Τση Κρήτης το γλυκό ψωμί στην τάβλα θα προσμένει, να ρθούν οι φίλοι οι καλοί κι ξένοι να κοπιάσουν. Ρακή δροσάτη να γευτούν και ντάκο παξιμάδι. Καλτσιούνια, ξεροτήγανα, αρνί και σταμναγκάθι και δίπλα η λύρα συντροφιά το κέρασμα τση Κρήτης... Σμαραγδάκι...

Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

ΘΡΥΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΌΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΆΣΧΑ...



Απρίλης! Ο μήνας της αναγεννημένης φύσης, ο μήνας των λουλουδιών, των ανθισμένων δέντρων, της περισυλλογής, των Παθών, της Ανάστασης και της ομορφιάς.

Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ανοιξιάτικο κι ανθισμένο τοπίο στην ελληνική φύση , χωρίς να φέρει στο νου του ανθισμένα λιβάδια με κατακόκκινες παπαρούνες.

Βρισκόμαστε στην καρδιά της Άνοιξης και τα πάντα γύρω μας είναι ανθισμένα. Σε λίγες μέρες πλησιάζει το Πάσχα κι η Ανάσταση. Oι πασχαλιές, οι κρίνοι, οι παπαρούνες έχουν ανθίσει…

"Έστησ” ο Έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη, Κι η φύσις ηύρε την καλή και τη γλυκιά της ώρα… Διονύσιος Σολωμός"

Η παπαρούνα ήταν το ιερό φυτό της θεάς Δήμητρας, καθώς σαν παράσιτο των σιτηρών συμβόλιζε με την παρουσία της τη Δήμητρα στα ανοιξιάτικα σπαρτά. Απαραίτητη στα Ελευσίνια Μυστήρια, καθώς οι πομπές στόλιζαν τα αγάλματα της θεάς με άνθη παπαρούνας.

Η παπαρούνα συναντάται συχνότερα σε μη καλλιεργημένα χωράφια και στην Ελλάδα θα τη βρούμε σε περισσότερα από δέκα είδη. Όταν όμως φύτρωνε σε σπαρμένα χωράφια, τότε εκείνα θεωρούνταν ευλογημένα και προστατευμένα από τη θεά Δήμητρα.
Το όνομά της εικάζεται πως προέρχεται από την κέλτικη λέξη «παπα» που σημαίνει τροφή για τα μωρά, αφού οι Κέλτες έβαζαν την παπαρούνα στις κρέμες των μωρών για θεραπευτικούς λόγους.
Η χριστιανική παράδοση θέλει την παπαρούνα να φυτρώνει κάτω από τον σταυρό του Χριστού στο Γολγοθά και να δέχεται τις σταγόνες από το αίμα του Εσταυρωμένου ανάμεσα στα πέταλά της, σταγόνες που της χάρισαν το κατακόκκινο άλικο χρώμα της.

Από τότε η παπαρούνα απέκτησε για πάντα το κόκκινο χρώμα της για να θυμίζει σ’ όλους μας τον ερχομό του Πάσχα και τα Πάθη του Χριστού.

Η πηγή μου είναι από ΕΔΩ

πηγή

" Η Παπαρούνα και το αίμα του Χριστού"

Διανύουμε το δεύτερο μήνα της Άνοιξης αν και ο καιρός δε δείχνει τον ανοιξιάτικο χαρακτήρα του και η κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα δεν μας αφήνει ιδιαίτερα να χαρούμε τις ομορφιές της φύσης.

Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, την Ανάσταση του Κυρίου και σύμφωνα με την παράδοση η παπαρούνα το κατακόκκινο αυτό λουλούδι που συναντάμε να φυτρώνει ως παράσιτα ανάμεσα στα κριθάρια στους αγρούς, έχει συνδέσει τ’ όνομά της με την Σταύρωση του Θεανθρώπου. Έτσι το αίμα του Ιησού απ’ το Σταυρό του Γολγοθά έπεφτε στο χώμα και με αυτό τον τρόπο άρχισε να δημιουργείται αυτό το πανέμορφο κατακόκκινο λουλούδι αφού πριν όλες οι παπαρούνες ήταν ολόασπρες.

Πριν γίνει η ανθοφορία της, το μπουμπούκι κρέμεται ανάποδα, προς τα κάτω και αρχίζει να παίρνει την κανονική του θέση τη στιγμή που ανθίζει.

Το όνομά της, τόσο όμορφο όσο και η ίδια, αναφέρεται πως προέρχεται από την κελτική λέξη παπά, που σημαίνει τροφή για μωρά, και φανερώνει τη συνήθεια που είχαν οι Κέλτες, εκείνος ο πολεμικός λαός, να ανακατεύουν το χυμό της μέσα στις κρέμες των μωρών, και να το χρησιμοποιούν ως φάρμακο για τις διάφορες παιδικές αρρώστιες.

Αυτό το μικρό και λεπτεπίλεπτο λουλουδάκι αποτέλεσε πηγή έμπνευση για όλους τους καλλιτέχνες και έτσι αρκετούς μύθους έχει πλάσει η ανθρώπινη φαντασία γύρω από αυτό .Όταν μας δοθεί η ευκαιρία και να κάνουμε μία βόλτα στη φύση ας απολαύσουμε την ομορφιά του.

η πηγή μου είναι από εδώ. ΕΔΩ

"Ο Σταυρός του Χριστού και κόκκινες παπαρούνες."

Μια λαϊκή παράδοση της Κρήτης.

Στο τόπο μας παιδί μου, οι παπαρούνες αργούνε ν ανθίσουν. Περιμένουν να έλθει η Μεγάλη Σαρακοστή, να κυλήσουν οι μέρες, να περάσει η Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης και την Μεγαλοβδομάδα όλα τα χωράφια είναι κατακόκκινα. Και ξέρεις γιατί; Τον Χριστό περιμένουν! Θέλουν να τον προϋπαντήσουν πάλι παιδί μου, όπως έκαναν τότες, την εποχή που σήκωνε τον Σταυρό Του κι ανηφόριζε κατάκοπος και εξαντλημένος στον Γολγοθά. Μέχρι εκείνη την μέρα δεν υπήρχε κόκκινη παπαρούνα στον κόσμο, άσπρες ήταν όλες. Σαν τα κρίνα κι αυτές.

Την ώρα λοιπόν που ανηφόριζε ο Χριστός στον Γολγοθά, συνέβει το μεγάλο θαύμα. Κουράστηκε να σηκώνει τον Σταυρό Του, δεν άντεχε να κουβαλά τόσο βάρος στους ώμους Του κι ακούμπησε το βαρύ ξύλο πάνω σ ένα χαράκι να ξεκουραστεί και να πάρει μια ανάσα. Ο κόσμος ήταν στην καλή του ώρα εκείνη εποχή, αφού ήταν Άνοιξη και Απρίλης μήνας. Αμέτρητες άσπρες παπαρούνες ανθίζανε παντού.

Λύσσαξαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες όταν είδαν τον Κύριο να σταματά. Μήτε στιγμή δεν το άφησαν οι άνομοι να ξαποστάσει. Ένας από αυτούς ο πιο άγριος σηκώνει την λόγχη του και την καρφώνει στα πλευρά του. Έτρεξε το αίμα Του κύλισε στο κορμί Του κι άρχισε να πέφτει σταγόνες σταγόνες. Μα δεν έπεσε στο χώμα. Πάνω στους ανθούς της παπαρούνας έπεσε και οι λευκές μέχρι εκείνη την στιγμή παπαρούνες βάφτηκαν κι έγιναν κατακόκκινες σαν το αίμα Του και θα είναι κόκκινες μέχρι να στέκει ο κόσμος. Θα ανθίζουν πάντα, μα δεν θα κρατιούνται για πολύ στην ζωή. Τα πέταλά τους πεθαίνουν επάνω στην νιότη τους, τα παίρνουν οι αέρηδες και τα σκορπούν στο κόσμο, γιατί και Εκείνος που τους έδωσε το χρώμα με το αίμα Του πέθανε νέος.

