Τση Κρήτης το γλυκό ψωμί στην τάβλα θα προσμένει, να ρθούν οι φίλοι οι καλοί κι ξένοι να κοπιάσουν. Ρακή δροσάτη να γευτούν και ντάκο παξιμάδι. Καλτσιούνια, ξεροτήγανα, αρνί και σταμναγκάθι και δίπλα η λύρα συντροφιά το κέρασμα τση Κρήτης... Σμαραγδάκι...

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

ΜΙΚΡΕΣ...ΙΣΤΟΡΊΕΣ...

Η παραβολή του μολυβιού. 


Κάνε αυτό που μπορείς, με ότι έχεις στην διάθεσή σου, εκεί που βρίσκεσαι-Theodore Rooevelt.

 Αν και ο άνθρωπος είναι το πιο περίπλοκο "μηχάνημα" του σύμπαντος, ερχόμαστε σ αυτήν την ζωή χωρίς "οδηγίες χρήσεως". Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για όλους μας, αν είχαμε κάποιες βασικές οδηγίες από τον ίδιο τον "κατασκευαστή" μας!

Υπάρχει μια όμορφη ιστορία που θέλω να την μοιραστώ μαζί σας. Περιγράφει τόσο υπέροχα τις πέντε βασικές οδηγίες της ζωής, που θα έπρεπε να δίνονται σε όλους τους γονείς, από την πρώτη κιόλας μέρα της γέννησης του μωρού τους.

                       

Ο κατασκευαστής ενός μολυβιού, λίγο πριν το βάλει στο κουτί, το πήρε στα χέρια του και του είπε, πως ήθελε να του μιλήσει ιδιαιτέρως.

"Υπάρχουν 5 πράγματα που χρειάζεται να ξέρεις" του είπε, "πριν σε στείλω έξω στον κόσμο. Πάντα να τα θυμάσαι! Ποτέ να μην τα ξεχάσεις και θα γίνεις το καλύτερο μολύβι που θα υπάρχει στον κόσμο!"

Οδηγία 1" -Θα μπορείς να κάνεις πολλά μεγάλα πράγματα, αλλά, μόνο αν αφεθείς να σε κρατήσει το χέρι κάποιου.

-Ναι φίλοι μου κι εμείς, όπως το μολύβι μπορούμε να μεγαλουργούμε όταν εμπιστευτούμε τον εαυτό μας και τον συνάνθρωπό μας. Όταν αισθανθούμε ότι μας εκτιμούν και μας αγαπούν, μπορούμε να κάνουμε θαύματα!

Οδηγία 2" -Θα δοκιμάσεις την εμπειρία του επίπονου ξυσίματος από καιρό σε καιρό, αλλά αυτή η εμπειρία θα σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερο μολύβι.

-Φυσικά και ο πόνος δεν αρέσει σε κανένα μας. Ούτε ο φυσικός, αλλά ούτε και ο ψυχικός πόνος. Το θέμα είναι ότι τις περισσότερες φορές, χωρίς να το καταλαβαίνουμε εκείνη την στιγμή, ο πόνος είναι θεραπευτικός και έχει μακροχρόνια αποτελέσματα επάνω μας!

Οδηγία 3" -Θα είσαι σε θέση να διορθώνεις τα λάθη που ίσως κάνεις.

-Ο άνθρωπος έχει μια από τις μεγαλύτερες ευλογίες, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα όντα που κατοικούν σ αυτή την γη. Έχουμε την ιδιότητα και την ικανότητα να μπορούμε να διορθώνουμε τα λάθη μας, ακριβώς όπως κάνουμε και με τα ρούχα μας.

Οδηγία 4" -Το σπουδαιότερο κομμάτι σου θα βρίσκεται πάντα στο εσωτερικό σου, μέσα σου.

-Αυτό είναι κάτι που τις περισσότερες φορές , το ξεχνάμε. Ψάχνουμε έξω από εμάς τις λύσεις. Γινόμαστε οι αναζητητές εξωτερικών λύσεων στα εσωτερικά μας προβλήματα. Τόσο τα προβλήματα, όσο και οι λύσεις τους βρίσκονται "εντός μας. Από την στιγμή που θα το καταλάβουμε, τότε έχουμε ανακαλύψει και το σπουδαιότερο κομμάτι του εαυτού μας.

Οδηγία 5" -Σε κάθε επιφάνεια που θα περνάς από πάνω, θα αφήνεις το σημάδι σου. Άσχετα από την υφή της, εσύ θα εξακολουθείς να γράφεις.

-Ο στόχος μας στην ζωή αυτή δεν είναι απλά να περάσουμε, αλλά να συμμετέχουμε με τις ικανότητές και τις αρετές μας στο να γίνουμε καλύτεροι. Επίσης, να να συμμετέχουμε στην βελτίωση του συνόλου των ανθρώπων που μας περιστοιχίζουν και είναι συγκάτοικοί μας στον πλανήτη αυτόν. Αυτό που θα αφήσουμε στο πέρασμά μας, είναι και το "δαχτυλικό αποτύπωμά" της συνδρομής μας στον κόσμο.

Το μολύβι κατάλαβε και υποσχέθηκε να τα θυμάται όλα αυτά και μπήκε στο κουτί, με αυτόν τον στόχο στην καρδιά του.

Τώρα ας αντικαταστήσουμε το μολύβι με εμάς τους ίδιους. Πάντα να θυμόμαστε αυτές τις πέντε οδηγίες και να μην τις ξεχνάμε, γιατί μόνον έτσι θα γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι και θα μπορέσουμε να χαρούμε μια καλύτερη ζωή!


Μια ακόμη μικρή ιστορία, από το  βιβλιαράκι του Άκη Αγγελάκη που θέλησα να την μοιραστώ μαζί σας!


Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε, να είστε όλοι καλά, να έχετε μια όμορφη εβδομάδα και να μην ξεχνάτε, πως όταν φοράμε το χαμόγελό μας φαινόμαστε ωραιότεροι!

Θα σας αφήσω με ένα ακόμα ωραίο ηλιοβασίλεμα από την άκρη της θάλασσας μας.


Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε!



 


 

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

ΑΥΓΟΥΣΤΕ ΚΑΛΈ ΜΟΥ ΜΗΝΑ...

πηγή

Νά σουν δυο φορές τον χρόνο, έτσι δεν λέει ο λαός μας; Τι να του πρωτοπείς πεις τ' Αυγούστου να τον καλωσορίσεις, που είναι γεμάτος θάλασσα, διακοπές και όχι μόνο...

Έχει τις περισσότερες  παροιμίες από όλους τους μήνες, που όλοι μας λίγο πολύ τους ξέρουμε.  Πόσοι δεν έχουν υμνήσει  τα φεγγάρια του και όχι άδικα!

Ψάχνοντας στα παλιά μου μπλοκάκια, αν είχα γράψει κάτι που να ταιριάζει, με τον Αύγουστο, βρήκα πως είχα γράψει πολύ παλιά. Ισως και  να τα έχω ξαναβάλει...🤔

        πηγή

"Είναι Αύγουστος"

Κομμάτια τ αστέρια  στην αμμουδιά. Θαμπώνει το φως τους μες την νυχτιά. Φεγγάρι η νύχτα απόψε δεν έχει, ειν' Αύγουστος μήνας, μα μέσα μου βρέχει.

Στα δάχτυλα η άμμος κυλά σαν κλεψύδρα. Ο χρόνος περνάει κι ακόμα δεν σ είδα. Τα όνειρα βάλαν φτερά τρομαγμένα, στην σκέψη πετάξαν να βρούνε εσένα.

Στ ακρογιάλι το κύμα δεν λέει τραγούδια. Σκορπήσαν τα λόγια στου ανέμου την φούρια. Τριγύρω ο κόσμος γελάει και τρέχει, ειν' Αύγουστος μήνας, μα μέσα μου βρέχει!


"Το ταξίδι" 

Λευκά πανιά! Άσπρα καράβια.

Αυτή η λευκότητα που σε κρατά σφιχτά στην αγκαλιά της χωρίς να σε πνίγει. 

Πασπαλισμένη με το γαλάζιο της θάλασσας.

Σαλπάρουν τα όνειρα για εκεί που σμίγει ο ορίζοντας.

Ουρανός και θάλασσα σφιχταγκαλιασμένα και εσύ να αναρωτιέσαι που βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή.

Ψαχουλεύει το βλέμμα...προσπαθεί να την διακρίνει, να την κάνει πιο ξεκάθαρη, για να αγναντέψουν τα όνειρα.

Να ανέβουν στων γλάρων τα λευκά φτερά και να πετάξουν.

Κι ας είναι τα πόδια καρφωμένα στην γη. Κι ας ξεκουφαίνει ο θόρυβος τα αυτιά σου από τα αυτοκίνητα που τράχουν στην καυτή άσφαλτο.

ΕΣΥ... βρίσκεσαι κι όλας μακριά, ταξιδεύοντας με τα λευκά καράβια  και τ' άσπρα πανιά τους!

         η φωτό  δική μου

Με αυτά τα λίγα θα σας αφήσω.  Θα ήθελα να σας ευχηθώ να είστε όλοι καλά, να έχετε έναν όμορφο μήνα, να χαμογελάτε όσο δύσκολο και να σας φαίνεται. Να μην πτοείστε από τις δυσκολίες αφού και αυτές είναι μέρος της ζωή μας!

Για μένα ο Αύγουστος αυτός θα είναι ξεχωριστός. Θα είναι ο μήνας που στο τέλος του, προσμένω την κανονικότητα μου! 

ΚΑΛΌ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ! 🏊‍♀️

Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε