Τση Κρήτης το γλυκό ψωμί στην τάβλα θα προσμένει, να ρθούν οι φίλοι οι καλοί κι ξένοι να κοπιάσουν. Ρακή δροσάτη να γευτούν και ντάκο παξιμάδι. Καλτσιούνια, ξεροτήγανα, αρνί και σταμναγκάθι και δίπλα η λύρα συντροφιά το κέρασμα τση Κρήτης... Σμαραγδάκι...

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Η ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΉ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ... ΛΕΞΕΩΝ!!

 Παρακολουθώντας προχθές τυχαία μια εκπομπή, στην οποία μιλούσαν  για την δύναμη των λέξεων, με έκπληξη διαπίστωσα πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στην ζωή μας και στην επικοινωνία μας με τους ανθρώπους γύρω μας. 

Το πως αλλάζει η διάθεση μας ανάλογα το πως θα πούμε ή θα ακούσουμε εμείς, όμορφες ή δυσάρεστες λέξεις...

Ένα ακραίο, αλλά συνήθες...παράδειγμα είναι πως έχουμε την συνήθεια έλεγαν, να λέμε για κάτι που μας αρέσει πολύ, τι φοβερό που είναι και να θεωρούμε ότι είναι ωραίο...είναι λέει λάθος, αφού  ξεκινάει από την λέξη φόβο...θα μπορούσαμε να πούμε τι όμορφο, καταπληκτικό, ωραίο... η γλώσσα μας είναι πολύ πλούσια από λέξεις.

Να σας πω, πως δεν το είχα σκεφτεί μέχρι τώρα; ψάχνοντας στο διαδίκτυο, έμαθα την καταπληκτική δύναμη των λέξεων!!

Έμαθα πως, πως οι θετικές φράσεις μπορούν να αλλάξουν την ζωή μας...

Έμαθα πως οι λέξεις, έχουν την δύναμη να καταστρέψουν, ή να δημιουργήσουν! 

Σε αυτό το τρίλεπτο βίντεο που βρήκα, αποτυπώνεται ακριβώς αυτό που λένε, για το πως λέξεις με την ίδια έννοια, διαφορετικά όμως ειπωμένες, μπορούν να αλλάξουν την διάθεση των ανθρώπων!!

ΕΔΩ..Η ιστορία, που θα παρακολουθήσετε στο ακόλουθο βίντεο, είναι απλή, συνηθισμένη και καθημερινή:
 Ένας τυφλός ηλικιωμένος έχει καθίσει στο δρόμο με ένα άδειο μεταλλικό δοχείο μπροστά του και ένα κομμάτι χαρτί δίπλα του, που γράφει...


 Εδώ... είναι ότι όμορφο βρήκα και διάβασα, ας το μοιραστούμε...  

Όσο περισσότερες θετικές λέξεις χρησιμοποιούμε, τόσο περισσότερο ελκύουμε καταστάσεις που δομούν θετικά αποτελέσματα.

Η δύναμη των λέξεων και του λόγου είναι απίστευτη. Κάθε φορά που μιλάμε έχουμε την δύναμη να εκφράσουμε, να πείσουμε, να ανταλλάξουμε ιδέες, να κατανοήσουμε, να πληγώσουμε, να αγαπήσουμε, να στεναχωρούμε και γενικά να επηρεάζουμε διάφορες καταστάσεις. Η σωστή χρήση λέξεων, την σωστή στιγμή μπορεί να ανοίξει αρκετούς δρόμους. Να φέρει ένα ωραίο αποτέλεσμα και να αντιμετωπίσει αρκετά εμπόδια.

Πολλές φορές όταν μιλάμε με τους φίλους μας, τους γονείς μας και γενικά τους ανθρώπους γύρω μας, δεν σκεφτόμαστε την δύναμη του λόγου. Δεν σκεφτόμαστε ότι εκείνη την στιγμή μια λέξη μας μπορεί να πληγώσει τον άλλον ή να τον υποστηρίξει αντίστοιχα. Και αυτό γίνεται επειδή μιλάμε χωρίς να σκεφτόμαστε. Όπως λέγανε και οι παλιοί «ο λόγος είναι δώρο για όλους, ενώ η σκέψη για μερικούς». Κάποιες λέξεις μπορούν να πληγώσουν περισσότερο και από τις πράξεις. Για αυτό καλό θα ήταν να προσέχουμε…

Όταν συνήθως νευριάζουμε ή όταν τσακωνόμαστε με κάποιον, το μυαλό μας μπορεί να θολώσει και να πούμε «βαριές» λέξεις ή πράγματα που δεν τα εννοούμε.  Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια όταν ηρεμήσουμε, καταλαβαίνουμε ότι πληγώσαμε τον άλλον, έχουμε τύψεις και ζητάμε συγγνώμη.

Όλοι μας θεωρώ έχουμε πληγωθεί από λόγια άλλων και έχουμε πονέσει από λέξεις. Αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος να προσέχουμε αυτά που λέμε. Να φροντίζουμε σε καθημερινό επίπεδο να φτιάχνουμε την διάθεση των ανθρώπων που αγαπάμε. Να αποφεύγουμε τις αρνητικές λέξεις και γενικά να είμαστε πιο υπεύθυνοι για τα λόγια μας!

Γιατί η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει.

Σας αφήνω με ένα μικρό βιντεάκι μου  βλέποντας   ακόμα ένα πανέμορφο ηλιοβασίλεμα, ακούγοντας ταυτόχρονα  τον ήχο των θυμωμένων κυμάτων...


Σας εύχομαι να έχετε μια όμορφη εβδομάδα, να είστε όλοι καλά, φορέστε ένα χαμόγελο και ας μην φαίνεται κάτω από την μάσκα, αρκεί που θα το ξέρετε εσείς...

Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε!!



21 σχόλια:

  1. ετσι ακριβως....
    πολλες φορες θυμωνω και θελω να πω κατι ομως πανταααα το ξανασκεφτομαι
    και το θετω αλλιως και παντα κερδιζουν ολοι απο την ευγενεια
    ο τροπος οι λεξεις που θα διαλεξουμε παιζουν μεγαλο ρολο!!!
    αυτο προσπαθω να μαθω κ στα παιδια μου ... τα διορθωνω και λεω για προσπαθησε να το πεις
    αλλιως να δεις πως θα ακουστεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ όμορφο να μιλάμε με ευγένεια Σοφακι μου και να σκεφτόμαστε πόσο πληγώνουν οι λέξεις μας τους άλλους.. και γιατί να τις λέμε; ακόμα και όταν ο θυμός μας κατακλύζει ας το ξανασκεφτούμε όπως λες κορίτσι μου...
      Δεν γίνονται όλα αμέσως τέλεια, αλλά και η παραμικρή προσπάθεια να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι πρώτα πρώτα εμάς θα κανει καλό...ας μιλάμε με όμορφες λέξεις, γινόμαστε παράδειγμα στα παιδιά που μεγαλώνουμε !!!
      Μπράβο σου Σοφάκι μου...να περνάς όμορφα φιλια στα κορίτσια και σε σένα!!😍

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα και καλή εβδομάδα φίλη μου.
    Έτσι είναι όπως τα γράφεις.
    Μακάρι να σκεφτόμασταν πριν ανοίξουμε το στόμα μας.
    Μια άλλη φίλη μου διόρθωσε αυτό που συνηθιζιυμνα λέμε όλοι όταν είμαστε πολύ κουρασμένοι.
    Είμαι πτώμα. Αρνητικό.
    Μπορούμε να πούμε σαν στημένη λεμονόκουπα και είναι το ίδιο.
    Μια καλή κουβέντα μπορεί να μαλακώσει και τον πιο ανάποδο άνθρωπο.
    Και μια και δεν πρόλαβα να γράψω στην προηγούμενη ανάρτηση σου, τώρα την είδα, έχω βα σου πω πολλά μπράβο για τις δημιουργίες σου.
    να είσαι γερή να φτιάχνεις και να τους χαίρεσαι όλους.
    Σε ένα άλλο σύμπαν κι εγώ θα σε ήθελα αρχηγό, που λέει και το Μαράκι μας.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό με την δύναμη που έχουν οι λέξεις όταν τις λέμε δεν το είχα σκεφτεί έτσι Ρένα μου και πόση αλήθεια είναι όως!!
      Αυτό με την λέξη πτώμα που να το σκεφτείς που την λέμε συνέχεια...καιρός να την κόψουμε από το λεξιλόγιο μας😊...
      Οντως μια καλή κουβέντα μαλακώνει και την πιο σκληρή καρδιά, ας προσπαθήσουμε είναι στο χέρι μας να βελτιώσουμε τις λέξεις μας, να δίνουμε και να παίρνουμε χαρά από αυτές!!! όλα είναι θέμα σκέψης!!
      Ευτυχώς που υπάρχουν οι ευκαιρίες για δημιουργίες φιλενάδα σε ευχαριστώ πολύ...
      Σ ένα άλλο σύμπαν δεν θα υπήρχαν αρχηγιλίκια Ρένα μου, είμαστε τώρα για τέτοια; άσε αγάπη μου δεν... 🤣
      Να είστε όλοι καλά να περνάτε όμορφα φιλιαααα 😍

      Διαγραφή
  3. Αχ! Αυτό το στόμα πόσες καρδιές έχει πληγώσει και που ακόμα και ένα συγνώμη δεν έχει καταφέρει να κλείσει πληγές παρόλο που είναι το μόνο που θεραπεύει πρώτα εμάς όταν καταφέρνουμε να συγχωρήσουμε!
    Μια φράση που διάβασα κάποτε με έχει βοηθήσει να είμαι πιο προσεκτική όταν μιλώ: "Πρόσεχε τα λόγια που πετάς είναι σαν μια πέτρα που δεν γυρίζει πίσω"!
    Και τα δυο video πολύ όμορφα και διδακτικά όπως και το ηλιοβασίλεμα σου!

    ΑΦιλάκια γλυκά και με όλη μου την αγάπη! <3 <3 <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αν το δεις φιλενάδα κατά βάθος το στόμα είναι εκείνο που θα πει τις καλές και τις κακές λέξεις, όμως πρώτα αυτές περνάνε από το μυαλό μας για να καταλήξουν εκεί...
      Είναι αρκετά δύσκολο να το καταφέρει κάποιος να φιλτράρει την σκέψη του πριν οι λέξεις φύγουν ...και ναι αυτό το έχω ακούσει και εγώ με τα λόγια που φεύγουν πως δεν μπορείς, όπως την πέτρα να τα γυρίσεις πίσω δυστυχώς αν είναι και πικρά, τότε δύσκολα τα ξεχνά εκείνος που τα άκουσε...και θέλει πολύ χρόνο να ξεχαστούν και οι συγνώμες όταν ειπωθούν πρώτα λυτρώνουν εκείνον που τι δέχεται και μετά εκείνον που τις ζητά!!
      Εβαλα αυτήν την ανάρτηση γιατί ένιωσα όμορφα με αυτά που διάβασα τα... περί την δύναμη των λέξεων!!
      Να είσαι καλά να περνάς όμορφα φιλενάδα ότι και να κάνεις χαμογελαστά φιλιαααα!! 🧡😊😘

      Διαγραφή
  4. Ανατρίχιασα με το βίντεο. Με ελάχιστες λέξεις, λέει τόσα πολλά. Γιατί και η οικονομία στο λόγο, όπως και η σωστή επιλογή των λέξεων, είναι εξίσου αποτελεσματική.
    Ρούλα μου, υπό τους ήχους των κυμάτων και την υπέροχη θέα της ακρογιαλιάς, σου στέλνω την αγάπη και τα ευχαριστώ μου για την τόσο "φλύαρη σε ουσίες" ανάρτησή σου ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα είδες Κανελλάκι μου; με δύο μόνο λέξεις που έγραψε η κοπέλα πως άλλαξε η διάθεση των ανθρώπων;
      Και εγώ το ίδιο έπαθα όταν το είδα και κατάλαβα πόσο καλύτεροι μπορούμε να είμαστε αρκεί να αλλάξουμε έστω και λίγο τον τρόπο που μιλάμε, ή που σκεφτόμαστε!!
      Δεν είχα σκεφτεί έτσι, το πόσο δύναμη έχουν οι λέξεις και εντυπωσιάστηκα διαβάζοντας το άρθρο!!
      Το βιντεάκι, από το σταθερό μου σημείο!!😊
      Κανελλάκι μου να περνάτε όμορφα, με ότι σας κανει χαρούμενους!! εκεί στο βάθος αχνοφαίνεται μια ηλιαχτίδα!! καλο σου ξημέρωμα Μαρακι μου Σ.Λ. φιλώ σε😍

      Διαγραφή
  5. Θα συμφωνήσω μαζί σου Ρούλα μου! Απόλυτα!
    Μάλιστα θα μου επιτρέψεις να κάνω μια παράφραση. Οι λέξεις είναι σαν τις σφαίρες. Ποτέ δεν γυρίζουν πίσω. Όταν βγουν από το στόμα μας και εκφραστούν δεν γίνεται να ανακληθούν. Για αυτό πιστεύω πρέπει να είμαστε άκρως προσεκτικοί στο τι λέμε όταν ανοίγουμε το στόμα μας. Καλύτερα, σε ώρα έντασης, να φύγουμε παρά να μιλήσουμε! Η καταστροφή παραμονεύει τρομερή δίπλα μας.
    Καλησπέρα καλή μου φίλη. Καλή βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς είναι σαν τις σφαίρες που δεν γυρνάνε πίσω, μόνο που σε αυτές φαίνεται η πληγή, ενώ στα λόγια όχι.
      Μακάρι να να προσέχουμε τι λέμε και πώς το λέμε έχει και αυτό σημασία ...αν μπορούμε ας κάνουμε χαρούμενους ανθρώπους με τον τρόπο που μιλάμε..!!
      Να είσαι καλά και προσοχή με τον καύσωνα 😎🌞...καλό μεσημέρι😊

      Διαγραφή
  6. Για μια στιγμή νόμισα πως άνοιξα το blog της μαγισσούλας. Τι όμορφο φιλοσοφημένο κείμενο Ρούλα μου! Λέξεις που χαρίζουν ζωή, αγάπη, ομορφιά, αλλά και πόσες φορές απογοήτευση μετά από μια βίαιη διατύπωση, καμιά φορά και χωρίς ξεκάθαρη σκέψη. Λέξεις που γεννά η ευαισθησία μιας μάνας, άπειρες φορές μετανιωμένη απ’ τα λάθη που δυστυχώς η ανησυχία της επαναλαμβάνει. Έχουν μια δύναμη οι λέξεις, να πληγώνουν ή να επουλώνουν πληγές.
    ‘Ομορφα και τα video, αλλά σαν το ηλιοβασίλεμα και τους ήχους των κυμάτων δεν έχει!
    Καλό ξημέρωμα Ρούλα μου. Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα..χα.. το ίδιο σκέφτηκα και εγώ όταν ήταν να γράψω το θέμα...ναι Αννίκα μου γιατί η μαγισσούλα μας έχει καλομάθει στα θέματα θετικών σκέψεων και ενέργειας 🤣
      Μου έκανε (δεν λέμε φοβερή εντύπωση,) αλλά θα πούμε υπέροχη εντύπωση το θέμα για την δύναμη των λέξεων, το πως με λίγα όμορφα λόγια μπορείς να αλλάξεις την διάθεση των ανθρώπων, για το ίδιο νόημα!!
      Ας το προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις λέξεις μας...τι μάθημα!!!
      Ναι φίλη μου κάτι τέτοια ηλιοβασιλέματα μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα!!
      Να είσαι καλά να προσέχεις αυτες τις μέρες με τον καύσωνα...🌞μεσημεριάτικα φιλιαααα!! 😍

      Διαγραφή
  7. Έτσι ακριβώς είναι Ρούλα μου αλλά πόσες φορές δεν έχουμε μετανιώσει για κάτι που είπαμε πάνω στα νεύρα μας; Τουλάχιστον μία συγνώμη ίσως να διόρθωνε το λάθος .Αλλά και κεί μπαίνει ο εγωισμός στη μέση καμιά φορά. Καλά λένε ότι τα δόντια είναι τα "κάγκελα" που συγκρατούν τη γλώσσα πριν πει αυτό που θέλει. Καλά να περνάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουου πάρα πολλές φορές Χελώνα μου το έχουμε κάνει γι αυτό διαβάζοντας και βλέποντας αυτό το βίντεο, είδα πως μπορούμε να αλλάζουμε την διάθεση των ανθρώπων αν αλλάξουμε εμείς τον τρόπο που μιλάμε...
      Ναι είναι δύσκολο αλλά αν προσπαθήσουμε μπορούμε να τα καταφέρουμε να κάνουμε πιο χαρούμενους τους γύρω μας...😊
      Καλά να περνάς και εσύ και να προσέχεις με τον καύσωνα🌞...καλο μεσημεράκι!! 😍

      Διαγραφή
  8. Απαντήσεις
    1. Καλώς μου το κορίτσι μου...😊 χαίρομαι που "σε βλέπω" ελπίζω να περνάς καλά, να προσέχεις με τον καύσωνα,🌞
      να περνάς όμορφα με ότι κάνεις Αριστάκι μου...την αγάπη μου ❤ πάντα φιλιααααα Σ.Λ.😍

      Διαγραφή
  9. Καληπέρα, Ρούλα μου!
    Αυτό το βιντεάκι το είχα αναρτήσει πέρσι, μου το είχε προτείνει κάποιος αναγνώστης. Με είχε εντυπωσιάσει που χωρίς πολλά λόγια έλεγε πάρα πολλά.
    Δεν αντιλαμβανόμαστε μέσα στην παρόρμηση των συναισθημάτων πόσο μπορούμε να βλάψουμε τους άλλους. Ειδικά στα παιδιά τα τραύματα είναι ισόβια...
    Ο καλός λόγος είναι βάλσαμο για την ψυχή και πόσο κοστίζει πια; Ας ακούγεται κι ας πέφτει χάμω, αν και η εμπειρία μου λέει ότι ανοίγει καρδιές και διαύλους επικοινωνίας. Συχνά πετυχαίνει κανείς πιο εύκολα στόχους υπερνικώντας εμπόδια με μεγαλύτερη ευκολία, κάνοντας παράλληλα χαρούμενους τους ανθρώπους.
    Δε συζητώ για ους δικούς μας ανθρώπους που θεωρούμε και πολύ δεδομένους...!
    Ακόμη κι αν φοράμε τη μάσκα, χαμογελούν τα μάτια!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωωω ναι; δεν το είχα δει Γλαύκη μου, αλλά ακόμα και και να το είχα δει, με χαρά μου θα το ανέβαζα πάλι γιατί κάτι τόσο όμορφο στο νόημα του καλό είναι να επαναλαμβάνεται, αφού η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως...
      Σε μένα έκανε εντύπωση πως αλλάζοντας τις λίγες λέξεις με πιο όμορφες, ή πιο σωστές θα έλεγα καλύτερα, ενώ το νόημα ήταν το ίδιο, το πως κατάφερε να αλλάξει την επικοινωνία των ανθρώπων...
      Ακριβώς πόσο κοστίζει πια ένα καλός λόγος; πες τον και πέσει κάτω που λέμε...
      Μακάρι να μπορούσαμε να το κάναμε πιο συχνά θα γινόμασταν καλύτεροι!!😊
      Σε ευχαριστώ πολύ για το πέρασμα... να είσαι καλά, προσέχεις τον καύσωνα 🌞λίγες μέρες είναι θα περάσει,
      καλο σου απόγευμα φιλιαααα!!😍

      Διαγραφή
  10. Όταν ο Άρης μου είπε για το blog της γιαγιάς του, δεν περίμενα σε καμία περίπτωση μια τέτοια σελίδα, με μεστό λόγο και τόση δύναμη επικοινωνίας. Για να μην πω για τα αριστουργήματα που φτιάχνετε με τα χέρια σας! Να είστε πάντα καλά και να χαίρεστε την οικογένειά σας! Όταν οι νεότεροι μιλούν με τόση αγάπη για τους μεγαλύτερους, τότε οι μεγαλύτεροι μπορούν να είναι σίγουροι ότι κάτι έκαναν πολύ καλά! Φωτεινή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ το αγόρι μου είμαι τόσο περήφανη για εκείνον, αφού ήταν εκείνος που μου έδειξε εδώ και δέκα χρόνια τον κόσμο του διαδικτύου...αλλιώς πως θα μπορούσα να κάνω ότι κάνω τώρα; χαίρομαι για τον Αρη μας όπως και για όλα μου τα εγγόνια, όπως όλες οι γιαγιάδες νομίζω όταν τα αποτελέσματα της αγάπης μας πιάνουν τόπο!
      Μου αρέσει να μαθαίνω και να πηγαίνω λίγο πιο πέρα...😉
      Θα χαρώ να τα πούμε και από κοντά...να είσαι καλά Φωτεινή μου
      Σε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και τις ευχές να περνάς όμορφα με ότι κάνεις καλό απογευματάκι. φιλώ σε !!😊

      Διαγραφή