Τση Κρήτης το γλυκό ψωμί στην τάβλα θα προσμένει, να ρθούν οι φίλοι οι καλοί κι ξένοι να κοπιάσουν. Ρακή δροσάτη να γευτούν και ντάκο παξιμάδι. Καλτσιούνια, ξεροτήγανα, αρνί και σταμναγκάθι και δίπλα η λύρα συντροφιά το κέρασμα τση Κρήτης... Σμαραγδάκι...

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΞΙΕΣ...ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ..!!!

Για μια ακόμη φορά θα σιωπήσω και θα μοιραστώ απλά μαζί σας βκατι όμορφο που διαβασα στο... χαμομηλάκι που είναι ένα καταπληκτικό  μπλοκ γεμάτο από παράδοση.. και που μας δείχνει πως δεν έχουν χαθεί ακόμα οι αξίες στα χωριά μας και πως υπάρχει εκεί ακόμα η παράδοση από τα ήθη και τα έθιμα του τόπου η οποία συνεχίζεται από τις καινούργιες γενιές...
Το βρήκα και σας το παραθέτω ..χωρίς πολλά λόγια δικά μου τα λέει όλα η ανάρτηση αυτή..

Κυριακή, 2  Ιουνίου


Σγουροκεφάλι: Ένα λαμπρό παράδειγμα από την Κρήτη που «φωτίζει» όλη τη χώρα

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα σημεία αυτά, τα οποία λειτουργούν ως πολιτιστικές «κυψέλες», προστατεύοντας και κρατώντας «ζωντανή» την παράδοση του τόπου μας, είναι «κρυμμένα» σε ακριτικές περιοχές της ελληνικής επαρχίας. 
Μπορεί να θεωρούμε πως όλα συμβαίνουν στο κέντρο, δηλαδή την πρωτεύουσα, στην πραγματικότητα όμως οι τοπικές κοινωνίες είναι εκείνες που με μικρά αλλά αξιοσημείωτα βήματα δραστηριοποιούνται ενεργά, διατηρώντας «άσβεστο» το ελληνικό πνεύμα, αναδεικνύοντας όλες εκείνες τις μοναδικές λεπτομέρειες που διαμορφώνουν την εθνική μας ταυτότητα. 
Αν υπάρχει ένα μέρος στον χάρτη το οποίο θα μπορούσε να «σκιαγραφεί» απόλυτα όσα γράφτηκαν παραπάνω, αυτό είναι η «αρχοντική» Κρήτη, η οποία κατορθώνει με τη «σκληροπυρηνική» της αφοσίωση στα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό, να ξεχωρίζει για τον αυθεντικό και αναλλοίωτο χαρακτήρα της.
Στο «μεγάλο» νησί της Μεσογείου, νότια από την περιοχή του Ηρακλείου, ανάμεσα σε μία καταπράσινη κοιλάδα, βρίσκεται ένα από τα πιο γραφικά και αξιοπρόσεκτα χωριά, ο οικισμός Σγουροκεφάλι, ο οποίος έχει βρει τον τρόπο, παρά τη μικρή του έκταση και τους λιγοστούς κατοίκους, να «μαγνητίζει» την προσοχή πάνω του. 
Σύμφωνα με την παράδοση, το όνομά του το πήρε από έναν βοσκό, που αποφάσισε να κτίσει ένα σπίτι στην κορυφή του λόφου. Ο λόφος στην κρητική διάλεκτο αποκαλείται με τη λέξη «κεφάλι». Χρησιμοποιώντας ως δεύτερο συνθετικό το «Σγουρός», δηλαδή το όνομα εκείνου του βοσκού, το χωριό «βαφτίστηκε» Σγουροκεφάλι.
Σε αυτήν λοιπόν, την ξεχωριστή «κουκίδα» της Ελλάδας, από το 1991 και έπειτα όλα άλλαξαν παίρνοντας μεγάλες διαστάσεις! Με αφορμή την ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σγουροκεφαλίου, προέκυψαν μία σειρά από αξιοσημείωτα γεγονότα, πολιτιστικού, πνευματικού και κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία σταδιακά ανέδειξαν ακόμη περισσότερο την τοπική κοινότητα, βελτιώνοντας αναπόφευκτα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.
Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2011 και έπειτα, το Σγουροκεφάλι έχει όλο και πιο ανοδική πορεία και αυτό σαφώς οφείλεται, στο «νέο» αίμα του οικισμού. 
Ακριβώς, η νεολαία του χωριού είναι εκείνη που έχει πάρει στα χέρια της τα πολιτιστικά ηνία, φέρνοντας με τον τρόπο της «φρέσκιες» και μεγαλεπήβολες ιδέες στον τόπο. Αρκεί να αναφέρουμε ενδεικτικά πως ο Σύλλογος πραγματοποιεί θεατρικές παραστάσεις σε όλη τη νήσο της Κρήτης. 
Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που καθαρίζουν το νηπιαγωγείο και το σχολείο πριν ακουστεί το πρώτο κουδούνι του έτους. Πολύ πρόσφατα μάλιστα πραγματοποίησαν δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας για τις γυναίκες του χωριού, εθελοντική αιμοδοσία στην πλατεία και εκδρομές από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη. Οι κάτοικοι είναι «περήφανα» παρόντες σε εκθέσεις με τοπικά προϊόντα, κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, «τρέχουν» παιδικά εργαστήρια για τα μικρότερα μέλη του χωριού.
Τέλος, με αφορμή τον τοπικό εορτασμό της Αγίας Τριάδας, κάθε καλοκαίρι με αγάπη και αστείρευτο μεράκι, στήνουν μία αξιοζήλευτα μεγάλη συναυλία με κάποιον εκλεκτό καλεσμένο, προσελκύοντας μεγάλους χορηγούς οι οποίοι συμβάλουν ουσιαστικά στη διοργάνωση της εκδήλωσης. 
Πέρσι το «ρυθμό» έδωσε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, φέτος έχουν ανακοινωθεί ήδη οι Πυξ Λαξ!
Το μέχρι τώρα έργο του Πολιτιστικού Συλλόγου είναι πραγματικά αξιοσημείωτο. Μέσα από ιδιαίτερες δράσεις και εκδηλώσεις, έχει καταφέρει να συσπειρώσει το νέο κόσμο της περιοχής, ενθαρρύνοντάς τους να αναπτύξουν αισθήματα συλλογικότητας, αλληλεγγύης, εθελοντισμού και σεβασμού, δίνοντας ένα «λαμπρό», ελπιδοφόρο παράδειγμα, το οποίο ελπίζουμε να καταφέρει να φτάσει κάποια στιγμή και στις μεγαλύτερες πόλεις. 
Είναι όμορφο να παρακολουθούμε έστω και μακριά, τέτοιες μικρές «φλόγες» ανθρωπιάς όπως οΠολιτιστικός Σύλλογος Σγουροκεφαλίου να ζεσταίνουν τις καρδιές των ανθρώπων.

newsbomb.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι   αναδημοσίευση από  το  χαμομηλάκι 

Να είστε όλοι καλά  να έχετε μια όμορφη  εβδομάδα και μην ξεχνάτε ακόμη και ένα μοναδικό χαμόγελο είναι συμπαράσταση σε δύσκολες στιγμές...

Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε.. 


15 σχόλια:

  1. Ωραία πραματάκια! Καλό ξημέρωμα Σμαραγδούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο στον πολιτιστικό σύλλογο για το θαυμάσιο έργο του !!!
    Καλή εβδομάδα και πολλά φιλιά !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι ενθαρρυντικό και παρήγορο σε μια εποχή που εκφυλίζονται οι αξίες και παραδόσεις του τόπου, να υπάρχουν τέτοια χωριά που "φυλάνε Θερμοπύλες" Μπράβο στον πολιτιστικό Σύλλογο. Άξιος!
    Φιλιά Σμαραγδένια καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι υπέροχο να γίνονται πράγματα. Να υπάρχει ποιότητα! Να υπάρχει δράση!!!

    Καλή εβδομάδα Σμαραγδένια :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την "αναμετάδοση" μιας τόσο όμορφης ιστορίας ενός τόπου που άξια κρατά παραδόσεις και όχι μόνο... και με τέτοιο όνομα, Σγουροκεφάλι, δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχαστεί! ;)
    ΑΦιλάκια πολλά πολλά και καλή βδομάδα σε όλους! <3 :k

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευτυχώς και υπάρχουν ακόμα κάποιες τέτοιες κυψέλες Ρούλα μου. Κυψέλες τέχνης, παράδοσης, πολιτισμού, συλλογικότητας. Καλή βδομάδα καλή μου φίλη με ευχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο τους! Έτσι ξαναγεννιεται η επαρχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η επαρχία είναι μπροστά, το έχω πει πολλές φορές αυτό. Οι άνθρωποι οργανώνονται και φτιάχνουν πολιτισμό. Δεν το ήξερα το χωριό αυτό και την ιστορία του και είναι πολύ ενδιαφέρον το άρθρο Ρούλα μου. Και πολύ δυνατές οι συναυλίες που θα γίνουν εκεί. Μπράβο τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το Χαμομηλάκι έχει πολλά όμορφα άρθρα και κατατοπιστικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παραδειγμα προς μιμηση .Μακαρι να βρεθουν και αλλοι να τους μιμηθουν.φιλακια ρουλακι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πόσα πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν με λίγη καλή θέληση μακάρι να το έκαναν όλοι αυτό πόσο ποιο όμορφος θα ήταν ο κόσμος μας και η ζωή μας!!!
    Φιλάκια πολλά ❤️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπέροχη ανάρτηση, και το Σγουροκεφάλι "πιλότος" και τρανό παράδειγμα! Πέρα και πάνω από όλα, να είναι καλά οι άνθρωποι εκεί, να τροφοδοτούν την συλλογικότητά τους! Πολλά φιλιά Σμαράγδι μου 🌸🌷🌺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Mακαρι να λειτουργούσαν παντού έτσι!!!
    Ευχαριστούμε για την ενημέρωση Ρούλα μου!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σ' ευχαριστώ πολύ για την αναμετάδοση Σμαραγδούλα μου!!
    Μαθήματα πολιτισμού μας δίνει το Σγουροκεφάλι. Μπράβο τους και μπράβο και σε σας (το χαμομηλάκι και σένα) που φροντίζετε να το κάνετε γνωστό σε περισσότερο κόσμο.
    Μακάρι όλα τα χωριά μας να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.
    Πολλά φιλιά και καλό βράδυ και στις δυο σας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Για αλλη μια φορα θα φανω ασυνεπής στα ομορφα σχόλια σας παρεακι μου ..τον λογο τον εξηγώ στην επομενη αναρτηση μου ..
    Προτιμησα να περασω στον χρονο που ειχα απο τον δικο σας χωρο και να αφησω εκει μια καλησπερα με αγαπη ..Απαντω σε όλους σας.. σόρυ..με ενα σχολιο γενικο.!!
    Χριστινα..
    Ρανια..
    Αννίκα..
    Στελλα..
    Στεφανία..
    Γιαννη..
    Δραστηρια...
    Κανελλακι...
    Νατασσα..
    Λίτσα ..
    Ρένα..
    Πέτρα..
    Μαριαννα..
    Μαρια .Γ...
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΑΡΑ ΠΟΛΎ που περασατε.από εδω..την αγαπη μου ..φιλαακιααα!!! <3<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή