Τση Κρήτης το γλυκό ψωμί στην τάβλα θα προσμένει, να ρθούν οι φίλοι οι καλοί κι ξένοι να κοπιάσουν. Ρακή δροσάτη να γευτούν και ντάκο παξιμάδι. Καλτσιούνια, ξεροτήγανα, αρνί και σταμναγκάθι και δίπλα η λύρα συντροφιά το κέρασμα τση Κρήτης... Σμαραγδάκι...

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

ΕΚΟΜΠΟΔΕΣΑΝ ΟΙ ΚΛΩΣΤΕΣ..!!!



Είναι αυτό που μας λείπει.
Τα χέρια της υφάντρας, τα χέρια του ράφτη, τα χέρια που κάποτε πελεκούσαν το ξύλο.
Είναι η μαστοριά, το μεράκι. η τέχνη που συναντά την ανάγκη.
Θαύμασα τις σαίτες, τα μιτόχτενα, τα φάδια  και τα στημόνια.
Ακουσα πάλι την ξεχασμένη ορολογία του αργαλειού...(αργαστήρι το λένε στην Κρήτη)  άκουσα την φωνή της μνήμης να ψιθυρίζει την "Ανυφαντού" με τις κλωστές  που κομποδένανε και μπερδέψανε στο χτένι.
Ποιος δεν θυμάται τον αξέχαστο ΞΥΛΟΥΡΗ !!!
που έκανε τις ανυφαντούδες (υφάντρες) ξακουστές...!

Ενα αργαστήρι και δυο κουρασμένα χέρια δεν ξυπνούν μόνο μνήμες  από όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, αλλά δείχνουν δρόμους.
Κάποτε τα παλιά ρούχα γίνονταν κουρελούδες .
Το φθαρμένο ρούχο αποκτούσε καινούργια ζωή.
Τίποτα δεν πάει χαμένο, τίποτα δεν είναι για πέταμα, μήτε τα υλικά μήτε ο χρόνος.
Σε εποχές κρίσης σκεφτόμαστε πάντα πως υπήρχαν και πιο δύσκολοι χρόνοι.
 Τότε ήταν οι  τεχνίτες που ήξεραν να δίνουν ζωή  σε απλά πράγματα και να παρατείνουν τις ζωές των φθαρμένων υλικών.. 
Σήμερα προσπαθούμε να βαδίσουμε στα χνάρια τους και ας μην είμαστε μαστόρισσες σαν εκείνες τις ανυφαντούδες..
Αν ψάχνουμε για διεξόδους σήμερα ... ας αρχίσουμε από τα απλά....

Το κείμενο αυτό  το αλίευσα  από ένα περιοδικό που  κυκλοφορεί εδώ.. στην Κρήτη...μου άρεσε και νομίζω ότι και σήμερα αυτό κάνουμε .. δεν πετάμε τίποτα....!!!
Όπως ... μαλάκια και  κλωστές που μας περισσεύουν  και μπορούν να γίνουν  προς το παρόν πιάστρες για την κουζίνα για να προστατεύουμε τα χεράκια μας να μην καούν.. όταν πιάνουμε τις κατσαρόλες μας.. !!!
 Ετοιμάζουμε σιγά σιγά  μικρά πραγματάκια που θα ταξιδέψουν  όταν  συμπληρωθούν και άλλα  για να χαρίσουν χαμόγελα και αγάπη ... όπου χρειαστεί.. για αρχή... θα ταξιδέψουν  στην Βέροια.. στην Πρωτοβουλία για το παιδί..μαζί με Χριστουγεννιάτικα που θα γίνουν οσονούπω.. 
Είπα φέτος να ξεκινήσω με την ώρα μου ..γιατί όλο και κάτι προκύπτει εκείνες τις μέρες ..!!
Έπονται και τα  άλλα παζάρια   όπως το ξεμπλοκάρισμα.. και η συνέχεια  στην γιορτή της αγάπης..!!!
Ας βάλουμε  το αργαστήρι μας να κάνει τα μαγικά του από το τίποτα..!! 
Να  έχετε μια όμορφη εβδομάδα παρεάκι μου 
ένα χαμόγελο θα την κάνει ωραιότερη..!!!
Μην το ξεχνάτε.!!!!




61 σχόλια:

  1. Τι όμορφα Ρούλα μου. Πολύ ταξιδιάρικο το κείμενο σου.
    Υπέροχος ο σκοπός 😃😃😃.καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιες φορες Μαρία μου χρειάζεται να ταξιδευουμε στο όχι και τοσο μακρινό παρελθον μας ( που λελεει και το κειμενο) για να ανακαλύψουμε αξιες που έχουν χαθει.. και να τις επαναφερουμε στην επιφανεια ..κατι ηξεραν εκεινοι οι ανθρωποι..σε ευχαριστώ πολύ να περνας ομορφα.. φιλακιαα!!!

      Διαγραφή
    2. Μαρία μου αν ξαναπερασεις απο εδώ.. θελω να σου πω πως δεν καταφερα ούτε αυτήν την φορα να γραψω σχόλιο στο μπλοκ σου δυστυχώς..ενω κανω όλα τα βηματα σωστα δεν βρήκα ουτε μεηλ σου να σου στηλω μηνυμα.. δεν ξερω αγγλικα να καταλαβω τι μου γραφει οταν βαζω τον κωδικο μου δεν τον παιρνει... γι αυτο σου απαντω εδώ..!
      Παντως να κρατήσεις αυτην την θετική σκεψη στην ζωή σου.. θα νιωσεις πολύ ομορφα.. να το πιστεψεις Και να χαμογελας ακομα και στα δυσκολα. .φιλακιααα! :k :)

      Διαγραφή
  2. Ναι ξεκίνησα και εγώ γιατί ο χρόνος ο ελεύθερος είναι λιγοστός, το ξέρεις.
    Αλλά τα υφαντά και η τέχνη της υφάντρας με γοητεύει κι ας μην έχω ιδέα από όλα αυτά.
    Χρήσιμο το κείμενό σου γιατί όντως δεν πρέπει να πετάμε τίποτε αλλά εσείς οι χρυσοχέρες είστε που τα αξιοποιείτε όλα...
    Να σαι καλά Ρουλίτσα μου
    Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Αννιώ μου..οσο χρονο και να έχουμε στο τελος δεν μας φτανει .. καθε φορα όλο το έλεγα και δεν το έκανα ...αλλα φετος επειδή εχω να κανω παλι κατι στα ιατρικα μου.. τον αλλο μηνα θα πενε πίσω οι δουλεις μου ΄΄ οπότε ... ας γινω και εγω μια απο τα φρόνιμα παιδια που μαγευρευουν πριν να πεινασουν..χα..χα....να περνας ομορφα φιλεναδα μου.. καλο σου βραδυ .. φυλακιααααα!!:k <3

      Διαγραφή
  3. Το σπουδαιότερο υλικό σε μια δημιουργία είναι "Η ΑΓΑΠΗ" και εσύ την έχεις και την δίνεις και με το παραπάνω γιαυτό ότι και αν φτιάξεις είναι πάντα φανταστικό!!!! Φιλενάδα μου να είσαι πάντα καλά να προσφέρεις παντού το περίσσευμα της αγάπης σου!!!!! Πολλά πολλά φιλιά και ευχές για όμορφη εβδομάδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ Βίκη μου την αγαπη την ξέρεις καλύτερα απο όλους μας και το δείχνεις με τις ομορφες δημιουργίες σου που παντα έχουν αποδεκτες.. εκεί οπου χρειαζεται η αγαπη..!!!
      Η προσφορα αγαπη μου δεν έχει να κανει με τα υλικα.. αλλα με την χαρά της καρδιας που γεμίζει καθε φορα που προσφέρει... ελπίζω φετος να μην την παθω σαν περσι.. υπαρχουν και οι απεργίες θυμασαι φιλεναδα; γι αυτό θα το κανω εγκαιρως..σε ευχαριστώ πολύ που παντα με τα καλα σου λογια ερχεσαι.. να είσαι καλά αγαπημενη μου φιλη..θα τα πουμε ναι; να μου φιλησεις την Δημητρούλα σου..φιλακιααααα!!!:) :k <3<3

      Διαγραφή
  4. Επιτυχία σε ό,τι κι αν κάνεις, Ρούλα μου! Καλή εβδομάδα! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Αλεξανδρα μου καιρος να βαλουμε μπροστα με την ωρα μας..σιγα σιγα για να μην τρεχουμε οταν ερθουν οι γιορτες ..να περνας όμορφα.. οτι και να κανεις !!!! φιλακιααα!!! :k :)

      Διαγραφή
  5. Mην υποτιμάς τον εαυτό σου Ρούλα μου, είσαι η συνεπής κι ακούραστη υφάντρα της ζωής. Στον αργαλειό σου πλέκονται μικροί θησαυροί, κομποδεμένοι με τα νήματα της αγάπης. Καλές δημιουργίες για τα χριστουγεννιάτικα παζάρια και συγχαρητήρια για το κείμενο που αλίευσες και μας κοινοποίησες. Και φυσικά για τον αξέχαστο Ξυλούρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μονο υφαντρα που δεν είμαι βρε Κανελλακι μου..χα.χα.. (πλέκτρουσα) δικη μου λέξη αυτή χα..χα..μπορείς να με πεις !!!! καταλαβα τι εννοείς βεβαιως βεβαιως .. και για αλλη μια φορα.. το σχολιο σου με εκανε να ψαχνω για κόσκινο.. ξερεις ε; Αυτό το περιοδικο που κυκλοφορει εδω .. απο τα σουπερ μαρκετ καθε τριμηνο Κανελλακι μου οτι έχει σχεσει με τα παλιαεθιμα και δρώμενα της Κρητης που έχεουν χαθει και καθε φορα χαιρομαι που μπορω να τα αναδυμοσιυεω γιατί ειναι πραγματι πολύ χρισημα να ξερουμε για τις παραδοσεις του τόπου μας.. !!
      Ας κανουμε ότι μπορούμε για να χαρίσουμε για αλλη μια φορα χαμογελα ..:) είναι τα μονα που μπορούμε να δώσουμε οπου χρειαζονται αγαπη μου!!
      Να είσαι καλα και να περνας ακομα καλύτερα.. :D Κανελλακι μου φιλω σε..!! <3

      Διαγραφή
  6. Αχ βρε Ρούλα μου με τις ομορφιές σου. Πόση ποίηση ναξερες γεμίζεις τη ζωή σου και τη δική σου και τη δική μας έτσι. Καλή βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακαρι να το καταφερνω αυτό που λες φιλε μου το να βλέπουμε την ζωή και απο αυτην την πλευρα της μας κανει να έχουμε μια πιο όμορφη εικονα της.. ασχετο αν αυτή είναι διαφορετική απο την πραγματικοτητα ...νομιζω ότι υπαρχει και η καλή πλευρα της αν θελουμε να δουμε.. !!σε ευχαριστω πολύ που παντα αφηνεις εδώ ενα καλό σου λογο .. σε ευχαριστώ πολύ!! καλο σου βραδυ.. !!:) :)

      Διαγραφή
  7. Είναι όμορφη η συνεισφορά όλων μας για καλό σκοπό. Καλές δημιουργίες, Ρούλα μου. Πολλά φιλιά στην όμορφη Κρήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια είναι ομορφη Μια μου οταν μπορεί να χαρίσεις εστω και ενα μικρο πραγματακι που θα ανακουφισει και θα χαρισει την αγαπη.. γιατί μονο αυτή είναι το κινητρο για ότι μπορει να προσφερεις φίλη μου καλες δημιουργιες και σενα γλυκεια μου..!!
      Να περνας και εσύ ομορφα δημιουργόντας αγαπη..να είσαι καλα.
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα φιλάκια που αναταποδίνονται με αγαπη.. :) <3

      Διαγραφή
  8. Πόσο με συγκίνησε το κείμενο που μοιράστηκες μαζί μας Ρούλα μου....και το τραγούδι του Ξυλούρη τόσο υπέροχο όσο και τα δώρα αγάπης που φτιάχονται από προκομένα χέρια ανθρώπων σαν κι εσένα, γεμάτων αγάπη και νοιάξιμο, με ψυχή φορτωμένη γενναιοδωρία και καλοσύνη...που ξεχύνεται γύρω τους...Να είσαι καλά Ρούλα μου, να μας εμπνέεις με το παράδειγμά σου. Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Κλαυδία μου οταν βρισκω τετοια όμορφα άρθρα.. απο αυτό το περιοδικο που βαζει ότι εχει σχεση με το παρελθον των ανθρωπων που εζησαν εδω και τις παραδοσεις της Κρήτης και όχι μονο ..νομιζω οτι ταιριαζε με ότι κανουμε όλες εδώ μεσα οταν χρειάζεται να προσφέρουμε..!! η αγαπη ειναι η κινητήριος δύναμη για όλα φιλενάδα..παράδειγμα είσαι και εσύ μην το ξεχνας
      Να περνας ομορφα με οτι κανεις Κλαυδια μου.. καλο σου βραδυ.. φιλακιααα!!:) :k

      Διαγραφή
  9. Πόσο σημαντικό ν' αξιοποιεί κανείς τα διαθέσιμα υλικά ("ταπεινά" τα βλέπουν κάποιοι) με φαντασία και αγάπη...
    Πόση αξία έχει αυτή η άδολη προσφορά!
    Να είσαι καλά, Σμαραγδένια μου!
    Τα φιλιά και την καλημέρα μου! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι και το ζητούμενο Αναστασία μου να αξιοποιησουμε σε χρήσιμο ..οτι για τους άλλους ειναι άχρηστο..η περιτό!! και να δώσουμε μια δευτερη ευκαιρία σε πράγματα... οτι κανεις με αγαπη .. γινεται όμορφο.. να είσαι καλά φιλη μου και να περνας ακομα καλύτερα... φιλακιαααα!!! :) :)

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα μαστόρισσα μου
    Εχω αναμνήσεις από τον αργαλειό της γιαγιάς μου
    Τίποτα δεν πάει χαμένο συμφωνώ
    Άξια να είναι πάντα τα χεράκια σου!!!

    Φιλάκι που σ' αγαπά ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντε καλέ Λενιώ μου ..έτσι ειναι οι μαστόρισσες; χα..χσ.. οι παλιες γυναικες εκεινες είχαν την μαστορια αγαπη μου σαν την γιαγια σου που απο τα παλιά και το τιποτα εκαναν θαυματα..!!
      Σε ευχαριστώ πολύ μάτια μου να είσαι καλα Λενιω μου και να περνας καλά θα τα πούμε.. ναι; ..κορίτσι μου φιλώ σε.!!!<3<3

      Διαγραφή
  11. αχ Ρουλακι μου καλο.......ναι ετσι ολο να γινονται αγαπη....κ γω νωρις θα ξεκινησω φετος γιαιτ οπως λες μετα τρεχω κ δεν φτανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι .. ετσι Σοφακι μου είναι μονο η αγαπη που κινεί όλα τα νηματα και ενωνει τους ανθρωπους να κανουν την προσφορα εργο !!!
      Ξεκινησα απο τωρα Σοφακι μου γιατί περσι την πατησα με την απεργία που είχαν τα καραβια και δεν προλαβαν να πανε αυτα που είχα φτιαξει σγια τα παζαρια.. οποτε λεω να τα κανω απο τωρα..
      Να περνας ομορφα φιλη μου ότι και κανεις να μου φιθλησεις τα κορίτσια. ναι; φιλακιαααα!!! :) <3

      Διαγραφή
  12. μπράβο σου για άλλη μια φορά για την προσφορά σου!εχεις μεγαλη καρδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω Λίτσα μου ότι όλοι μας λιγο πολύ έχουμε μεγαλη καρδια .. και το δείχουμε εκει που χρειαζεται ο καθενας με τον τρόπο του και αθορυβα πολλες φορες.. και αν μεσα εδώ κανουμε αναρτησεις με τις προσφορες μας.. ειναι για να ξεσηκώσουμε και αλλους να το κανουν.. εκει εξω υπαρχει παντα κατι να προσφερεις φιλη μου.. να περνας ομορφα και εσύ ότι και να κανεις.. φιλακιαααα!! :) <3

      Διαγραφή
  13. ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ θεμα!εκομπόδεσαν οι κλωστές!
    Δεν υπήρχε καλύτερη προώθηση του αργαλειού!
    Σε βλέπω προσεχώς...υφάντρα τση Κρήτης!
    Καλή συνέχεια σε ό,τι κάνεις!!!
    Την αγάπη μου ΠΆΝΤΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aγαπημενο μου αδερφι.. προσπαθησα να βρώ ενα κειμενο να ταιριαζει με τις κλωστες που θα είχε σχεση με αυτα που κανουμε..τα δικα μου δεν είναι υφαντα.. και μακαρι να ήξερα να υφαινω.. ειναι μια τεχνη που εδώ ακομα υπαρχουν αρκετες γυναικες που δουλεύουν ακομα τον αργαλιο ...ανυφαντουδες τις λενε...λες να μαθω αργαλιο τωρα στα γεραματα; χα..χα..!!
      Να είσαι καλα Βαρβαρούλα μου να περνας ομορφα .. και να ξερεις οντως η αγαπη ειναι αμoιβαια.. μικρή μου..σε όλους σας.. φιλακιααα!! :) <3<3

      Διαγραφή
  14. Τελικά απ΄ότι θυμάμαι και από παλιότερη σου ανάρτηση Ρούλα μου, αυτό το περιοδικό είναι πολύ ψηλού επιπέδου και ευχαριστούμε για το εξαιρετικό κείμενο:
    "Ενα αργαστήρι και δυο κουρασμένα χέρια δεν ξυπνούν μόνο μνήμες από όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, αλλά δείχνουν δρόμους... Τότε ήταν οι τεχνίτες που ήξεραν να δίνουν ζωή σε απλά πράγματα και να παρατείνουν τις ζωές των φθαρμένων υλικών..."
    Και όταν ακούμε και τον υπέροχο Ξυλούρη να τιμά τόσο όμορφα τις ανυφαντούδες, η συγκίνηση κορυφώνεται!
    ΑΦιλάκια και ναι, η προσφορά αγάπης και τίποτα να μη πηγαίνει χαμένο!!! <3 <3 <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως θυμασαι πολύ καλα φιλεναδα.. αυτο το περιοδικο είναι που με σώζει πολλες φορες οπως τα μπλοκακια μου όταν δεν έχω κατι να πω εγώ.. αφήνω να μιλουν αλλοι που έχουν να πουν πιο ουσιαστικα πράγματα οπως το κειμενο που διαβασες μαγισσουλα μου...και τι πιο ταιριαστο απο την ανυφαντού του Ξυλουρη σε ενα τετοιο αρθρο απο το περιοδικο .. την επομενη φορα που θα το χρησιμοποιησω θα το φωτογραφισω κι όλας.. ειναι απο ενα κρητικο σουπερ μαρκετ..
      Σε ευχαριστώ πολύ φιλεναδα.. ας κανουμε ότι μπορούμε για να χαρισουμε την αγαπαη μας..εκει οπου χρειαζεται.. να περνας ομορφα σου καλο σου Σαββατοκύριακο.. φιλακιααα!!! :) <3<3

      Διαγραφή
  15. Υπέροχο κείμενο, μα πιο πολύ εσύ, που είσαι γεμάτη αγάπη για όλο τον κόσμο!
    Κίσιζ Ρουλάκι μου και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ! αρτίστα μου σε ευχαριστώ πολύ για τα καλα σου λογια φιλη μου.. νομιζω οτι όλες οι φιλες εδώ ΄εχουν την προσφορα σαν αυτονόητη πραξη...σου ευχομαι να περασεις ενα ομορφο Σαββατοκύριακο αρτίστα μου.. φιλακιαααα!!!:) <3

      Διαγραφή
  16. Όρεξη να υπάρχει Ρούλα μου και διάθεση να ασχοληθείς και όπως λες τίποτα δεν πάει χαμένο, όλα μετατρέπονται σε χρήσιμα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eτσι ακριβώς είναι Κατερίνα μου ..εσύ το ξέρεις πολύ καλά με τις τόσο ομορφες δημιουργιες που έχεις κανει φιλεναδα μου και η προσφορα σου συνεχης και πολύτιμη.. ωραια είναι να φτιαχνουμε χρησιμα απο το πιοπτα.. νιωθουμε τοσο ομορφα ε Κατερινα μου; να περνας καλα με ότι κανεις και να είσαι ακομα καλύτερα φιλεναδα.. καλο Σαββατοκύριακο να περασεις.. φιλακιαααα!! :) <3

      Διαγραφή
  17. Ωραία ανάρτηση ...καλες δημιουργιες Ρουλα μου
    τα φιλια μου ...<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eιρήνη μου σε ευχαριστώ παρα πολύ φιλη μου να περνας ομορφα.. χαιρομαι που γνωριστήκαμε και απο κοντα.. καποια στιγμή θα τα πούμε ναι; καλο σαββατοκύριακο να έχεις .. φιλακιαααα!! :) <3

      Διαγραφή
  18. Σμαραγδένια μου καλημέρα και μου θύμησες τον Ξυλούρη που είχα τη χαρά να γνωρίσω από κοντά όταν ήμουν φοιτήτρια. όλες μας δουλεύουμε για τη Πρωτοβουλία , σήμερα για να ...ζουλέψεις θα έχω το μεσημέρι την Ποδηλάτισσα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aμ δεν ζούλεψα νομιζεις αχτίδα μου; μακαρι να ήμουν εκεί ..μαζί σας.. ότι και κανω μου λειπει η Σαλονικη και η παρεα σας..!!
      Μακαρι να μπορούμε να κανουμε πραγματα για όπου τα χρειαζονται φιλεναδα εσεις σαν πιο παλιες στο χώρο το ξερετε καλυτερα απο τον καθενα το θεμα της προσφορας.. χαιρομαι που και εγ'ω έμεθα μαζι sας. για ολα αυτα που σηματοδοτουν την αγαπη.. να περνας ομορφα φιλεναδα.. να χαιρεσαι τον Δημητρη σου και να περάσετε ένα όμορφo Σαββατοκυριακο... φιλακιαααα!! :)<3

      Διαγραφή
  19. Ακούραστη Ρούλα μας!!!έτσι είναι ...ας αρχίσουμε από τα απλά....με αγάπη πάντα!!!να είσαι καλά!!!φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέσποινα μου όλες μας εκεινες τις μερες εχουμε πολλες δουλειες εκεινες τις μερες και περσι ετυχε και μια απεργία και δυστηχώς δεν μρόλαβαν να φτασουν εκεινα που ειχα φτιαξει περσι.. και επειδη αυτό μου εγινε μαθημα ειπα να κανω κατι λιγο πιο νωρις αυτην την φορα..ετσι ακριβως φιλη μου ας αρχισουμε απο τα απλα...να είσαι καλα και να περασεις ενα ομορφο Σαββατοκυριακο φιλακιααα!! :) :)

      Διαγραφή
  20. Τι όμορφο το κείμενο για τις υφάντρες που μας έβαλες Ρούλα !!! Να είσαι πάντα καλά γλυκιά μου να προσφέρεις απλόχερα αγάπη όπου χρειάζεται !!!! Υπέροχο το τραγούδι του Ξυλούρη !!!!! Καλή δύναμη για τη συνέχεια και πολλά φιλιά !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ράνια μου ..πόσο χαιρομαι που σε ξαναβλεπω στην γειτονια.. αντε να μαζευομαστε φιλεναδα ..!!
      το κειμενο με τις υφαντρες νομιζα ότι ταιριαζε.. μα τα πλεχτα μου που και αυτα γινονται απο περισευματα μαλιών που μου εχουν μεινει .. βεβαια καμια σχεση με υφαντρα ..εγώ να το λεμε ε; χα..χα..
      να είσαι καλα φιλεναδα.. θα περασω να τα πουμε.. να έχεις ενα ομορφο Σαββατοκυριακο.. φιλακιααα!! :) <3

      Διαγραφή
  21. Πόσο ωραία τα έγραψες Ρουλίτσα μου και συνόδευσες με τον αξέχαστο Ξυλούρη!
    Θαύμαζα ανέκαθεν τις υφάντρες κι ο,τι πανέμορφο έβγαινε από εκείνες!
    Καλές δημιουργίες αγαπημένη μου!
    Φιλάκια πολλά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mαίρυ μου παλια ο κόσμος ...οπως γραφει και το κειμενο αυτό ..δεν πετούσαν τιποτε και παντα έφτιαχναν οτι χαλουσε.. και μαλιστα ακομα καλύτερα απο πρωτα.. μου αρεσε το μυνημα που εδινε.. και επειδή εκει που εκανα αντιγραφή μου για τις υφαντρες μου ήρθε στο νου το τραγουδι αυτό για την ανυφαντου απο τον αγαπημενο Ξυλούρη..!!! σε ευχαριστώ πολύ φιλη μου να περασεις ενα ομορφο Σαββατοκυριακο.. φιλακιααα!! :) :)

      Διαγραφή
  22. "Η μαστοριά, το μεράκι και η τέχνη που συναντά την ανάγκη."
    Μπράβο για την αναδρομή και την πρωτοβουλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aκριβως έτσι ειναι .. η αναγκη τότε γινοταν τέχνη ..οποτε ας το κανουμε και εμεις τωρα φιλε μου να δώσουμε στα πραγματα μια δευτερη ευκαιρία και στα παιδια χαμογελα.. ειναι αυτό που γεμιζει τις καρδιες των ανθρωπων η προσφορα..τι ομορφη λεξη ε; ..!!
      Σεευχαριστω πολύ που περασες να αφήσεις την σκεψη σου εδώ .. θα τα πουμε σιγουρα και απο τον χωρο σου.. να έχεις ενα μορφο Σαββατοκυριακο.. καλο σου βραδυ.. να είσαι καλά..!!:)

      Διαγραφή
  23. Υπέροχο το κείμενο για τις υφάντρες, Ρούλα μου!! Και χάρηκα με το τραγούδι του αγαπημένου μας Ξυλούρη! Με το καλό να προλάβεις να φτιάξεις έγκαιρα όσα θέλεις, αφού είναι για καλό σκοπό!
    Μακάρι να μπορέσουμε όλοι να συνεισφέρουμε! Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπα να ταιριαξω τις ανυφαντούδες.. χα..χα. με το ότι δεν πεταμε τιποτα Μαριαννα μου και εμεις .. κατι που κανουμε και τωρα.. νομίζω και το τραγουδι ήρθε και έδεσε..χα..χα.. αγαπημενος ο Ξυλουρης..και με την αφορμή να ξεκινησω τα μικρα μου πραγματακια.. φιλεναδα.. καθε φορα.. τρεχω και δεν προλαβενω λεμε γιατί όλο και κατι προκειπτει εκεινες τις μερες..!!! μακαρι η ευχή σου να εισακουστεί Μαριαννα μου.. να έχεις ενα ομορφο Σαββατοκυριακο...θα τα πουμε .. φιλακιαααα!!:):)

      Διαγραφή
  24. Πολύ μου άρεσε και το κείμενο και το τραγούδι που μοιράστηκες μαζί μας!
    Μα αυτά που μοιράζεις γύρω σου είναι πολύ περισσότερα και πολύτιμα!
    Να είσαι πάντα καλά Ρούλα μου να δημιουργείς και να προσφέρεις!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μενα μου μου αρεσε φιλη μου... Ax! Mαρία μου μακαρι να μην χρειαζόταν να το κανουμε αυτό και καταλαβαινεις με ποια εννοια το λεω... μακαρι κανενα παιδι στον κόσμο μην είχε την αναγκη για τίποτα.. παρα μονο να χαμογελουν με ξεγνιασιά ..ομως όσο έχουν την αναγκη αυτή ας ειμαστε εμεις που η προσφορα μας να γινει χαμογελο για εκεινα..!! να περνας ομορφα Μαρία μου να έχεις ενα ομορφο Σαββατοκυριακο.!! φιλακιαααα!! :) <3

      Διαγραφή
  25. Και που να σου πω πως η μαμα μου μου ειχε κανει προικα κουρελουδες τις οποιες ειχε υφανει η προγιαγια μου.και φυσικα δεν χρησιμοποιηθηκαν ποτε γιατι μεχρι να παντρευτω βγηκαν στη μοδα οι φλοκατες και τα χαλια.ουτε που θυμαμαι τι απεγιναν.αλλα δεν τις νοσταλγω.ποιος εχει χερια σημερα να τιναζει.ασε που δεν σκουπιζονται με ηλεκτρικη.για κανενα μουσειο καλες ειναι.πολλα φιλακια ρουλιτσα μου.Και εσυ να κανεις οτι σε ευχαριστει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ αν σου πω Λιτσα μου ότι οι κουρελουδες παιρνουν την εκδικησή τους .. ολες τωρα πέρνουν τετοιες για τα σπιτια τους ειναι μαστ σου λεω.. τωρα η κουρελού..χα..χα.. εχουν παρει οι αργαλιοί φωτια λεμε...!!!
      Είναι ευκολοχρηστες πλενονται στο πλυντηριο.. και τιναζονται τσακα τσακα ..χι..χι.τα ιδια ειχαν και μενα οι κορες μου φλοκατες τους είχα στην προικα τους και τωρα τις εχουν στις αποθυκες τους... μην νομιζεις πως εισαι η μονη..χα..χα.. να περέσεις ομορφο Σαββατοκυριακο.. ναι; φιλακιαααα!! :) <3

      Διαγραφή
  26. Εγώ πάλι δεν έχω ούτε φλοκάτες, που τις λατρεύω, ούτε κουρελούδες αλλά οι γιαγιάδες μου έχουν και καμαρώνουν γι' αυτές η μία τις είχε προίκα και η άλλη τις έφτιαξε μόνη της!!Δεν περάμε τίποτα Ρουλίτσα μου! Είμαι σίγουρη πως εσύ θα ετοιμάσεις ονειρεμένα πράγματα για τη Βέροια!! Περιμένουμε να τα δούμε όοοοολα!!! Σε φιλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nα πεις στις γιαγιαδες σου αγαπημενη μου Κικη μου να σου τις φιλαξουν .. οι κουρερούδες εδώ είναι στην μόδα... οπως λεμε μαστ ε; ..χα..χα..!!
      Και βέβαια δεν πεταμε τιποτα ..τουλαχιστον αυτό το ακολουθουμε θελουε και μη... κατι ξεραν οι γιαγιαδες σου..
      Οσο για το πλεξιμο προχωράει για να προλαβουμε ημερομηνιες.. να μην την παθω σαν πέρσι που ειχαν τα καραβια απεργία και δεν προλαβαν να πανε ότι ειχα κανει...:)
      Να περνας όμορφα οτι και κανεις γλυκια μου σε ευχαριστώ πολύ κοριτσακι μου.. να εχετε μια ομορφη κυριακη .. φιλια στα αγορια σου και σε σενα πολλα φιλακιαααααα!!! :k :) <3

      Διαγραφή
  27. Μέχρι πρόσφατα νομίζω ως υπήρχε η εντύπωση πως πολλοί σνόμπαραν λίγο το παλιό, το παραδοσιακό (πχ κουρελούδες κ' φλοκάτες)... Ευτυχώς, βλέπω πως αυτό αρχίζει να αλλάζει!
    Ρουλάκι, υπέροχη η ανάρτησή σου! Υπέροχη, ζεστή, ανθρώπινη, γεμάτη αγάπη! Ακριβώς σαν εσένα!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά, γλυκό μου πλάσμα!
    <3 <3 <3
    Την αγάπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτα παθενω Συριανακι μου ..οταν πλεκω και γραφω ταυτοχρονα...χα..χα.. παλι εχασα ότι εγραφα ΄τοση ώρα.. δεν παιζω λεμε.. σνιφφφ..
      Μόνο τα σνομπαραν ; και πρωτη εγώ... χα..χα. τωρα ομως οι κουρελουδες με εξυπερτούν που δεν μπορω πια να σηκωνω χαλια ...ασε που μπαινουν στο πλυντήριο ...τους ζητω συγνωμη .. για την γνωμη που ειχα γι αυτες..χα..χα..!!
      Οσο για την αγαπη... απλωχερα θα την βρούμε μεσα σ αυτην την γειτονια κοριτσακι μου..και χαιρομαι πολύ που είμαι και εγώ μια μπλοκογειτόνισσα.. χα..χα.
      Να περνατε ομορφα οτι και να κάνεται με τον Γιαννη σου...;) φιλακιαααααα x 2 :k:k <3<3

      Διαγραφή
  28. Πολύ μου άρεσε η παρουσίαση της ανάρτησης σου!!! Καλή επιτυχία σου εύχομαι ότι κι αν φτιάξεις που σίγουρα θα την έχεις!!! Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου σε ευχαριστώ πολύ φιλη μου για τα καλα σου λογια..μπορεί να αργώ να περασω..αλλα οποτε ερχομαι θαυμαζω την τεχνη σου στο κεντημα .. να είσαι καλα και να περνας ακομα καλυτερα να έχεις μαι ομορφη εβδομαδα...φιλακιαααα!!

      Διαγραφή
  29. Καλημερα Ρούλα μου!!Ναμαι πάλι πίσω στα γνώριμα και φιλόξενα μέρη μας!
    Μα τι τέλεια ανάρτηση!!Πολυ μου άρεσε το κείμενο σου και το τραγούδι που το συνόδευσε!!
    Νασαι καλα να δημιουργείς και να προσφέρεις φίλη μου!Και σου υπόσχομαι όταν έρθω ξανά στο Ηράκλειο,που τόσο λάτρεψα,να έρθω να σε κεράσω καφεδάκι στα Λιοντάρια!Ξερεις εσυ!!Χα χααα!Καλη εβδομάδα σου εύχομαι!!
    Πολλα φιλάκια!!❤️💋

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλως όρισες παλι στην γειτονια μας Ντίμη μου είναι χαρα μας που σε ξαναβλεπουμε οι εναπομείναντες εδώ..χι..χι..θα χαρώ να τα πουμε και απο κοντα όταν η τυχη σε φερει στο Ηρακλειο ..τα λιονταρια είναι μερς αναφορας των ραντεβου.. απανταχου Ηρακλειοτων..χι.χι.. να περνας ομορφα .. Ντίμη μου να έχεις μια ομορφη εβδομαδα.. φιλακιααααα!!! :) <3

      Διαγραφή
  30. Καλό μήνα Ρουλίτσα μου.
    Μόνο σε καιρό κρίσης θυμόμαστε ότι δεν πετάμε τίποτα, αν κι εγώ ή μάλλον εμείς οι crafters το κάνουμε πάντα! Κάτι είναι κι αυτό.
    Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν κι ας "ζημώσουμε" ό,τι υλικά έχουμε με μια μεγάλη δόση αγάπης κι ας τα προσφέρουμε όπου χρειάζεται!
    Καλή συνέχεια και Φιλάκια πολλά σε όλους σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Πολύ ωραίο το κείμενό σου Ρουλίτσα μου όπως και το τραγούδι! Ευτυχώς σε κάποια μέρη αναβιώνουν οι ξεχασμένες τέχνες που ήταν κρίμα να χαθούν και ο κόσμος αρχίζει να εκτιμά και να αξιοποιεί πράγματα που σε άλλες εποχές θα πετούσε. Καλές ετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα παζάρια και πολλά γλυκά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή