ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑΑΑΑΑΑΑΑ..!!!!
Χίλιες ευχές από καρδιάς..
σε όλους σας αγαπημένα μου φιλαράκια..!!!!
Να είναι αυτή η χρονιά γεμάτη .. υγεία και αγάπη....βασικά συστατικά για να νιώσουμε ζεστασιά στις καρδιές μας..!!!!
Όσοι οι σπόροι του ροδιού ....
να είναι τα καλά στις οικογένειές σας..!!!
Μόλις μπήκε ο καινούργιος χρόνος και θέλησα να σας γλυκάνω..με ένα γλυκό που δεν γίνεται να κάνουμε Πρωτοχρονιά χωρίς αυτό..!!
Είναι έθιμο του τόπου που μένω. Το έφεραν από την Μικρά Ασία οι πρόσφυγες που μέσα σ αυτούς ήταν και η πεθερά μου. Από εκείνη έμαθα να το κάνω...και το συνεχίζουν τα παιδιά μου...
Μου αρέσει που κρατάμε αυτά τα ήθη και τα έθιμα ..στην οικογένεια είναι οι παραδόσεις μας και οι δεσμοί που μας ενώνουν με το παρελθόν μας..
Ομως σίγουρα θα περιμένετε το γλυκό έ;;
Ωραία λοιπόν.. σας δίνω τα υλικά να το φτιάξετε και εσείς και όχι μόνο του χρόνου..!!
Για το ταψί της κουζίνας χρειαζόμαστε
1 και μισό κιλό φύλλο κρούστας..
Μισό κιλό ψίχα καρυδιού..
Μισό κιλό αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και ψημένη λίγο στον φούρνο....χοντροκομμένα και τα δύο.
Μια χούφτα σουσάμι καβουρντισμένο και σπασμένο λίγο να μυρίσει..
Κανέλα και 4-5 βανίλιες
Ένα πακέτο φρυγανιά.
Ενα μπουκάλι καλαμποκέλαιο
Για το σιρόπι..6 ποτήρια ζάχαρη 6 ποτήρια νερό..ένα ποτήρι μέλι..
Για να το φτιάξουμε...ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας σε μια λεκάνη...και ρίχνουμε και χούφτα ζάχαρη...
Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε 6-7 φύλλα
λαδώνοντας όλα ένα ένα.. ρίχνουμε μια στρώση από το μείγμα μας..βάζουμε από πάνω λαδώνοντας3-4 φύλλα
και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση μας.. τελειώνουμε με 6-7 φύλλα ..
χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι..ξεκινάμε το σχέδιο..κάνοντας ένα σταυρό στο κέντρο..
Επειτα το κάθε τετράγωνο το χαράζουμε διαγώνια
και μετά κάνουμε παράλληλες διαγώνιες να σχηματήσουνε ρόμβους
και ρίχνουμε λάδι από πάνω μέχρι να δούμε όλα τα φύλλα καλά λαδωμένα..
Ψήνουμε το γλυκό μας στις αντιστάσεις πάνω κάτω.. 45 λεπτά..μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Εν το μεταξύ βάζουμε την ζάχαρη με το νερό ένα ξυλάκι κανέλα..και μια φέτα πορτοκαλιού..το βράζουμε 20 λεπτά.. λίγο πριν το κατεβάσουμε ρίχνουμε το μέλι..και ανακατεύουμε καλά να λιώσει το ξαφρίζουμε...μόλις βγάλουμε το γλυκό ζεστό από τον φούρνο ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό...ο μπακλαβάς μας είναι έτοιμος να σας γλυκάνει μέρα που είναι..
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ..ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ!!
ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ..ΤΟ.........