Τση Κρήτης το γλυκό ψωμί στην τάβλα θα προσμένει, να ρθούν οι φίλοι οι καλοί κι ξένοι να κοπιάσουν. Ρακή δροσάτη να γευτούν και ντάκο παξιμάδι. Καλτσιούνια, ξεροτήγανα, αρνί και σταμναγκάθι και δίπλα η λύρα συντροφιά το κέρασμα τση Κρήτης... Σμαραγδάκι...

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ... 8 ΜΑΡΤΙΟΥ!!

    Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας!!

Για ότι θα διαβάσετε εδώ  είναι αναδημοσίευση από...

                                                             ΕΔΩ! 

Για να θυμόμαστε την ιστορία και να μαθαίνουμε τους αγώνες τους, για να αποκτήσουν το δικαίωμα να λέγονται υπάρξεις!

 Μία ολόκληρη ιστορία ακολουθεί αυτή την ημέρα. Αγώνες γυναικών που εκείνη την εποχή βίωναν απάνθρωπες εργασιακές καταστάσεις, και όχι μόνο, καθώς η γυναίκα ως φύση και ως προσωπικότητα δεν εισέπραττε το σεβασμό που απέκτησε με τα χρόνια, και αυτό χάρη στις συνεχείς επαναστάσεις της ξεκινώντας από τον 19 αιώνα.

Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Η ιστορία όμως ξεκινά από το 1857, όπου οι εργάτριες στα υφαντουργεία και στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, κατεβαίνουν σε απεργία και διαδηλώσεις. Ζητούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μείωση των ωρών. Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια περίπου 16 ώρες τη μέρα ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι απ’ τους μισθούς των ανδρών.

Στις 19 Αυγούστου 1910 διοργανώθηκε Διεθνής Διάσκεψη Γυναικών. Η Γερμανίδα Σοσιαλίστρια Λουίζε Τσίτς πρότεινε την καθιέρωση μιας ετήσιας Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας και υποστηρίχθηκε από τη συνάδελφο σοσιαλίστρια και αργότερα κομμουνίστρια ηγέτιδα Κλάρα Τσέτκιν, υποστηριζόμενη επίσης από την Κέιτ Ντούκε χωρίς όμως να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Οι αντιπρόσωποι (100 γυναίκες από 17 χώρες) συμφώνησαν με την ιδέα ως μέσο προώθησης των ίσων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του εκλέγειν για τις γυναίκες. Το επόμενο έτος, στις 19 Μαρτίου 1911, η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σηματοδοτήθηκε για πρώτη φορά με τη συμμετοχή πάνω από ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Παρόλο που υπήρξαν κάποιες απεργίες, πορείες και άλλες διαμαρτυρίες από γυναίκες κατά τα έτη που προηγήθηκαν μέχρι και το 1914, καμία από αυτές δεν συνέβη στις 8 Μαρτίου. Στις όμως Μαρτίου του 1914 έλαβε χώρα η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, πιθανόν επειδή η ημέρα αυτή ήταν Κυριακή και έκτοτε πραγματοποιείται πάντα αυτήν την ημερομηνία σε όλες τις χώρες. Η τήρηση της Ημέρας στη Γερμανία το 1914 ήταν αφιερωμένη στο δικαίωμα ψήφου των γυναικών, το οποίο οι Γερμανίδες απέκτησαν τελικά το 1918.

Στις 8 Μαρτίου του 1917 (σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο), στην πρωτεύουσα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Πετρούπολη, οι εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας διαδήλωσαν γεμίζοντας τους δρόμους όλης της πόλη. Αυτό σηματοδότησε την αρχή της ρωσικής επανάστασης. Οι γυναίκες στην Αγία Πετρούπολη έκαναν απεργία εκείνη την ημέρα για το “Ψωμί και την Ειρήνη” – απαιτώντας το τέλος του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, τον τερματισμό των ελλείψεων τροφίμων και το τέλος του τσαρισμού.

Εκείνο το πρωινό, παρά τις διαταγές που είχαν λάβει, οι εργάτριες των κλωστοϋφαντουργίων εγκατέλειψαν τη δουλειά τους στα διάφορα εργοστάσια και έστειλαν αντιπροσώπους για να ζητήσουν υποστήριξη για την απεργία, η οποία εντέλει οδήγησε σε μαζική απεργία καθώς όλοι βγήκαν στους δρόμους. Επτά ημέρες αργότερα, ο αυτοκράτορας της Ρωσίας, ο Νικόλαος Β παραιτήθηκε και η προσωρινή κυβέρνηση χορήγησε στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου.

Στις 8 Μαΐου 1965 με το διάταγμα του ΕΣΣΔ Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ, η Διεθνής Ημέρας της Γυναίκας κηρύχθηκε ως μη εργάσιμη ημέρα στην ΕΣΣΔ “για τον εορτασμό των εξαιρετικών προτερημάτων των σοβιετικών γυναικών στην κομμουνιστική οικοδόμηση, στην υπεράσπιση της πατρίδας τους κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, στον ηρωισμό και την ανιδιοτέλεια στο μέτωπο και στα μετόπισθεν και επίσης σηματοδοτώντας τη μεγάλη συμβολή των γυναικών στην ενίσχυση της φιλίας μεταξύ των λαών και τον αγώνα για την ειρήνη. Έτσι υποστήριζε πως η ημέρα των γυναικών πρέπει να γιορτάζεται όπως και οι άλλες αργίες”.

Από την επίσημη υιοθέτησή της στη Σοβιετική Ρωσία μετά την Επανάσταση το 1917, η ημέρα εορταζόταν κυρίως στις κομμουνιστικές χώρες και από το κομμουνιστικό κίνημα παγκοσμίως.

Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Διεθνές Γυναικείο Έτος του 1975. 

Έτσι το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη. 

Μέχρι και σήμερα ανά τον κόσμο η Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται με εκδηλώσεις, ακόμη και βραβεύσεις γυναικών για την προσφορά και τα επιτεύγματα τους. Λόγω βέβαια της διαδοχής των εποχών και της μεγάλης αύξησης της καταναλωτικής αγοράς που επικρατεί από τα τέλη του 20ου αιώνα, η γιορτή έχει αποκτήσει και κάποιες εμπορικές πτυχές.

Κάτι όμως που ποτέ δεν πρόκειται να ξεχαστεί είναι οι αγώνες όλων εκείνων των γυναικών για μία καλύτερη ζωή στην οποία βαδίζουν όλες οι επόμενες γενεές. 

Φωτεινή Αγγέλη
Συντάκτρια 2happy.gr
Σίγουρα έχουν αλλάξει πολλά από τότε, τα είπε όλα η συντάκτρια 
του κειμένου όμως,
 υπάρχουν ακόμα πολύ περισσότερα που πρέπει να γίνουν.
Να είστε όλοι καλά, να έχετε μια όμορφη εβδομάδα,
και ναι...ας χαμογελάσουμε, τα πράγματα θα πάνε καλά, και ας φαίνονται δύσκολα
Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε!
Thank you...


16 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σμαραγδένια μου εύχομαι οι αγώνες αυτοί να μην ξεχαστούν και όχι μόνο αυτό, αλλά να αποτελέσουν έμπνευση.
    Να μην ξεχάσει ποτέ καμιά γυναίκα την αξία της και να μη χάσει τη θέληση να παλεύει για όσα της αξίζουν.
    Υπέροχη αναδημοσίευση και καλά έκανες και τη μοιράστηκες μαζί μας.
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για όλες αυτές τις γυναίκες που έκαναν τους αγώνες και τις αγωνίες τους στάση ζωής, την αγάπη και τη δύναμη τους της ψυχής τους θυσία, την επιμονή και την υπομονή υπέρβαση, για όλες τις γυναίκες πίσω από οποιαδήποτε ιδιότητα, μόνο τιμή, σεβασμός κι αγάπη αξίζει.
    Στη γυναίκα, στην μητέρα, στη γιαγιά (και οσονούπω προγιαγιά), στη φίλη Ρούλα ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ!
    Καλή εβδομάδα Ρούλα μου!
    Την αγάπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτσι για να θυμόμαστε και να μαθαίνουν οι νεότερες. Χρόνια πολλά για τη σημερινή και εύχομαι οι νέες γυναίκες να πάρουν έστω και λίγο από τη δική σου στάση ζωής,τις απόψεις σου και τη δοτικότητά σου.
    Καλή σου μέρα
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαίρετη ιστορική αναφορά μιας μεγάλης επετείου, μιας εξέγερσης, την αρχή ενός μεγάλου αγώνα που ακόμα δεν βρίσκει δικαίωση, ειδικά στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και της αδικίας.
    Πολύ όμορφη ανάρτηση Ρούλα μου για να θυμόμαστε πως τιμήθηκε η μέρα και ο αγώνας αυτός και από ποιους.
    Να είσαι καλά και να έχουν οι γυναίκες παρουσίες σαν και τη δική σου.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μία υπέροχη πλήρη ανάρτηση για μας τις γυναίκες στο χρόνο. Να μας χαίρονται φιληνάδα. Άκου τώρα..κάθε φορά που βλέπω ανακοίνωση για ανάρτηση σου στα μέιλ μου νομίζω πως μας λες πως ήρθε το δισέγγονο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για μενα φιλεναδα γιορτη της γυναικας σημαινουν ολα αυτα που εγραψες.Δεν θελω ουτε γιορτες ουτε γλεντια οπως συνηθιζοταν τα περασμενα χρονια.Οιγυναικες εκεινες εδωσαν αγωνες και οι σημερινες καθε μια μας δινει τον προσωπικο της αγωνα.Ας εχουμε δυναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και να σκεφτούμε ότι οι Ελληνίδες ψήφισαν για πρώτη φορά σε
    (βουλευτικές) εκλογές το 1956. Πολύ ενδιαφέρον το αφιέρωμα,
    και μου άρεσαν πολύ και οι φωτογραφίες! Χρόνια μας πολλά!🌺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ένα κομμάτι της ιστορίας που θα πρέπει να μην το ξεχνάμε!
    Πολλά φιλιά Ρουλίτσα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν και συνεχίζουμε ν' αγωνιζόμαστε σ' έναν κόσμο κομμένο και ραμμένο για άντρες, δεν ξεχνάμε, και τιμάμε εκείνη τη δρακογενιά των γυναικών. Υπέροχο το αφιέρωμα που αναδημοσιεύεις, Ρούλα μου.
    Χρόνια μας πολλά, για το τυπικό.
    Να μην αφήσουμε να χαθούν όλες αυτές οι κατακτήσεις, μαζί με τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα που καταπατούνται βάναυσα.
    Τα φιλιά μου Ρουλάκι μου ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να ξερες πόσο χαίρομαι που δεν βλέπω λουλούδια αλλά ιστορία που θα έπρεπε να τιμά κάθε μια μας ξεχωριστά!
    Σε ευχαριστώ γι αυτή σου την ανάρτηση Σμαραγδάκι μου <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εξαιρετικό κείμενο Ρούλα μου, άξιο της ημέρας και χίλια ευχαριστώ για όλο αυτό!
    Να μη ξεχνάμε να γιορτάζουμε κάθε μέρα αυτή την γιορτή γιατί από τις γυναίκες θα πάει ο πλανήτης μπροστά και αυτό γιατί εμείς γεννούμε όχι μόνο παιδιά αλλά και αλλαγή!

    ΑΦιλάκια με όλη μου την αγάπη! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπημένη μου παρεούλα στην κάθε μία ξεχωριστά, όπως και στον φίλο μας τον Γιάννη όλους σας σας στέλνω ένα μεγάλο ευχαριστώ για το πέρασμα σας από το δικό μου μετερίζι να τιμήσουμε όπως αξίζει την κάθε γυναίκα χωριστά και όλες μαζί για την για τους αγώνες που έδωσε να καλυτερέψει την ζωή της και να διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν...
    Τα είπατε όλα με τα σχόλια σας...
    Δυστηχώς αυτη την φορά δεν μπόρεσα να απαντήσω στο κάθε σχόλιο χωριστά λόγο γεγονότων και περιορισμένου χρόνου.
    Προτίμησα να περάσω από τα δικά σας μέρη να τα πούμε από εκεί...
    Να είστε όλοι καλά και θα τα πούμε πολύ σύντομα μια αγκαλιά για σε όλους σας!! 🤗

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα αγάπης κι αισιοδοξίας!!! Ρουλίτσα μου γλυκιά τιμή και σεβασμό σε όλες τις αγωνίστριες γυναίκες! Καλή δύναμη κι ο,τι καλύτερο!!! Φιλάκια πολλά Πειραιώτικα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή