίρνουμε μερικά και τα τυλίγουμε σαν μασουράκια..κάνουμε τέσσερα στην χούφτα μας και ..τα τοποθετούμε κάθετα  στο βάζο ..εγώ τα βάζω σε βάζα από μέλι που αγοράζω του ενός κιλού..
Τα γεμίζουμε νερό από την βρύση μέχρι επάνω να ξεχειλίσει και τα κλείνουμε πολύ καλά.
Τα τοποθετούμε σε μια ψηλή κατσαρόλα που να τα χωράει (εγώ τα βάζω στην χύτρα μου επειδή είναι ψηλή στον πάτο τοποθετώ ένα βέντεξ.. παίρνει 4 βάζα και τα σκεπάζω με νερό ένα με δυο πόντους..επάνω .εννοείτε ότι δεν βάζω το καπάκι της..) βάζω επάνω μια πέτρα..για να μην χοροπηδάνε όταν βράζουν.
Τα αφήνω  ένα τέταρτο από την στιγμή που αρχίζει ο βρασμός..και τα κατεβάζω.
Αδειάζω λίγο νερό για να μπορώ να πιάσω τα βάζα..με μια πετσέτα..προσοχή να μην καείτε ..
τα αφήνετε να κρυώσουν και τα βάζετε στο ντουλάπι.
Δεν χρειάζονται βράσιμο μετά που θα ανοίξετε  να τα χρησιμοποιήσετε..
Φέτος έβαλα και ένα βάζο με διαφορετική μέθοδο..όμως αν είναι καλή θα το ξέρω μετά από δυο τρεις μήνες..που θα έχει δοκιμαστεί.
Αν καμιά φίλη ξέρει και κάποια άλλη μέθοδο θα χαρώ να μας την πει..
Να είστε όλοι καλά ...να περνάτε όμορφα παρεάκι μου .
Καλή  εβδομάδα σας εύχομαι..και καλό μήνα  μην ξεχνάτε.. ένα χαμόγελο κάνει και το πιο άσκημο το πρόσωπο πιο φωτεινό.!!

Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε..!!!! 







42 σχόλια:

  1. Καλημέρα Σμαραγδένια μου με τα..αμπελόφυλλα σου! Εγώ έχω την ευτυχία να έχω μία ..κληματαριά στο σπίτι μου από την πρασιά μέχρι το μπαλκόνι μου και στο κτήμα δεν σου λέω..6 αμπέλια διαφορετικά και ξεχωρίζω για φύλλα το Ρώσσικο που τα φύλλα του είναι διαφορετικά σε γεύση , μοναδικά. Όταν κάνω τα ντολμαδάκια μου που συμπτωματικά θα κάνω σήμερα για να τα πάω επίσκεψη στη κόρη μου , βάζω ρίκια μέσα αντί για λεμόνι ή αγγουρίδες!! Εμείς οι Θεσσαλονικές ξέρεις ότι κάνουμε και με κιμά με αυγολέμονο και σκέτα για μεζέ.Σε φιλώ και σου εύχομαι καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχτιδα μου και ποιος δεν τα τρωει τα ντολαδακια οπως και να είναι και όρφανα (σκετα) και με κιμα εδω ομως και χρονια οταν τα κανω στο φουρνο που βαζω απο όλα τα λαχανικα μαζι και τα κληματοφυλλα τα φτιαχω σκετα σε κανεναν δεναρεσουν με κιμα..και οπως καταλαβεανεις ενα ταψι του φούρνου μας φτανει μονο για μεσημερι..γιατί ακομα και να λειπουν τα παιδια πεφτει σιρμα χα..χα. και ερχονται και περνουν τις μερίδες τους..χα..χα.
      Ειναι αληθεια οτι ειναι απο τα πιο νοστιμα καλοκαιρινα φαγητα αλλα και αρκετα μπελαλίδικο..
      Με τον κιμα τα κανω και εγω αλλα μονο στην κατσαρολα αυγολεμονο..
      Εισαι τυχερή που βρισκεις φυλλα δικα σας..!!! δεν ήξερα ομως οτι υπαρχουν και διαφορετικα φυλλα (οπως το Ρώσικο που λες) κοιτα να δεις τι μαθενουμε μεγαλώνοντας..χα..χα.
      Ν αεισαι καλα φιλεναδα και να περνας ακομα καλήτερα..!!! την αγαπη μου παντα φιλακιαααα!!..

      Διαγραφή
  2. Εγω παλι τα ζεματαω και τα βαζω στην καταψυξη σε στοιβες των 25 φυλλων.οταν θελω να τα χρησιμοποιησω τα αφηνω να ξεπαγωσουν.φετος ομως δεν..αρκετα με τη διαχειρηση των πασης φυσεως πρασινων
    .αρκετα τραβηξα με το σπανακι.καλη εβδομαδα Ρουλιτσα μου και καλο μηνα.φιλάκια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ παλι φιλεναδα εχεις καταψυκτη ε; χα..χα. που εγω δεν έχω και ειμαι υποχρεωμενη να κανω αυτόν τον τρόπο για να τα εχω ολο το καλοκαιρι.. τελικα οτι μας εξυπερετει κανουμε Λίτσα μου και εσύ με το δικιο σου φετος με τα ζαρζαβατικά να ξεκουραστεις κοματι..Να μην ειμασταν κοντα φιλεναδα να ανταλαζαμε απόψεις φαγητων..χα..χα..
      Να εισαι καλα και να περνας ακομα καλητερα καλύτερα..την αγαπη μου θα τα πουμε ..φιλακιααα

      Διαγραφή
  3. Η κόρη μου λέει, δεν θέλω να μου εξηγήσεις πως φτιάχνεται, θέλω να το φάω, όταν πρόκειται για κάτι που την τρελαίνει.
    έτσι κι εγώ τώρα, που τόσο νοικοκυρά δεν είμαι, θα σου πω ότι με τη φαντασία μου ήδη τα βλέπω και τα μυρίζω, τυλιγμένα, έτοιμα και μαγειρεμένα.
    Μιαμμμ!

    Καλή εβδομάδα Σμαραγδένια μου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τα δικα μου το ιδιο λενε Στελλα μου και οι κορες μου και τα εγγονια μου..ειναι απο τα φαγητα που αποφευγουν να τα φτιαχνουν.. οπως τον μουσακα και το παστιτσιο χα..χα. οποτε παντα κανω ενα μεγαλο ταψι.. για να φαμε μια φορα.. ολοι τρελενονται με τα ντολμαδακια.. και τα γεμιστα.. και τοσα χρονια φουρναρης που λενε.. και μην νομιζεις οτι και εγω ειμαι νοικοκυρά..κανουμε και λιγο τα στραβα ματια στο νοικοκυριο.. δεν χαλασε ο κόσμος πια αν εχουμε και λιγη σκονιτσα..ε; απλα καιταζω πως να κανω το μαγειρεμα μου πιο ευκολα..γιατι τα χρονια περναν και οσο ναναι φαινονται στην καθημερινοτητα μου πια
      Μακαρι να μπορουσα να σου εστελνα ετοιμα να τα απολαυσεις..
      Να εισαι καλά και να περνας ακομα καλύτερα.. καλο σου ξημερωμα.. φιλακιααα!!

