Τση Κρήτης το γλυκό ψωμί στην τάβλα θα προσμένει, να ρθούν οι φίλοι οι καλοί κι ξένοι να κοπιάσουν. Ρακή δροσάτη να γευτούν και ντάκο παξιμάδι. Καλτσιούνια, ξεροτήγανα, αρνί και σταμναγκάθι και δίπλα η λύρα συντροφιά το κέρασμα τση Κρήτης... Σμαραγδάκι...

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

ΟΙ...ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ...


Η συναρπαστική ιστορία του χαρταετού!

Πάντα είχα την περιέργεια και ήθελα να μάθω πως ξεκίνησε το έθιμο του χαρταετού την καθαρά δευτέρα και ψάχνοντας στο διαδίκτυο, ανακάλυψα αυτήν την δημοσίευση που σας την παρουσιάζω αυτούσια από ΕΔΩ..


Η Καθαρά Δευτέρα, ο χαρταετός και η ιστορία του: Αναλύουμε όλες τις θεωρίες - από την εμφάνισή του στην αρχαία Κίνα και την παρουσία του στην ελληνική αρχαιότητα, μέχρι τη χριστιανική σημασία του.

Γιατί όμως πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα; Σύμφωνα με αρχαίες θεωρίες το πέταγμα υποδηλώνει την ανάταση, την κάθαρση της ψυχής μετά το διονυσιακό ξεφάντωμα της Αποκριάς. Ως χριστιανική θεώρηση, το πέταγμα του αετού συμβολίζει το ανθρώπινο πνεύμα που είναι πλασμένο για να πετά στα ουράνια και με αυτόν τον τρόπο είναι σα να ερχόμαστε πιο κοντά στον Θεό. Η αλήθεια πάντως πιθανότατα είναι πως το έθιμο του πετάγματος του χαρταετού τελικά το «αντιγράψαμε» από την Κίνα (ενώ παραμένει σήμερα δημοφιλές επίσης σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ινδία και η Ταϊλάνδη).

Δεν είναι γνωστή η ακριβής χρονική στιγμή και η τοποθεσία που ο πρώτος χαρταετός ανέβηκε στον ουρανό, όμως πιθανότατα οι Κινέζοι έκαναν την αρχή, με μια κατασκευή που αντέγραφε τη μορφή των πουλιών. Άλλωστε, από τις αρχές του κόσμου ο άνθρωπος ονειρευόταν να πετάξει σαν τα πουλιά – ένα όνειρο που φαίνεται σε γραπτά και εικόνες που χρονολογούνται από το 500 π.Χ, ενώ και στην ελληνική μυθολογία έχουμε το διάσημο παράδειγμα του Ίκαρου.

Οι πρώτοι χαρταετοί στην Κίνα κατασκευάζονταν από μετάξι και μπαμπού (καλάμια bambou για το πλαίσιο και μετάξι για το πανί και την ουρά) και μάλιστα με τη μορφή που έχουν ως επί το πλείστον μέχρι σήμερα στη χώρα, δηλαδή με τη μορφή του δράκου.

Από την Κίνα οι χαρταετοί ταξίδεψαν στην Κορέα και την Ιαπωνία, εμπλουτίστηκαν με περισσότερα σχέδια και γύρω στο 1400 μ.Χ οι Ευρωπαίοι εξερευνητές που ταξίδευαν στις χώρες της Ασίας έφεραν τους χαρταετούς στη Γηραιά Ήπειρο, όπου κατά τους δυο Παγκόσμιους πολέμους χρησιμοποιήθηκαν ως συσκευές παρατήρησης. Συνολικά, το έθιμο υιοθετήθηκε από όλες σχεδόν τις ηπείρους, αποκτώντας νέες μορφές και δημιουργώντας μύθους, καθώς έκανε την εμφάνισή του στους διάφορους πολιτισμούς. Οι ανατολικοί λαοί τους έδωσαν ζωντανές μορφές (ψάρια, πουλιά, δράκοντες κ.λπ.). Άλλοι έδεναν σ’ αυτούς, γραμμένες πάνω σε μικρότερο χαρτί, τις αρρώστιες και τις συμφορές και τις άφηναν να φύγουν μακριά, άλλοι έστελναν προς τα επάνω τις ευχές και τις επιθυμίες τους, και άλλοι προσάρμοζαν μικρές φλογέρες στο κεφάλι του αετού, για να σφυρίζουν και να διώχνουν τα κακά πνεύματα. Τέλος, άλλοι σήκωναν ομαδικά τους αετούς, σαν προσευχή στον ουρανό και έψαλλαν ύμνους.

Ο Χαρταετός (La Cometa), έργο του Ισπανού ζωγράφου Francisco Goya.
Ο Χαρταετός (La Cometa), έργο του Ισπανού ζωγράφου Francisco Goya, που χρονολογείται γύρω στο 1777 και σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο του Πράδο, στη Μαδρίτη.

Φαίνεται πάντως πως και στην ελληνική αρχαιότητα ο χαρταετός δεν ήταν άγνωστος. Tον 4ο  αιώνα  π.Χ., ο  μαθηματικός  και  αρχιμηχανικός  Αρχύτας  (440-360 π.Χ.), από  τον  Τάραντα  της  Νότιας  Ιταλίας
(μια αρχαία ελληνική αποικία στη Σικελία), καλός  φίλος  του  Πλάτωνα  και  οπαδός  του  Πυθαγόρα, κατασκέυασε ένα τεχνητό αεριοπροωθούμενο περιστέρι, που αποκλήθηκε «Περιστέρι του Αρχύτα». Χάρη σε αυτήν την «πετομηχανή», πολλοί του αποδίδουν την ιδιότητα του εφευρέτη του χαρταετού.

Ακόμα παλαιότερη αναφορά του χαρταετού στην ελληνική αρχαιότητα θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα ελληνικό αγγείο της κλασικής περιόδου με παράσταση κόρης, η οποία κρατά στα χέρια της μια μικρή λευκή σαΐτα (είδος αετού) με το νήμα της, έτοιμη να την πετάξει.


Νομίζω ότι ήταν πολύ ενδιαφέροντα αυτά που διαβάσαμε για τους χαρταετούς, χαίρομαι που το έψαξα και το έμαθα.  Θέλησα να το μοιραστώ μαζί σας παρεάκι μου, ίσως αυτό να σας χαρίσει ένα χαμόγελο πολύ θα το ήθελα να το ξέρετε!!

Εύχομαι να είστε όλοι καλά να έχετε μια όμορφη  εβδομάδα όσο αυτό είναι δυνατόν  και καλή Σαρακοστή!

Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε...


34 σχόλια:

  1. Ρουλακι μπραβο.Τοσο αναλυτικες οι πληροφοριες που μας εγραψες.Αν μας αφησει ο καιρος θα τον πεταξουμε τον αετο μαζι με τα εγγονια.Καλη Σαρακοστη με υγεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα είχα την περιέργεια Λίτσα μου για το έθιμο αυτό του χαρταετού, επειδή είναι πολύ ωραίο, γεμάτο χρώματα και το πέταγμα του σου θυμίζει ουράνιο τόξο!! δεν θα μπορούσαμε να τον πετάξουμε και άλλη μέρα; όταν έχει αέρα;
      Καλή Σαρακοστή φιλενάδα να έχουμε με υγεία με ειρήνη εξωτερική και εσωτερική! φιλιαααα!!😍

      Διαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά Ρούλα μου! Πολύ καλά έκανες που τα μοιράστηκες μαζί μας!
    Καλά Κούλουμα και καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριάννα μου ο χαρταετός είναι από τα πολύ παλιά έθιμα και αναρωτήθηκα πόσο παλιό να είναι...μια και μπορούσα να βρω την απάντηση στο ψαχτήρι-ιντερνετ το έψαξα και να σου πω ότι ξαφνιάστηκα και εγώ για το πόσο παλιά με πήγανε οι πληροφορίες... χαίρομαι που σου φάνηκαν ενδιαφέρουσες!
      Καλή Σαρακοστή να έχουμε Μαριάννα μου να είσαι καλά ότι και να κάνεις φιλιααα!! 😍

      Διαγραφή
  3. Καλή Σαρακοστή Ρούλα μου και καλή κάθαρση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Σαρακοστή φίλη μου καλή δύναμη και υπομονή να έχουμε να ανταπεξέλθουμε στα εύκολα και στα δύσκολα μας!
      Να είσαι καλά με ότι κάνεις καλο σου ξημερωμα!! 🌙

      Διαγραφή
  4. Πολύ ενδιαφέροντα όντως Σμαραγδένια μου αυτά που διαβάσαμε για τους Χαρταετούς και ευχαριστούμε που τα μοιράστηκες μαζί μας!
    Καλή Σαρακοστή! Και του χρόνου με υγεία και καλύτερες συνθήκες!
    Σε φιλώ πολύ πολύ γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Μαρινάκι μου που σου κίνησε το ενδιαφέρον η ιστορία των χαρταετών και πάντα ειχα την περιέργεια γι αυτό το έθιμο γι αυτό και έψαξα να το μάθω.
      Να είσαι καλά Καλή Σαρακοστή να έχουμε μικρή μου να κάνεις ότι αγαπάς την αγάπη μου πάντα φιλιαααα!!😍

      Διαγραφή
  5. Καλή Σαρακοστή ψαχτηρι!!!Τίποτα δεν αφήνεις να πέσει κάτω και πολύ καλά κάνεις βεβαίως-βεβαίως!
    Εγω δεν θυμάμαι ποτέ τον εαυτό μου να πετάει αετό τέτοια μέρα,αντίθετα πάντα τα Καλοκαίρια φτιάχναμε αετους με τη γιαγιά μου που ξεραίνονταν τα καλάμια και τα κόβαμε για βάση. Επίσης φτιάχναμε και τη λεγόμενη "σαϊτα" (οχι αυτέ ςπου πετουσαν τ αγόρια στις τάξεις) αλλά αετός απο εφημερίδα περιπου τριγωνικός (είχε στρογγυλεμένη μύτη) με μεγάλη ουρά,επίσης απο εφημερίδες, πιανόταν απο δύο σημεία στο στρογγυκλεμάνο μέρος κι έκανε μια κουρμπα,που φουσκώνοντας την ο αερας τον σήκωνε ψηλά. ΑΥτός ήταν και ο πιο προσφιλής για εμάς τα παιδιά,επειδή φτιαχνόταν πολύ πιο εύκολα απο τον καλαμένιο,που ήθελε σωστά ζύγια κ.λ.π.
    Ωραίες αναμνήσεις!!! Αντε και στο μικρό ζουζούνι τωρα.Του χρόνου θέλουμε φωτό να πετάει αετό! Φιλάκια άπειρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 🤣 Αν δεν ψάξεις δεν μαθαίνεις Χαρά μου και ξέρεις πόσο θέλω να να μαθαίνω ε; είδες; αν δεν έγραφα για τους χαρταετούς, πως θα θυμόσουν να μοιραστείς μαζί μας τις τόσο όμορφες αναμνήσεις σου από τους δικούς σου αετούς που έφτιαχνες με την γιαγιά σου αγάπη μου; όταν θα μεγαλώσει και ο μικρός μας τα ίδια θα λέει άραγε; ή θα έχουν χαθεί όλα αυτά τα έθιμα;
      Τι ωραίες εποχές όμως!!
      Καλή και ευλογημένη Σαρακοστή να έχουμε Χαρούλα μου και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά και ας πρυτανεύσει η λογική στον κόσμο για ειρήνη και αγάπη παντού...καλο σου βράδυ αγάπη μου φιλιαααα 😍

      Διαγραφή
  6. Μού έκανε εντύπωση το υλικό από το οποίο ήταν φτιαγμένοι οι χαρταετοί στην αρχαία Κίνα, Ρούλα μου. Υφασμάτινοι λοιπόν και μάλιστα με ύφασμα μεγάλης αξίας. Πολύ όμορφη αυτή σου εδώ η παρουσίαση. Μάθαμε όμορφα πράγματα. Μού αρέσει η λαογραφία και ο χαρταετός είναι αγαπημένο έθιμο. Νιώθεις να πετάς ψηλά, να ανεβαίνει η καρδιά σου στον ουρανό. Πόση χαρά!
    Καλή Σαρακοστή καλή μου φίλη με τις ευχές μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξαφνιάστηκα πόσο ενδιαφέρουσα ήταν η ιστορία τους... Όντως ολόκληρη επιστήμη ήταν η κατασκευή των χαρταετών στην Κίνα, αν και από όπου και να ξεκίνησε είναι πολύ ωραίο έθιμο γιατί το πέταγμα του πάντα θα είναι αυτό που σε κάνει να χαίρεσαι σαν παιδί όταν βοηθάς να πετάξει τον χαρταετό του το παιδί σου, αφού οι πατεράδες ήταν εκείνοι που βοηθούσαν στο πέταγμα τα παιδιά!
      Σε ευχαριστώ για τις ευχές!!!Καλή Σαρακοστή να έχουμε, με υγεία και δύναμη για πιο καλές μέρες καλό σου βράδυ! 🌙

      Διαγραφή
  7. Πολύ σ'ευχαριστώ για τις παραπάνω πληροφορίες που πολλές δεν γνώριζα!
    Ας κρατήσουμε λέω τον συμβολισμό που έχει σαν σκοπό την ανάταση της καρδιάς μας!

    ΑΦιλάκια Ρούλα μου για μια φωτεινή Σαρακοστή! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας είναι καλά το διαδίκτυο φιλενάδα, ούτε και εγώ ήξερα τίποτα και ήταν η περιέργειά μου που με έκανε να το ψάξω...
      Τελικά είχε πολύ ενδιαφέρον η ιστορία του χαρταετού και τώρα όταν βλέπω έναν να πετάει ψηλά θα ξέρω, ότι ξέρω την ιστορία του και το νόημα του συμβολισμού του πετάγματος του.
      Καλή Σαρακοστή να έχουμε Στεφανία μου με υγεία και ψυχική δύναμη...να είσαι καλά να κάνεις ότι αγαπάς φιλιααα!!😍

      Διαγραφή
  8. Αυτό που τελικά όλα τα κατασκευάζουν οι Κινέζοι, τί φάση! 😂
    Από αρχαιοτάτων χρόνων κιόλας! Εσύ όμως Σμαράγδι μου είσαι αστέρι
    στη ζωγραφική, κι έφτιαξες έναν πολύ ωραίο πίνακα! Καλή Σαρακοστή.
    Φιλάκια! 😘⭐

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα είδες βρε Πετρίνα μου; πόσο προχό είναι αυτή η φυλή από τότε; είχαν αναδείξει την κατασκευή τους σε τέχνη.. τεεεε δεν πειράζει αν το πήραμε και εμείς, αφού σημασία έχει ο συμβολισμός του πετάγματος !!
      Πού είδες το αστέρι στην ζωγραφική καλέ; μια παιδική ζωγραφιά είναι, άντε να την πεις και καλή, μέχρι εκεί.
      Σε ευχαριστώ πολύ με ανέβαζες σαν χαρταετό...😊 καλή Σαρακοστή Πετρίνα μου με αγάπη φιλιαααα!...😍

      Διαγραφή
  9. Ανέμελοι οι χαρταετοί ν' αρμενίζουν στο γαλάζιο ουρανό και μαζί ν' ανεβαίνει και η ψυχή. Μέρα που είναι όμορφες οι πληροφορίες σου Ρούλα μου τις οποίες δεν μπήκα ποτέ στον κόπο να τις ψάξω. Να είσαι καλά! Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ακριβώς Αννίκα μου μακάρι σε κάθε πέταγμα του χαρταετού να ανεβαίνει και η ψυχή μας το χρειαζόμαστε άλλωστε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς...
      Εψαξα γι αυτούς γιατί μου αρέσουν που είναι γεμάτοι χρώματα και υψώνονται στον ουρανό και έμαθα πολλές και χρήσιμες πληροφορίες γι αυτό το όμορφο έθιμο.
      Καλή Σαρακοστή με υγεία και δύναμη για καλύτερες μέρες φίλη μου να είσαι καλά φιλιααα!! 😍

      Διαγραφή
  10. Τι απολαυστικές οι πληροφορίες που μας έφερες! Και τόσα που έμαθα και άλλα τόσα που θυμήθηκα. Εγώ θυμάμαι μικρή τη στενοχώρια μου αν δεν είχε αέρα που δεν μπορούσε να σηκωθεί ψηλά ο χαρταετός μου. Ωραία χρόνια.
    Να σαι καλά και πάντα να μας ταξιδεύεις παντού
    Ωραίος ο χαρταετός που ζωγράφισες
    Καλή Σαρακοστή Ρούλα μου
    Και του χρόνου με υγεία και ειρήνη στον κόσμο
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλο και κάποια ανάμνηση ή όχι θα έχουμε από το έθιμο του χαρταετού την καθαρά δευτέρα Αννιώ μου , όταν είμασταν μικρά, ακόμα και εγώ η προπολεμικιά το θυμάμαι...😊 μας έδιναν τόση χαρά όταν καταφέρναμε να ανεβάσουμε τον δικό μας πιο ψηλά από τους άλλους και έτσι όπως ανέβαιναν ψηλά στου ουρανό με τα χρώματα τους, ήταν σαν πολύχρωμα πουλιά...
      Μπαίνοντας στο ψαχτίρι-ιντερνετ έμαθα την τόσο ενδιαφέρουσα ιστορία τους και είπα να την μοιραστώ μαζί σας φίλη μου...
      Η ζωγραφιά ήταν παιδική και εύκολη σχετικά με το θέμα...σε ευχαριστώ πολύ.
      Καλή Σαρακοστή να έχουμε Αννιώ μου με υγεία, ευχές για ειρήνη και για την Ανάσταση γενικώς...να περνάς καλά με ότι κάνεις φιλιάααα 😍

      Διαγραφή
  11. Ρούλα μου, πολύ καλά έκανες και ασχολήθηκες με το θέμα αυτό!
    Μια πολύ όμορφη παρουσίαση για μια συνήθεια που έχουμε αφήσει πίσω όσοι έχουμε μεγάλα παιδιά πια.
    Αρκετά τα γνώριζα λόγω επαγγελματικής ιδιότητας, όμως τα απόλαυσα όπως και να 'χει!
    Άσε που έχουμε ανάγκη τέτοιες αναρτήσεις μέσα στον χαμό που μας περιβάλλει!
    Εύχομαι Καλή Σαρακοστή!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απο καιρό το σκεφτόμουν το θέμα με τους χαρταετούς πως και από που κρατούσε η προέλευση τους σαν έθιμο Γλαύκη μου.
      Δεν περίμενα να είναι τόσο παλιά και τόσο ενδιαφέρουσα η ιστορία τους, ας είναι καλά το ιντερνετ που σε τέτοιες περιπτώσεις ψαξίματος και όχι μόνο μας κάνει πιο 'εξυπνους"
      Αυτό σκέφτηκα ακριβώς να μοιραστώ αυτές τις πληροφορίες επειδή ήταν θέμα έστω λίγο πιο ανάλαφρο και πολύχρωμο μέσα στην γκρίζα πραγματικότητα.
      Καλή Σαρακοστή να έχουμε Γλαύκη μου σε ευχαριστώ πολύ που πέρασες να είσαι καλά θα τα πούμε καλο σου ξημερωμα φιλιαα!! 😍

      Διαγραφή
  12. Ωραίες οι πληροφορίες σου Ρούλα μου. Μεταξένοι λοιπόν οι πρώτοι κινέζικοι χαρταετοί. Ωραία!
    Καλή Σαρακοστή να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οτι μαθαίνουμε Ελένη μου καλό είναι και αυτό με την ιστορία των χαρταετών, ήταν μια περιέργεια μου που κατόρθωσα να την ικανοποιήσω χάρη στο διαδίκτυο, αυτό το μαγικό πράγμα που μπορείς να μάθεις ότι δήποτε περνάει από το μυαλό σου..
      Καλή Σαρακοστή να έχουμε Ελενη μου με υγεία και ειρήνη σε όλους...να είσαι καλά και να κάνεις ότι αγαπάς φιλιάααα!!😍

      Διαγραφή
  13. Δεν γνώριζα την ιστορία του κι ευχαριστούμε Ρουλα μου που την μοιράστηκες μαζί μας!
    Καλή κι Ευλογημένη Αγία Σαρακοστή με υγεία και ειρήνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μέρα της καθαρής δευτέρας Μαρία μου και το έθιμο του πετάγματος των χαρταετών την συγκεκριμένη μέρα ήταν αυτό που με έκανε να ψάξω την αιτία και ανακάλυψα ότι διαβάσαμε και μορφωθήκαμε 😊
      Καλή Σαρακοστή να έχουμε Μαρία μου με αγάπη και ειρήνη παντού...να είσαι καλά και να κάνεις ότι αγαπάς φιλιααα 😍

      Διαγραφή
  14. Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά, Ρούλα μου. Το πιο απογειωτικό βέβαια είναι ο πίνακάς σου με τους χαρταετούς. Τέλειος πίνακας! Χαίρομαι που υπάρχει ακόμα αυτό το έθιμο και βγαίνουν οικογένειες σ' όποιο χωράφι έχει απομείνει ακόμα άχτιστο για να χαρούν το πέταγμα. Λες κι ανεβαίνει ψηλά κι η ελπίδα μας...
    Στέλνω αεριοπροωθούμενα φιλιά και ευχές για καλή Σαρακοστή Ρουλάκι μου γλυκό♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια απορία πάντα την είχα Κανελλάκι μου πως έφτασε μέχρι της μέρες μας αυτό το καθαροδευτεριάτικο έθιμο με τους χαραταετούς.
      Και είδα πόσες γνώσεις δεν ήξερα και χάρη σε αυτό το ψαχτίρι-ινερνερτ έγινα σοφότερη🤣 γύρω από το θέμα.
      Πάντα με γοήτευε ότι πετούσε, (σου έχω πει ότι μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός; 🤣) από εκεί μου έχει μείνει απωθημένο φαίνεται σου... δίνει την αίσθηση της ελευθερίας γενικώς!!!
      Κατι είχες καταλάβει φαίνεται και που έστειλες αεριωθούμενα φιλιά ε; 🤣🤣 που έρχονται με τον ίδιο τρόπο διπλά, με το ευχαριστώ μου.. Καλή Σαρακοστή αγάπη μου να έχουμε με ειρήνη μέσα και έξω μας ΣΛ.🧡

      Διαγραφή
  15. Πόσο ενδιαφέρουσες πληροφορίες !!!!
    Σ ευχαριστούμε φιλενάδα..... καλή Σαρακοστή....την αγάπη μου !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ράνια μου αν δεν ήταν όμως το ίντερνετ και η περιέργεια μου δεν θα μαθαίναμε όλες αυτές τις λεπτομέριες για την ιστορία των χαρταετών...χάρηκα που τις απόλαυσες φίλη μου να είσαι καλά.
      Καλή Σαρακοστή να έχουμε με υγεία και ειρήνη στον κόσμο και την δική μου αγάπη Ράνια μου φιλιαααα 😍

      Διαγραφή
  16. Η αλήθεια είναι πως ήξερα για την προέλευση του χαρταετού και μάλιστα τελευταία έμαθα πως στην Κορέα τον αγοράζουν με συμβολική σημασία. Ο ερωτευμένος αγοράζειχαρταετό με άνθη λωτού, εκείνος που χωρίζει αγοράζει με φιγούρα σκύλου που δηλώνει υποταγή στο γεγονός! Σου έμαθα κι εγώ κάτι φιληνάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλά έκανες και μας είπες και τις δικές σου ενδιαφέρουσες πληροφορίες γύρω από την ιστορία των χαρταετών που σίγουρα στο κάθε πολιτισμό έχουν και το νόημα τους...
      Αυτό όμως που οι Κορεάτες βάζουν το συναίσθημα τους στον χαρταετό τους, είναι πραγματικά πολύ όμορφο...
      Σε ευχαριστώ πολύ αχτίδα μου για το μάθημα γηράσκω αεί διδασκόμενος λέγανε οι πρόγονοι μας ας το ακολουθήσουμε λοιπόν..
      Καλή Σαρακοστή να έχουμε φίλη μου με υγεία και ειρήνη στον κόσμο., να είσαι καλά να κάνεις ότι αγαπάς φιλιαααα 😍

      Διαγραφή
  17. Τόσα πολλά κι εγώ δεν τα ήξερα φιλενάδα και σ ευχαριστώ για όλα όσα έκανες τον κόπο να βρεις και να τα πεις και σε μας.
    Θυμάμαι μικρή φτιάχναμε χαρταετούς με τα ξαδέρφια μου, χρησιμοποιώντας αλεύρι και νερό για να κολλήσουμε τα χαρτιά.
    Αργότερα παίρναμε έτοιμους και τους πετούσαμε με τα παιδιά.
    Τώρα σειρά έχουν οι εγγονές, μόνο που εφέτος μας τα χάλασε ο καιρός.
    Καλή Σαρακοστή να έχουμε.
    Υγεία και ειρήνη στον κόσμο.
    Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το να προσπαθούμε να μαθαίνουμε Ρένα μου είναι φυσικό της ανθρώπινης φύσης εεε και αν είμαστε και λίγο περίεργοι; το ψάχνουμε, βέβαια χάρη στην τεχνολογία, να τα λέμε και αυτά και αν δεν ήταν και η μπλοκογειτονιά να τα μοιραζόμαστε, νομίζω ότι απλά θα μέναμε με την περιέργεια, από που προήλθε το έθιμο 🤣
    Η καθαρή δευτέρα είναι ταυτισμένη με τον πέταγμα του χαρταετού...πολύ αμυδρά η θύμησή μου θυμάται το Σέιχ Σου με τους λιγοστούς τότε χαρταετούς...
    Ναι τώρα είναι η σειρά των εγγονιών ο καιρός όμως είχε άλλη γνώμη.. , ας ελπίσουμε του χρόνου να ανταμείψει τους φίλους του πετάγματος..
    Καλή Σαρακοστή να έχουμε φιλενάδα μακάρι να υπάρξει Ειρήνη σύντομα στο κόσμο την αγάπη μου φιλιααα!! 😍

    ΑπάντησηΔιαγραφή