Και ξέρεις που θα βρεις τις πιο όμορφες παπαρούνες; Στα σταροχώραφα! Φυτρώνουν ανάμεσα στα στάρια και τα κριθάρια, γιατί το πολύτιμο αίμα που σηκώνουν τα πέταλά τους, φέρνει την ευλογία στο καρπό. Δηλαδή στο ψωμάκι του φτωχού.

Από το περιοδικό "ΥΠΕΡ Χαλκιαδάκης" Άνοιξη 2015.

η πηγή είναι από το το ιστολόγιο της γιαγιάς Καλλιρρόης.

Και εδώ η παράδοση και ο θρύλος μιλάει για την όμορφη πασχαλιά.

Σύμφωνα με την παράδοση, την άνοιξη πρώτη από όλους ξυπνούσε η Πασχαλιά, προτού σηκωθούν από το λήθαργο του χειμώνα τα υπόλοιπα βοτάνια, για να απολαύσει το θαυμασμό των ανθρώπων και να αναγγείλει τον ερχομό της άνοιξης. Μια μέρα όμως, σαν ο ήλιος ξύπνησε κρυμμένος πίσω από μαύρα σύννεφα, η πασχαλιά στολισμένη περίμενε το θαυμασμό και την παρέα των άλλων φυτών, αλλά μάταια.
Μια γενική κατήφεια επικρατούσε και τα υπόλοιπα φυτά ήταν βουβά και μαραμένα. Γύρεψε εξηγήσεις και τότε έμαθε το τραγικό μαντάτο, πως ο Ιησούς πέθανε πάνω στο σταυρό του μαρτυρίου. Όλη η φύση μοιρολογούσε κι αυτή καμάρωνε χωρίς ντροπή;
Αμέσως ντύθηκε πένθιμα κι από λευκά που ήταν μέχρι τότε τα άνθη της έγιναν μοβ. Από τότε πρώτη αυτή θυμίζει στους ανθρώπους πως πλησιάζει το Πάσχα. Πράγματι, δεν είναι καταπληκτικό πού η πασχαλιά ανθίζει μια φορά το χρόνο για 20-30 ημέρες, μόνο αυτή την περίοδο;

η πηγή...Εδώ!

Αυτή την φορά φίλοι μου αλίευσα τις πληροφορίες όχι μόνο από ένα, αλλά από 4 σάιτ, γιατί ήθελα να μάθω όλες αυτές οι πληροφορίες γύρω από τους μύθους και τις παραδόσεις για την παπαρούνα, που σαν λουλούδι στην απλότητα του είναι το μόνο που έχει συνδέσει το όνομα του με θαύμα, όπως και της πασχαλιάς, από ότι έχω διαβάσει εδώ!

Μπαίνοντας στην Μεγάλη Εβδομάδα, ας πορευτούμε τα Πάθη του θείου δράματος με κατάνυξη με συγχώρεση και αγάπη μέσα μας, αφού αυτά είναι που μας δίδαξε με την Ζωή και τον Θάνατό Του ο Ιησούς!

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε, να είστε όλοι καλά, να χαμογελάτε και να περάσετε  Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση μαζί με τους αγαπημένους σας.

Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε...






21 σχόλια:

  1. Η πιο πλήρης Πασχαλινή αφιέρωση!
    Ευχαριστούμε Ρούλα μου, για την έρευνα και τις υπέροχες πληροφορίες!
    Καλή Ανάσταση και στις ψυχές μας!
    ΑΦιλάκια φωτεινά, χαρούμενα και ευλογημένα! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι η Στεφανία πάντα με το δανεικό κομπιούτερ! ;)

      Διαγραφή
    2. Κανένα λουλούδι δεν είναι τόσο συνυφασμένο με το Πάσχα Στεφανία μου όσο η παπαρούνα και η Πασχαλιά...
      Ψάχνοντας για την παπαρούνα είδα τον θρύλο και την παράδοση που την ακολουθεί και έτσι το έψαξα ακόμα πιο πολύ.
      Μου αρέσουν οι παραδόσεις και αυτά που ανακάλυψα και χάρηκα που άρεσαν και σε σένα φιλενάδα.
      Ωραία η ευχή σου ... Ανάσταση και στις καρδιές μας μακάρι φίλη μου.
      Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση παντού με αγάπη φιλιααααα 😍🌼🌻

      Διαγραφή
  2. Τι παράδοξο αυτό με την πασχαλιά και την ολιγοήμερη ανθοφορία της...
    Διάβασα με ενδιαφέρον τις λουλουδο-παραδόσεις, που ομολογουμένως δεν τις ήξερα. Αυτός ο Χαλιαδάκης, μας μαθαίνει πολλά τελικά 😊 Και δεν είναι τόσο συνηθισμένα και ευρέως γνωστά, αλλά έχουν να κάνουν με την παράδοση και τις λαϊκές διηγήσεις. Μπράβο του!
    Επίσης Ρουλάκι μου να σου πω ότι μου αρέσει πάαααρα πολύ κεντρικός ο πίνακας που διάλεξες με τις παπαρούνες.
    Στέλνω φιλιά-βεγγαλικά με όλη μου την αγάπη 💌🧨
    Καλή Ανάσταση αγαπημένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα είδες Κανελλάκι μου; κάποια γεγονότα μοιάζουν με θαύματα και ο λαός μας τα έχει ντύσει με όμορφες παραδόσεις που στο μέλλον θα χαθούν σιγά σιγά γιατί η τεχνολογία, από την μια μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη όπως σε μένα που έψαχνα πληροφορίες για την παπαρούνα και την παράδοση, αλλά στο μέλλον δεν θα υπάρχει
      κανένα ενδιαφέρον. Βέβαια μπορεί να κάνω και λάθος, μακάρι να μην χαθεί τίποτε από όλα αυτά... μέσα σε αυτήν την προσπάθεια, είναι και τα σούπερ μάρκετ του κ. Χαλκιαδάκη με το τρίμηνο περιοδικό τους, με ανεξάντλητα θέματα για τις παραδόσεις κάθε φορά.
      Όσο για τις παπαρούνες, τις είχα ζωγραφίσει δυο χρόνια πριν, με όλα τα λάθη τους και ήρθαν και έδεσαν με το θέμα...😉
      Καλό Πάσχα με υγεία Κανελλάκι μου και καλή Ανάσταση παντού με αγάπη. 🧡 Σ.Λ. φιλώ σε...
      Υ.Γ. δεν βρίσκω φατσούλες Πασχαλιάτικες...🌼🌻🌷🌺 🤗

      Διαγραφή
  3. Η φύση γίνεται αντικείμενο της λαϊκής παράδοσης, στο πέρασμα των χρόνων και των θρησκευτικών παραδόσεων. Έτσι και με την παπαρούνα. Πάνω στη φύση και σε συγκεκριμένα λουλούδια ή φυτά αντανακλούνται ιστορίες, θρύλοι και παραδόσεις, που είναι κομμάτι της ιστορίας της ανθρωπότητας.
    Όλο αυτό είναι υπέροχο και είναι μέρος ενός λαϊκού πολιτισμού, που οφείλουμε να κρατάμε πάντα ζωντανό.
    Σε ευχαριστούμε, Ρούλα μου, για όλον ετούτο το γνωστικό θησαυρό.
    Να ευχηθώ ολόψυχα, καλή Μεγαλοβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ιστορίες που λέγονται από στόμα σε στόμα, είναι αυτές που κρατάνε την παράδοση και τους θρύλους που τους πάνε από γενιά σε γενιά... Αλλες αληθινές και άλλες βγαλμένες από την φαντασία των ανθρώπων που πάντα θέλει να βρίσκει αφορμές να βάζει στα μέτρα του τα θαύματα, ή τα παράξενα γεγονότα που δεν μπορεί να τα εξηγήσει.
      Να έχεις ένα χαρούμενο Πάσχα μαζί με τους αγαπημένους σου και καλή Ανάσταση παντού με αγάπη.! 😊🌼🌻🌷

      Διαγραφή
  4. Εντυπωσιακές, όσο και χρήσιμες οι πληροφορίες από τους λαογράφους Ρούλα μου. Πάντα συγκινούν οι παραδόσεις του τόπου μας. Αλλάζει ο κόσμος και καλό είναι να μην ξεχνάμε.
    Πολύτιμη συγκομιδή και σε ευχαριστούμε που τα μοιράστηκες μαζί μας.
    Φιλιά πολλά!
    Καλή Μεγαλοβδομάδα Ρούλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννίκα μου ότι ,μαθαίνουμε είναι πολύτιμες γνώσεις και με την ευκολία του ίντερνετ γίνεται ακόμα πιο εύκολο...
      Σκέψου όλη αυτή η παράδοση πως έχει μεταφερθεί από γενιά σε γενιά μέσα από διηγήσεις απλών ανθρώπων και έχει φτάσει μέχρι τις μέρες μας. Η παράδοση κάθε τόπου είναι εκείνη που τον συνοδεύει στο πέρασμα του χρόνου και μακάρι να μην ξεχαστούν.
      Καλό Πάσχα να έχεις και εσύ φίλη μου με τους αγαπημένους μαζί και καλή Ανάσταση με αγάπη παντού φιλιαα 🧡🌻🌼

      Διαγραφή
  5. Πολύ ενδιαφέρουσα ψαριά έκανες Ρούλα. 4 σάιτ κιόλας! Και τόσο ενδιαφέρουσες οι παραδόσεις. Να σαι καλά. Μου άρεσε πολύ η εγγραφή σου
    Καλή Μεγαλοβδομάδα Ρούλα μου
    Να περάσεις καλά την εβδομάδα των Παθών
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οσο έψαχνα Αννιώ μου για να δω την σχέση της παπαρούνας με το Χριστό και το χρώμα της , περίπου η ίδια παράδοση ήταν σε όλα όσα επισκέφτηκα , αλλά όλα είχαν και κάτι να μας πουν...ότι μαθαίνουμε καλό είναι και προπαντός ότι έχει σχέση με την παράδοση μας.
      Να είσαι καλά Αννιώ μου Καλό Πάσχα να έχετε με υγεία και καλή Ανάσταση παντού με αγάπη φιλιααα! 🧡🌻🌼

      Διαγραφή
  6. Τι ενδιαφέρουσα ανάρτηση !!!!! Ευχαριστούμε πολύ !!!!!!
    Καλή Ανάσταση και Λαμπρή !!!!!!
    Πολλά φιλιά !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ράνια μου.. μέρες που είναι είπα να το ψάξω λίγο το θέμα να μάθουμε γύρω από τους θρύλους και την λαογραφία μας , για το κόκκινο χρώμα της παπαρούνας και βρήκα πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Χάρηκα που σου άρεσε φίλη μου .
      Καλό Πάσχα σου εύχομαι με υγεία και Καλή Ανάσταση παντού με αγάπη! 🧡🌻🌼

      Διαγραφή
  7. Και πόσο υπέροχα λουλούδια είναι οι παπαρούνες και οι πασχαλιές, είναι δυο ακόμα θαύματα τής φύσης! Με το καλό να πορευτούμε προς την Ανάσταση, Σμαράγδι μου! Φιλάκια 🧡🐇⭐

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα είδες Πετρίνα μου την ομορφιά τους; και προπαντός όταν είναι ανθισμένες τις μέρες αυτές. μα δεν είναι θαύ
      μα; και η πασχαλιά; Ειναι ότι τις συνδέουμε πάντα με το Πάσχα
      Αφορμή για να ψάξω την παράδοση ήταν το μικρό πινακάκι που ζωγράφισα με τις παπαρούνες επάνω...
      Καλό Πάσχα με υγεία πάνω από όλα Πετρίνα μου και καλή Ανάσταση με αγάπη παντού!! φιλιαααα 🧡🤗🌻🌼

      Διαγραφή
  8. Κοιτα να δεις.Τα πιο αγαπημενα μου λουλουδια.Οι παπαρουνες απο τα αγριολουλουδα και οι πασχαλιες γιατι με συνδεουν με την παιδικη μογ ηλικια.Μια τεραστια πασχαλια στην αυλη του σπιτιου της γιαγιας μου.Μοσχοβολουσε τετοιες μερες.Να εισαι καλα Ρουλακι μου για αυτες τις ομορφες πληροφοριες.Καλη σας Ανασταση.Μεγαλη αγκαλια και πολλα φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ποιος δεν λατρεύει αυτά τα λουλούδια Λίτσα μου...είχα ακούσει για τις παπαρούνες πως είχαν σχέση με το αίμα του Χριστού και το έψαξα μέσα από το ιντερνετ...τώρα έχουμε αυτό που ξέρει όλες τις πληροφορίες, ενώ τότε τα μαθαίναμε από στόμα σε στόμα...
      Ωραίες αναμνήσεις θα έχεις θα σε πάρω κάποια στιγμή να τα πεις μου αρέσουν οι ιστορίες... 😉 ότι μαθαίνουμε καλό είναι.
      Φιλενάδα μου να έχετε ένα καλό Πάσχα με υγεία και καλή Ανάσταση παντού με αγάπη. θα τα πούμε φιλιαααα!🧡🤗😘🌼

      Διαγραφή
  9. Καλέ, τι όμορφες παπαρούνες είναι αυτές που ζωγράφισες! Υπέροχες, όπως υπέροχο και το τόσο ενδιαφέρον αφιέρωμα στα αγαπημένα λουλούδια του Πάσχα, τις παπαρούνες και τις ανεμώνες. Εύχομαι να περάσετε ένα υπέροχο Πάσχα, με υγεία και αγάπη.
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα...χα... Πίππη μου είπα να κάνω την ζωγράφο, αλλά είμαι ακόμα στο νηπιαγωγείο...που θα πάει; θα μάθω ή σ αυτήν την ζωή, ή στην άλλη. Ααααα δεν αφήνω μισοτελειωμένες δουλειές...μου αρέσει να ψαχουλεύω και να μαθαίνω...
      Τελικά η παράδοση και οι θρύλοι είναι αυτά που κρατούν την παράδοση και μην βλέπεις που τώρα έχουμε την τεχνολογία και την παίζουμε στα δάκτυλα 🤣τότε τα λέγανε από στόμα σε στόμα.
      Να είσαι καλά, με πολλές ευχές για ένα χαρούμενο Πάσχα με υγεία και καλή Ανάσταση με αγάπη παντού! φιλιαααααα! 😘🤗🌼

      Διαγραφή
    2. Καλέ, ποιο νηπιαγωγείο; Εσύ είσαι τελειόφοιτη! Τέλειες είναι οι παπαρούνες, σου λέω! Πού να δεις τις δικές μου (οι δικές μου σίγουρα είναι του νηπιαγωγείου, άντε του δημοτικού). Φιλάκια

      Διαγραφή