      Διαγραφή
  4. Έχω την χαρά να έχω γευτεί τα ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΆ γεμιστά σου και ξέρω πόσο νόστιμα είναι.
    Ενας άλλος τρόπος είναι
    Τα βάζουν μέσα σε πλαστικά μπουκάλια διπλωμένα πολύ σφηνωμένα κσι χωρίς νερό.
    Τα διατηρούν εκτός ψυγείου και χωρίς βράσιμο.
    Αν ξέρει κάποια αυτόν τον τρόπο ας το επιβεβαιώσει.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρένα μου ειναι αλήθεια ότι ο καθε τοπος έχει τις δικες του συνταγες αλλα και τα γεμισα της Κρήτης είναι νοστιμα ή εγω δεν θυμαμαι πια τα Σαλονικιότικα..χα.χα.
      Αντε να κατεβητε να τα ξαναφαμε παρεούλα..
      Αυτο πως τα βαζουν στα πλαστικα μπουκαλια; χωρανε;απο το στομιο;
      Θα τα δοκιμασω και ετσι καποια στιγμή φιλεναδα..ότι μαθανουμε καλο ειναι ε;
      Να εισαι καλα και να περνας ακομα καλύτερα..την αγαπη μου και τα φιλια μου σε ολους σας .!!

      Διαγραφή
    2. Με την πρώτη ευκαιρία ια το σκάσουμε και θα έρθουμε Ρουλίτσα μου.
      Τα φύλλα τα τυλίγουν λίγα λίγα σαν πούρο κι έτσι χωράνε.
      Δεν το έκανα αλλά είδα γεμάτα τα μπουκάλια χωρίς νερό.
      Σκέτα στεγνά.

      Διαγραφή
  5. Ρούλα μου,
    μετΈφερα τη συνταγή σου στην γυναίκα μου. Τι να πω. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα είμαι ...αναγνώστης.
    Να στείλω ευχές για καλή βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εεεε αν εφτιαχνες και τα φυλλα...πολύ καλα εκανες και της είπες το τροπο ισως να χρειαστει να τα κανει καποια στιγμή.. τωρα βεβαιαωεχει φρεσκα και τα χρεισημοποιούμε οπως τα αγοραζουμε..δεν χρειαζεται να τα βαλουμε στα βαζα για να τα χρησιμοποιησετε ..
      Καλή επιτυχια σε οτι κανετε.. να περνατε ομορφα...καλο βραδυ..!!!

      Διαγραφή
  6. Χθες που λες Ρούλα μου, στα βαφτίσια του μικρανεψιού μου, έφαγα κάτι σπιτικά ντολμαδάκια "μικρές μπουκίτσες" και θυμήθηκα πως κάποτε κάθε τέτοια εποχή τα έφτιαχνα... διάβασες ελπίζω το "κάποτε"... έτσι δεν χρειάζεται πια ούτε να αποθηκεύω φυλλαράκια! :P
    ΑΦιλάκια πολλά και νόστιμα! :) <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ αυτα τα ντολμαδακια μαγισούλα μου ποσο νοστιμα ειναι αλλά και ποσο κοπο θελουν για να γινουν μετα ομως τα απολαμβανεις ε; χα..χα..καποτε στο μελλον ..που δεν το βλεπω.χα.χα. ελπίζω να τα απολαυσω και εγω χωρις να τα φτιαξω φιλεναδα..!!!!
      να εισαι καλα και να περνας ακομα καλύτερα.. την αγαπη μου φιλακιαααααα!!! :) <3

      Διαγραφή

  7. Εγώ..εγώ το θέλωωωω!!!
    Ο τρόπος φαίνεται τέλειος όπως ακριβώς θα το ήθελα, χωρίς αλάτια και περιττά βρασίματα.
    Μιλ μερσί Σμαραγδένια μου. Θα φάμε αύριο ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα!
    Πολλά φιλιά και καλό ξημέρωμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Oντως ο τροπος αυτος Μαρία μου ειναι ο πιο φυσικος που ξερω ..αλλα απο οτι εγραψα καλο ειναι να μαθενουμε και αλλες μεθοδους για να εχουμε πολλες επιλογες ..
      Τωρα ομως που υπαρχουν τα φρεσκα φυλαρακια τα ζεματαμε λιγο πριν τα τυλιξουμε σε ντολμαδακια..για να φαμε αμεσως..ωραιο φαγητό..καλη όρεξη φιλη μου
      Να είσαι καλα Μαρια μου και να περνας ακομα καλύτερα ..φιλακιαααα!!!

      Διαγραφή
    2. ξεχασα να σου πω οτι στα βαζα τα βαζουμε για να τα χουμε το κκαλοκιαρακι ..οταν δεν θα υπαρχουν φρεσκα κληματαοφυλλα..!!!!

      Διαγραφή
  8. Είμαι τυχερή που έχω δική μου κληματαριά και βέβαια κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχω μία μάχη στην κουζίνα χαχα, Τα κληματόφυλλα τα ζεματάω και τα βάζω στην κατάψυξη αφού τα ξεχωρίσω και λίγο σε μέγεθος μια και τα μικρότερα τα κάνω κι εγώ τυλιχτά και τα μεγαλύτερα τα χρησιμοποιώ γιατί κάνω κοτόπουλο στήθος σε λεπτές φέτες και μέσα κατά μήκος προσθέτω κρεμμυδάκι φρέσκο, φέτα και κάπαρη... το κάνω ρολό, το τυλίγω σε κληματόφυλλα που έχω στρώσει πάνω σε αλουμινόχαρτο και όπως είναι τυλιγμένο το τοποθετώ στο ταψί και ρίχνω κρασί για να ψηθεί, το ποίο μετά το ανακατεύω με μουστάρδα και γίνεται πολύ ωραία σάλτσα..... Και δεν τελειώνει εδώ το θέμα "κληματαριά", γιατί όλες τις κορφάδες τις κάνω τουρσί με ίση ποσότητα άλμης και ξυδιού, αφού τα ζεματίσω πρώτα, και προσθέτω και σκόρδα.... είναι μία φοβερή σαλάτα και ταιριάζει πολύ και στη ντομάτα και στις βραστές πατάτες !!!!! Αυτά..... αρκετά σε κούρασα, αλλά είναι ωραίο να ανταλλάσσουμε και καμιά συνταγή ..... Καλοφάφωτα τα φυλλαράκια σου και καλή εβδομάδα !!!! Σε φιλώ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ΤΈΛΕΙΑ συνταγή Ράνια μου.
      Για Κάνε ανάρτηση με φωτογραφίες.

      Διαγραφή
    2. Αυτό ακριβως θα σου έλεγα και εγω Ρανια μου οτι σου ειπε και η φιλη μας η Ρένα για την συνταγη σου να μας κανεις μια αναρτηση με λεπτομερειες και φωτογραφιες θελουμε οποτε κανόνισε να το μαγειρεψεις αυτο το φαγητο.. ετσι θα την βγαλεις νομιζεις; χα..χα. θελω να το μαθω να τους κανω εκπληξη.. δεν δεν το ξερω καθολου αυτο το φαγητο..ειπαμε να μαθενουμε ..οποτε ο λαός σου περιμενει..χα.χα.
      σκεφτομε το κοτοπουλο τυλιγμενο σε κληματοφυλα..με φετα καπαρη και καταλαβενεις σουρλπ..!!!
      Οντως εισαι τυχερη Ρανια μου που έχεις κληματαριά...Το να βαζεις τα φυλλα στον καταψυκτη ειναι το καλύτερο αλλα εγω δεν εχω και του ψυγειου μου ειναι μικρη δεν χωραει πολλα πραγματα φιλεναδα..
      Και μενα μου αρεσει να ανταλαζουμε συνταγες..ειδες ποσα μαθενουμε;
      Να είσαι καλα φιλη μου και να οπερνας ακομα καλύτερα..την αγαπη μου.. φιαλακιααα

      Διαγραφή
    3. φιλακια ηθελα να γραψω..χα.χα και οχι φιαλακιααα..

      Διαγραφή
  9. Ρούλα μου πολύ ωραία και έψαχνα να βρώ τρόπο συντήρησης των φύλλων καθώς έχω κλιματαριές στην αυλή μου και πάντα αυτόν τον καιρό την αραιώνουμε και κόβουμε αρκετά φύλλα.
    Εγώ πάλι τα συντηρώ σε πλαστικό μπουκάλι με φαρδύ λαιμό.Οπως τα τυλίγεις εσύ σε μασουράκια τα "στουμπώνω" σε μπουκάλι καθαρό το κλείνω και με ταινία και κρατάν και 2χρόνια.Βέβαια μετά θέλουν ένα ζεμάτισμα τα δικά μου.
    Θα τα πούμε από κοντά όταν κατέβω Κρήτη τέλος αρχές Αυγούστου

    Φιλάκια πολλά <3 <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο με το πλαστικο μπουκαλι Ζουζου μου δεν το εχω κανει ομως φετος εκανα ενα βαζο δοκιμαστικά μου ειπαν να βρασω μονο το καπακι και να το κλεισω ερμιτικά... θα το δω μετα απο δυο μηνες οταν το ανοιξω...αυτα που βραζω εγω επειδη αποστειρωνονται κι όλας δεν θελουν βρασιμο απλα πετας το νερό που εχει μεινει μεσα.. και τα σφιγγεις λιγο να φυγουν τα νερα καλα καλα ..
      Ομως θα δοκιμασω και την δικη σου μδοδο.. θα μου την πεις και απο κοντα οταν συναντηθουμε που πολύ θα χαρώ φιλεναδα...
      την αγαπη μου παντα φιλακιαααα!! :) <3

      Διαγραφή
  10. Αφού διάβασα με μεγάλη προσοχή τον δικό σου τρόπο, αλλά και της Λίτσας Τ. και της Ρένας και της Ράνιας, θα σου πω και τον δικό μου τρόπο, που είναι ο εξής:
    Όταν η συννυφάδα μου κάνει ντολμαδάκια, μου στέλνει με τον ανιψιό μου!
    Ωραιότατα τα φτιάχνει!
    Φιλί μεγάλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ναι.σιγα που θα καθοταν μια αρτιστα να ασχοληθει με τετοιου ειδους ποταπες εργασιες.μονο να τα τρωει ξερει.

      Διαγραφή
    2. Aρτίστα μου η δικη σου η μεδοδος ειναι η καλήτερεη ολων ..και να με συγχωρεσουν οι φιλες αλλά και εγω αυτήν θα ακολουθουσα αν μπορούσα..χα..χα..σνιφφφφ... αυτη θελω!!!!!και ας μην είμαι αρτιστα..φιλεναδα..
      @ Και βεβαια δεν περιμενα Λιτσα μου οπως εσύ και εγώ να ασχολιθει μια αρτιστα με κατι τοσο μπαναλ οπως τα φτωχα τα κλιματοφυλλα.. αν ηταν κανενα τοοουστ και μαλιστα καμένο ...θα ηταν πιο σικ....χι..χι..
      @ Αρτιστα μου αυτα που γραφω στην Λιτσα να μην τα διαβασεις εσύ ναι;
      Μια μεγαλη αγκαλια σου στελνω μαζι με την αγαπη μου θα τα πουμε φιλεναδα..φιλακιαααα!! <3 <3

      Διαγραφή
    3. @Λίτσα Τ.
      Αυτό μας έλειπε!
      Εδώ λουφάρω σε άλλα κι άλλα, που τα λες και πιο βασικά, θα ζεμάταγα αμπελόφυλλα;
      😂😂😂

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    5. @Ρουλάκι
      Το ξέρω ότι σκάτε από τη ζήλια σας που ο καλός Θεούλης με ευλόγησε με τέτοια καλή συννυφάδα!
      Και έννοια σου, όλα τα διαβάζω!
      Κι αυτά που γράφεις σ' εμένα κι αυτά που γράφεις στη Λίτσα Τ. για μένα!
      Αλλά δεν θα κατέβω κάποτε εκεί κάτω;
      Θα δεις τι έχεις να πάθεις!
      Όλη μέρα στην κουζίνα θα σε έχω, να μου φτιάχνεις από καλτσουνάκια μέχρι μπακλαβάδες!
      Μέχρι τότε μπορείς να λες ότι θες!

      Διαγραφή
    6. @Λίτσα Τ. + Ρουλάκι
      💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕

      Διαγραφή
    7. :D :D :D Ελα εσύ και θα τα βρουμε φιλεναδα... <3 <3 <3

      Διαγραφή
  11. Ντολμαδάκια, αγαπημένο όλης της οικογένειας!!! Δεν γνωριζα το τρόπο παρασκευής που μας παρουσίασες Ρουλα μου,οι υπόλοιποι τρόποι,που αναφέρουν οι φίλες της παρέας,τους γνωριζω και τους εχω φτιάξει ομως κατέληξα στον εξης τρόπο:τα φτιαχνω μασουρακια κατόπιν τα τυλιγω σε χαρτί κουζίνας,τα τοποθετώ σ'ένα χάρτινο κιβώτιο και τα βάζω στην κατάψυξη, διατηρούνται όλο το χρόνο και πιστέψτε με είναι της ώρας. Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγω δεν γνωριζα Μαρία μου τους τρόπους των φιλεναδων στην αποθυκευση των φύλλων ..είδες τι ωραιες ιδεες ανταλαζουμε; αν εχεις μεγαλη καταψηξη η καταψυκτη ειναι ευκολος ο τροπος που τα αποθυκευεις αλλά η δικη μου ειναι μικρη και μονο στο ντουλαπι μπορω να τα φυλαξω..οτι μαθενουμε καλο ειναι φιλη μου
      Να εισαι καλα και να περνας ακομα καλύτερα..φιλακιαααα :)

      Διαγραφή
  12. Επειδή έχω δοκιμάσει τα θρυλικά γεμιστά σου (ντολμαδακίων συμπεριλαμβανομένων), θα πω αυτό που λένε οι καταξιωμένοι σεφ. "Δεν θέλει συνταγή, αγάπη θέλει". Κι αυτό το υλικό σου, δεν τυλίγεται, δεν ζεματίζεται, ούτε μπαίνει στον καταψύκτη. Είναι σπάνιο και μοναδικό. Ταϊζεις αγάπη τους ανθρώπους σου κι ό,τι κι αν βάλεις στην κατσαρόλα σου, θα πάρει τη νοστιμιά και την τρυφεράδα της ψυχής σου.
    Κρατάω τη συνταγή σου πάντως, αλλά σίγουρα τα δικά μου, δεν θα είναι τόσο "καλοτυλιγμένα" σαν τα δικά σου. Τα σέβη μου μάστερ σεφ Ρούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ax βρε Κανελλακι μου..πολύ με παινευεις αγαπη μου και με κανεις και κοκκινιζω.. κανω οτι κανει καθε μαμα -γιαγια για ολους .. αλλά ενταξει τα γεμιστα ειναι η σπεσιαλιτε μου χα..χα..γιατι να το κρυψωμεν άλλωστε..χα..χα..
      Αν οτι κανεις βαζεις αγαπη... αγαπη μου τοτε και το αποτελεσμα αυτού που κανεις έχει μεσα του αυτο ακριβως που θελεις να δώσεις ..!!!
      Αλλά οχι και μαστερ σεφ...θα μας παρουν με τις ντοματες οι σεφ..χα.χα.. παντως σε ευχαρσιστω πολύ για τον τιτλο..μου αρεσε... γιατι εχω ενα χαμογελο νααααααα μεγαλο χα.χα..
      Θα σε περιμενω την επομενη φορα να τα ξαναφαμε παρεουλα.. την αγαπη μου <3 παντα και σε ευχαρσιστω Κανελλακι μου φιλακιααα!!! :)

      Διαγραφή
  13. αχ ειναι τρελα οι ντολμαδες μια φορα στη ζωη μου εφαγα σπιτικους στα 7 μου κ δεν μπορω αν τους ξεχασω...καποτε προσπαθησα να κανω κ γω με φυλλα κονσερβα αλλα δεν μου αρεσε δεν το χω το θεμααααααα χαρα στο κουραγιο σου!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αχ τι να σου κανω Σοφακι μου που ειμαστε η μια ακρη της Ελλαδας με την άλλη ..εμεις ολες εδω μεσα θα βεπερεε να καθομαστεν σε μια αληθινη γειτονια..και να ανταλαζαμε ταπερακια αγαπη μου ..χα..χα..
    Αυτα μεθενονται με τα χρονια.. και εχω μπόλικα πίσω μου οποτε εμαθα να τα φτιαχω και να τα τρωνε ..χα..χα αφού ειναι απο τα φαγητα.. που τρελαινονται ολοι.
    Να ειστε καλα Σοφακι μου και να οερνατε ομορφα με τα κοριτσια σου.. την αγαπη μου παντα.. φιλακιααα!! <3<3<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλοφάγωτα Ρούλα μου, δεν την ήξερα αυτή την μέθοδο. Εγώ τα πλένω τα ζεματαω λίγο και οταν κρυώσουν τα βάζω στον καταψύκτη. Θα δοκιμάσω όμως και έτσι. Να σε ρωτήσω κάτι τα πλενεις πριν ή τα βάζεις οπως τα αγοράζεις στα βάζα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω πολύ Κατερινα μου ετσι τα κανω χρονια και μου κραταν ενα χρονο..αν και καμια φορα δεν προλαβενουν φαγονονται πολύ πιο γρηγορα μεσα στο καλοκαιρακι φιλενεδα..και τα κανω ετσι γιατι δεν εχω καταψύκτη και η καταψυξη του ψυγειου μου πόσα να παρει πια; οποτε στα βαζα και στο ντουλαπι με εξηπερετει καλυτερα.. οσο για τα βαζα τα μαζευω γιατι αγαραζουμε μελι του κιλου και εχω αρκετα..απλα τα πλενω οταν ειναι αδεια πριν να τα γεμισω με τα φυλλα....αυτα αποστειρόνονται μετα μαζι με τα φυλλα εφοσον βραζουν μαζι..οταν τα ανοιγω δεν τα ζεματαω ειναι ηδη βρασμενα..ριχνω το νερακι που εχουν και τα σφιγκω λιγο με τα χερια και τα τυλιγω..ειναι πολύ ευκολη η διαδικασια.. και μονο με σκετο νερό χωρις τιποτε αλλο...απλα θελουν καλο γεμισμα με το νερο και καλο κλεισιμο...ααααα τα φυλλα δεν τα πλενω οπως τα αγοραζω τα βαζω..
      Αν δοκιμασεις και αυτην την μεθοδο καλη επιτυχια Κατερίνα μου να εισαι καλα και να περνας ακομα καλύτερα την αγαπη μου φιλακιαααα!!! :)

      Διαγραφή
  16. Αμάν και πεθαίνω για αμπελόφυλλα πωπωπω τρέχω να το πω στην πεθερά μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαι εσύ Χριστινα μου; χα..χα. εδω να δεις πως κανουν με αυτα και συγκεκριμενα τα εφτιαξα σημερα... με κιμα και σαλτσα αυγολεμονο και ισα που προλαβα να φαω..χα..χα...οταν τα βρισκεις δε και ετοιμα δεν σου λέω τιποτα ειναι μούρλια Χριστινακι .. να περνας ομορφα και καλη ορεξη χα..χα την αγαπη μου φιλακιαααα!!:)

      Διαγραφή
  17. Βρε Σμαραγδένια, θέλουν δυο ώρες φτιάξιμο, πιάνεται η πλάτη σου και τρώγονται σε δέκα λεπτά, δεν συμφέρει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είπε εκείνος και εκείνη τον έγραψε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή