Τση Κρήτης το γλυκό ψωμί στην τάβλα θα προσμένει, να ρθούν οι φίλοι οι καλοί κι ξένοι να κοπιάσουν. Ρακή δροσάτη να γευτούν και ντάκο παξιμάδι. Καλτσιούνια, ξεροτήγανα, αρνί και σταμναγκάθι και δίπλα η λύρα συντροφιά το κέρασμα τση Κρήτης... Σμαραγδάκι...

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

ΌΤΙ...ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΕ...

 Όπου να ναι μπαίνει το καλοκαιράκι; Για να δούμε τι θα πει  και ο καιρός, που έχει τον πρώτο λόγο, γιατί μέχρι τώρα, ακόμα και εδώ στην Κρήτη, δεν είδαμε την Άνοιξη όπως την ξέραμε.

Ο χειμώνας που πέρασε, (ναι για τόσο πολύ καιρό μιλάμε,) μαζί με την Άνοιξη, ήταν πολύ  λίγος ο χρόνος που είχα στην διάθεσή μου, για να τον  αφιερώσω όποτε μπορούσα, να ανοίξω κανένα βιβλίο, για να ξεκουραστώ διαβάζοντας, καθώς γινόμουν ένα με τους ήρωές του.

Από τον πρόλογο κι όλας θα καταλάβατε, ότι θα σας προτείνω, κάποια βιβλία που διάβασα αυτό το διάστημα. Τα  οποία 4 μου δάνεισαν, ενώ το το τελευταίο, που θα μιλήσουμε γι αυτό, είναι δώρο από την εγγονή μου.

Είναι αλήθεια ότι προτιμώ τα βιβλία μυστηρίου, τα οποία όμως να μην σε προδιαθέτουν για το τέλος. Αυτός είναι και ένα λόγος που δεν διαβάζω τα οπισθόφυλλα.  Πολλές φορές όταν δεν μου αρέσει ένα βιβλίο, δεν το αφήνω στη μέση, μέχρι να το τελειώσω. Ενα μαζοχισμό με τα βιβλία τον έχω...😊 

Και τώρα η παρουσίαση τους, χωρίς πολλά λόγια!

Το πρώτο που διάβασα ήταν το μυθιστόρημα της  Κάλη Καρατζά, "Δακρυσμένα φεγγάρια." Εκδόσεις Μοντέρνοι καιροί.

Στο οπισθόφυλλο μπορείτε να διαβάσετε την περίληψη... 
Το δεύτερο ήταν της Χρυσηίδας Δημουλίδου, το... 

Αν είσαστε λάτρεις του είδους
διαβάσετε την περίληψη εδώ. 
Αν και δεν είμαι φάν, το επόμενο βιβλίο που διάβασα ήταν...   
Ηταν ίσως η πρώτη φορά που επιχείρησε να γράψει μυθιστόρημα με μια δόση μυστηρίου, προβλέψιμου όμως! 

 Είχα ακούσει για τις μάγισσές της Σμύρνης, αλλά δεν έτυχε να πέσει στα χέρια μου το βιβλίο αυτό της Μάρας Μεϊμαρίδη το όποιο μου άρεσε γιατί είναι γραμμένο στη γλώσσα που μιλούσαν στην Σμύρνη.  





Η τελευταία και πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση μου  είναι ένα βιβλίο που μου χάρισε μεγάλη εγγονή μου, ξέροντας την αγάπη μου για τις ιστορίες μυστηρίου, το οποίο κράτησε το ενδιαφέρον μου μέχρι το τέλος και λέγεται...

Ηταν από τα βιβλία που δεν ήθελα να τελειώσουν..

Αυτές ήταν οι προτάσεις μου και εσείς θα επιλέξετε αν σας αρέσουν ή όχι, ανάλογα με τα γούστα σας.
Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα πούμε, στις αρχές του άλλου μήνα αφού, μετά τις δυσκολίες που πέρασαν ευτυχώς, οι ετοιμασίες για τον γάμο της εγγονής μου και η βάφτιση του γιού της (δισέγγονο μας) 😊θα με κρατήσουν για λίγο μακριά από την γειτονιά, λόγο φόρτου της καλύτερης εργασίας να προσέχω τον μικρούλη μας, ενώ οι άλλοι θα πηγαίνουν για ψώνια! 

Μέχρι τότε, να είστε όλοι καλά, να έχετε μια όμορφη εβδομάδα, να μην ξεχνάτε η ζωή δεν είναι μόνο δυσκολίες, έχει και χαμόγελα!
Θα περνάω από τα σπιτάκια σας, να τα λέμε από εκεί  για να μην χαθούμε ναι; 😉  
Σας ευχαριστώ πολύ! 







21 σχόλια:

  1. Κι εγώ αγαπώ το διάβασμα και τελευταία μου λείπει πολύ λόγω πολλών υποχρεώσεων.
    Τις μάγισσες της Σμύρνης το έχω διαβάσει....ωραίο !!
    Θα έχεις μία πολύ ωραία απασχόληση προσέχοντας τον δισέγγονο !!!
    Με το καλό ο γάμος και η βάφτιση, να είσαι καλά φίλη μου να τους χαίρεσαι όλους και σου εύχομαι να δεις και τρισέγγονα !!!!! Πολλά φιλιά !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ράνια μου το διάβασμα, για όποιον το αγαπάει είναι το ωραιότερο δώρο που μπορεί να κάνει κάποιος στον εαυτό του, αλλά και να του κάνουν 😊...το ξέρουν αυτό οι δικοί μου και όποτε βρίσκεται η αφορμή το δωράκι τους ξέρω τι θα είναι και χαίρομαι κάθε φορά.
      Και μόνο που είδαμε δισέγγονο είμαστε ευτυχισμένοι. Για τρισέγγονο δεν μας φτάνουν τα χρόνια φίλη μου 😊
      Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές αντεύχομαι και στα δικά σου να παντρέψεις εγγόνι.
      Να περνάς όμορφα Ράνια μου την αγάπη μου φιλιααα! 🧡🤗🌻

      Διαγραφή
  2. Αυτή η επιλογή βιβλίων Ρούλα μου, αποκαλύπτει όχι μόνο τα γούστα σου, αλλά και τον εσωτερικό σου κόσμο και αυτός ο κόσμος είναι πολύ πλούσιος σε συναισθήματα!
    Χρόνια έχω να πιάσω βιβλίο στα χέρια μου και αυτό όχι γιατί δεν έχω χρόνο αλλά γιατί τα αναγνώσματα στο διαδίκτυο με γεμίζουν εντελώς!
    Εύχομαι να έχεις ένα όμορφο και χαλαρό καλοκαιράκι για να διαβάσεις ότι σου δίνει χαρά!
    Καλή μας βδομάδα με πολλά πολλά ΑΦιλάκια αγάπης! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να είχα επιλογές στο τι να διαβάσω Στεφανία μου, επειδή ποια η αγορά ενός βιβλίου έχει γίνει είδος πολυτελείας και μακάρι να μην ήταν έτσι να υπάρχει η σκέψη το πόσο δύσκολο είναι η αγορά ενός βιβλίου.
      Προσπάθησα να δοκιμάσω να διαβάσω ηλεκτρονικά, αλλά δεν μπόρεσα να το ευχαριστηθώ, ενώ το χαρτί για μένα έχει άλλη αίσθηση. Θέλω να το πιάσω, να το μυρίσω...είναι πως βολεύει στον καθένα μας να απολαμβάνει το διάβασμά του...και οι δυο επιλογές είναι καλές!!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές,, για να δούμε, θα δούμε καλοκαιρακι; γιατί Ανοιξιάτικο καιρό δεν είδαμε με τις βροχούλες και τα συννεφάκια...
      Να περνάς όμορφα με ότι κάνεις φίλη μου την αγάπη μου φιλιααα!!🧡🤗🌻

      Διαγραφή
  3. Ω, αγαπημένη μου, Η ΩΡΑ Η ΚΑΛΗ!!!!!Τόσο όμορφα νέα , σε δικαιολογούν απόλυτα αν μας αφήσεις λιγάκι :)))
    Με το καλό!!!
    Πολλά και ενδιαφέροντα τα βιβλία που μας προτείνεις!
    Είναι φορές που διαβάζω το ένα μετά το άλλο και άλλες πάλι, που ναι μεν διαβάζω αλλά...διαδικτυακά! Το καλοκαίρι κοντεύει, ελπίζω να υπάρξει χρόνος για μελέτη! Φιλιά πολλά και με το καλό όλα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Το αδέρφι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αδέρφι μου σίγουρα αυτόν τον καιρό θα είναι δύσκολο να βρω χρόνο για διάβασμα, αλλά για λίγο τουλάχιστον θα το αφήσω στην άκρη και ευτυχώς που δανείζομαι βιβλία και δίνω δικά μου, αλλιώς είναι δύσκολη η αγορά βιβλίου πια.
      Δεν έχω επιλογές όταν δανείζομαι από φίλη, όπως και εγώ που δίνω από τα δικά μου...
      Δεν μπορώ να διαβάσω διαδικτυακά, ίσως γιατί είμαι κολλημένη στο χαρτί...😊
      Προς το παρόν έχουμε άλλες ασχολίες και προπαντός τριπλές, στις 1η του Ιουλίου παντρεύτε και ο εγγονός μας ο Άρης... οπότε καταλαβαίνεις ε; 🤣
      Και στο εγγονιών σας αγάπη μου να αξιωθείτε. την αγάπη μου φιλιάααα!🤗🧡🌻

      Διαγραφή
  4. Κατ' αρχήν να πω, Ρούλα μου, ότι λατρεύω το διάβασμα. Είναι μέρος της καθημερινότητάς μου ως κλασική συνήθεια και μεθοδικότητα. Για τη συνέχεια θα σε συγχαρώ, που το κάνεις και εσύ.
    Βλέπω όλες σου οι επιλογές έχουν το δικό τους ενδιαφέρον. Από τις περιγραφές, να σου πω την αλήθεια, ξεχώρισα το θρίλερ "Οι δαίμονες δεν έχουν όνομα". Πολύ ενδιαφέρον το βρήκα, Ρούλα μου και πιστεύω να σού γέμισε το ενδιαφέρον.
    Ευχαριστούμε για τις προτάσεις και να τις επαναλάβεις καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι και εγώ προσπαθώ μέσα στη μέρα να ξεκλέψω λίγες στιγμές για να διαβάσω έστω και μία σελίδα. Το θέμα είναι ότι διαβάζω ότι πέσει στα χέρια μου, ακόμη και αν αυτό που διαβάζω δεν με ικανοποιεί στο τέλος.
      ναι το βιβλίο "Οι δαίμονες δεν έχουν όνομα" όντως έχει ένα μυστήριο, που αποκαλύπτεται όπως γίνεται άλλωστε στο βιβλία, στο τέλος όντως έχει ενδιαφέρον.
      Αν μπορέσεις και το βρεις διάβασε την Καμαριέρα...έχει κάτι διαφορετικό, από αυτό που νομίζεις από τον τίτλο...για μένα ήταν το καλύτερο, με μια ηρωίδα μέσα στην διαφορετικότητα της... εξαιρετικό θα το έλεγα!
      Να περνάς καλά με ότι κάνεις, να ευχηθώ καλά διαβάσματα και καλό ξημέρωμα! 🌙🌼

      Διαγραφή
  5. Πρώτα να ευχηθώ για τις ώρες τις καλές.
    Με το καλό να γίνουν όλα. Να σας ζήσουν τα παιδιά, μεγάλα και μικρά.
    Από τα βιβλία που μας προτείνεις φιλενάδα, έχω διαβάσει παλαιότερα τις Μάγισσες της Σμύρνης.
    Θυμάμαι πως μου είχε αρέσει πολύ.
    Πρόσφατα διάβασα την Καμαριέρα.
    Έξυπνο βιβλίο και δεν προβλέπεται το τέλος του.
    Προσπαθώ κι εγώ να διαβάζω αλλά το χαζι στο διαδίκτυο μου τρώει τον χρόνο.
    Πάντως όταν διαβάζω προτιμώ τα ιστορικά βιβλία.
    Πρόσφατο το καινούργιο του Ισίδωρου Ζουργού, Περί της εαυτού ψυχής.
    700 και σελίδες, αλλά το διάβασα τις 2 εβδομάδες που έμεινα στο νοσοκομείο, αλλιώς θα το πήγαινα όλο το χρόνο.
    Περιμένουμε νέα από το γάμο και την βάφτιση.
    Σας φιλώ όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Ρένα μου έχουμε και συνέχεια τον Ιούλιο παντρεύεται και ο εγγονός, αλλά αυτά θα τα πούμε εν καιρό...εύχομαι να αξιωθείτε και εσείς να καμαρώσετε τα εγγονάκια σας στους γάμους τους!
      Και μένα αυτά τα βιβλία μου άρεσαν πιο πολύ, η καμαριέρα δε ήταν η έκπληξη.
      Δεν ξέρω πότε θα βρω χρόνο για διάβασμα ξανά, προς το παρόν έχουμε ευχάριστες ασχολίες...και βέβαια εννοείτε ρεπορτάζ !!
      Να είσαι καλά, και να περνάτε όμορφα ... την καληνύχτα μου μαζί με την αγάπη μου φιλιααα! 🧡🤗🌙

      Διαγραφή
  6. Ρουλακι μου οπως ξερεις ολο αυτο το διαστημα διαβασα καποια βιβλια και ξαναδιαβασα αυτα που μου ειχε στειλει το αδελφι σου.Η ωρα η καλη στα παιδια και δυναμη σε εσενα να τρεχεις πισω απο τον μικρο.Φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι καλύτερο από το να διαβάζεις φιλενάδα, αλλά όχι επειδή υπάρχει λόγος αναγκαστικός, γιατί δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά, αλλά να είναι επιλογή σου οι ώρες του διαβάσματος.
      Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές Λίτσα μου τελικά θα υπάρχει και συνέχεια γάμων και τον Ιούνιο...ρεπορτάζ συνέχειας, μόλις μπορέσουμε...
      Και στα δικά σου εγγόνια να αξιωθείς κορίτσι μου την αγάπη μου και υπομονή φιλιααα! 🧡🤗🌼

      Διαγραφή
  7. Η ώρα η καλή της εγγονής σου και καλοφώτιστος ο δισέγγονος.Ωραίες επιλογές τα βιβλία που διαβασες. Οι Μάγισσες της Σμύρνης ωραίο βιβλίο, αυτό έχω διαβάσει από τις προτάσεις σου
    Καλή συνέχεια Ρουλίτσα
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννιώ μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ευχές για την εγγονή και του μικρούλη μας...μετά από ένα μήνα από τον γάμο και την βάφτιση, θα έχουμε και άλλον ένα γάμο, αυτή την φορά παντρεύεται ο εγγονός μου, είναι αυτός που μου έφτιαξε το μπλοκ και ο μοναδικός στην οικογένεια! Οπότε καταλαβαίνεις έπεται και συνέχεια...
      Ναι και μένα μου άρεσε αυτό περισσότερο, αλλά αν βρεις και την καμαριέρα να το διαβάσεις...εκτός από το μυστήριο έχει η ηρωίδα του μια ιδιαιτερότητα...
      Αν έχεις παιδάκια ή εγγόνια, σου εύχομαι να αξιωθείς τις χαρές τους! την αγάπη μου καλο ξημέρωμα φιλιαααα! 🧡🌙🤗

      Διαγραφή
  8. Αυτή η "Καμαριέρα" μου κέντρισε το ενδιαφέρον, αφού είμαι κι εγώ λάτρης του είδους. Το έχω στα υπόψη λοιπόν.
    Με το καλό να γίνουν όλα και να τα χαρείτε, Ρούλα μου!
    Φαντάζομαι τι δουλειές σε περιμένουν τώρα...
    Καλή δύναμη Ρουλάκι μου ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά έκανες και σου κέντρισε το ενδιαφέρον Κανελλάκι μου σίγουρα θα σου αρέσει πολύ και μόνο από την ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα της...
      Μακάρι όλος ο κόσμος να είχαμε μόνο τέτοιες χαρούμενες δουλειές...
      Και μετά από αυτόν τον γάμο της εγγονής, στον μήνα επάνω, στην 1 Ιουνίου, παντρεύουμε και τον εγγονό μας. Οπότε έπεται και συνέχεια, όπως καταλαβαίνεις ε; 🤣
      Σε ευχαριστώ πολύ Κανελλάκι μου για τις ευχές! Σου εύχομαι να αξιωθείς και εσύ μάτια μου να παντρεύεις εγγόνια, αφού πρώτα πάρουν σειρά τα παιδιά ε; 😉Καλό σου ξημέρωμα κορίτσι μου .ΣΛ.🧡🌙🤗

      Διαγραφή
  9. Ανάγκη καμμιά φορά να ξεφύγεις. Με ένα βιβλίο, λέμε, ξεχνιέμαι. Η ανάγκη και η αξία του, ειναι έννοιες ενωμένες. Ξεχνιέμαι διαβάζοντας, μαθαίνω, θυμάμαι, ταυτίζομαι, καμμιά φορά θυμώνω. Όπως και να έχει ένα βιβλίο μπορεί να πλαταίνει τους δρόμους της ψυχής και του νου, μόνο αν συν-κινεί πνευματικά. Καρατζά έχω διαβάσει, όπως και Μεϊμαρίδη.Υπ' όψιν τα υπόλοιπα.
    Η ωρα η καλή για τις χαρές σας. Ευλογημένος ο νεοφώτιστος!
    Να είστε καλά! Φιλιά Πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι Αννίκα μου ότι μπαίνεις σε ένα άλλο κόσμο όταν ανοίγεις τις σελίδες ενός βιβλίου... γίνεσαι ένα με τους ήρωες του και ξεχνάς για λίγο την καθημερινότητα σου.
      Και επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα για αγορά, διαβάζω ότι μου δανείζουν, όπως δανείζω και εγώ από τα λίγα δικά μου.
      Στο μυαλό μου είναι να μπορέσω κάποια στιγμή όταν τελειώσουν οι γάμοι, ναι ναι δύο έχουμε, άλλον ένα του εγγονού μας του Αρη, στην 1η Ιουλίου. 😊 και ηρεμίσουμε να δανείζομαι από την Βικελαία δημοτική βιβλιοθήκη του Ηρακλείου. Ιδωμεν..
      Σε ευχαριστώ πολύ Αννίκα μου για τις όμορφες ευχές σου και σου εύχωμαι να αξιωθείς και εσύ τέτοιες χαρές. την αγάπη μου. 🧡
      Καλή Κυριακή να έχεις φιλιαααα! 🤗

      Διαγραφή
  10. Α, τα δακρυσμένα φεγγάρια τα είχα διαβάσει κι εγώ πριν από καμιά δεκαριά και, χρόνια! Στο μεταξύ έχω εδώ δίπλα μια στοίβα με καμιά εικοσιπενταριά αδιάβαστα, αλλά όλο και λοξοκοιτάζω μήπως "τσιμπήσω" και κάνα άλλο! Η καμαριέρα έχει ενδιαφέρον, κι όπως σου έχω ξαναπεί, ψάχνω κυρίως στο metabook που πουλάνε μεταχειρισμένα βιβλία σε καλές τιμές!

    Όλα με το καλό Σμαράγδι μου, ντύσου, στολίσου, και πήγαινε στις χαρές σας να κάνεις θραύση, σαν τη Θεοπούλα! 😊 Την αγάπη μου, και το νου σου, ε; Εγώ από κει ψηφίζω Μητσοτάκη, εσύ θα λείπεις;... 🧡😉

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να ήξερες που βρίσκω χρόνο και ησυχία να διαβάσω Πετρίνα μου, θα γελούσες...εκεί που λένε πως και ο '"βασιλιάς " πάει μόνος του 🤣, αφού δεν έχω χρόνο την υπόλοιπη μέρα. Το έχω υπόψη μου το metabook που μου το είπες και θα το αξιοποιήσω σίγουρα.
      Προς το παρόν είμαστε σε χαρούμενη τροχιά γάμων μέτρα...εγγονή Έρρικα-Μάνος γάμος +βάφτιση γιού 3 Ιουλίου.!! Και οι χαρές συνεχίζονται με τον γάμο εγγονού Άρη -Εμμανουέλας 1 Ιουνίου.!!!
      Σε ευχαριστώ πολύ Πετρίνα μου για τις ευχές, τις οποίες εύχομαι να γευτείς και εσύ από καρδιάς. τηναγαπη μου πάντα...φιλιααααα 🧡🤗
      Υ.Γ. Δεν θα έχανα με τίποτε τέτοια ψήφο...🤣🤣

      Διαγραφή
  11. Ρουλίτσα μου η κόρη μου κι εγώ είμαστε,,, βιβλιοφάγοι...χα χα! Λατρεύει τα αστυνομικά κι έχει πάρα πολλά, διαβάζω της Καμίλα Λέκμπερκ τον τελευταίο καιρό. Προσωπικά έχω πάρα πολλά κι εγώ αλλά όχι μυστηρίου, ενδιαφέρουσες οι προτάσεις σου. Σε φιλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή