Τση Κρήτης το γλυκό ψωμί στην τάβλα θα προσμένει, να ρθούν οι φίλοι οι καλοί κι ξένοι να κοπιάσουν. Ρακή δροσάτη να γευτούν και ντάκο παξιμάδι. Καλτσιούνια, ξεροτήγανα, αρνί και σταμναγκάθι και δίπλα η λύρα συντροφιά το κέρασμα τση Κρήτης... Σμαραγδάκι...

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

ΑΤΟΦΙΟ...

 Από χαμομηλάκι...

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Όταν οι γονείς γερνούν...

... άστους να γεράσουν με την ίδια αγάπη που σε αφήνουν να μεγαλώσεις... 
Αφήστε τους να μιλάνε και να λένε ιστορίες επαναλαμβανόμενες με την ίδια υπομονή και ενδιαφέρον που άκουγαν τη δική σας στα παιδικά σας χρόνια... 
Άσε τους να κερδίσουν, όπως τόσες φορές σε άφηναν να κερδίσεις... 

Άσε τους να χαρούν τους φίλους τους, όπως αφήνουν εσένα... 

Αφήστε τους να απολαύσουν τις συζητήσεις με τα εγγόνια τους, γιατί σας βλέπουν σε αυτά... 

Αφήστε τους να χαρούν, να ζουν ανάμεσα στα αντικείμενα που τους συνόδευαν εδώ και πολύ καιρό, γιατί υποφέρουν όταν νιώθουν ότι αρπάζεις κομμάτια αυτής της ζωής... 

Ας κάνουν λάθος, όπως τόσες φορές που έκανες λάθος και δεν σε ντρόπιασαν διορθώνοντάς σε... 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ και προσπαθήστε να τους κάνετε ευτυχισμένους με την τελευταία έκταση του δρόμου που τους έμεινε να διανύσουν...

Δώστε τους ένα χεράκι, όπως σας έδωσαν και εσάς, όταν ξεκινήσατε το ταξίδι σας!»
Με τα μάτια της ψυχής

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

28 σχόλια:

  1. Δεν θα μπορούσες να έβαζες καλύτερο τίτλο! Σε ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Αδέρφι μου πόσο αλήθεια έχει αυτό το κείμενο!! το διάβαζα και ήταν σαν να τα έλεγα εγώ...βρίσκομαι σε αυτήν την ηλικία ξέρεις και όλα αυτά περνάνε από το μυαλό όσων μεγαλώνουμε!
      Μακάρι να κυριαρχήσει η αγάπη γιατί μόνο με αυτήν όλα γίνονται σωστά!!
      Να περνάς όμορφα καρντάση μου, σε όλους την αγάπη μου... φιλιάααα 😍

      Διαγραφή
  3. Πολύ καλό. Πόσο σωστό και φιλοσοφημένο είναι. Σ΄ ευχαριστώ Ρούλα, που μας το μετέφερες. Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ακριβώς που λες Αντιγόνη μου σωστό και μακάρι να ήταν έτσι η συνύπαρξη των γονιών με τα παιδιά τους.
      Βέβαια όλο αυτή η συμπεριφορά , έχει να κάνει και με την σχέση των γονιών με τα παιδιά τους. Μου άρεσε το κείμενο γι αυτό και θέλησα να το μοιραστώ μαζί σας.
      Να είσαι καλά, να περνάς όμορφα με ότι κάνεις. Καλή εβδομάδα φιλιαααα!😍

      Διαγραφή
  4. Επειδή τα ζω και κάνω τόσα όσα δεν πίστευα ότι μπορούσα να κάνω,
    συγκινήθηκα, Ρουλίτσα μου!
    Όταν νευριάζω με τον μπαμπά, με την αδεξιότητά του, που λερώνεται
    και μου λερώνει τα πάντα, υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι υπήρξα κι
    εγώ μωρό, αδέξιο και κουραστικό και γκρινιάρικο και κάπως έτσι, ξεχνάω,
    αφήνω πίσω και χαμογελώ, ξέροντας πως έγινα γονιός δυο ανθρώπων
    που σαν γονείς άντεξαν εμένα πρώτα απ' όλα!
    Κύκλους κάνει η ζωή και όποιος το ξεχνάει, ελπίζω να είναι εντάξει με
    τη συνείδησή του...

    Σε φιλώ, μάτια μου!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριστάκι μου αυτό το κείμενο είναι μια υπενθύμιση για όλους μας παιδιά και γονείς, γιατί και εκείνοι παιδιά ήταν κάποτε...Καταλαβαίνω πως θέλει πολύ δουλειά σωματική και πνευματική...θέλει και αγάπη πολύ. το ξέρεις εσύ πολύ καλά αυτό κορίτσι μου.
      Όσο μεγαλώνουμε, το λέω από πείρα όλα αυτά που γράφει το κείμενο είναι αυτά που περνάνε από το μυαλό μας, πως έτσι θα έπρεπε να είναι οι σχέσεις παιδιών και γονιών, όμως παίζει ρόλο και πως ήταν οι σχέσεις τους από πριν...Τα παιδιά ΑΝ θέλουν θα κοιτάξουν τους γονείς τους, και αν το κάνουν να ακούνε και ένα ευχαριστώ απο εκείνους, αν έχουν σώας τας φρένας...τότε η κούραση τους θα είναι πολύ ελαφρότερη αγάπη μου...άποψη μου!
      Να νιώθεις όμορφα με ότι κάνεις Αριστάκι μου...αγκαλίτσα 🤗την αγάπη μου φιλιαααα! 🧡

      Διαγραφή
  5. Συγκινήθηκα! Θυμάμαι τους γονείς μου και όντως έτσι είναι. Ειδικά αν σκεφθούμε ότι οι γονείς μας οι γέροντες κατανοούν ότοαν το μυαλό το επιτρέπει τις αδεξιότητές τους και την ανημπόρια τους και αισθάνονται άσχημα. Ενώ το μικρό παιδί δεν το κατανοεί. Επίσης αν καταλάβουν ότι τα παιδιά βαρυγκομούν -που το θεωρώ ό,τι χειρότερο για το γονιό- πονάνε αληθινά.
    Να σαι καλά Ρούλα μου που μου τα θύμισες ξανά όλα αυτά
    Καλή εβδομάδα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν οι γονείς είναι ευγνώμονες Αννιώ μου και όχι απαιτητικοί από τα παιδιά τους για ότι βοήθεια τους δίνουν εκείνα στα γεράματα τους, τότε όλα θα ήταν διαφορετικά. όμως είναι σπάνιες αυτές οι περιπτώσεις και πρέπει να έχει προηγηθεί πολύ πριν η αγάπη στις σχέσεις τους.
      Και πόσο σωστό είναι αυτό που είπες για το πως νιώθουν οι γονείς που έχουν μάθει μια ζωή να προσφέρουν στα παιδιά τους τα αυτονόητα και να είναι εκεί ,μπροστά τους ανήμποροι...δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα από αυτό της αξιοπρέπειας στον γονέα Αννιώ μου...ευλογημένα τα παιδιά όταν δεν βαρυγκωμούν και σίγουρα αυτοί οι γονείς θα νιώθουν ευγνωμοσύνη για ότι τους προσφέρουν τα παιδιά τους..
      Μεγαλώνοντας ο άνθρωπος, το λέω από πείρα, ο μεγαλύτερος φόβος του είναι η ανημποριά και ότι συνεπάγεται μαζί με αυτή.
      Να είσαι και εσύ καλά Αννιώ μου σε ευχαριστώ και εγώ για τις αλήθειες σου. την αγκαλιά μου φιλιααα.🤗🧡

      Διαγραφή
  6. Λόγια τόσο σημαντικά. Διαπιστώσεις φορτωμένες αλήθεια και τυλιγμένες με αφόρητα δυνατά συναισθήματα. Κάθε ηλικία έχει τη δική της χάρη και προσφορά. Δεν εντάσσουμε τη ζωή στον κύκλο ακμής-παρακμής. Δεν είναι αυτό το κριτήριό μας να προσεγγίσουμε έναν άνθρωπο ή μια ηλικιακή ομάδα.
    Ρούλα μου, μάς συγκίνησες σήμερα Δευτέρα. Καλή βδομάδα καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχω την εντύπωση ότι η πλειοψηφία των παιδιών βαρυγκωμούν με τους γέρους και ανήμπορους γονείς τους όταν έρθει η ώρα να χρειαστούν την βοήθεια τους.
      Αν οι σχέσεις των των παιδιών με τους γονείς τους ήταν έτσι που έπρεπε να είναι και για αυτό είναι η δουλειά που έχουν κάνει με τα παιδιά τους και τι τους έχουν μάθει με το δικό τους παράδειγμα, τότε ό κόσμος μας θα ήταν όμορφος αγγελικά πλασμένος!
      Τα παιδιά θέλουν αγάπη να μεγαλώσουν η οποία επιστρέφουν όταν έρθει η ώρα...αυτό μου έχει μάθει η ζωή φίλε μου.
      Να περνάς όμορφα με ότι κάνεις ...την καλημέρα μου! 😊

      Διαγραφή
  7. Μπορεί κάθε δυσκολία να φαίνεται αξεπέραστη, αλλά όταν αντιμετωπίζεις τα προβλήματα με αγάπη, υπάρχει λύση. Τα γηρατειά είναι μια φυσιολογική πορεία αλλαγών που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με κατανόηση, ακόμα κι αν μας καταβάλλει, μας φέρνει πανικό και απόγνωση, μας θυμώνει. Ανθρώπινη επαφή χρειάζονται και σεβασμό. Το ελάχιστο για όσα εκείνοι μας πρόσφεραν.
    Να είσαι καλά Ρούλα μου! Να έχεις μια όμορφη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανθρώπινη επαφή και σεβασμός είναι προπαντός αγάπη αυτά που χρειάζονται οι σχέσεις γονιών και παιδιών Αννικα μου, χωρίς αυτές τις αξίες, χάνουμε την ανθρωπιά μας.
      Να γινόμαστε εμείς τα παραδείγματα για την συμπεριφορά τους απέναντι μας...οσο για τα γηρατειά αποδεχόμαστε ότι εκεί καταλήγουμε, αρκεί όταν έρθει εκείνη η ώρα του φευγιού να έχουμε γαλήνη μέσα μας.
      Ηταν τόσο όμορφο αυτό το κείμενο Αννίκα μου, που δεν μπορούσα να αντισταθώ να μην το αναδημοσιεύσω με την άδεια του ιδιοκτήτη του.
      Αννίκα μου να περνάς όμορφα με ότι σε κάνει να νιώθεις καλά... την καλημέρα μου φιλιαα 🤗

      Διαγραφή
  8. Απαντήσεις
    1. Πόσο όμορφο το σχόλιό σου Αrish σε ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ.
      Να περνάς όμορφα με ότι κάνεις φιλιααα! 😍

      Διαγραφή
  9. πόσο αναγκη εχουν οι μεγαλοι απο "αυτια" που τους ακουν!!!!
    πράγματι τους κάνουμε μαγαλο δωρο ΑΝ μαθουμε να ακουμε τις ιστοριες τους
    ακομα και αν τις εχουμε ΗΔΗ ακουσει χιλιαδες φορες.......
    ωωω ποσο καλυτερος θα ηταν ο κοσμος μας αν ημασταν καλοι ακροατες
    σημερα ολοι θελουν να μιλουν κ οχι να ακουν..............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς Σοφάκι μου τα παιδιά να ακούν και οι γονείς να μην έχουν παράλογες απαιτήσεις ξέρω τι σου λέω...
      Το ότι λέμε ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα είναι η ανάγκη μας να μιλάμε, αφού τα ενδιαφέροντα μας είναι τόσα λίγα πια, γι αυτό γινόμαστε και βαρετοί στα παιδιά μας που έχουν και αυτά τα δικά τους...όμως με καλή θέληση και από τις δυο μεριές όλα θα είναι καλά...
      Σοφάκι μου να είσαι καλά να περνάς όμορφα με ότι κάνεις φιλιά και την αγάπη μου σε σένα και στα κορίτσια . 😍

      Διαγραφή
  10. Υπέροχο κείμενο, Ρούλα μου. Θα συμφωνήσω μαζί σου πως πρέπει να έχουν χτιστεί γερά οι σχέσεις μεταξύ γονιών και παιδιών και να μη θεωρείται αυτονόητο και απαιτητό απ' τα παιδιά να επιστρέψουν τη φροντίδα στους γονείς τους. Όταν υπάρχει αγάπη και αλληλοσεβασμός, όλα βρίσκουν το δρόμο τους, κι εσύ το ξέρεις καλά αυτό. Μακάρι όλοι μας να αξιωνόμαστε να γερνάμε με αξιοπρέπεια και γαλήνη. Σε μια χώρα βέβαια που όσοι δεν εργάζονται είναι βάρος για την κοινωνία, καλλιεργείται έντεχνα η εντύπωση πως αν δεν βρίσκεσαι σε παραγωγική ηλικία, πρέπει να παροπλιστείς ησύχως. Πόσες φορές δεν νιώσαμε τον ηλικιακό ρατσισμό στη δουλειά ή στην καθημερινότητά μας;
    Αυτά είναι τα υπαρκτά εμπόδια που υπάρχουν σήμερα, κυρίως σε οικογένειες που δεν διαθέτουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα ή ένα δικό τους σπίτι. Δεν συζητώ για την ανυπαρξία σε δομές και φροντίδα για την τρίτη ηλικία. Ή για τις συντάξεις ντροπής που περιμένουν τους απόμαχους της ζωής, όταν αποσυρθούν. Οπότε η οποιαδήποτε διάθεση για βοήθεια, ναυαγεί στην ανάγκη για επιβίωση. Φαύλος κύκλος...
    Ας κρατήσουμε τα εξαιρετικά λόγια του κ. Πετρούνια, ο οποίος δημοσιεύει πολύ αξιόλογα άρθρα.
    Τα φιλιά μου, Ρουλάκι μου♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σκέψη μου όταν το διάβασα Κανελλάκι μου ήταν...τι όμορφος θα ήταν ο κόσμος αν όλα όσα γράφει το κείμενο γινόταν και στην ζωή...ναι δεν λέω ότι υπάρχουν και τα παιδιά που οι γονείς τους τους έχουν μάθει να αγαπάνε με το παράδειγμα τους... όμως είναι δύσκολα και από τις δύο μεριές όταν ο ηλικιωμένος γονέας έχει την ανάγκη του παιδιού του. Είναι εκεί που χάνεται η αξιοπρέπεια του ανθρώπου να αυτοσυντηρήται. από την μια δεν θέλει να ταλαιπωρεί τα παιδιά του και από την άλλη να έχει την ανάγκη τους. Και ναι αγάπη μου η ευχή μας όταν μεγαλώσουμε είναι μια και μοναδική...να φύγουμε όρθιοι...
      Οσο για τις αξιοπρεπείς δομές Κανελλάκι μου, έχεις χρήμα; έχει δομές! δυστυχώς...
      Ενα κείμενο εξαιρετικό που γίνεται η αφορμή για πολλές πολλές σκέψεις...
      Να είσαι καλά μάτια μου...Σ.Λ ❤


      Διαγραφή
  11. Ατόφιο χρυσάφι το κείμενο που μοιράστηκες μαζί μας Σμαραγδένια σου.
    Μακάρι, να μπορούμε όλοι μας να στεκόμαστε με σεβασμό και καλοσύνη δίπλα στους γονείς μας. Όχι από υποχρέωση, αλλά από αγάπη.
    Σε φιλώ πολύ γλυκά. Καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ατόφιο,( εξ ου και ο τίτλος) ήθελα να βάλω το κείμενο αυτό ακριβώς όπως ήταν...μου άρεσε τόσο Μαρινάκι μου για τις αλήθειες του!
      Ναι καλό μου σεβασμό και αγάπη χρειάζονται οι γονείς όταν μεγαλώσουν να νιώθουν πως τους νοιάζονται όταν έχουν την ανάγκη των παιδιών τους.
      Να είσαι καλά μικρή μου να περνάς όμορφα ότι και να κάνεις την αγάπη μου 🧡 φιλιάααα!🤗

      Διαγραφή
  12. Πόσες αλήθειες αυτό το κείμενο Ρούλα μου.
    Και για μας που είμαστε στην τρίτη ηλικία αρχίζουμε να το καταλαβαίνουμε για τα καλά
    Τα φιλιά μου !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς Ράνια μου αυτό που λες είναι η αλήθεια, πως όσο μεγαλώνουμε σκεφτόμαστε και για πιο πέρα την ζωή μας.
      Το κείμενο εξαιρετικό γι αυτό θέλησα να το μοιραστώ μαζί σας...μακάρι τα παιδιά να σκέφτονται έτσι.
      Πρέπει να αποδεχόμαστε και εμείς , να έχουμε υπομονή με εκείνα και εκείνα με εμάς..
      Να είσαι καλά φίλη μου να περνάς όμορφα με ότι κάνεις...την αγάπη μου φιλιααα! 🧡😘

      Διαγραφή
  13. Ναι, το κείμενο το γνωρίζω από καιρό,
    το νόημα το ζω στο πετσί μου συνεχώς..

    Είμαι ένα παιδί που έχω γίνει γονιός,
    με διττό ρόλο τα νιώθω τα συναισθήματα..

    Πάω στο σπίτι τής μαμάς και παίζουμε μπιρίμπα.
    Τη βοηθάω. Μαμά, το επτά μπαστούνι που πήρες
    σου κολλάει εδώ! Παίζω για να βοηθάω τη μαμά..

    Συγκινήθηκα και φεύγω. Καλό μήνα Σμαράγδι μου 🧡

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι υπέροχο το κείμενο. Και τόσο δύσκολο να μεγαλώνεις Πετρίνα μου οι γονείς δεν θέλουν τίποτα από τα παιδιά τους. Δεν θέλουν να τα κουράζουν...θέλουν να έχουν γεράματα με αξιοπρέπεια Μόνο μια καλή κουβέντα, ένα σ αγαπάω, τι κάνεις; χρειάζεσαι κάτι; τέτοιες απλές και καθημερινές κουβέντες...να όπως η μπιρίμπα... μακάρι να ήξερα να έπαιζα και εγώ, να ένας λόγος να μάθω 🤣το θέμα είναι όμως ότι δεν ξέρουν ούτε τα κορίτσια μου όφου όφου...
      Πετρίνα μου αν οι γονείς έχουν κάνει καλή δουλειά, ναι τότε τα παιδιά τους θα παίζουν μπιρίμπα μαζί τους.
      Να είσαι καλά να πράττεις σύμφωνα με την συνείδηση σου, εκείνη ξέρει να σε κάνει να νιώθεις όμορφα! την αγάπη μου καλο μήνα φιλιααα! 🧡🤗

      Διαγραφή
  14. Τι έγινε και έχασα αυτή την εξαιρετική ανάρτηση που βασικά με αφορά...αφού ανήκω στη τρίτη ή στη τέταρτη ηλικία;
    Και επειδή τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία, μάλλον τώρα ήρθε η ώρα να διαβάσω αυτό το υπέροχο ευχολόγιο!
    ΑΦιλάκια με όλη μου τη καρδιά και αγάπη! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα ήταν η ώρα του να διαβαστεί Στεφανία μου...υπέροχο κείμενο που μιλάει για αξίες και ανθρωπιά, για σχέσεις παιδιών-γονέων , που δεν είναι πάντα οι καλύτερες ...Ευλογημένοι εκείνοι οι γονείς που φεύγοντας από τα επίγεια νιώθουν ότι είναι γεμάτοι αγάπη και διπλά ευλογημένα τα παιδιά, που νιώθουν την συνείδησή τους ήσυχη.
      Ας ευχηθούμε λοιπόν η καλή δουλειά με τα παιδιά μας να αποδώσει καρπούς.
      Να είσαστε καλά καλά με υπομονή όλα θα είναι καλά την αγάπη μου φιλιάαα!💖🤗

      Διαγραφή
  15. Τώρα διάβασα κι εγώ αυτή την ανάρτηση Ρούλα μου.
    Πόσο ωραία λόγια για τους γονείς μας.
    Θυμάμαι την μαμά μου που έλεγε συνέχεια τις ίδιες ιστορίες κι εγώ βαριόμουν να τις ακούσω και πάλι.
    Ήταν στεναχωρες και της έλεγα να σταματήσει να τις λέει, όμως εκείνη ζούσε μ αυτές.
    Ήρθε η σειρά μας τώρα.
    Πολύ συγκινήθηκα.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή