Δευτέρα 7 Απριλίου 2025

ΌΤΑΝ ΈΧΤΙΖΑΝ ΟΙ...ΆΓΓΕΛΟΙ...


Κείμενο και φωτογραφίες, του Νίκου Ψιλάκη.

Κατέβαιναν κάθε νύχτα  φορώντας τα μεγάλα άσπρα φτερά τους. Και τα φωτοστέφανα. Άλλος ξεπέτριζε, άλλος κρατούσε το σφυρί. Ενας Τούρκος άκουσε τις σφυριές μέσα στο σκοτάδι της νύχτας. Ο Σελήμης, έτσι τον έλεγαν...

Είναι σαν ταξίδι στο όνειρο, να βρίσκεσαι στα ιερά των Ελλήνων. Να παρακολουθείς τους δρόμους της πίστης και της παραδόσεις, να χάνεσαι μέσα στις λέξεις, να βρίσκεις μικρά μονοπάτια ξεχασμένα μέσα σε θρύλους. Κάποιος Παρθενώνας, κάποια Παντάνασα, κάποια Μεγαλόχαρη, θα γίνεται πάντα φωτεινό σημάδι στους χάρτες της ψυχής. Και πάντα θα ανακαλύπτεις τη μαγεία της κάθε λέξης, το ξεχασμένο νόημα, τη θεία μορφή, τους λατρευτές με τα τάματα που ανηφορίζουν στα βουνά, ή ταξιδεύουν στις θάλασσες.

Από τότε που οι πιστοί της θεάς των τοκετών διέσχιζαν τη Μεσόγειο για να φτάσουν σε κάποιο σπήλαιο της Κρήτης, στο Βορρά ή στο Νότο, από τότε που οι συν-οδοιπόροι του Πλάτωνα ανέβαιναν στο ιερόν όρος του νησιού για να συναντήσουν τον Ύψιστο Θεό, έχουν περάσει αιώνες πολλοί. Άλλαξαν οι εποχές,  άλλαξε η θρησκεία. Αμετάβλητη μένει μόνο η ανθρώπινη αγωνία, η αναζήτηση του δρόμου που οδηγεί στη ζωή και αυτή η άυλη οντότητα, το θείον. Είναι σαν ένα ταξίδι στο όνειρο.

Με αυτές τις σκέψεις σταμάτησα στην Αγγελόκτιστη. Δεν ήξερα πως υπήρχε. Αλλά κάνοντας μια βόλτα στα έρημα χειμωνιάτικα δρομάκια των Βασιλικών Ανωγείων, ενός μικρού χωριού στα ριζά των Αστερουσίων, άκουσα έκθαμβος την ονομασία. Φιλόξενοι άνθρωποι όπως σε κάθε γωνιά της κρητικής υπαίθρου.

Αγγελόκτιστη λοιπόν. Ένα από τα πολλά επίθετα που κοσμούν την ορθόδοξη πίστη και μια από τις πολλές ποιητικές λέξεις που οριοθετούν το ανθρώπινο μέτρο και το ξεχωρίζουν από το θεϊκό! 

Η  παράδοση λέει ότι στα χρόνια της Τουρκιάς, οι Χριστιανοί ήθελαν να κτίσουν μια εκκλησία στο χωριό τους κι άρχισαν να δουλεύουν όλοι μαζί. Αλλος ξεπέτρωνε, άλλος κουβαλούσε  πέτρες από το νταμάρι, άλλος δούλευε το με το σφυρί. Οι Τούρκοι δεν ήξεραν τίποτα . Μα όταν είδαν το κτήρι  να μεγαλώνει, κατάλαβαν. Τους πρόσταξαν να σταματήσουν αμέσως γιατί τα χαρτιά δεν άφηναν να τους Χριστιανούς να χτίζουν εκκλησίες. 

Η δουλειά σταμάτησε, αλλά αφού πέρασαν μερικές μέρες το ξανασκέφτηκαν. Πήραν δώρα ακριβά και πεσκέσια και πήγαν στον Πασά. Πολυχρονεμένε, μια εκκλησιά θέλουμε να φτιάξουμε, γιατί δεν μας αφήνεις; Του αράδιασαν ασκιά το λάδι και τσουβάλια το στάρι. Αυτός γλυκάθηκε και τους έδωσε την άδεια. Τους λέει δεν μπορώ να αλλάξω τον νόμο, όμως μπορώ να σας δώσω μια διορία. Αν τελειώσει η εκκλησία μέσα στην διορία, τότε όλα  καλώς καμωμένα. Αν δεν τελειώσει όμως, να κατέχετε πως θα την γκρεμίσω. Κι αν δεν την γκρεμίσω, θα την δώσω στον Χότζα να την κάνει τζαμί. 

-Και πόση είναι η διορία που μας δίνεις; τον ρωτήξανε.

-Εφτά μέρες. Μια εβδομάδα ολόκληρη.

-Δεν γίνεται Πασά μου. Κι ο Θεός να κατέβει.

-Ε, να έρθει ο Θεός σας να την τελειώσει.

Με τα πολλά τους έδωσε δύο μέρες ακόμη 

-Εννιά  μέρες και πολλές είναι.

Ηξεραν πως ήταν πολύ δύσκολο να προλάβουν, αλλά έκαναν τον Σταυρό τους και...ο Θεός βοηθός είπαν!

Την άλλη μέρα το χωριό όλο ήταν στο πόδι. Ακόμη και τα κοπέλια βοηθούσαν Πέρασαν δύο, πέρασαν τρεις μέρες και έβλεπαν πως δεν θα προλάβαιναν να κτίσουν την εκκλησιά τους. Την τέταρτη μέρα το πρωί, δεν πίστευαν στα μάτια τους. Σε άλλο ύψος είχαν αφήσει το κτήρι, σε άλλο το βρήκαν. Και τι τοίχοι! Καλοχτισμένοι. Αλφαδιά. Ούτε πόντος δεν ξέφευγε. Δεν ήξεραν τι να κάμουν , ούτε τι να πιστέψουν κι άρχισαν να λοξοκοιτάζουν τον Πρωτομάστορα.

-Αν σε δούνε μάστορα, θα μας κάψεις όλους. Εμείς κατέχουμε πως έρχεσαι τη νύχτα, χωστά από όλους και δουλεύεις.

"Κάποια νύχτα, κάποιος Τούρκος... ο Σελήμης!"

Ο Μάστορας που έβλεπε την πιτηδιοσύνη με την οποία ήταν χτισμένοι οι τοίχοι της εκκλησίας δεν μιλούσε. Πίστευε ότι ένας άλλος χτίστης καλύτερος του ερχόταν την νύχτα και έχτιζε. Και έβαζε στο νου του ποιος θα μπορούσε να είναι. Από άλλο χωριό, από σόι...

Το άλλο πρωί τα ίδια πιο ψηλό το κτήρι. Το μυστήριο δεν μπορούσε να λυθεί.

Τρεις μέρες πριν να τελειώσει η διορία, ένας Τούρκος ο Σελήμης, κίνησε να πάει στα Βασιλικά Ανώγεια. Φτάνοντας στα πρώτα σπίτια άκουσε χτύπους. Σαν κάποιος να πελεκούσε, σαν κάποιος έχτιζε εκείνη την ώρα. Παράξενο του φάνηκε. ήταν νύχτα προχωρημένη πια. Και σκοτάδι πυκνό. Πλησίασε. Τρεις άσπρες λαμπάδες άναβαν εκεί που χτιζόταν το ιερό. Ενα παράξενο φως, έκανε όλη την οικοδομή  να φωτίζεται, λες και ήταν μέρα μεσημέρι. Και μαστόροι παντού. Κανείς δεν μιλούσε. Προσπάθησε να πάει πιο κοντά, αλλά σαν τον έσπρωχνε μια αόρατη δύναμη προς τα πίσω. Παράξενοι του φάνηκαν ετούτοι οι μαστόροι. Ένα φως φώτιζε ολόγυρα  τα κεφάλια τους και στους ώμους έμοιαζε να έχουν φτερά. Έντρομος έφυγε από την εκκλησία και πήγε στον πρώτο καφενέ που βρήκε μπροστα του. Τους τα διηγάται χαρτί και καλαμάρι. άλλοι τον πέρασαν για κουζουλό κι Άλλοι είπαν πως ήταν νεραϊδοπαρμένος. ο Σελήμης όμως επέμεινε.

-Ελάτε μωρέ να πάμε μαζί να δείτε...

Και πήγαν και είδαν χωρίς να μιλούν τα όσα τους είχε πει ο Σελήμης. Εφυγαν σκεφτικοί και σκυφτοί Είχαν καταλάβει τι είχε γίνει.

Την ένατη μέρα η εκκλησία ήταν έτοιμη! Χτισμένη, σοβαντισμένη, με τα σκαλίσματα στα πανωπόρτια και στο αγιοθύριδο. Ήταν ασπρισμένη και ο ασβέστης έλαμπε στον ήλιο. Οι πόρτες το τέμπλο όλα στη θέση τους.

Την άλλη μέρα μαζεύτηκε όλο το χωριό και έκαναν δοξολογία. Την ώρα που έψαλε ο καλόγερος ένα χλιμίντρισμα αλόγου. Βγήκαν στην αυλή να δούνε τι συνέβαινε. 

Ήταν ο Σελήμης! Είχε φορτώσει δυο ασκιά με λάδι και ερχόταν στην Χάρη της Παναγίας. Τα ξεφόρτωσε στην αυλήέδεσε το άλογό του σε μια ελιά, πήρε ένα βουργιάλι και μπήκε στην εκκλησία. Οι χριστιανοί έμειναν αμίλητοι, σαν τον είδαν να βγάζει μέσα από βουργιάλι, πέντε μεγάλους άρτους και να τους αφήνει επάνω στο τραπέζι. 

Από τότε κάθε χρόνο έκανε το ίδιο, στην γιορτή της Αγγελόκτιστης! Πέρασαν τα χρόνια  Σελήμης πέθανε, αλλά το λάδι και οι άρτοι έφταναν καθε χρόνο στην Παναγιά. Είχε αφήσει παραγγελιά στον γιό του και εκείνος στον δικό του, μέχρι που έφυγαν οι απόγονοί του και οι  Τούρκοι από το χωριό! 

Παλιά λέγανε πως η χανούμισσά του έγινε χριστιανή και πως ο ίδιος πλήρωσε ένα ζωγράφο και έφτιαξε μια εικόνα με αγγέλους να χτίζουν την εκκλησία!

Οι Τούρκοι δεν ήθελαν καμπάνες. Γι αυτό και δεν άφησαν να χτιστεί καμπαναριό. Πολύ αργότερα, όταν λευτερώθηκε η Κρήτη, χτίστηκε αυτό που βλέπουμε σήμερα δυτικά από της εκκλησία σε ξεχωριστό κτήριο!


Είχα μόλις επιστρέψει από την εκκλησία που πήγα να ακούσω τον Ακάθιστο ύμνο μετά από ένα χρόνο σχεδόν. Γύρισα σπίτι με μια γαλήνη μέσα μου και άρχισα να ξεφυλλίζω το περιοδικό που διανέμει δωρεάν το Σούπερ Μάρκετ του κ. Χαλκιαδάκη, να βρω θέμα για να κάνω μια ανάρτηση. με το που το ανοίγω, πέφτει το μάτι μου στο κείμενο, παραδόσεις, για την Αγγελόκτιστη Παναγιά! Ήταν σαν να μου έλεγε. Κονιοποίησέ το!  Και αυτό έκανα!  

Ήταν τόσο όμορφο το κείμενο αυτό, που είχε γράψει ο αείμνηστος δημοσιογραφος, που  με συγκίνησε πάρα πολύ.  Ελπίζω να μην κουραστήκατε με τον θρύλο αυτό και την παράδοση του τόπου!

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα πούμε να είστε όλοι καλά, να έχετε μια όμορφη εβδομάδα και να μην ξεχνάτε πως το χαμόγελο σημαίνει ΑΓΑΠΗ!🧡

Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε! 


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            


Σάββατο 29 Μαρτίου 2025

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΘΕΜΑ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ!... Craftlandia Challenge 22

 Με τίποτα δεν θα τελείωνε το αφιέρωμά μου στην Άνοιξη σε μια μόνο ανάρτηση! 

Κάτι λίγα ακόμα έχω να σας πω. Πως να μην σας γράψω για τα χελιδόνια, που ήρθαν και φέτος, εδώ σπαθίζοντας με τα φτερά τους τον αέρα και πετώντας τόσο γρήγορα που πέρασε ώρα να τα παρακολουθώ, προσπαθώντας να τα πιάσει το κλίκ του κινητού μου.


Την επόμενη μέρα η γάτα επάνω στην γωνία δεξιά, του απεναντινού σπιτιού, παραμόνευε στην φωλιά, που βρίσκεται ακριβώς από κάτω της, να τσακώσει κανένα! ωιμέ!


Αυτή η πασχαλίτσα βρήκε τα τρυφερά φυλλαράκια του νιόβγαλτου δυόσμου μας να ξεκουραστεί...

΄

Και ξαφνικά θυμήθηκα, ότι είχα κάποτε ζωγραφίσει κάποια πουλάκια, επάνω σε κλαδιά ανθισμένης αμυγδαλιάς.
 Όπως βλέπετε, η ημερομηνία μιλάει από μόνη της. 
 
Όλα αυτά βγήκαν στην επιφάνεια με αφορμή ένα δρώμενο που κάνει η φίλη μας η Μία, με θέμα την Άνοιξη η ότι δήποτε. ΄

Οχι δεν είναι αυτά που παίρνουν μέρος στο δρώμενο της φίλης μας της Μία,   

Σαν καλό κορίτσι και ακολουθώντας τους όρους του δρώμενου να είναι οι δημιουργίες μας καινούργιες, έβγαλα λοιπόν και εγώ τις νερομπογιές μου και προσπάθησα να κάνω κάποιες παπαρούνες ο Θεός να τι κάνει για παπαρούνες. Αλλά αυτές μπόρεσα να κάνω φίλη μου. Χαίρομαι που τα κατάφερα να πάρω μέρος!

Αυτά τα λίγα ακόμα για την Άνοιξη. Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα πούμε, να είστε καλά, να έχετε μια όμορφη εβδομάδα με υγεία και να μην ξεχνάτε να δώσετε ένα χαμόγελο παρηγοριάς, σε όσους το χρειάζονται.

Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε. 



  




Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025

ΣΑΝ ΝΑ ΜΠΑΊΝΕΙ Η... ΆΝΟΙΞΗ!

 Μπορεί να είναι ο Μάρτης ο πρώτος μήνας της Άνοιξης φίλοι μου, αλλά, κανονικά η Άνοιξη, ξεκινά με την εαρινή ισημερία, που ήταν στις 20 του Μάρτη. Δηλαδή πριν 3 μέρες, τότε που η νύχτα και η μέρα είναι ίσες μεταξύ τους. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε σίγουρα αν γκουγκλάρετε.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για την ομορφότερη εποχή του χρόνου. Δεν νομίζω ότι θα διαφωνήσει κανείς; 

Χίλιοι οι λόγοι για να αγαπήσει κάποιος την Άνοιξη, που μοιάζει με μια πανέμορφη κοπέλα, που ξυπνά από τον λήθαργο του χειμώνα τεντώνοντας τα χέρια της και μέσα από την αγκαλιά της ξεπηδούν χιλιάδες πανέμορφα  αγριολούλουδα! Η πρώτη βιαστική πεταλούδα  στην αυλή μας! 

Σαν μικρές πινελιές ενός πίνακα προβάλουν διστακτικά τα ανοιξιάτικα λουλούδια. η βιολέτα μας, το αγκάθι του Χριστού έχει ήδη βγάλει τα πρώτα του άνθη. Και ανάμεσα τους ο δυόσμος για τα γεμιστά μας, βγάζει και αυτός τα πρώτα φυλλαράκια του. 

Τα τελευταία τριαντάφυλλα του χειμώνα, της αυλής μου  ή τα  πρώτα της Άνοιξης άραγε; Ανάμεσα στα μπρόκολα!

Βιαστικές και οι Αμυγδαλιές, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, οι βερικοκιές ακολουθούν το παράδειγμά τους, όπως και οι ροδακινιές!

Πως να μην την αγαπήσεις όταν βλέπεις ένα ήλιο  να στέλνει τις αχτίδες του και να σε καλεί να βγεις έξω για περίπατο να τις απολαύσεις!

Η θάλασσα έχει γαληνέψει και σε προσκαλεί  για όποιον μένει κοντά της, (βλέπε εγώ)😉 για μια βόλτα πλάι της ενώ  οι γλάροι κόβουν βόλτες από πάνω της.

Πως να μην αγαπήσεις την  Άνοιξη αφού είναι η εποχή που η φύση μεταμορφώνεται σε χρώματα και αρώματα!

Είναι μια νότα αισιοδοξίας, που μας φτιάχνει την διάθεση, μας γεμίζει με όνειρα και όρεξη για ζωή! 

Ότι και να πούμε για την Ανοιξη είναι λίγο. Τόσοι και τόσοι ποιητές ύμνησαν την ομορφιά της!

Αυτή η άνοιξη που μπήκε με έκανε να πιάσω λέει τους μαρκαδόρους που μου έφερε δώρο η εγγονή μου από την Πράγα. 


Είναι αλήθεια ότι με μαρκαδόρους δεν είχα ζωγραφίσει ποτέ και με δυσκόλεψαν αρκετά, γιατί τα χέρια μου δεν με υπάκουαν και τόσο. Το αποτέλεσμα δεν ήταν και τόσο χάλια στο τέλος ε;😄


Ενώ με ικανοποίησε κάπως καλύτερα η προσπάθειά μου με νερομπογιές! 



Και θα κλείσω αυτό το αφιέρωμα της σε ένα ωραίο που διάβασα. ΕΔΏ

  1. “Η άνοιξη ζωγράφιζε… και η πρασινάδα φύτρωσε πάνω στο καφέ χώμα, κάθε μέρα και περισσότερο, υπονοώντας ότι κάθε βράδυ τη διέσχιζε η ελπίδα και έφευγε το πρωί αφήνοντας πίσω της τα λαμπερά ίχνη από τα βήματά της…” – Σαρλότ Μπροντέ.
  2. Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα πούμε, να είστε όλοι καλά, να έχετε μια όμορφη εβδομάδα και να μην ξεχνάτε πως, η Άνοιξη μας κάνει να  χαμογελάμε. Κάντε το!!!!

Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε!  

           

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025

ΖΩΓΡΑΦΊΖΩΝΤΑΣ...ΦΥΛΛΆ!

 Αυτή την φορά θα μιλήσουμε για φύλλα!

Όχι τίποτε ιδιαίτερο, αλλά είναι και αυτός ένας τρόπος να τα κάνουμε πιο όμορφα από ότι είναι, με τα τόσα ωραία σχήματα τους.

Θα πάμε πολλά χρόνια πίσω, στο 2014, που η Αριστέα μας είχε κάνει μια ανάρτηση, με θέμα ζωγραφική σε φύλλα...Αριστάκι...Φύλλα Εδώ.

Όταν τα είδα τότε, μου έκαναν πολύ όμορφη εντύπωση. Και όταν πήγαμε στα Γιάννενα πριν τρία χρόνια, που είχε πολλά πλατάνια, είχα μαζέψει μερικά φύλλα, τα οποία (ας πούμε)ότι  είχα ζωγραφίσει🙁.

Κάπου τα είχα βάλει, τα είχα κάνει ανάρτηση; Τι να πω βρε παιδιά, δεν θυμάμαι...ωιμέ! (Ατιμη αλτσχάιμερ)😳. Ψάχνοντας για κάτι που γύρευα άσχετο, σε μια κούτα μέσα, να σου μπροστα μου τα πλατανόφυλλα  ξεχασμένα και  ζωγραφισμένα, ο θεός να τα κάνει.


Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να τα πετάξω, αφού δεν είχα πολλές επιλογές να τα κάνω κάτι. Γιατί δεν έχω πια τα κατάλληλα υλικά. Οπότε, τι θα τα έκανα; Τα έβλεπα που με κοίταζαν θλιμμένα, περιμένοντας την απόφασή μου. Ήταν που τα είχα συνδέσει και μου θύμιζαν το πολύ όμορφο  ταξίδι μας στα Ιωάννινα και ήθελα λέει κάπου στην γωνιά  μου να τα βλέπω. Να τα κάνω πως όμως;🤔 Την πιο απλή και χωρίς πολλά έξοδα (μετράμε και και αυτά πιά) λύση νομίζω ότι σκέφτηκα.😉 Ενα  κομμάτι  φελλό τα φιλοξένησε και τα πέντε και κρεμαστήκαν στην δεξιά μεριά της γωνιάς μου! 


Θα μου θυμίζουν καθημερινά πόσο ωραία περάσαμε στα Γιάννενα!

Νομίζω πραγματικά ότι έλειπαν από εδώ!

                           

Βέβαια ότι είδατε δεν έχουν και πολύ σχέση με τις καλλιτεχνίες της Αριστέας μας στα φύλλα επάνω, να τα λέμε και αυτά. Αλλά είπαμε, άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας!🤣

                         

Με την ευχή, να είστε όλοι καλά  και να έχετε μια όμορφη εβδομάδα. Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα πούμε, να προσέχετε τον εαυτό σας και να μην ξεχνάτε, πως με κάθε χαμόγελο που μοιράζεστε, δίνετε χαρά σε κάποιον!

Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε! 



Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025

ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΚΙ ΌΛΑΣ;

 Πότε πέρασαν κι όλας 4 χρόνια μωρό μου; Ή μήπως πια να σε σε λέω μεγάλο παιδί, όπως μου λες; 🤣 

Σαν χθες ήταν που σε κρατούσαμε βρέφος στην αγκαλιά μας και προσπαθούσες με τα μικρά χεράκια σου να μας αγκαλιάσεις. 

Θεέ μου τι μυρωδιές αξέχαστες μωρουδίστικες ήταν εκείνες;

Είσαι ένα μικρό αντράκι πανέξυπνο και αεικίνητο και η φαντασία σου στα ύψη! θαρρείς και έχεις μέσα σου μια ντούρασελ!  Χα...χα...Μα τι άλλο θα έλεγε μια χαζό δυο  φορές κουκουβογιαγιά;🤣


Στην ερώτηση της μαμάς σου τί θέλεις να έχει η τούρτα σου Γιαννάκη;

- Θα με λέτε τώρα Γιάννη, δεν βλέπετε πως μεγάλωσα! Αφού μπορώ να χτυπάω πια το κουδούνι της πόρτας μας και φέτος θα πάω στο μεγάλο σχολείο προνήπιο!

