Τση Κρήτης το γλυκό ψωμί στην τάβλα θα προσμένει, να ρθούν οι φίλοι οι καλοί κι ξένοι να κοπιάσουν. Ρακή δροσάτη να γευτούν και ντάκο παξιμάδι. Καλτσιούνια, ξεροτήγανα, αρνί και σταμναγκάθι και δίπλα η λύρα συντροφιά το κέρασμα τση Κρήτης... Σμαραγδάκι...

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

ΛΟΥΜΠΟΥΝΙΑ. Η...ΤΡΟΦΉ ΤΗΣ ΦΤΩΧΟΛΟΓΙΑΣ!

Είναι από τους πιο περιφρονημένους καρπούς της γης. Συνδέθηκε  με την πενία και την στέρηση. Βρέθηκε στα τραπέζια των πεινασμένων. Συνόδεψε στερήσεις και αποδείχτηκε πολύτιμος σύμμαχος της φτωχολογιάς. Το ταπεινό και  καταφρονεμένο λουμπούνι (λούπινο, λουπινάρι) κατέχει μια σπουδαία θέση στην διατροφική ιστορία μας, ιδιαίτερα των κακοτράχαλων και άγονων περιοχών της Ελλάδας. 

Τα λουμπούνια καταναλώνονται συνήθως την καθαρά δευτέρα εδώ, και τρώγονται σαν σποράκια, αφού ξεπικρίσουν μερικές μέρες μέσα στην θάλασσα.  Στα τραπέζια των πλούσιων και των κυρίαρχων τάξεων, μπορούσε να το βρει κανείς, μόνο ως παρακατιανό συμπλήρωμα της σαρακοστιανής διατροφής, δίπλα στα σε θαλασσινά σε χταπόδια και γαρίδες, δίπλα σε καβούρια της θάλασσας και σε αστακούς. Αλλά και τότε φάνταζε ξέτερο. Ήταν ξένο και ποτέ δεν συμφιλιώθηκε με τον πλούτο.


Ο λόγος  λοιπόν για το λουμπούνι. Τον μόνο καρπό της γης που, σύμφωνα με την λαϊκή μας παράδοση τον καταράστηκε... η Παναγιά. Αλλά και τον μόνο που ευλόγησε όπως θα δούμε παρακάτω, επειδή ακριβώς ήταν το φαγητό των φτωχών!

Οι περιηγητές που έβλεπαν τους φτωχούς Κρητικούς να τρώνε λούπινα, δεν έκρυβαν την αποστροφή τους. Τα θεωρούσαν τροφή για τα γουρούνια. 

Το λουμπούνι των Κρητικών έχει αρχίσει τώρα και μερικές δεκαετίες να χάνεται. Πάνε πολλά χρόνια από τότε που άρχισε η απαξίωση του λουμπουνιού. Χάθηκαν όλοι οι ταπεινοί καρποί, το κρίθινο ψωμί και το τριομίγαδο, εξαφανίστηκαν τα χαρούπια. Μερικά από αυτά όπως το κρίθινο ψωμί τα χαρουπένια παξιμάδια φυσικά και το λούπινο τα ξαναφέρουν οι διατροφολόγοι πίσω. Μήπως είναι καιρός να επιστρέψουν στα τραπέζια μας; Ηδη εδώ στην Κρήτη γίνεται μια αρκετά καλή προσπάθεια! 

Απ όλες τις ελληνικές περιοχές η Κρήτη και η Μάνη ήταν αυτές που αγάπησαν περισσότερο τα λούπινα. Ως τροφή (ξεπικρισμένα)  η λαϊκή ιατρική τα συνιστούσε για τον έλεγχο του ζαχάρου και τα χρησιμοποιούσε ως βασική αντιδιαβητική τροφή. Παράλληλα με την θεραπευτική, οι γυναίκες του παλιού καιρού, έφτιαχναν από λούπινα φυσικά καλλυντικά, κρέμες και διάφορα παρασκευάσματα για τα τα μαλλιά και το δέρμα! Δεν έχουν σωθεί περισσότερες πληροφορίες για αυτά.

Το λουμπούνι είναι τρόφιμο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (δεν ανεβάζει το ζάχαρο στο αίμα, έχει υψηλή περιεκτικότητα  σε φυτικές ίνες και δημιουργεί γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού, συμβάλλοντας στο έλεγχο του σωματικού βάρους. τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να φανεί χρήσιμο στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα και αντιοξειδωτικά, περιέχει φωσφόρο, σίδηρο, μαγνήσιο και άλλα ιχνοστοιχεία. Επιπλέον είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας(περιέχει 35-40%) γεγονός που το καθιστά πολύτιμο για την βιομηχανία τροφίμων, αφού αντικαθιστά με τον καλύτερο τρόπο τα προϊόντα κρέατος!

Λίγο πριν  κλείσω αυτά τα μικρά αποσπάσματα, από την αναδημοσίευση που κάνω για μια ακόμη φορά από το περιοδικό του κ. Χαλκιαδάκη ΥΠΕΡ Χ που φιλοξενεί κείμενα και φωτογραφίες του καταξιωμένου κ. Νίκου Ψιλάκη, θα μοιραστώ μαζί σας μια ωραία παράδοση, όπως σας  είπα στην πιο πάνω σχετικά με την πικρή γεύση του λουμπουνιού, όπως ακούγεται στην κεντρική Κρήτη.

" Πριν από τα χρόνια του Χριστού τα λουμπούνια δεν ήτανε πρικιά, γλυκά ήτανε και νόστιμα σαν και τ άλλα τα γεννήματα, σαν τα κουκιά και τα ροβύθια. Ξέρεις πότε πικρίσανε και δεν μπορεί να τα φάει κανείς; μετά την Σταύρωση. Οι Οβραίοι έμαθαν ποια είναι η μάνα του Χριστού και έτρεξαν να την  βρουν. Βλέπει τους άνομους εκείνη  τρέχει πάνω κάτω να ξεφύγει. Ψάχνει τόπο να κρυφτεί. Αλλά δεν ήταν τίποτα μπροστά της. Κοιτάζει ζερβά, κοιτάζει δεξά, τίποτα. Μόνο ένα καλλουργημένο χωράφι ήταν εκεί δίπλα. Το είχαν σπείρει λουμπούνια και οι λουμπουνιές είχαν μεγαλώσει και ξεραθεί. Καλοκαίρι ήταν, το πρώτο καλοκαίρι μετά την Σταύρωση.

Δεν χάνει καιρό η Παναγία, μπαίνει στο χωράφι και χώνεται μέσα στις λουμπουνιές. Μα τα ξερά φυτά και τα λουβιά με τα λουμπούνια τις ξεσκίσανε τα τα πόδια, της τα γδάρανε, έτρεχε το αίμα και πονούσαν τα γδαρσίματα. Θύμωσε η Παναγιά κι έτσι πληγωμένη και γδαρμένη όπως ήταν γυρίζει και λέει.

-Την κατάρα μου να έχετε και να γίνετε τόσο πικρά, που να μην να σας φάει ούτε άνθρωπος ούτε οζό.

Τ ακούσανε οι φτωχοί και βάλανε τα κλάματα.

-Παναγιά μου κι ειντά ναι τούτα που λες. Τα λουμπούνια είναι το φαί μας. Αν μας  τα πικράνεις κι αυτά τι θα γίνουμε; Να πεθάνομε εμείς οι φτωχοι απο την πείνα;

Τα άκουσε η Παναγιά και μετάνιωσε.  Μα ωστόσο είχαν πικρίσει τα λουμπούνια και δεν μπορούσε να πάρει τον λόγο της πίσω. Μπαίνουν πάλι  στην μέση οι φτωχοί., την παρακάλεσαν.

-Πρόφτασε Παναγιά μου κάμε το καλό κι ως θες το κάμε. Δεν μας βλέπεις που δεν έχομε ούτε ψωμί ούτε λάδι;

Τους ψυχοπόνεσε εκείνη

-Εντάξει τους είπε. Θα μπορείτε να τα τρώτε. Να τα ξεπικρίζετε πρώτα και να τα τρώτε. Κι αν δεν έχετε λάδι δεν πειράζει. Τα λουμπούνια θα τρώγονται και χωρίς λάδι."



Από τότε άρχισαν να τα βράζουν και να τα αφήνουν δυο τρείς μέρες για να γλυκάνουν.

Αυτά ήταν μερικά αποσπάσματα από την όμορφη λαϊκή μας παράδοση που θέλησα να μοιραστώ μαζί σας φίλοι μου.

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε, να είστε καλά, να προσέχετε και να αγαπάτε τον εαυτό σας  και να μην ξεχνάτε να φοράτε το χαμόγελό σας όταν λέτε καλημέρα στον διπλανό σας!

Να έχετε μια όμορφη εβδομάδα!

Χρόνια πολλά Ελλάδα μας!



Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που περνάτε και τα λέμε. 


 


  

13 σχόλια:

  1. Θαυμάσια ανάρτηση, γεμάτη πληροφορίες (και ας είναι λίγο πικρές!) για μια θαυμάσια τροφή που αγνοούσα εντελώς την ύπαρξη της!
    Μακάρι να καταφέρω να τα βρω γιατί ως μη κρεατοφάγος θα είναι πολύτιμα!
    Προς το παρόν έχω αντικαταστήσει το κρέας με τη σόγια όπου φτιάνουν από αυτή ακόμα και λουκάνικα ή κοτομπουκιές!
    Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!
    Και Ζήτω λοιπόν η Εθνική μας γιορτή με τα λουμπούνια!
    ΑΦιλάκια γιορτινά και ορεξάτα! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι από αυτά τα θέματα Στεφανία μου που σου κινούν το ενδιαφέρον όταν τα ανακαλύπτεις.
      Τα λουμπούνια τα ξέρω όσα χρόνια ζω εδώ, (60 στο σύνολο)😉 και τα τρώμε την καθαρά δευτέρα... διαβάζοντας δε την ιστορία τους, τα είδα τόσο διαφορετικά και άλλαξα άποψη γι αυτό το ευτελές πικρό όσπριο!
      Η σόγια είναι μια εναλλακτική λύση αλλά για όσους την προτιμούν αφού και αυτή είναι μεταλλαγμένη.
      Το θέμα με τα λουμπούνια , όπως και για άλλους σπόρους είναι και μακάρι να γίνει, πως ανακαλύπτουν οι επιστήμονες και άλλες υγιεινές εναλλακτικές .
      Να είσαι καλά φίλη μου με ότι κάνεις και να περνάς όμορφα .. καλό σου βράδυ την αγάπη μου φιλιααα! 🧡🤗🌼

      Διαγραφή
  2. Κοίτα να δεις τώρα τι μαθαίνω σε μια ακόμα ανάρτησή σου, Ρούλα μου. Λαογραφία και ιστορία πάνω σε ένα προϊόν της φύσης με ιδιαίτερο συμβολισμό. Ευχαριστούμε πολύ, καλή μας φίλη για τις γνώσεις. Γεμίζουμε τον ασκό μας με όλες αυτές τις πληροφορίες.
    Χρόνια πολλά, καλή μου φίλη. Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ πλούσια η παράδοση μας και όποια πέτρα και να σηκώσουμε θα υπάρχει αυτός ο πλούτος που πάει από στόμα σε στόμα!
      Ηταν πολύ ενδιαφέρουσα η πληροφορία γύρω από τα φτωχά λουμπούνια που με χαρά θέλησα να την μοιραστώ μαζί σας...Οι γνώσεις με ότι αποθηκεύει ο εγκέφαλός μας καμιά φορά μπορεί να είναι περιττές , αλλά και πολύτιμες.
      Η μάθηση δεν σταματά ποτέ και μάλιστα όταν κάποιος θέλει να μαθαίνει, βρίσκει ε;
      Να είσαι καλα΄ και να έχεις ένα όμορφα ξημερωμα! 🌼🌙

      Διαγραφή
  3. Χρόνια πολλά, Ρούλα μου!!! Και του χρόνου, με υγεία!!!
    φού απολαύσαμε τον καθιερωμένο μπακαλιάρο με την σκορδαλιά σήμερα, διαβάζω τα τόσο ενδιαφέροντα που μας γράφεις για τα λουμπούνια.
    Λούπινα τα ήξερα εγώ, και γνώριζα κάποια πράγματα γι αυτά, αλλά όχι όλες αυτές τις λεπτομέρειες που μας δίνεις!
    Μακάρι να επανενταχθούν στη διατροφή μας αφού είναι και τόσο ωφέλημα.
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολες αυτές τις πληροφορείες Μαριάννα μου, αν δεν ήταν το περιοδικό αυτό και το ενδιαφέρον για την παράδοση του συγκεκριμένου δημοσιογράφου εδώ που έκανε εξαιρετική δουλειά επάνω στο λούπινο που το ξέρεις εσύ!!
      Τελικά ούτε εγω ήξερα τίποτα για αυτό, αλλά μου άρεσε που οι δοξασίες και οι παραδόσεις μας είναι τόσο πλούσιες ακόμη και στο πιο μικρό και ευτελές, αλλά με τόσα πολύτιμα στοιχεία λούπινο!
      Και του χρόνου Μαριάννα μου να είσαι καλά και να περνας όμορφα με ότι κάνεις! Την αγάπη μου φιλιαααα! 🤗🌼

      Διαγραφή
  4. Τί ωραία που μας δίνεις τόσες πληροφορίες....κι εγώ λούπινα τα έχω ακούσει, αλλά δεν ήξερα καν ότι τρώγονται.
    Μακάρι να υπάρχει τρόπος να τα εντάξουμε στη διατροφή μας.
    Χρόνια πολλά Ρούλα μου και του χρόνου να είμαστε καλά και μπορεί να καταφέρουμε να τα σοκιμάσουμε.
    Σε φιλώ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ δεν ήξερα την παράδοση που συνόδευε τα φτωχά λουμπούνια (ο κάθε τόπος τα λέει και κάπως αλλιώς ). Απο θρύλους και μύθους Ράνια μου βρίθει η ελληνική παράδοση και πάντα έχει έναν τρόπο να την περνάει απο την μια γενιά στην άλλη...
      Η τεχνολογία μας βοηθά σε αυτό, όμως μας βοηθούν και τα ψαγμένα περιοδικά, που αυτά υπήρχαν πριν από αυτήν.
      Ενεκα της Σαρακοστής και αφού ανακάλυψα την συγκεκριμένη πληροφορία θέλησα να την μοιραστώ μαζί σας, αφού όλο και κατι μαθαίνουμε όταν ψάχνουμε...😉
      Να είμαστε καλά φίλη μου και να βαδίσουμε μέχρι το Πάσχα με ειρήνη και αγαπη στις καρδιές μας...
      Να περνάς όμορφα με ότι κάνεις την αγαπη μου φιλιααα 🧡🤗🌼

      Διαγραφή
  5. Δεν τα ξερα, αλλά τώρα τα έμαθα. Και ο μύθος της Παναγιάς για την πικράδα τους μου άρεσε. Η αλήθεια είναι ότι δεν τα έχω δει και ποτέ. Σ'ευχαριστούμε Ρούλα μου για τόσες ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Αυτό το περιοδικό ειναι θησαυρός τελικά.
    Καλή σου μέρα όλη μέρα
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννιώ μου και εγώ ψάχνοντας έμαθα για τον συγκεκριμένο θρύλο με την Παναγία και τα λουμπούνια. Την καθαρά δευτέρα τα καταναλώνουν σαν σποράκια!!😊 ότι μαθαίνουμε καλό είναι η γνώση ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. ε;
      Μου άρεσε ο διάλογος τους με την Παναγιά, σαν να ήταν ΄μιά από εκείνους τους φτωχούς και εκείνη και με τις ανθρώπινες αδυναμίες ! Γι αυτό και μέχρι σήμερα όλοι εμείς την νιώθουμε σαν δικό μας Ανθρωπο.
      Να είσαι καλά φίλη μου να περνάς όμορφα με ότι κάνεις ας πορευτούμε με την αγάπη όσοι μπορούμε!
      Καλό σου ξημερωμα! φιλιααααα! 🤗🌼🧡

      Διαγραφή
  6. Ρουλάκι μου, ούτε εγώ τα ήξερα αυτά τα λουμπούνια και δεν θυμάμαι να έχω φάει ποτέ. Πόσα μαθαίνουμε τελικά απ' το πολύτιμο φυλάδιο του Χαλκιαδάκη και ειδικά απ' τον κ. Ψιλάκη. Και η ιστορία με την Παναγιά είναι συγκλονιστική! Να' σαι καλά που μας μεταφέρεις κάποια άρθρα εδώ!
    Φιλιά πολλά αγαπημένη μου 🧡

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς απλά τα αγοράζαμε μόνο την καθαρά δευτέρα και τα τρώγαμε Κανελλάκι μου. Το ήξερα ότι τα ξεπικρίζουν στην θάλασσα, αφού έβλεπα τα τσουβάλια που τα βύθιζαν κοντά στο σπίτι μας...και μην φανταστείς καμιά μεγάλη παραγωγή. Ετσι τα γνώρισα και εγώ τα λουμπούνια και όταν ανακάλυψα την παράδοση που κρύβονταν πίσω από το ευτελές αυτό τρόφιμο.
      Πολύ μου άρεσε και μένα αυτός ο θρύλος της Παναγιάς, αγάπη μου που την έκανε τόσο ανθρώπινη, ακριβώς όπως ο τότε κόσμος την ένιωθε τόσο κοντά του!
      Πραγματικοί θησαυροί είναι όντως Κανελλάκι μου Ότι μπορεί να πλουτίσει σε αξία τις γνώσεις μας, στην παράδοση που έχει ο κάθε τόπος καλό είναι να το μαθαίνουμε. Και να σκεφτείς ότι δεν χρειάστηκε η τεχνολογία για να το μάθουμε, αλλά απλά η αγάπη κάποιου άξιου ανθρώπου, που αγαπάει τον τόπο και την παράδοση του!
      Να περνάς καλά με ότι σε κανει να νιώθεις χαρούμενη Κανελλάκι μου Σ.Λ.🧡🤗

      Διαγραφή
  7. Σόρι Παναγίτσα μου, αλλά δεν ήταν τρόπος αυτός, να τα λέμε αυτά..
    Πάλι καλά που "το 'σωσες" στην συνέχεια! Όσο για μένα, πραγματικά
    πρώτη φορά άκουσα για τα λουμπούνια, τα τόσο πολύτιμα εντέλει!🌹

    ΑπάντησηΔιαγραφή