Τση Κρήτης το γλυκό ψωμί στην τάβλα θα προσμένει, να ρθούν οι φίλοι οι καλοί κι ξένοι να κοπιάσουν. Ρακή δροσάτη να γευτούν και ντάκο παξιμάδι. Καλτσιούνια, ξεροτήγανα, αρνί και σταμναγκάθι και δίπλα η λύρα συντροφιά το κέρασμα τση Κρήτης... Σμαραγδάκι...

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ...ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΎ!!!

 Δεκαπενταύγουστος: Γιατί λέγεται “Πάσχα του καλοκαιριού”

Είθισται να αποκαλούμε τη μεγάλη θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τη μετάστασή Της στους ουρανούς και «Πάσχα του καλοκαιριού». Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Πότε εορτάστηκε για πρώτη φορά ο «Δεκαπενταύγουστος»;

Ο Δεκαπενταύγουστος ή καλύτερα εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου έχει ιδιαίτερη θέση στο εορτολόγιο της  Εκκλησίας και συνδέεται άμεσα με τη μοναδικότητα του προσώπου της Παναγίας , αποτελώντας τη μεγαλύτερη από τις γιορτές που καθιερώθηκαν προς τιμή της Παναγίας.

Οι πρώτες μαρτυρίες για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου εμφανίζονται τον πέμπτο αιώνα μΧ, γύρω στην εποχή που συγκλήθηκε η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος της Εφέσου (451), η οποία καθόρισε και το θεομητορικό δόγμα, ενώ επιπλέον έγινε και η  αιτία να αναπτυχθεί η τιμή στο πρόσωπο της Θεοτόκου.

Για πρώτη φορά η Κοίμηση της Θεοτόκου πρέπει να εορτάστηκε στα Ιεροσόλυμα στις 13 Αυγούστου, ενώ από το 460 και μετά αποφασίστηκε η μετάθεση της εορτής για τις 15 Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εορτή εκείνη είγε γενικότερο θεομητορικό χαρακτήρα, χωρίς ειδική αναφορά στο γεγονός της Κοιμήσεως της Παναγίας και ονομάζονταν «ημέρα της Θεοτόκου Μαρίας».

Ως κέντρο του πανηγυρισμού αναφέρεται στην αρχή ένα «Κάθισμα» (ναός), που βρίσκονταν έξω από τα Ιεροσόλυμα στον δρόμο προς την Βηθλεέμ. Η σύνδεση αυτής της γιορτής με την Κοίμηση της Θεοτόκου, έγινε στον ναό της Παναγίας, που βρισκόταν στη Γεσθημανή, το «ευκτήριο του Μαυρικίου», όπου υπήρχε και ο τάφος της.

Κατά την εκκλησιαστική παράδοση, της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου προηγείται νηστεία, η οποία καθιερώθηκε τον 7ο αιώνα. Αρχικά ήταν χωρισμένη σε δύο περιόδους: πριν από την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και πριν από την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Τον 10ο αιώνα, συνενώθηκαν σε μία νηστεία, που περιλαμβάνει 14 ημέρες και ξεκινά την 1η Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης νηστείας, νηστεύεται το λάδι εκτός του Σαββάτου και της Κυριακής, ενώ στη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα καταλύεται το ψάρι.

Ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου καταλύονται τα πάντα, εκτός και αν η εορτή πέσει σε Τετάρτη ή Παρασκευή, οπότε καταλύεται μόνο το ψάρι.

Δεκαπενταύγουστος - Κοίμηση της Θεοτόκου

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου περιλαμβάνει κατά πρώτο λόγο το θάνατο και την ταφή της Παναγίας και κατά δεύτερο την ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς.

Για την Κοίμηση της Θεοτόκου δεν υπάρχουν πληροφορίες από την Καινή Διαθήκη. Γι’ αυτήν μαθαίνουμε από τις διηγήσεις σημαντικών εκκλησιαστικών ανδρών, όπως των Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, Μόδεστου Ιεροσολύμων, Ανδρέα Κρήτης, Γερμανού Κωνσταντινουπόλεως, Ιωάννη Δαμασκηνού κ.ά., καθώς και από τα σχετικά τροπάρια της εκκλησιαστικής υμνολογίας. Στα κείμενα αυτά διασώζεται η «αρχαία και αληθεστάτη» παράδοση της Εκκλησίας  γι’ αυτό το Θεομητορικό γεγονός.