Αααα και οπότε, στην τούρτα μου θέλω ένα τραίνο να πηγαίνω ταξίδια!! 🤣🤣


(ο μικρός ταξιδεύει από 10 μηνών! Όσο για το "οπότε", το έχει μάθει τώρα τελευταία και μας κουφαίνει 😂) 

Από κάπου λέω θα έχει πάρει έστω και λίγο το παιδί!😄

Το ξέρω ότι δεν μας παίρνει ο χρόνος να σε δούμε μεγάλο, όμως σου εύχομαι αγαπημένο μας μεγαλώνοντας, να γίνεις ένας σωστός άνθρωπος με καλή καρδιά!

Και να ξέρεις ότι και  από εκεί ψηλά θα χαιρόμαστε  πάντα για σένα! 

Να τα εκατοστίσεις ψυχή μου!

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα πούμε, να είστε όλοι καλά, να έχετε μια όμορφη εβδομάδα και να μην ξεχνάτε πως ένα χαμόγελο, φέρνει πολλά άλλα χαμόγελα! 😄 

Η ευχή μου, να καμαρώσετε δισέγγονα όσοι έχετε εγγόνια!

Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε! 


Δευτέρα 3 Μαρτίου 2025

Η ΒΡΟΧΉ ΤΗΣ...ΧΑΡΑΣ!

 


πηγή

Σήκωσε τα μάτια της ψηλά. Σύννεφα σκούρα γκρίζα  έτρεχαν  στον ουρανό. Μύριζε ο καιρός βροχή. Πάντα αυτή η μυρωδιά της άρεσε, από όταν ήταν μικρή. Με το που έβλεπε την βροχή, έβγαινε έξω στην αυλή τους, άνοιγε τα χέρια της σαν να ήθελε να την αγκαλιάσει και ούτε που την ένοιαζε που  άφηνε τις σταγόνες της να της βρέχουν το πρόσωπο τα μαλλιά και τα ρούχα της. Θυμήθηκε, πως  όσο και να την φώναζε η μαμά της  να μπει μέσα στο σπίτι να μην κρυώσει, εκείνη ήταν σαν να μην άκουγε.


πηγή

Η Χαρά, χαμογέλασε στην σκέψη αυτή.  Τώρα που μεγάλωσε και μένει στην πόλη δεν το κάνει πια και πόσο της λείπει εκείνη η ανέμελη εποχή!

Ένιωσε την πρώτη σταγόνα στα μαλλιά της, την δεύτερη στο πρόσωπο. Με γρήγορες κινήσεις, έβγαλε την κόκκινη ομπρέλα της την οποία λάτρευε για το χρώμα της και την άνοιξε γρήγορα γρήγορα, να μην της χαλάσει τα μαλλιά της η βροχή, που τώρα είχε δυναμώσει.

     

 Καθώς προχωρούσε στο πεζοδρόμιο προσέχοντας να μην βρέχεται πολύ, κάτι τράβηξε την προσοχή της. Κουλουριασμένη στην γωνία, μια μικρή σιλουέτα, προσπαθούσε να προφυλαχτεί από την βροχή που ωστόσο, είχε γίνει μπόρα. Με γρήγορα βήματα έφτασε κοντά της. Μια μικρούλα μουσκεμένη μέχρι το κόκκαλο, είχε τυλίξει τα χεράκια της γύρω από το κορμάκι της που έτρεμε από το κρύο. Χωρίς δεύτερη σκέψη, την  σκέπασε με την κόκκινη ομπρέλα της και βγάζοντας το μπουφάν της, τύλιξε με αυτό το μικρό κορμάκι, που την κοιτούσε με μάτια γεμάτα απορία,  να απομακρύνεται. 

Δεν την ένοιαζε που η βροχή είχε χαλάσει το χτένισμα της, αν και  μόλις είχε βγει από το κομμωτήριο. Ούτε πως το φόρεμά της είχε κολλήσει επάνω στο κορμί της κάνοντας την να ανατριχιάσει από το κρύο. Μέσα στην  καρδιά της είχε ζεστασιά, αφού η μικρούλα που βρέθηκε πριν λίγο στο δρόμο της, την έκανε να θυμηθεί την χαρά της, (κάτω από άλλες και πολύ διαφορετικές συνθήκες,) όταν έβρεχε, τότε  που έτρεχε κάτω από την βροχή με ανοιχτά τα χέρια σαν να ήθελε να την χωρέσει όλη μέσα στην αγκαλιά της.  Και την αγκάλιασε ξανά, φέρνοντας  χαρούμενες αναμνήσεις στην σκέψη της.

      

Με αυτό το μικρό κείμενο που εμπνεύστηκα εχθές, παίρνω μέρος στο δρώμενο της Μαρίας "Ιστορίες της βροχής" στο Κείμενο της.

    


 Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα πούμε, να είστε όλοι καλά, να έχετε μια όμορφη εβδομάδα, να μην ξεχνάτε πως...


Σας εύχομαι Καλή Σαρακοστή και έναν όμορφο  Ανοιξιάτικο μήνα!

Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε! 



       


Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025

ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΚΑΙ... ΚΑΛΈΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ!!!


Η ΑΠΡΌΣΜΕΝΗ ΑΛΛΆ ΌΧΙ ΚΑΙ ΑΝΕΛΠΙΣΤΗ ΕΞΈΛΙΞΗ ΜΙΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ.

Εκείνον τον άγνωστο σκεφτήκαμε πρώτα. Έναν ασθενή σε νοσοκομείο της Γαλλίας, βαρύτατα πάσχοντα. Μοναδική ελπίδα του να βρεθεί κάπου, σε κάποια γωνιά του κόσμου, κάποιος "συμβατός" συνάνθρωπος, πρόθυμος να του χαρίσει το πιο πολύτιμο δώρο, αυτό που δεν παζαρεύεται, δεν πωλείται και δεν αγοράζεται: τη ζωή!

Τις ώρες της μεγάλης αναμονής σκεφτήκαμε πρώτα. Της αγωνίας και τις ελπίδας. Μα και την στιγμή που κάποιος χαμογελαστός θεράπων γιατρός στέκεται δίπλα στην κλίνη και αναγγέλει το χαρμόσυνο μήνυμα:

-Βρέθηκε συμβατός δότης, μίλια μακριά από εδώ, σ ένα ελληνικό νησί, στην Κρήτη.

Πλημμυρίδα συναισθημάτων; Εκρηκτική μετάβαση από το σκότος στο φως; Ίσως να μην υπάρχουν λόγια που να μπορούν να περιγράψουν τον ψυχισμό ενός πάσχοντα συνανθρώπου μας τέτοιες ώρες.

Έτσι αρχίζει (ή μάλλον έτσι τελειώνει) μια από τις μικρές-μεγάλες ανθρώπινες ιστορίες που αναδεικνύουν τις απεριόριστες δυνατότητες της επιστήμης αλλά και την αιώνια και ακατάλυτη δύναμη της Ανθρωπιάς.

Τιμή και περηφάνια μας το γεγονός ότι ζήσαμε κι εμείς την έκπληξη και την αναγάλλια μαζί, ότι γευτήκαμε ένα κομμάτι της χαράς  κάποιου άλλου, κάποιου που δεν έχουμε συναντήσει ποτέ και δεν γνωρίζουμε αν είναι μικρός ή μεγάλος, λευκός, μαύρος, ή κίτρινος. Τιμή και περηφάνια μας που όλα ξεκίνησαν από δω. Από μια ευγενή πρωτοβουλία και μια απλή- αλλά καθόλου τυπική-  εκδήλωση. Γιατί ο δότης (η δότρια για την ακρίβεια)βρίσκεται ανάμεσα μας.

Ομως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Παρασκευή, 1η Φεβρουαρίου 2019. Στα κεντρικά γραφεία τη; εταιρίας ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ Α.Ε. οργανώνεται, σε συνεργασία με τον σύλλογο "ΗΛΙΑΧΤΊΔΑ"

εκδήλωση ενημέρωσης για δωρεάν μυελού των οστών. Πρωτεργάτης ένας ευπατρίδης της ιατρικής ο ορθοπεδικός Θεοφάνης Κανάκης. 

Πλήθος οι εργαζόμενοι που όχι μόνο παρακολουθούν αλλά και δηλώνουν αμέσως πρόθυμοι να συμμετέχουν και να συμπληρώσουν την μεγάλη "δεξαμενή"  των συνανθρώπων που από κάθε σημείο της γης δίνουν το δικό τους παρόν σε μια ευγενή πρωτοβουλία αλληλεγγύης. Ανάμεσά τους η κυρία Στέλλα Χναράκη, υπεύθυνη ποιότητας της εταιρείας. Η διαδικασία απλή. Και ανώδυνη. Απαιτεί μονάχα την λήψη λίγου επιχρίσματος από το στόμα.

Τεσσεράμισι χρόνια μετά. Φθινόπωρο του 2023, η κυρία Στέλλα δέχεται το απροσδόκητο μήνυμα:

Ανάμεσα σε εκατομμύρια δειγμάτων από όλο τον κόσμο το δικό της είχε βρεθεί  συμβατό  με το δείγμα ενός ασθενή από τη Γαλλία Σε τέτοιες περιπτώσεις ακολουθεί πάντα ένα αυτονόητο ερώτημα.  Ο υποψήφιος δότης ερωτάται αν είναι πρόθυμος να προχωρήσει στην δωρεά.

Η Στέλλα, η δική μας Στέλλα, δεν χρειάστηκε να σκεφτεί ούτε το...απαραίτητο, αλλά όχι επώδυνο, τσίμπημα, ούτε τις τρείς-τέσσερις ώρες που θα  αφιέρωνε μεταβαίνοντας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Είπε το δικό "ναι" στην ζωή και στην ελπίδα. 

Λέγαμε ότι δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να περιγράψουν τον ψυχισμό του ανθρώπου που νιώθει να ανασταίνεται. Ισως, όμως, να μην υπάρχουν λόγια που να μπορούν να περιγράψουν  και το συναίσθημα εκείνου που χαρίζει το ύψιστο δώρο της ζωής!

Αυτό το κείμενο με το υπέροχο μήνυμα το αλίευσα όπως καταλαβαίνετε από το το τρίμηνο περιοδικό, που μοιράζουν δωρεάν  τα Σούπερ Μάρκετ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ, θέλησα να μοιραστώ μαζί σας παρεάκι μου.  

Όταν μας κατακλύζουν τα Μ.Μ.Ε. από παντού  με ειδήσεις που μόνο τρόμο μας γεμίζουν, αυτή η είδηση ας είναι και λίγο καθυστερημένη, είναι από αυτές που λέμε πως δεν έχει χαθεί η ΑΝΘΡΩΠΙΆ!

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα πούμε, να είστε όλοι καλά και να έχετε μια όμορφη εβδομάδα.

 Να προσέχετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας και να μην ξεχνάτε πως...Ότι σε κάνει να χαμογελάς, δεν είναι ποτέ λάθος!

Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε! 



Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025

ΦΙΛΩΝ...ΔΩΡΊΜΑΤΑ!

Ξέρω, ξέρω σας την έσκασα την περασμένη δευτέρα 😉 Ήταν μια από πολύ  λίγες φορές που δεν ήρθα να σας πω καλή εβδομάδα.

Ο λόγος δεν ήταν θέμα υγείας ευτυχώς, αλλά ο χρόνος που μου έλειπε για να ολοκληρώσω ένα δωράκι που έπρεπε να πλεχτεί στην ώρα του.😄.

Αγαπημένη παλιά φίλη, που εδώ και χρόνια έχουμε γνωριστεί και από κοντά, εκτός μέσα από τα μπλόγκ μας. Είναι από τις φίλες που έχουν χαθεί,  όπως πολλές από τις παλιές, που έχουν αφήσει τα μπλόκ τους, αλλά δεν έχουμε χάσει όλα αυτά τα χρόνια την επαφή μας! Έχει σημασία, να κρατάς επαφές που αξίζουν στην ζωή σου!

Ένα ζεστό σάλι, να το φοράει στις κρύες μέρες του χειμώνα, ακόμα και τις δροσερές βραδιές του Καλοκαιριού.


Δεν μπορούσα να αφήσω παραπονεμένο  όμως, ένα νέο μέλος της οικογένειας της που βρίσκεται καθ οδόν...

Ενα μικρό σετάκι από μια ζακετούλα, σκουφάκι και παπουτσάκια που ελπίζω να το ζεστάνουν, μαζί με την αγάπη των γονιών του.


Αυτά τα λίγα είχα να σας πω αυτήν την εβδομάδα.

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα πούμε, να είστε καλά, να έχετε μια όμορφη εβδομάδα και να μην ξεχνάτε πως...όλα θα γίνουν αρκεί να χαμογελάτε!

Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε!    




Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΆ ΣΤΗΝ ΠΡΆΓΑ! !

 

πηγή φωτο
 Ακόμα κι αν δεν έχεις πάει στην Πράγα, σίγουρα έχεις μία εικόνα της. Έχεις δει σε φωτογραφίες τις χρυσές στέγες της. Έχεις δει τα παράξενα γοτθικά κτήρια με τα τερατόμορφα στολίδια που δεν καταλαβαίνεις αν σχεδιάστηκαν από τους αρχιτέκτονες πριν αιώνες για να τρομοκρατούν τους περαστικούς ή για να χλευάσουν την καταπίεση της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Επίσης ξέρεις από την Πράγα το Μαύρο Θέατρο, τον Κάφκα, τον Κούντερα. Και βέβαια έχεις ακουστά την Άνοιξη της Πράγας και τη Βελούδινη Επανάσταση… Όλα αυτά δεν είναι λίγα.

Όλα αυτά, μαζί με ό,τι πούμε παρακάτω για τη γοητευτική αυτή πρωτεύουσα της Τσεχίας, δείχνουν ότι η Πράγα είναι μία πόλη που ανά τους αιώνες χορεύει με την ιστορία – και μάλιστα διαλέγει μόνη της τα βήματα αυτού του χορού.

Πάμε λοιπόν: τα πρώτα δείγματα ζωής στην ευρύτερη περιοχή ανάγονται στην Παλαιολιθική Εποχή. Η πόλη είναι χτισμένη πάνω ποταμό Μολδάβα και τοποθετημένη στην κεντρική Βοημία.

Αποκαλείται επίσης «η χρυσή πόλη» και «μητέρα των πόλεων». Και φυσικά το λαμπρό ιστορικό κέντρο της είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Θρυλείται πως η Πράγα ιδρύθηκε από την Πριγκίπισσα Λιμπούσε και τον σύζυγό της, Πρέμυσλ – ο πρώτος της ομώνυμης δυναστείας.

Τον αρχικό πυρήνα της πόλης αποτελούσε ένα κάστρο σε λόφο στη δεξιά όχθη του Μολδάβα, γνωστό ως Βίσεχραντ, που σημαίνει «υψηλό, ανώτερο κάστρο».

