Τση Κρήτης το γλυκό ψωμί στην τάβλα θα προσμένει, να ρθούν οι φίλοι οι καλοί κι ξένοι να κοπιάσουν. Ρακή δροσάτη να γευτούν και ντάκο παξιμάδι. Καλτσιούνια, ξεροτήγανα, αρνί και σταμναγκάθι και δίπλα η λύρα συντροφιά το κέρασμα τση Κρήτης... Σμαραγδάκι...

Κυριακή 12 Μαΐου 2019

ΜΑΜΑ..!!!!!!


213348-MATERNAL KISS

    Η μάνα μου, μια άγια γυναίκα. Με υπομονή, μ’ αντοχή κι όλη τη γλύκα της γης απάνω της. Όλοι από το αίμα της μάνας μου οι πρόγονοι  ήταν χωριάτες. Σκυμμένοι στο χώμα, κολλημένοι στο χώμα, τα πόδια τους, τα χέρια τους, τα μυαλά τους γεμάτα χώματα. Αγαπούσαν τη γης και της εμπιστεύουνταν όλες τις ελπίδες. Είχαν γίνει, πάππου προς πάππου, ένα μαζί της. Στην αβροχιά, κοράκιαζαν κι αυτοί μαζί της, κι όταν ξεσπούσαν τα πρωτοβρόχια, τα κόκαλά τους έτριζαν και φούσκωναν σαν καλάμια. Κι όταν αλέτριζαν και χαράκωναν βαθιά την κοιλιά της με το γενί, ξαναζούσαν στα στήθια και στα μεριά τους την πρώτη νύχτα που κοιμήθηκαν με τη γυναίκα τους….
  Ποτέ δεν είχα δει τη μητέρα μου να γελάει, χαμογελούσε μόνο, και τα βαθουλά, μαύρα μάτια της κοίταζαν τους ανθρώπους γεμάτα υπομονή και καλοσύνη. Πηγαινοέρχονταν σαν πνέμα αγαθό μέσα στο σπίτι, κι όλα τα πρόφταινε ανέκοπα κι αθόρυβα, σαν να ‘χαν τα χέρια της μια καλοπροαίρετη μαγική δύναμη, που κυβερνούσε με καλοσύνη την καθημερινή ανάγκη. Μπορεί και να ‘ναι η νεράιδα συλλογιζόμουν κοιτάζοντάς την σιωπηλά….
  Οι ώρες που περνούσα με τη μητέρα μου ήταν γεμάτες μυστήριο. Καθόμασταν ο ένας αντίκρα στον άλλο, εκείνη σε καρέκλα πλάι στο παράθυρο, εγώ στο σκαμνάκι μου, κι ένιωθα, μέσα στη σιωπή, το στήθος μου να γεμίζει και να χορταίνει, σαν να ‘ταν ο αγέρας  ανάμεσά μας γάλα και βύζαινα.
Από πάνω μας ήταν η γαζία, κι όταν ήταν ανθισμένη, η αυλή μας μοσκομύριζε. Αγαπούσα πού τα ευωδάτα κίτρινα λουλούδια της, τα ‘βαζε η μητέρα μου στις κασέλες και τα σώρουχά μας, τα σεντόνια μας, όλη μου η παιδική ηλικία μύριζε γαζία.
Μιλούσαμε, πολλές ήσυχες κουβέντες, πότε η μητέρα μου διηγόταν για τον πατέρα της, για το χωριό που γεννήθηκε, και πότε ‘γω της στορούσα τους βίους των αγίων που ‘χα διαβάσει, και ξόμπλιαζα τη ζωή τους με τη φαντασία μου. Δεν έφτανα τα μαρτύρια τους, έβαζα κι από δικού μου, ωσότου έπαιρναν τη μητέρα μου τα κλάματα, τη λυπόμουν, κάθιζα στα γόνατά της, της χάιδευα τα μαλλιά και την παρηγορούσα: Μπήκαν στον παράδεισο, μητέρα, μη στεναχωριέσαι, σεριανίζουν κάτω από ανθισμένα δέντρα, κουβεντιάζουν με τους αγγέλους και ξέχασαν τα βάσανά τους. Και κάθε Κυριακή βάζουν χρυσά ρούχα, κόκκινα κασκέτα με φούντες και πάνε να κάμουν βίζιτα στο Θεό.
Κι η μητέρα σφούγγιζε τα δάκρυά της, με κοίταζε σαν να μου έλεγε: Αλήθεια λες; Και μου χαμογελούσε.
   Και το καναρίνι, μέσα στο κλουβί του, μας άκουγε, σήκωνε το λαιμό του και κελαηδούσε μεθυσμένο, ευχαριστημένο, σαν να ‘χε κατέβει από τον παράδεισο, σαν να ‘χε αφήσει μια στιγμή τους αγίους κι ήρθε στη γης να καλοκαρδίσει τους ανθρώπους.
  Η μητέρα μου, η γαζία, το καναρίνι, έχουν σμίξει αχώριστα, αθάνατα μέσα στο μυαλό μου, δεν μπορώ πια να μυρίσω γαζία, ν’ ακούσω καναρίνι, χωρίς ν’ ανέβει από το σπλάχνο μου η μητέρα μου και να σμίξει με τη μυρουδιά τούτη και με το κελάηδημα του καναρινιού…

(Νίκος Καζαντζάκης, Αναφορά στο Γκρέκο»)

Ποιος δεν θα έχει συγκινηθεί διαβάζοντας αυτό το απόσπασμα  παρεάκι μου ύμνος στην μητέρα που μόνο ο Καζαντζάκης θα μπορούσε να γράψει τόσο απλά αλλά τόσο αληθινά!!!!!!!!!
 Θα μπορούσα να σιωπήσω μετά από ότι διαβάσατε από την υπέροχη γραφή του μεγάλου μας Καζαντζάκη και να κλείσω εδώ την ανάρτηση μου
Όμως..θα ήθελα να αφιερώσω σε ένα αστέρι εκεί πάνω..που με προσέχει πάντα, έστω και αν έχει περάσει μια ζωή που είναι εκεί πάνω το αστέρι μου, ..την αγάπη μου σε ένα μικρό απλό στίχο που έχει γραφτεί...για εκείνη πριν από χρόνια.
Πολλές φίλες ίσως να το θυμηθείτε επειδή το έχω αναρτήσει και πιο παλιά.

ΥΠΑΡΧΩ...
Υπάρχω, μονάχα γιατί εσύ με γέννησες
και μου δωσες κορμί απ το κορμί σου.
Τον πρώτο χτύπο της καρδιάς εσύ τον έδωσες,
κι από το στόμα σου πήρα το πρώτο το φιλί σου.
Υπάρχω, γιατί από το τίποτα εσύ με έπλασες 
κι από τις φλέβες σου πήρα το πρώτο μου το αίμα.
Να ξεχωρίζω το καλό απ το κακό εσύ με έμαθες
και την αλήθεια απ το ψέμα.
Υπάρχω,γιατί με πίστη με γαλούχησες,
με ιδανικά απλά, μεγάλα.
Το νέκταρ της ζωής εσύ με πότισες,
με το αγνό το μητρικό σου γάλα.
Υπάρχω γιατί στα χέρια τα δικά σου με
 νανούρισες,
παιδί απροστάτευτο μικρό ήμουν ακόμα.
Τον ελαφρύ τον ύπνο παρακάλαγες,
να με κοιμίσει απαλά στο παιδικό μου
 στρώμα.
Υπάρχω γιατί μες την καρδιά μου εσύ
 φύτεψες,
πίστη, αγάπη, καλοσύνη.
Και αυτά μεγάλωσαν και θέριεψαν
και βίωμα μες την ζωή μου έχουν γίνει.
Σ αγαπάω μαμά ..μου λείπεις..!!!!
Να είστε όλοι καλά, να έχετε μια όμορφη εβδομάδα .. και πείτε στην μαμά σας  με ένα μεγάλο χαμόγελο πόσο την αγαπάτε..πιστέψτε το θα χαρεί πολύ...
Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες του κόσμου..!!!!  Αφιερωμένο!!!!

Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε...!!!




46 σχόλια:

  1. Το αίσθημα της απουσίας τους γεμίζει το κενό με αναμνήσεις για όσα ζήσαμε Ρούλα μου. Τι κι αν έφυγαν. Θα ζούνε πάντα στην καρδιά μας.Υπέροχος Καζαντζάκης. Υπέροχο το ποίημα, τρυφερό και βαθυστόχαστο. Μπράβο Ρούλα! Να είσαι καλά να τη θυμάσαι!
    Σε φιλώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ακριβώς ειναι Αννικα μου οσο ζουμε εμεις θα τις εχουμε στην καρδια μαςε οσα χρονια και να περασουν ..απλα καποιες δυσκολες στιγμες θα τις θελαμε κοντα μας να ακουμπήσουμε στην αγαπη τους και να παρουμε δυναμεις...
      Το αποσμασμα του Καζαντζακη πρωτη φορα το είδα και χαρηκα τόσο που το ανακαλυψα..ποσο ομορφα εγραφεε!!!οι μανουλες γιορταζουν καθε μερα...
      Να εισαι καλά Αννικα μου καλη εβδομαδα να εχεις.. την αγαπη μου φιλακιααα!!!

      Διαγραφή
  2. Χρόνια Πολλά σε όλες τις μανούλες του κόσμου, Ρούλα μου. Υπέροχες οι γραμμές του Καζαντζάκη και θαυμάσιο το ποίημα. Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρονια τους πολλα Μια μου σε ολες ..η μαμα ειναι το αλφα και το ωμεγα της ζωής..ολες οι μερες δικες ειναι ουτως ή αλλως.. οσο για τον Καζαντζακη πρωτη φορα το ανακαλυψα και εγω..
      Να εισαι καλα να περνας ομορφα.. φιλακιααα..!!

      Διαγραφή
  3. Τι ωραία ανάρτηση !!!!!
    Και η δική μου από ψηλά με βλέπει.....
    Χρόνια πολλά αγαπημένη, να είσαι καλά και να σε χαίρονται τα παιδιά σου !!!
    Σε φιλώ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μονο ομορφια αξιζουν οι μανουλες μας Ρανια μου ή κοντα μας είναι ή εχουν φυγει για εκει ψηλα...
      Χρόνια μας πολλα Ρανια μου για καθε μερα του χρονου..φιλη μου να χαιρομαστε όλες οτι αγαπαμε.. την αγαπη μου φιλακιαααα!!!

      Διαγραφή
  4. Υπέροχη ανάρτηση Σμαραγδένια μου, εγώ στο κτήμα διαβάζοντας την. Λένε πως ο άνθρωπος γερνάει όταν δεν έχει που να φωνάξει την λέξη..ΜΑΜΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Καζαντζακης πντα θα ειναι στη επικαιροτητα αχτιδα μου αυτο για την μάνα δεν το ηξερα κατα τυχη το βρηκα ωκαι θαυμασα τον τροπο που το εγραψε..ποσο ομορφο και αληθινο ομως ε;..
      Ετσι ειναι φιλεναδα.. η μαμα ειναι αναντικατασταστη και τυχεροι οσοι την εχουν κοντα τους..πολλες φορες μου ελειψε η λεξη μαμα.. εχω πενηντα χρονια να την πω.. και πόσο μου λειπει!!!
      Ας εχουμε ολες οι μανουλες πολλα πολλα χρονια να χαιρομαστε τα παιδια μας καθε μερα του χρονου..
      Να περνας ομορφα φιλεναδα..την αγαπη μου παντα.. φιλακιαααα

      Διαγραφή
  5. Χρόνια Πολλά,σ'όλες τις μανούλες!!!
    Συγκινητικά τα λόγια του Καζαντζάκη,με μεγάλο νόημα,να'σαι καλά να θυμάσαι την μανούλα σου γλυκιά μου Σμαραγδένια.
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως Μαρια μου ομορφα και αληθινα λογια για την μανα..αξιζουν σε ολες τις μανουλες να γιορταζουν ολο τον χρονο..να χαιρονται τα παιδια τους και οσες εχουν παει στ αστερια να μας προσεχουν απο εκει ψηλα φιλη μου..
      Να περνας ομορφα Μαρια μου χρονια πολλα και σε σενα την αγαπη μου φιλακιααααα

      Διαγραφή
  6. Χρόνια Πολλά Σμαραγδένια μου!
    Πρώτα οι ευχές μου σε σένα που είσαι μανούλα και μετά σε όλες τις άλλες μανούλες του κόσμου.
    Η επιλογή του συγκεκριμένου αποσπάσματος ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσες να ανεβάσεις σήμερα και το ποίημά σου γραμμένο με άπειρη συγκίνηση και αγάπη καταφέρνει να περάσει αυτά τα συναισθήματα και σε μας.
    Να είσαι πάντα καλά και να σε χαίρονται τα παιδιά σου Ρούλα μου!!!
    Πολλά φιλιά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο μου αρεσε Μαρια μου οταν το ανακαλυψα δεν λεγεται αυτο το αποσμασμα..νομιζω οτθιι ηταν οτι καλυτερο μπορουσα να κανω .. τι ωραιο ειναι να μοιραζομαστε τοσο ομορφα λογια που έχουν γραψει οι μεγαλοι μας συγγραφεις ε;
      χρονια πολλα σε ολες μας και σε καθε μερα του χρονου..
      Να εισαι καλά Μαρια μου να περνας ομορφα.. την αγαπη μου φιλακιααα!

      Διαγραφή
  7. Όλοι μας οφείλουμε την ύπαρξη μας, σε μια μάνα γι αυτό και πρέπει να είμαστε ευγνώμονες και να χαμογελούμε με αυτή την θύμηση! :)
    Πώς να μη θυμάμαι Ρούλα μου, το τόσο τρυφερό και όμορφο ποίημα σου; ;)
    Είμαι απ΄τις τυχερές γιατί η δική μου, μανούλα ζει και παρόλη την ηλικία της (94) είναι καλά για να μπορεί να χαίρεται, εγγόνια και δισέγγονα! :P
    Χρόνια πολλά με ΑΦιλάκια καρδιάς σε όλες τις μανούλες! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματι μαγισσουλα μου για να βρισκόμαστε εμεις στη ζωή καποια μαμα μας έχει γεννησει..και γιναμαι και εμεις μαμαδες με την σειρα μας..τυχερη φιλεναδα που ακομα την εχεις ..εχω να πω την λεξη μαμα 50 χρονια ..και σαν στιριγμα και σαν αγκαλια μου εχει λειψει φιλεναδα..
      Να την χαιρεσαι την μανουλα σου και να σε χαιρονται και σενα τα παιδια και τα εγγονια σου..
      Χρονια μας πολλα μαγισσουλα μου να μας χαιρονται ολοι που μας αγαπανε.. την αγαπη μου παντα.. φιλακιαααα!!!! <3

      Διαγραφή
  8. Συγκίνηση απ' τις γραμμές τού Καζαντζάκη, όσο κι απ' τις δικές σου, Ρούλα μου. «Μάνα» μια λέξη, μα με τόσα συναισθήματα και 1002 ακόμα μέσα της.

    Να σε χαίρονται τα παιδάκια σου κι εσύ αυτα!! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομιζω Λυσσιπε μου ειναι οπως το λες και εσύ... ότι ..οτι αναφερεται στην μαμα μας ειναι μονο συγκίνηση και αγαπη ..συναισθηματα που γεννιούνται και μονο λεγοντας το ονομα της!!
      Ποσα θα μπορουσαν ακομα να γραφτουν για την λεξη μανα ..και να ειναι ατελειωτα ε;
      Σε ευχαριστω πολύ για τις ευχες μικρη μου..χρονια πολλα σε όλες τις μανουλες όλες τις μερες του χρονου..να είναι γερες και χαρουμενες..
      Να είσαι καλα ..να περνας ομορφα με οτι κανεις ..την αγαπη μου φιλακιααα

      Διαγραφή
  9. αστέρι μου, χρόνια τους πολλά... και.. Χριστός Ανέστη, γιατί, δεν τάχουμε πει...

    εύχομαι μαμάδες πατεράδες ναναι γεροι, να αντιστέκονται στην διάλυση της οικογένειας που έχει αρχίσει... φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθως Ανεστη Παρασκευη μου χρονια π[ολλα ..οντως δεν τα ειπαμε..αλλά παντα υπαρχει εδω μασα η ευκαιρία να το κανουμε..σε ευχαριστω πολύ που ήρθες..
      Να ευχηθουμε εστω και αν πέρασε η μερα της μητερας.. σε όλες τις μανουλες του κοσμου να είναι χαρουμενες και γελαστες..εξ αλλου ολες οι μέρες του χρονου ειναι δικες τους...
      Να εισαι καλά και να περνας ομορφα...την αγαπη μου φιλακιαααα

      Διαγραφή
  10. Αχ βρε Ρουλιτσα μου.μας συγκινησες παλι.και το ποιημα σου υμνος.ας ειναι καλα εκει που βρισκονται και σε εμας Χρονια μας πολλα.φιλακια πολλα και καλη εβδομαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο που διαβασες ςδω Λίτσα μου ηταν ενα μνημόσυνο στην μνημη της..την εχασα πολύ μικρή.. και η ελειψη της στην πετεπειτα ζωη μου με εκανε να ινωσω παρα πολύ την ελειψη της στις δυσκολες στιγμες μου..ηταν το λιγοτερο που μπορούσα να κανω φιλεναδα...
      Ναι αυτο λέω παντα να ειναι καλά εκει που ειναι ολες που εχουν φυγει..
      Και ναι χρονια πολλά σε όλες τις μανουλες που παρ όλο περασε η μερα της μαμας οι ευχες ειναι πάντα καλοδεχούμενες ολες τις μέρες του χρονου..να περνας ομορφα φιλεναδα και εισαι χαρουμενη παντα...την αγαπη μου φιλακιαααααα..!!!

      Διαγραφή
  11. Να χαίρεσαι κάθε σου στιγμή με την μεγάλη αυτή ιδιότητα Ρούλα μου, που αποτελεί δώρο ζωής για τις Μάνες όλου του κόσμου.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σευχαριστω παρα πολύ φιλε μου οι ευχες σου καλοδεχούμενες για όλες τις μανούλες του κοσμου..ειναι πολύ ιδιαίτερο πολύ τα λογια αυτα που βγαινουν απο τα γραφτα ενος αντρα που και εκεινον τον γέννησε μια μαμα..
      Να είσαι καλα και να περνας ομορφα οτι και να κανεις καλο σου βραδυ..

      Διαγραφή
  12. Έχω συγκινηθεί.
    Χρόνια πολλά μαμά Ρουλάκι!
    Να χαίρεσαι τα παιδιά σου, μα και τα εγγόνια σου!
    Φιλί μεγάλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ..αρτίστα μου οι μαμαδες που εχουν φυγει και μας λειπουνε...μας βγαζουν τα πιο τρυφερα μας συναισθηματα.. εχω να θυμαμαι μονο ομορφα στην εφηβεία μου ..μεχρι εκει ηταν κοντα μου...
      Σε ευχαριστω πολύ φιλεναδα για τις ευχες ολες οι μανουλες να είμαστε καλα ολες οι ευχες μαζι τους..να ειναι χαρούμενες και ευτυχισμενες....την αγαπη μου παντα φιλακιαααα

      Διαγραφή
  13. Συγκινητικό! Και το δικό σου ποίημα επίσης!
    Μου λείπει η δική μου πολύ ακόμη...και κοντεύουν τρία χρόνια που έφυγε.
    Αλλά πάντα ξέρω ότι με προσέχει και πορεύομαι με την ευχή της
    Χρόνια πολλά Ρούλα μου. Να χαίρεσαι τα παιδιά σου και να σε λατρεύουν κι εκείνα πολύ
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ..Αννιώ μου οσα χρονια και να περασουν παντα θα μας λειπουν οι μανουλες μας με τον καιρό απλά γαληνευει η απουσία τους ομως κατι τετοιες μερες η θύμηση τους ειναι πιο εντονη.. Αυτο πιστευω και εγω καλή μου φιλη ..οτι μας προσεχουν από εκει ψηλα ..
      Λιγο καθυστερημενες οι δικες μου ευχες Αννιω μου για την γιορτη της μανουλας να σου ευχηθώ χρονια πολλα αλλα ολες οι μερες του χρονου ειναι δικες τους ειναι ε;..
      Νασ είσαι καλα φιλεναδα σε ευχαριστω πολύ να περνας ομορφα και εσύ.. η μαμα μονο αγαπη δινει δεν ξερει αλλο συναισθημα.. Αννιω μου φιλακιαααα!!

      Διαγραφή
  14. Εξαιρετικη η αναρτηση σου!!!!!!!Χρονια πολλα σε σενα και σε ολες τις μητερες του κοσμου 🌸Να εισαι παντα καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκρουτζακο σε ευχαριστω παρα πολύ για τα καλα σου λόγια και για την επισκεψη σου εδώ ας ειναι καλα όλες οι μανουλες του κοσμου.. θα ταβλεμε .. να εισαι κλα και να περνας ομορφα ..καλο μσου βράδυ...

      Διαγραφή
  15. Χρόνια πολλά μας πολλά φίλη μου.
    Ήταν πολύ κατάλληλο το απόσπασμα που μας αφιέρωσες.
    Αλλά και το δικό σου ποίημα δεν υστερεί σε γλυκύτητα.
    Να χαίρεστε παιδιά κι εγγόνια.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρενα μου εστω και αργά .. χρονια μας πολλα κορίτσι μου το αποσμασμα που βρηκα τυχαια ειναι αλήθεια ψαχνοντας κατι για την μανα ηταν για μενα και μία αποκαλυψη γιατι δεν το ηξερα αυτο το κειμενο.. υπεροχο ομως..ε; οτι και να είχε γραψει αυτος ο ανθρωπος ομως..
      Εεεεε κατω απο αυτο το αριστουργημα κότσαρα και το δικο μου χα..χα..
      Να τα χαρουμε όλα φιλεναδα.. να ειναι γερα .. αυτο μονο θελουμε...την αγαπη μου παντα φιλακιααα..!!!

      Διαγραφή
  16. Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες! Τί όμορφα κείμενα που διάλεξες Ρούλα μου! Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα η μερα αυτή Ευγενία μου μονο ομορφια εμπνέει η μαμα μας είναι οτι ομορφοτερο στην ζωη μας.. ..ας ειναι καλα ολες οι μανουλες του κοσμου ολες τις μερες του χρονου μικρη μου
      Να είσαι καλα να περνας ομορφα.. την αγαπη μου φιλακιαααα!!!

      Διαγραφή
  17. Χρόνια πολλά στις μανούλες μας άλλη μία φορά που μας γεμίζουν με την ομορφιά της ψυχής τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νατασσα μου σαν την μαμα κανείς ε;..το ξερουν όσοι την εχουν κοντα τους και οσοι τις εχουν χασει..η μαμα ειναι μονο αγαπη ... μπορει λιγο αργοπορημενα να δινω τις ευχες μου αλλα οι ευχες οποτε και να δινονται ειναι καλοδεχουμενες ε; σε ευχαριστω πολύ ..
      Να εισαι καλα και να περνας ομορφα .. φιλακιααα!!

      Διαγραφή
  18. Άφησε καλό "καρπό" πίσω της, έγινες μια άξια γυναίκα και πανάξια μάνα και γιαγιά. Να την θυμάσαι και να την μνημονεύεις Ρούλα μου. Να σε χαίρονται τα παιδιά και τα εγγόνια σου, να είσαι πάντα καλά, Χρόνια σου Πολλά Ρουλάκι μου γλυκό ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ..κοριτσι μου τωρα που μεγαλωσα το καταλαβενω και βλεπω ποσο μου εχει λειεψει πραγματικα ..και ποσες φορες την ηθελα εδω διπλα μου να μου δινει δυναμη..αλλα και απο εκει ψηλά δεν που είναι δεν εχεω παραπονο παντα νιωθω οτι με προσεχει.. απο τοτε που ημουν πιτσιρικα μεχρι τωρα που εχω γριζαρει..ας εναι καλα εκει που ειναι όλες οι μανουλες που εχουν φυγει απο κοντα μας Κανελλακι μου..παντα με τον γλυκο σου τον λογο φιλεναδα μου ..σε ευχαριστω πολύ
      Χρονια πολλα και σε σενα καθυστεριμενα μεν.. απο καρδιας δε..την αγαπη μου πάντα φιλακιααα!!

      Διαγραφή
  19. Πάντοτε, πάντοτε συγκινούμαι όταν διαβάζω αυτόν τον "ύμνο" του Καζαντζάκη στη μάνα!
    Τον χαιρετισμό μου στο όμορφο ποίημά σου.
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι υμνος καναρινακι μου και εγω συγκινήθηκα οταν ανακαλυψα αυτο ομορφο κειμενο του για την μανα .. υπεροχο πραγματι..χαιρομαι που χαιρετας και τον δικο μου απλοικο στιχο... ουτως η αλλως και τα δυο ειχαν την ιδια αναφορα ..ισως να ηταν και θρασσος.. αλλα η προθεση ηταν η αγαπη.. για την μανα
      Να εισαι καλα και χαρηκα που ξαναβρεθηκαμε εδω.. να περνας ομορφα.. φιλακιααα!!

      Διαγραφή
  20. Σμαραγδένια μου, με την δύναμη της γραφής σου πάντα μας συγκινείς!
    Σου στέλνω μια μεγάλη αγκαλιά και πολλά φιλιά!
    Σ΄ευχαριστώ πολύ για τα επαινετικά σου λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω πολύ Μαγδα μου για τα καλα σου λογια...ενας απλοικός στιχος ειναι..και το καλουσε η μερα να τον βγαλω στην επιφανεια για να πω και εγω ευχαριστω με τον δικο μου τροπο στην μαμα μου που εχει φυγει πολύ νωρις..χαιρομαι όμως που σου αρεσε ..
      Ας ευχυθουμε σε όλες τις μανουλες και σε σενα φιλη μου χρφονια πολλα και παντα χαρουμενη να εισαι .. να περνας ομοιρφα στα ταξιδια σου.. φιλακιααα!!

      Διαγραφή
  21. Από τις πιό συγκινητικές αναρτήσεις σου Ρουλάκι μου, ο υπέροχος Καζαντζάκης μας συγκλονίζει με τα λόγια του/ύμνο στη μητέρα του αλλά κι εσύ δεν πας πίσω....με τον δικό σου άμεσο και γλυκό τρόπο κάνεις τις σκέψεις όλων μας, στίχους που απευθύνονται σε κάθε μανούλα... Να σε χαίρονται τα παιδιά και τα εγγόνια σου Ρούλα μου και όλοι εμείς που σε γνωρίσαμε, έστω και διαδικτυακά, και σ΄αγαπάμε....Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα είδες Κλαυδια μου; σε πόσα δεν μας έχει συγκλονισει αυτος ο ανθρωπος..δεν το ήξερα αυτο το κειμενο που μιλουσε γαι την μανα του.. πραγματι τελειο και αληθινό..
      Το ότι τολμησα να βαλω και τις δικες μου σκεψεις στην ιδια αναρτηση ..ηταν αποκοτιά μου αλλά ηθελα τοσο να αφιερωσω και εγω στην μαμα μου κάτι...
      Σε ευχαριστω πολύ φιλεναδα για τα καλα σου λογια και τις ευχες..ολες οι μανουλες να είναι καλα και χαρούμενες.. την αγαπη μου παντα φιλακιαααα

      Διαγραφή
  22. Να είσαι καλά γλυκιά μου Ρούλα να χαίρεσαι και να σε χαίρεται η οικογένεια σου και αυτοί που σε αγαπάνε πραγματικά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Κατερίνα μου για τις ομορφες ευχες σου φιλη μου.. να είναι ολες οι μανούλες του κοσμου καλα να είναι χαρούμενες και ευτυχισμενες και εσύ κοριτσι μου σαν μανουλα να περνας ομορφα..την αγαπη μου παντα φιλακιαααα!!

      Διαγραφή
  23. Υπέροχο το κείμενο αλλά και το ποίημά σου πολύ συγκινητικό! Η μάνα είναι πάντα αναντικατάστατη! Να θυμάσαι με αγάπη τη μανούλα σου Ρούλα μου και να χαίρεσαι την οικογένειά σου!Πολλά πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι Θάλεια μου η μαμα μας θα είναι παντα το σημειο αναφορας μας ή την εχουμε κοντα μας ή έχει φυγει απο την ζωή..οσο τις σκεφτομαστε και τις έχουμε στην καρδια μας δεν πεθαίνουν..
      Να χαερεσε και εσύ σαν μανουλα την Γιωργια σου και οτι αγαπας φιλη μου .. την αγαπη μου φιλακιααα!!!

      Διαγραφή