Έτσι, λοιπόν, κατά την εκκλησιαστική παράδοση, η μητέρα του Ιησού Χριστού, Μαρία (η Θεοτόκος και Παναγία), πληροφορήθηκε τον επικείμενο θάνατό της από έναν άγγελο τρεις ημέρες προτού αυτός συμβεί και άρχισε να προετοιμάζεται κατάλληλα. Προσεύχεται στο όρος των Ελαιών και δίνει τα υπάρχοντά της σε δύο γειτόνισσές της χήρες. Επειδή κατά την ημέρα της Κοίμησής της δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα, καθώς κήρυτταν «απανταχού γης», μια νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε κοντά της. Μοναδικός απών ο απόστολος Θωμάς.

Δεκαπενταύγουστος - Κοίμηση της Θεοτόκου

Η Κοίμηση της Θεοτόκου συνέβη στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη, στο οποίο διέμενε η μητέρα του Θεανθρώπου. Αφού της έκλεισαν τα μάτια, οι Απόστολοι μετέφεραν το νεκροκρέβατό της στον κήπο της Γεθσημανής, όπου και την έθαψαν. Κατά τη μεταφορά του λειψάνου της, φανατικοί Ιουδαίοι αποπειράθηκαν να ανατρέψουν το νεκροκρέβατό της, αλλά τυφλώθηκαν. Μόνο ένας από αυτούς κατόρθωσε να το ακουμπήσει, αλλά μια αόρατη ρομφαία του έκοψε τα χέρια.

Μοναδικός απών από την κηδεία της υπήρξε, όπως προαναφέραμε, ο Απόστολος Θωμάς. Όταν μετά από τρεις ημέρες πήγε στον τάφο της, βρήκε μόνο τα εντάφια. Προφανώς, η Παναγία είχε αναστηθεί. Πάνω στον τάφο της χτίστηκε μεγαλοπρεπής ναός, που αποδίδεται στην Αγία Ελένη.

Μετά την καταστροφή του, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μαρκιανός (450-457) με τη δεύτερη σύζυγό του Πουλχερία έχτισαν ένα νέο ναό, που υπάρχει μέχρι σήμερα. Η Κοίμηση της Θεοτόκου εορταζόταν αρχικά στις 13 Αυγούστου και από το 460 στις 15 Αυγούστου

Η Δογματική διαφορά μεταξύ Ορθοδόξου και  Καθολικής Εκκλησίας

Η Καθολική Εκκλησία πιστεύει στο δόγμα της ενσώματης ανάληψης της Θεοτόκου (Assumptio Beatae Mariae Virginis), που οριστικοποιήθηκε με την αποστολική εγκύκλιο του Πάπα Πίου IB’ «Munificentissimus Deus» (1 Νοεμβρίου 1950).

Αντίθετα, η Ορθόδοξη Εκκλησία κάνει λόγο πρώτα για Κοίμηση της Θεοτόκου, δηλαδή πραγματικό θάνατο (χωρισμό ψυχής και σώματος) και στη συνέχεια για μετάσταση της Θεοτόκου, δηλαδή ανάσταση (ένωση ψυχής και σώματος) και ανάληψή της κοντά στον Υιόν της.

Κατά την εκκλησιαστική παράδοση, της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου προηγείται νηστεία, η οποία καθιερώθηκε τον 7ο αιώνα. Αρχικά ήταν χωρισμένη σε δύο περιόδους: πριν από την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και πριν από την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τον 10ο αιώνα, συνενώθηκαν σε μια νηστεία, που περιλαμβάνει 14 ημέρες και ξεκινά την 1η Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης νηστείας, νηστεύεται το λάδι εκτός του Σαββάτου και της Κυριακής, ενώ στη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα καταλύεται (επιτρέπεται) το ψάρι. Ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου καταλύονται τα πάντα, εκτός και αν η εορτή πέσει σε Τετάρτη ή Παρασκευή, οπότε καταλύεται μόνο το ψάρι. Τις ημέρες της νηστείας του Δεκαπενταύγουστου ψάλλονται τις απογευματινές ώρες στις εκκλησίες (εκτός Κυριακής), εναλλάξ, ο «Μικρός και ο Μέγας Παρακλητικός Κανών εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον», οι λεγόμενες «Παρακλήσεις».

 Δεκαπενταύγουστος - Κοίμηση της Θεοτόκου

Το «Πάσχα του Καλοκαιριού» και οι … Παναγίες της Ελλάδας

Στην Ελλάδα, η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ονομάζεται δε και «Πάσχα του Καλοκαιριού».

Σε πολλά νησιά του Αιγαίου (Τήνος, Πάρος, Πάτμος) στολίζουν και περιφέρουν επιτάφιο προς τιμήν της Παναγίας.

Σε πόλεις δε, και χωριά ανά την επικράτεια, σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου διοργανώνονται παραδοσιακά πανηγύρια, που καταλήγουν σε γενικευμένο γλέντι.

Από το όρος Μελά η Παναγία Σουμελά, βρέθηκε στο Βέρμιο Ημαθίας. Στην Τήνο η γιορτή της συνδέθηκε με τον τορπιλισμό της «Έλλης» και μαζί με την Κοίμησή της οι Έλληνες τιμούν την μνήμη αυτών που χάθηκαν.

Στη Λέρο η Καστροβασίλισσα, στην Αστυπάλαια η Πορταΐτισσα, στη Ρόδο η Κρεμαστή και στην Πάρο η Εκατονταπυλιανή, στη Λέσβο η Αγία Σιών της Αγιάσου και στη Νίσυρο η Σπηλιανή Κυρά. Στην Κρήτη η Καλυβιανή και η Μεγάλη Παναγιά της Νεάπολης, στην Ίμβρο η Παναγιά η Ιμβριώτισσα και στη Χαλκιδική η Μεγάλη Παναγιά. Στη Γουμένισσα το Θεομητορικό Μοναστήρι, στην Ήπειρο η Μολυβδοσκέπαστη, στην Κεφαλονιά η Οφιούσα, στην Άνδρο η Φανερωμένη, στην Κάρπαθο η Παναγιά της Ολύμπου και η Χοζοβιώτισσα στην Αμοργό.

Στη Σκιάθο η Βαγγελίστρα, στο Λεωνίδιο Κυνουρίας η Παναγιά της Έλωνας και η Επισκοπιώτισσα στη Μαντινεία.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου δεν είναι ένα πένθιμο γεγονός για το ελληνικό λαό, επειδή η Παναγία «μετέστη προς την ζωήν».

Πηγή: dogma 

Την αντιγραφή την έκανα από το σάιτ του Αντένα ΕΔΏ 

 Ήθελα να Της πω ένα απλό ευχαριστώ, όπως το νιώθω εγώ, για την Προστασία της, και βλέποντας αυτό το αφιέρωμα στο Πρόσωπό Της, είδα πόσα δεν ήξερα για  Εκείνη! Ας προστατεύει η Χάρη Της όλο τον κόσμο!!

Χρόνια πολλά σε όλες της Μαρίες και σε όλους όσους γιορτάζουν την μέρα αυτή !

Καλό υπόλοιπο καλοκαιράκι σε όλους!!🌞

Μέχρι την επόμενη που θα τα ξαναπούμε, να είστε όλοι καλά, να έχετε μια όμορφη εβδομάδα, να περνάτε  ωραία με ότι κάνετε και σας δίνει ευχαρίστηση και χαμόγελα...😊

Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε...



24 σχόλια:

  1. Ρουλάκι μου ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ και πάντα να χαίρετε της Βοήθειας και της Χάρης της ολοι στην οικογένεια κι οχι μόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Χαρούλα μου υγεία πάνω από όλα πρώτα, με την βοήθεια της Μεγαλόχαρης να ξεπεράσουμε της δυσκολίες που μας βρίσκουν και όταν τα πράγματα πάνε καλύτερα, να μην ξεχνάμε το ευχαριστώ μας, είναι το σημαντικότερο.
      Οταν διάβασα αυτό το άρθρο για την Παναγιά μας έμεινα έκπληκτη για τα πόσα έμαθα για την Ζωή Της!!
      Ας έχει όλος ο κόσμος την προστασία Της.
      Να είσαι καλά Χαρά μου να κάνεις αυτό που αγαπάς και να περνάς όμορφα με τις δημιουργίες σου!!
      Την αγάπη μου🧡 πάντα φιλί μεγάλο 😘με αγκαλιά!! 🤗

      Διαγραφή
  2. Xρόνια Πολλά Σμαραγδάκι μου, υπέροχο δώρο μας έκανες σήμερα μέρα που είναι. Να είσαι γερή και να χαίρεσαι πάντα τον Δεκαπενταύγουστο με την οικογένειά σου πάντα με υγεία και χαρά!!
    Σε φιλώ γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήθελα τόσο πολύ να Την ευχαριστήσω για ότι μέχρι σήμερα έχω στην ζωή μου και έψαχνα στα χιλιάδες αφιερώματα που έχουν κάνει για την Μεγαλόχαρη...Θα μπορούσα να πω και ένα απλό ευχαριστώ μόνο...
      Ομως μέχρι εχθές δεν ήξερα τόσα πράγματα για την Ζωή της και αυτό το αφιέρωμα που βρήκα ήταν τόσο όμορφο και περιεκτικό, που θέλησα να το μοιραστώ μαζί σας μέρα που ήταν εχθές!!😊
      Η γιορτή λένε κρατάει πολλές μέρες Μαρία μου ..χρόνια πολλά και σε σένα να είσαι χαρούμενη να σε χαίρονται οι αγαπημένοι σου και εμείς μαζί τους... πολύχρονη να είσαι... την αγάπη μου φιλιαααα!! 🤗 💐

      Διαγραφή
  3. Έμαθα πάρα πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για την Κοίμηση της Θεοτόκου. Με ωραίο και καταληπτό τρόπο. Ρούλα μου, χρόνια σου πολλά. Να χαίρεσαι την οικογένειά σου και να περνάτε κορίτσι μου όμορφα και καλοκαιρινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είδα και εγώ φίλε μου όταν διάβασα αυτό το άρθρο που εξηγούσε γιατί λέμε την Κοίμηση Της το Πάσχα του καλοκαιριού και τόσα άλλα που δεν ήξερα για την Θεοτόκο!!
      Ήταν ένα αφιέρωμα στην Χάρη της και είμαι πολύ χαρούμενη που το έκανα.
      Σε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά να χαίρεσαι και εσύ ότι αγαπάς !! καλό σου ξημέρωμα 🌙

      Διαγραφή
  4. Mεγάλη η χάρη Της, ας προστατεύει όλους τους κατατρεγμένους της γης και να μας δίνει φώτιση για να μη γίνουμε θηρία. Σπουδαία η ανάρτηση που διάλεξες Ρουλάκι μου. Χρόνια πολλά στους δικούς σου που γιορτάζουν σήμερα, να είστε όλοι καλά ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο έχουμε ανάγκη την Προστασία Της Κανελλάκι μου! Είναι η παρηγοριά του κόσμου! ότι δυσκολία και να μας τύχει, Παναγιά μου λέμε!! είναι η Πρώτη που θα επικαλεστούμε την Ευσπλαχνία Της!
      Ενα ευχαριστώ με τον τρόπο μου ήθελα να πω στη Χάρη της με αυτό το αφιέρωμα που δεν ήταν δικό μου, όμως το επέλεξα να το μοιραστώ μαζί σας την μέρα Της Γιορτής Της!
      Να σας βλέπει και να σας προστατεύει όλους σας!!
      Χρόνια σου πολλά και σε σένα Κανελλάκι μου πολύχρονο να είσαι, να σε χαίρονται οι αγαπημένοι σου και εμείς μαζί τους αγάπη μου...😊
      Μια μεγάλη αγκαλιά και ένα φιλί από μένα, την αγάπη μου🧡 πάντα ΄Σ.Λ 🤗😘💐

      Διαγραφή
  5. Σμαραγδένια μου χρόνια πολλά,η Παναγία να είναι βοηθός και προστάτης μας κάθε λεπτό της ζωής μας!!!Να χαίρεσαι όσους και όσες εορταζουν σήμερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά σε όλους όσους γιόρταζαν μαζί με την Παναγιά μας, είθε η Χάρη Της να προστατεύει όλο τον κόσμο Χρυσόσκονη μου. Ας έχουμε την ευλογία Της!
      Χαίρομαι που πέρασες να τα πούμε εύχομαι να είσαι καλά και να κάνεις ότι αγαπάς...😊 καλό υπόλοιπο καλοκαιρακι!🌞

      Διαγραφή
  6. Καλή Παναγία Σμαράγδα ;) Ειρήνη, Αγάπη , Υγεία στη ζωή σας;) Σε κάθε άκρη της Ελλάδας υπάρχει αφιερωμένο ένα εκκλσάκη στη Μεγαλοχάρη , που αφήνει έκπλhκτους με το όνομα ! <:3
    Εύχομαι ένα όμορφο δροσερ'ο καλοκαίρι Λ_Λ φιλάκια γλυκά :k

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Παναγιά Κούλα μου κάθε μέρα να την έχουμε προστάτιδά μας στα καλά και στα δύσκολα να παίρνουμε δύναμη από την αγάπη Της ... όντως όπου και να δεις οι ναοί που είναι αφιερωμένοι στην μνήμη της είναι σε κάθε μέρος της πατρίδας μας... Ο κόσμος Της έχει δώσει τα ονόματα ανάλογα με την ιστορία του κάθε τόπου...
      Εχω ακούσει ότι υπάρχουν 150 προσωνύμια για Την Χάρη Της.
      Εμείς εδώ έχουμε την Παναγία την "Καμαριανή" που την εικόνα Της την έφεραν οι πρόσφυγες από την παλιά Αλικαρνασσό το 1922 ...
      Να είσαι καλά, χαίρομαι που πέρασες και τα είπαμε, καλό υπόλοιπο καλοκαιρακι να έχεις Κούλα μου !!🌞 φιλιαααα!! 😘

      Διαγραφή
  7. η Χάρη της να φωτίζει τις ζωές μας!! Υγεία και αγάπη σ' όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμήν Συννεφάκι μου ειδικά αυτόν το καιρό που έχουμε ανάγκη το φως και την δύναμη της , να αντέχουμε στις δυσκολίες...να έχουμε υγεία και ειρήνη σε όλο τον κόσμο.
      Σε ευχαριστώ για τις ευχές χαίρομαι που πέρασες και τα είπαμε να είσαι καλά και να κάνεις ότι αγαπάς
      καλό υπόλοιπο καλοκαιρακι...🌞

      Διαγραφή
  8. Χρόνια πολλά και να έχετε την βοήθειά της !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ράνια μου χρόνια πολλά ευχαριστούμε πολύ να έχουμε όλοι την βοήθειά της φίλη μου στις χαρές και στις δυσκολίες μας...
      Να είσαι καλά Ράνια μου να περνάς ωραία και να έχεις ένα όμορφο καλο υπόλοιπο καλοκαιράκι 🌞 φιλιαααα!!😘

      Διαγραφή
  9. Χρόνια Πολλά Ρούλα μου! Η Παναγία σκέπη και προστασία σας! Να είστε καλά!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμήν Αννίκα μου εμείς οι αδύνατοι άνθρωποι, χρειαζόμαστε να έχουμε ένα στήριγμα, να μας δίνει μια δύναμη να ξεπερνάμε τις δυσκολίες μας όποιες και να είναι αυτές και τι πιο προσφιλές μας από την Παναγιά μας φίλη μου.
      Να περνάς καλά ότι και να κάνεις, να έχεις ένα όμορφο υπόλοιπο καλοκαιρακι...🌞την αγάπη μου 🧡φιλιααα!!😘

      Διαγραφή
  10. Ευχαριστώ Ρούλα μου, για το εξαιρετικό κείμενο της Παναγίας της μητέρα μας που όλους αγαπά και φροντίζει!
    Πολλά τα γιορτινά και χαμογελαστά ΑΦιλάκια αγάπης! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χαίρομαι φιλενάδα μου που σου άρεσε το αφιέρωμα στην Παναγιά μας που δεν ήταν δικό, αλλά που θα ήθελα να ήταν.
    Ενα κείμενο για Την Ζωή Της που μιλούσε για άγνωστες πτυχές σε μένα για τον βίο και την Κοίμηση Της!
    Ας έχει όλος ο κόσμος την προστασία της , η Χάρη Της και η ευσπλαχνία της να είναι μαζί μας! Χρόνια πολλά σε όλους!
    Να είσαι καλά εύχομαι, να κάνεις ότι αγαπάς φιλενάδα...καλο υπόλοιπο καλοκαιράκι🌞 την αγάπη μου🧡 φιλιαααα!!😘

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρόνια πολλά κι Ευλογημενα!!! Εύχομαι η χάρη της Παναγίας μας πάντα να σας προστατεύει Ρουλα μου, με όλα τα καλά του Θεού μέσα στο σπιτικό σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Μαρία μου να είσαι πολύχρονη οι ευχές μου λίγο καθυστερημένες αλλά από καρδιάς!
      Μακάρι η Ευλογία της να σκεπάζει όλο τον κόσμο...
      Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου Μαρία μου να είσαι καλά και να κάνεις ότι αγαπάς...καλο υπόλοιπο καλοκαιράκι🌞 φιλιαααα!😊

      Διαγραφή
  13. Ρουλακι μου τελευταια και καταιδρωμενη διαβασα τις εξαιρετικες πληροφοριες για την Παναγια μας.Η Χαρη της να μας ευλογει και να μας προστατευει.Καλο σου ξημερωμα Ρουλακι μου.Φιλακια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ευχές φιλενάδα ποτέ δεν είναι εκπρόθεσμες, πάντα είναι καλοδεχούμενες και όμορφες όταν τις στέλνουμε και όταν τις λέμε και προπαντώς όταν αφορούν την Παναγιά μας που είναι η προστάτιδα των απανταχού πονεμένων ανθρώπων...Ας έχουμε την ευλογία Της όλος ο κόσμος Λίτσα μου...
      Να περνάτε όμορφα καλό υπόλοιπο καλοκαιράκι 🌞την αγάπη μου 🧡φιλιαααα!!😘

      Διαγραφή