Σύντομα, η πόλη έγινε η έδρα των Βασιλέων της Βοημίας, κάποιοι εκ των οποίων κυβέρνησαν αργότερα ως αυτοκράτορες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Η πόλη άνθισε τον 14ο αιώνα, καθώς εξελίχθηκε σε σημαντικότατο εμπορικό κέντρο και προσέλκυε εμπόρους από όλη την Ευρώπη. Τότε ενισχύθηκε εκεί και το έντονο εβραϊκό στοιχείο που χαρακτηρίζει την Πράγα και την κουλτούρα της.
Μνημεία της εποχής αυτής είναι και ο Καθεδρικός του Αγίου Βίτου μέσα στο κάστρο Χράντσανι, ο παλαιότερος γοτθικός καθεδρικός ναός στην κεντρική Ευρώπη, καθώς και το Πανεπιστήμιο, το παλαιότερο στην κεντρική Ευρώπη.
Το 1526, το Βασίλειο της Βοημίας παραχωρήθηκε στους Αψβούργους και τότε η Πράγα έζησε μια δεύτερη μεγάλη ευημερία ειδικά στα χρόνια του Αυτοκράτορα Ροδόλφου Β’. Ο τελευταίος ζούσε στο Κάστρο και συγκέντρωνε στην αυλή του πλήθος από αστρολόγους, μάγους και άλλες παράξενες φυσιογνωμίες.
Έτσι εξηγείται κι αυτή η παράξενη αρχιτεκτονική με τα διακοσμητικά γοτθικά τέρατα στα κτίρια-ορόσημα της πόλης.
Όμως οι κάτοικοι της πόλης δεν φοβούνταν τα τέρατα και είχαν τσαγανό. Αυτό αποδεικνύουν οι δύο Εκπαραθυρώσεις της Πράγας (1419 και 1618) στις οποίες οι προτεστάντες ηγέτες πέταξαν από το παράθυρο του κάστρου τους καθολικούς απεσταλμένους της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας!
Η δεύτερη Εκπαραθύρωση σήμανε και το ξέσπασμα του περίφημου Τριακονταετούς Πολέμου της Κεντρικής Ευρώπης ο οποίος άρχισε ως θρησκευτικός, κατέληξε πολιτικός για επικράτηση των Μεγάλων Δυνάμεων και έφερε την παρακμή της πόλης. Όχι όμως για πολύ, διότι η Βιομηχανική Επανάσταση την αναζωογόνησε και της ξαναέδωσε την παλιά αίγλη της.
Και μετά τη βιομηχανική ευημερία ήρθε ο 20ος αιώνας που έφερε τους δικούς του πολέμους. Με τον Α’ Παγκόσμιο, διαλύθηκε η Αυστροουγγαρία και η Πράγα έγινε η πρωτεύουσα της Τσεχοσλοβακίας – η πρωτεύουσα των γραμμάτων και των τεχνών που ξέρουμε σήμερα. Ο Κάφκα, είναι ένα λαμπρό δείγμα εκείνης της εποχής.
Με τον Β΄ Παγκόσμιο, κυριάρχησε το απολυταρχικό καθεστώς που οδήγησε στην περίφημη Άνοιξη της Πράγας, το 1967, στο 4ο Συνέδριο Τσεχοσλοβάκων Συγγραφέων, το οποίο πυροδότησε μια σφοδρή αντίδραση ενάντια στο καθεστώς.
Αυτή η Άνοιξη δυστυχώς πνίγηκε τον Αύγουστο του 1968 όταν τα στρατεύματα του Συμφώνου της Βαρσοβίας κατέπνιξαν την εξέγερση. Όλα αυτά τα διαβάζουμε στην «Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι» του Μίλαν Κούντερα ή τα βλέπουμε στην πολυβραβευμένη ομώνυμη ταινία.
Και φτάνουμε στο 1989, με τη Βελούδινη Επανάσταση στους δρόμους της Πράγας και τη συνακόλουθη κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία. Το 1993, η Πράγα έγινε η πρωτεύουσα της νεοσύστατης Τσεχίας.
Την πολυτάραχη και ενδιαφέρουσα αυτή ιστορία την αντιλαμβανόμαστε εύκολα στις βόλτες μας μέσα στην πόλη. Στα κτήρια, στα καφέ, στις λεωφόρους, στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, στο κάστρο, στην κουλτούρα των ανθρώπων, στις τέχνες και τα γράμματα, στην καθημερινή ζωή.
Αλλά αν ξεχωρίζαμε ένα ορόσημο, που να δείχνει το ταμπεραμέντο της Πράγας, αυτό είναι το «Κτίριο που Χορεύει». Το σύμπλεγμα δυο πύργων που αναπαριστούν έναν άνδρα και μία γυναίκα που στροβιλίζονται στους ρυθμούς της πόλης.
Το υπογράφουν οι σταρ αρχιτέκτονες Βλάντο Μίλουνιτς και Φρανκ Γκέρι… Ο πρώτος είναι Τσεχοκροάτης και ο δεύτερος Αμερικανός βραβευμένος μεταξύ άλλων και με Πρίτσκερ που θεωρείται κάτι σαν το Νομπέλ της Αρχιτεκτονικής. 
Ο Γκέρι αρχικά έδωσε στο κτίριο την ονομασία «Φρεντ & Τζίντζερ» από το γνωστό χολιγουντιανό δίδυμο. Αργότερα όμως απέσυρε την ονομασία διότι όπως είπε «θα ήταν λάθος να μεταφέρουμε το κιτς της Αμερικής και του Χόλιγουντ σε μία τόσο αυθεντική πόλη σαν την Πράγα!».

 Η ιδέα για την κατασκευή του εν λόγω κτηρίου ανήκε στον σπουδαίο πολιτικό Βάτσλαβ Χάβελ τον τελευταίο πρόεδρο της Τσεχοσλοβακίας και πρώτο Πρόεδρο της Τσεχίας, ο οποίος έμενε ακριβώς δίπλα και οραματίστηκε εκεί να χτιστεί μία μεγάλη πινακοθήκη
Ο Χάβελ πέρα από πολιτικός ήταν συγγραφέας, αντικαθεστωτικός και δραματουργός.
Πρωτεργάτης στην Άνοιξη της Πράγας και τη Βελούδινη Επανάσταση… 
Τελικά στο «Κτήριο που Χορεύει» στεγάζονται γραφεία.
Και η ιστορία της πόλης ακολουθεί πλέον νέους στροβιλισμούς.


Στις μέρες που έμειναν εδώ, φυσικό ήταν να μας δείξουν φωτογραφίες που έχουν τραβήξει τα ίδια, από την πόλη που ζούνε και από τις οποίες σας έβαλα εδώ. Από ότι μας είπαν πραγματικά είναι μια πόλη παραμυθένια.

Τα ταξίδια τελικά είναι ο πλούτος των αναμνήσεων! 

Τα παιδιά έχουν φύγει και εννοείτε ότι ήδη μας λείπουν. Η επόμενη φορά που θα τα δούμε θα είναι το καλοκαιρακι.

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα πούμε, να είστε όλοι καλά, να έχετε μια όμορφη εβδομάδα και μην ξεχνάτε πως...ένα χαμόγελο μπορεί να σε πάει παντού!
Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε!