Δεν θα σας κρατήσω πολύ ώρα στην απορία.. τι θα μαγειρέψουμε ..!!!
Το φαγητό αυτό είναι παραγγελιά από μια φίλη που αγαπά το συγκεκριμένο ζωντανό..! που η.. το λατρεύεις σαν τροφή και μεζέ η... μπλιάχ.. κάνεις όταν το βλέπεις .. μέσος όρος δεν υπάρχει..!!
Εδώ στην Κρήτη είναι η σπεσιαλιτέ του τόπου σε όποιο μέρος και να πας...το μαγειρεύουν πεντανόστιμα..!!!
Υπάρχουν στο διαδίκτυο πολλές συνταγές σίγουρα για όσους αγαπούν το συγκεκριμένο έδεσμα... ναι μην γελάτε έδεσμα είναι..για τους κρητικούς.. !!!
Είμαι τόσα πολλά χρόνια εδώ που έχω μάθει να μαγειρεύω και εγώ τους χοχλιούς....η σαλιγκάρια... ναι περί αυτούς πρόκειται με όποιον τρόπο μπορείτε να φανταστείτε..
Τα παιδιά μου τρελαίνονται.. αλλά εγώ να πω την αλήθεια μου μόνο μπουμπουριστούς τους τρώω... όμως η γεύση που αφήνουν στο κάθε φαγητό μέσα είναι πεντανόστιμη και ας μην τρώω τους χοχλιούς... τρώω όμως το φαγάκι που τους μαγειρεύω !!! εκτός την πλούσια πρωτεΐνη που έχουν..... αλλά ας μην σας τα λέω εγώ διαβάσετε αυτά που έχω αντιγράψει αμέσως μετά.. και που ξέρουν πολλά περισσότερα από μένα.. γύρω από το θέμα..!!!!!
*************************
Χοχλιοί μπουμπουριστοί, χοχλιοί με χόντρο, σαλιγκάρια γιαχνί… Με τα πρωτοβρόχια, τα σαλιγκάρια «ξεμυτίζουν» και οι ΄Ελληνες βρίσκουν άλλο ένα ζήτημα πάνω στο οποίο μπορούν να διαφωνούν και να διχάζονται: τα σαλιγκάρια. Γιατί η αλήθεια είναι ότι στο θέμα αυτό δεν υπάρχει μέση οδός. Τα σαλιγκάρια ή τα λατρεύεις και τα θεωρείς έναν σπάνιο μεζέ ή δεν μπορείς να διανοηθείς καν ότι θα βρεθούν, αχνιστά και μυρωδάτα, μπροστά σου στο τραπέζι. Περί ορέξεως βέβαια δεν γίνεται λόγος, αλλά όσοι δεν αντέχουν στη σκέψη ότι θα φάνε σαλιγκάρια, γεγονός είναι ότι «χάνουν» όσα μπορεί να τους προσφέρει μια εξαιρετικά πλούσια πηγή σιδήρου, ανώτερη και από το κόκκινο κρέας, αλλά και πρωτεΐνης. Έχουν μάλιστα ιδιαίτερα χαμηλά λιπαρά. πηγή
η συνταγή αυτή εδώ
Τα σαλιγκάρια αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, χαμηλή σε θερμίδες. Τα 100 γρ. δίνουν 90 θερμίδες, 16,1% πρωτεΐνες και μόνο 1,4% λιπαρά. Ωστόσο οι τιμές που αναφέρουμε αφορούν τα σκέτα σαλιγκάρια. Ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα λιπαρά και τις θερμίδες. Επιπλέον, τα σαλιγκάρια έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ενώ αποτελούν μια πλούσια πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων (3,3%), ιδιαίτερα δε σιδήρου (περισσότερο και από το κόκκινο κρέας), καλίου και μαγνησίου. πηγή
****************
Και τώρα απολαύστε την συνταγή... η αλλάξετε σελίδα αν δεν σας ενδιαφέρει το πως θα μαγειρέψετε τους χοχλιούς με πατάτες και κολοκυθάκια...!!
Μισό κιλό χοχλιούς
3-4 πατάτες
μισό κιλό κολοκυθάκια
ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο.
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
ένα κουταλάκι πελτέ
μισό κιλό ξυσμένη ντομάτα
αλάτι-πιπέρι.
Λοιπόν έχουμε και λέμε.. αν δεν έχουμε πάρει τα βουνά και τα λαγκάδια μετά από βροχή και νύχτα..με φακό...να μαζέψουμε μόνοι μας τους χοχλιούς (σαλιγκάρια) ...συμπλήρωση,...μετα.. τους βάζουμε σε ένα καλάθι με κλαδιά μέσα με αλεύρι η μακαρόνια για μερικές μέρες τους σκεπάζουμε καλά...( όχι σαν εμένα που την πρώτη φορά τους άφησα ανοιχτούς και πήραν τα ταβάνια..και τα ντουλάπια ...)
τους σκεπάζουμε λοιπόν με ένα τούλι να παίρνουν αέρα.. να καθαρίσουν και τότε είναι έτοιμοι να τους μαγειρέψουμε ..!!!
πηγη
Αν βαριόμαστε να κάνουμε όλα αυτά ..
τότε τους αγοράζουμε έτοιμους κλειστούς..οπως εκανα εγώ..!!!
και όταν λέμε κλειστούς να έχουν μια μεμβράνη στο στόμιο τους..
Βάζουμε σε ένα μπολ νερό..και τους ρίχνουμε μέσα... αφού πρώτα τους ανοίξουμε την μεμβράνη προσεχτικά με ένα μαχαίρι
τους αφήνουμε μισή ώρα όσοι είναι ζωντανοί θα αρχίσουν να βγαίνουν έξω...
τους βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν με λίγο ξύδι και αλάτι.. 5 λεπτά να βγάλουν τα χάλια τους..!!!
Τους βάζουμε σε ένα τρυπητό και τους καθαρίζουμε καλά καλά κάτω από την βρύση...!!!
τους αφήνουμε να περιμένουν .... όχι το τρόλεϊ αλλά την σειρά τους..!!
Βάζουμε στην κατσαρόλα (τσικάλι το λένε εδώ) λάδι κρεμμυδάκι -σκόρδο και σοτάρουμε..
ρίχνουμε τα κολοκυθάκια κομμένα ,
τις πατάτες, εγώ έβαλα και μια μελιτζάνα που είχα... δεν είμαστε τώρα για να πετάμε τίποτα ε;
βάζουμε μια κουταλιά πελτέ και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού ο πελτές με το λάδι
ρίχνουμε και την ξυσμένη φρέσκια ντομάτα...ανακατεύουμε
Βάζουμε και τους χοχλιούς που βαρέθηκαν να περιμένουν τόση ώρα.. πλυμμένοι και καθαροί....ρίχνουμε το αλάτι και μπόλικο πιπεράκι
ρίχνουμε νεράκι να σκεπαστούν τα υλικά μας..
και αφήνουμε το φαγάκι να ψηθεί με την ησυχία του..!!!
σερβίρεται με φέτα..και κρητικό παξιμάδι...!!
Εσείς το σερβίρετε όπως σας αρέσει...!!! ακόμα και έτσι..!!!
Αγαπημένο μου παρεάκι .. είτε τρώτε τους χοχλιούς είτε όχι (κάνετε μια μακαρονάδα με κιμά...για παν ενδεχόμενο να μην μείνετε νηστικοί...) αλλά μην ξεχνάτε το χαμόγελο ναι;...!!! άπα..πα..πα....γλώσσα δεν έβαλα πάλι μέσα..!
Να έχετε μια όμορφη εβδομάδα..!!!
Το φαγητό αυτό είναι παραγγελιά από μια φίλη που αγαπά το συγκεκριμένο ζωντανό..! που η.. το λατρεύεις σαν τροφή και μεζέ η... μπλιάχ.. κάνεις όταν το βλέπεις .. μέσος όρος δεν υπάρχει..!!
Εδώ στην Κρήτη είναι η σπεσιαλιτέ του τόπου σε όποιο μέρος και να πας...το μαγειρεύουν πεντανόστιμα..!!!
Υπάρχουν στο διαδίκτυο πολλές συνταγές σίγουρα για όσους αγαπούν το συγκεκριμένο έδεσμα... ναι μην γελάτε έδεσμα είναι..για τους κρητικούς.. !!!
Είμαι τόσα πολλά χρόνια εδώ που έχω μάθει να μαγειρεύω και εγώ τους χοχλιούς....η σαλιγκάρια... ναι περί αυτούς πρόκειται με όποιον τρόπο μπορείτε να φανταστείτε..
Τα παιδιά μου τρελαίνονται.. αλλά εγώ να πω την αλήθεια μου μόνο μπουμπουριστούς τους τρώω... όμως η γεύση που αφήνουν στο κάθε φαγητό μέσα είναι πεντανόστιμη και ας μην τρώω τους χοχλιούς... τρώω όμως το φαγάκι που τους μαγειρεύω !!! εκτός την πλούσια πρωτεΐνη που έχουν..... αλλά ας μην σας τα λέω εγώ διαβάσετε αυτά που έχω αντιγράψει αμέσως μετά.. και που ξέρουν πολλά περισσότερα από μένα.. γύρω από το θέμα..!!!!!
*************************
Χοχλιοί μπουμπουριστοί, χοχλιοί με χόντρο, σαλιγκάρια γιαχνί… Με τα πρωτοβρόχια, τα σαλιγκάρια «ξεμυτίζουν» και οι ΄Ελληνες βρίσκουν άλλο ένα ζήτημα πάνω στο οποίο μπορούν να διαφωνούν και να διχάζονται: τα σαλιγκάρια. Γιατί η αλήθεια είναι ότι στο θέμα αυτό δεν υπάρχει μέση οδός. Τα σαλιγκάρια ή τα λατρεύεις και τα θεωρείς έναν σπάνιο μεζέ ή δεν μπορείς να διανοηθείς καν ότι θα βρεθούν, αχνιστά και μυρωδάτα, μπροστά σου στο τραπέζι. Περί ορέξεως βέβαια δεν γίνεται λόγος, αλλά όσοι δεν αντέχουν στη σκέψη ότι θα φάνε σαλιγκάρια, γεγονός είναι ότι «χάνουν» όσα μπορεί να τους προσφέρει μια εξαιρετικά πλούσια πηγή σιδήρου, ανώτερη και από το κόκκινο κρέας, αλλά και πρωτεΐνης. Έχουν μάλιστα ιδιαίτερα χαμηλά λιπαρά. πηγή
η συνταγή αυτή εδώ
Τα σαλιγκάρια αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, χαμηλή σε θερμίδες. Τα 100 γρ. δίνουν 90 θερμίδες, 16,1% πρωτεΐνες και μόνο 1,4% λιπαρά. Ωστόσο οι τιμές που αναφέρουμε αφορούν τα σκέτα σαλιγκάρια. Ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα λιπαρά και τις θερμίδες. Επιπλέον, τα σαλιγκάρια έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ενώ αποτελούν μια πλούσια πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων (3,3%), ιδιαίτερα δε σιδήρου (περισσότερο και από το κόκκινο κρέας), καλίου και μαγνησίου. πηγή
****************
Και τώρα απολαύστε την συνταγή... η αλλάξετε σελίδα αν δεν σας ενδιαφέρει το πως θα μαγειρέψετε τους χοχλιούς με πατάτες και κολοκυθάκια...!!
Μισό κιλό χοχλιούς
3-4 πατάτες
μισό κιλό κολοκυθάκια
ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο.
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
ένα κουταλάκι πελτέ
μισό κιλό ξυσμένη ντομάτα
αλάτι-πιπέρι.
Λοιπόν έχουμε και λέμε.. αν δεν έχουμε πάρει τα βουνά και τα λαγκάδια μετά από βροχή και νύχτα..με φακό...να μαζέψουμε μόνοι μας τους χοχλιούς (σαλιγκάρια) ...συμπλήρωση,...μετα.. τους βάζουμε σε ένα καλάθι με κλαδιά μέσα με αλεύρι η μακαρόνια για μερικές μέρες τους σκεπάζουμε καλά...( όχι σαν εμένα που την πρώτη φορά τους άφησα ανοιχτούς και πήραν τα ταβάνια..και τα ντουλάπια ...)
τους σκεπάζουμε λοιπόν με ένα τούλι να παίρνουν αέρα.. να καθαρίσουν και τότε είναι έτοιμοι να τους μαγειρέψουμε ..!!!
πηγη
Αν βαριόμαστε να κάνουμε όλα αυτά ..
τότε τους αγοράζουμε έτοιμους κλειστούς..οπως εκανα εγώ..!!!
και όταν λέμε κλειστούς να έχουν μια μεμβράνη στο στόμιο τους..
Βάζουμε σε ένα μπολ νερό..και τους ρίχνουμε μέσα... αφού πρώτα τους ανοίξουμε την μεμβράνη προσεχτικά με ένα μαχαίρι
τους αφήνουμε μισή ώρα όσοι είναι ζωντανοί θα αρχίσουν να βγαίνουν έξω...
τους βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν με λίγο ξύδι και αλάτι.. 5 λεπτά να βγάλουν τα χάλια τους..!!!
Τους βάζουμε σε ένα τρυπητό και τους καθαρίζουμε καλά καλά κάτω από την βρύση...!!!
τους αφήνουμε να περιμένουν .... όχι το τρόλεϊ αλλά την σειρά τους..!!
Βάζουμε στην κατσαρόλα (τσικάλι το λένε εδώ) λάδι κρεμμυδάκι -σκόρδο και σοτάρουμε..
ρίχνουμε τα κολοκυθάκια κομμένα ,
τις πατάτες, εγώ έβαλα και μια μελιτζάνα που είχα... δεν είμαστε τώρα για να πετάμε τίποτα ε;
βάζουμε μια κουταλιά πελτέ και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού ο πελτές με το λάδι
Βάζουμε και τους χοχλιούς που βαρέθηκαν να περιμένουν τόση ώρα.. πλυμμένοι και καθαροί....ρίχνουμε το αλάτι και μπόλικο πιπεράκι
ρίχνουμε νεράκι να σκεπαστούν τα υλικά μας..
και αφήνουμε το φαγάκι να ψηθεί με την ησυχία του..!!!
σερβίρεται με φέτα..και κρητικό παξιμάδι...!!
Εσείς το σερβίρετε όπως σας αρέσει...!!! ακόμα και έτσι..!!!
Αγαπημένο μου παρεάκι .. είτε τρώτε τους χοχλιούς είτε όχι (κάνετε μια μακαρονάδα με κιμά...για παν ενδεχόμενο να μην μείνετε νηστικοί...) αλλά μην ξεχνάτε το χαμόγελο ναι;...!!! άπα..πα..πα....γλώσσα δεν έβαλα πάλι μέσα..!
Να έχετε μια όμορφη εβδομάδα..!!!