Τση Κρήτης το γλυκό ψωμί στην τάβλα θα προσμένει, να ρθούν οι φίλοι οι καλοί κι ξένοι να κοπιάσουν. Ρακή δροσάτη να γευτούν και ντάκο παξιμάδι. Καλτσιούνια, ξεροτήγανα, αρνί και σταμναγκάθι και δίπλα η λύρα συντροφιά το κέρασμα τση Κρήτης... Σμαραγδάκι...

Σάββατο 1 Απριλίου 2023

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ!



Γιατί λέμε ψέματα την Πρωταπριλιά. Πότε έφτασε το έθιμο στην Ελλάδα;

Σαν περίεργο άτομο που είμαι, θέλησα να ψάξω πως ξεκίνησε αυτό το περίεργο έθιμο και ψάχνοντας...

Ο Τόμας Έντισον εφηύρε μια μηχανή που μετατρέπει το νερό σε κρασί, βρέθηκε ο τάφος του Σωκράτη κοντά στην Ακρόπολι, το Big Ben θα λειτουργήσει με νέο μηχανισμό και οι παλιοί του δείκτες θα δημοπρατηθούν, είναι μερικά από τα διάσημα ψέματα των ΜΜΕ, την 1η του Απρίλη.

Παρόλο που την Πρωταπριλιά οι φάρσες και τα ψέματα δικαιολογούνται, πολλοί είναι εκείνοι που την "πατάνε" και πιστεύουν απίστευτες ιστορίες βγαλμένες από την φαντασία. Η Πρωταπριλιά είναι η αγαπημένη μέρα των μικρών παιδιών, καθώς σκαρώνουν διάφορα αστεία, για να πειράξουν τους γονείς και τους φίλους τους.

Οι μελετητές, ιστορικοί και λαογράφοι διαφωνούν για το πότε καθιερώθηκαν τα πρωταπριλιάτικα ψέματα και έτσι οι εκδοχές είναι δύο.

1η εκδοχή...η Γαλλική Πρωτοχρονιά. Η πιο διαδεδομένη εκδοχή μας γυρνάει στον 16ο αιώνα στην Γαλλία. Ως το 1564 οι Γάλλοι γιόρταζαν την πρωτοχρονιά κάθε 1η του Απρίλη, ώστε να είναι κοντά στο Πάσχα, αλλά και να ταυτίζεται με την αναγέννηση της φύσης την Άνοιξη. Εκείνη την χρονιά ο βασιλιάς Κάρολος θα αποφάσισε να συμβαδίσει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και μετέφερε την πρωτοχρονιά την 1η Ιανουαρίου. Πολλοί δυσκολεύτηκαν να δεχτούν την αλλαγή αυτή και συνέχισαν να κάνουν πρωτοχρονιά τον Απρίλιο, όπως είχαν συνηθίσει. Οι υπόλοιποι άρχισαν να τους κοροϊδεύουν, να τους κάνουν πλάκες και να τους στέλνουν ψεύτικα δώρα και έτσι η 1η Απριλίου από πρωτοχρονιά μετατράπηκε σε ημέρα κοροϊδίας και φάρσας.

2η έκδοχή...τα ψέματα των ψαράδων. Η δεύτερη εκδοχή σχετίζεται με τους Κέλτες ψαράδες οι οποίοι ξεκινούσαν την θερινή περίοδο του ψαρέματος την 1η του Απρίλη, όταν ο χειμώνας είχε τελειώσει και ο καιρός άρχιζε να καλυτερεύει. Οι συνθήκες όμως τις περισσότερες φορές δεν ήταν ιδανικές και η ψαριά από μικρή ως ανύπαρκτη. Οι ψαράδες για να μην ντροπιαστούν έλεγαν διάφορα ψέματα και φανταστικές ιστορίες που δικαιολογούσαν την αποτυχίες τους και έτσι η 1η του Απρίλη ταυτίστηκε με το ψέμα και την υπερβολή.

Οι γελωτοποιοί βασιλιάδες και η πρωταπριλιάτικη εξήγηση.

Υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή που έρχεται από τα Βυζαντινά χρόνια και την περίοδο της βασιλείας του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Σύμφωνα με τον καθηγητή ιστορίας Τζότζεφ Μπόσκιν, ομάδα των γελωτοποιών του βασιλιά, τόλμησε να ισχυριστεί πως θα μπορούσε να κυβερνήσει καλύτερα από τον Κωνσταντίνο. Ο βασιλιάς διασκέδασε πολύ με την δήλωση αυτή και προκάλεσε ένα από του γελωτοποιούς τον Κούγκελ να πάρει την θέση του για μια μέρα. Ο Κούγκελ, την ημέρα της διακυβέρνησης του επέβαλε νόμο σύμφωνα με τον οποίο, η 1η Απριλίου καθιερωνόταν ως η ημέρα αφιερωμένη στο γελοίο και στο υπερβολικό. Η διασκεδαστική αυτή εκδοχή δημοσιεύτηκε από το Assosiated press το 1983. Πολύς κόσμος πίστεψε την ιστορία μέχρι να αποκαλυφθεί ότι επρόκειτο για φάρσα του Μπόσκιν, θύμα της οποίας είχε πέσει και το ίδιο το πρακτορείο.

Η πρωταπριλιά στην Ελλάδα.

Όπως συμβαίνει με πολλά ευρωπαϊκά έθιμα που υιοθετεί η ελληνική κοινωνία με το πέρασμα των χρόνων, έτσι έγινε και με τα πρωταπριλιάτικα ψέματα. Η συνήθεια μεταφέρθηκε και στην Ελλάδα αλλά σύμφωνα με λαογράφους τα ψέματα έχουν αποτροπαϊκό χαρακτήρα. Ξορκίζουν δηλαδή το κακό και τις βλαπτικές δυνάμεις, όπως αναφέρει ο λαογράφος Λουκάκος. Πολλοί πιστεύουν ότι εκείνος που θα σκαρώσει μια επιτυχημένη φάρσα, θα είναι και ο τυχερός για τον υπόλοιπο χρόνο, ενώ αντίθετα όποιος πέσει θύμα θα συνοδεύεται από γρουσουζιά.

Αυτά τα ενδιαφέροντα στοιχεία τα βρήκα περιδιαβένοντας στο διαδίκτυο ΕΔΩ.

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα πούμε να είστε όλοι καλά, να έχετε μια όμορφη εβδομάδα και έναν ακόμα πιο όμορφο Απρίλη.

ΚΑΛΌ ΜΗΝΑ σε όλους!

Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε...







20 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες (αλήθεια λέω) !!!
    Σε φιλώ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια αλήθεια λες Ράνια μου χαίρομαι που πίστεψες τι πληροφορίες μου γιατί και εγώ πίστεψα αυτά που έγραφε το συγκεκριμένο σάιτ ...αν αυτό με γέλασε με αυτά που έγραφε, τότε το ίδιο έκανα και εγώ που τα μετέφερα φιλενάδα... είχα πάντως μια περιέργεια το πως ξεκίνησε όλο αυτό το πρωταπριλιάτικο (αστείο;)
      όπως και να είναι ο Απρίλης κάνει τα πρώτα του βήματα ας ευχηθούμε Ράνια μου να είναι καλός μέχρι το τέλος του.
      Να περνάς καλά με ότι κάνεις την αγάπη μου φιλιααα! 🤗🌼

      Διαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που μας έφερες, Ρούλα μου! Κάποια από αυτά τα γνώριζα, αλλά
    δεν το είχα ψάξει επισταμένως το θέμα. Μικρή πάντα την πατούσα και με κορόιδευαν! Είχα
    πιστέψει κι εγώ πως είμαι χαζή! Θυμάμαι ακόμα τη συγχωρεμένη γειτόνισσα που μου σκάρωνε
    χοντρές πλάκες και πάντα την πίστευα και μετά έκλαιγα. Νομίζω ότι εξακολουθώ να είμαι
    ευκολόπιστη. Μάλλον δεν βάζω μυαλό!

    Καλό μήνα, μάτια μου!♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα έλεγα να κοιτάξω Αριστάκι μου από περιέργεια το πως ξεκίνησε αυτό το έθιμο τώρα που υπάρχει το ιντρενετ και με ένα πάτημα του κουμπιού μαθαίνεις τα πάντα , αλλά, επειδή δεν έδινα και τόσο σημασία στην συγκεκριμένη μέρα το προσπερνούσα... φέτος που το έψαξα το έμαθα...όσο για το ευκολόπιστη μια από τα ίδια και εδώ 🤣.
      Να έχουμε έναν ήσυχο και όμορφο Απρίλη μικρή μου την αγάπη μου 🧡πάντα σε ευχαριστώ που περνάς παρ όλο τον λιγοστό χρόνο σου αγκαλιά μεγάλη 🤗🌼

      Διαγραφή
  3. Ωραίες πληροφορίες Ρούλα. Ήξερα για τους Γάλλους και την πρωτοχρονιά τους αλλά για τους ψαράδες οχι. Να σαι καλά να μαθαίνουμε. Καλό μήνα βολικό και ανοιξιάτικο. Εύχομαι να μην σε πιάσουν κορόιδο σήμερα, ναι;
    Καλά να περνάς
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από το ψαχτήρι Αννιώ μου γινόμαστε παντογνώστες χι..χι.. μα είχα μια περιέργεια για τα ψέματα της πρωταπριλιάς κάθε φορά, που είπα φέτος να το ψάξω..😉 ότι μαθαίνουμε καλό είναι Αννιώ μου.
      Πάντως η πρώτη που θα την πατούσα θα ήμουν εγώ για τόσο ευκολόπιστη λέμε...
      Εύχομαι ο Απρίλης που κάνει κι όλας τα πρώτα του βήματα να είναι ήρεμος και καλός μαζί μας την αγάπη μου φιλιααα 🤗🌼

      Διαγραφή
  4. Καλό μήνα, Ρούλα μου. Καλή Ανάσταση να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό Απρίλη να έχουμε Μία μου με ηρεμία και αγάπη για όλο τον κόσμο Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση παντού φίλη μου την αγάπη μου πάντα φιλιααα! 🤗🌼

      Διαγραφή
  5. Δεν ήξερα και δεν το έψαξα ποτέ.
    Πάντως την έχω πατήσει πολλές φορές, αλλά κι έχουν πιστέψει και τα δικά μου ψέματα πολλοί.
    Καλό μήνα.
    Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ μέχρι σήμερα δεν το είχα ψάξει Ρένα μου , αλλά μια περιέργεια την είχα να λέμε την αλήθεια 🤣 και έτσι προέκυψε το ψάξιμο γύρω από τα ψέματα της πρωταπριλιάς... και ψάχνοντας βρήκα...σίγουρα και εγώ έχω πέσει θύμα, γιατί είμαι ευκολόπιστη μέχρι αηδίας λέμε φιλενάδα.
      Καλό Απρίλη να έχουμε καλο Πάσχα με υγεία και αγάπη παντού Ρένα μου φιλιαααα! 🤗🧡🌼

      Διαγραφή
  6. Αυτό με τους ψαράδες πάντως, νομίζω πως εξακολουθεί να ισχύει, ανεξαρτήτως χρονικής περιόδου.
    Φέτος δεν είχαμε τη διάθεση για πειράγματα, ίσως γιατί έχουμε φάει τα ψέματα με την κουτάλα. Αδύνατον να μεταβολίσουμε άλλα.
    Το ανθισμένο περιβόλι σου στην κεντρική φωτογραφία, είναι ο προάγγελος μιας άνοιξης που την περιμένουμε όλοι με λαχτάρα. Κι αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια.
    Τα φιλιά και την αγάπη μου ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ακριβώς Κανελλάκι μου όλοι έχουμε ακούσει για τις υπερβολές των ψαράδων...λες να είναι από τότε η συνήθεια;
      Εχουμε φάει χαχαλιές τα ψέματα και τα έχουμε πιστέψει κι όλας σαν ευκολόπιστος λαός που είμαστε γενικώς.
      Ας εστιάσουμε στην Ανοιξη και στην ελπίδα που μας δίνει, έστω και λαβωμένη αγάπη μου να ανοίξει λίγο η καρδιά μας στην αγάπη και να γαληνέψει, το έχουμε τόση ανάγκη αυτό το απάγιασμα!
      Εκείνος που θα Σταυρωθεί και θα Αναστηθεί σε λίγες μέρες ας γίνει η δύναμη και η ελπίδα μας!
      Να είσαι καλά Κανελλάκι μου καλό Απρίλη να έχουμε με υγεία και γαλήνη 🤗🧡Σ.Λ.

      Διαγραφή
  7. Κοίτα τώρα καλούδια που μάθαμε ε; Μού αρέσει πολύ η λαογραφία και τούτες οι πληροφορίες ήταν όλες χρηστικές και πολύ όμορφες. Ρούλα μου, σε ευχαριστούμε πολύ κορίτσι μου.
    Να ευχηθώ καλό μήνα, να είμαστε υγιείς. Άντε να έχουμε μια όμορφη Άνοιξη. Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό είναι να μαθαίνουμε πως προέρχονται ορισμένα έθιμα...είναι αλήθεια και όχι ψέμα πως είμαι περίεργη και αυτή μου η περιέργεια με κάνει και ψάχνω για να μαθαίνω... ας είναι καλά το ίντερνετ, αλλιώς δεν θα ξέραμε τίποτε.
      Καλό και όμορφο Απρίλη με όλα του τα καλά να έχουμε Καλό Πάσχα με αγάπη παντού! καλό σου ξημερωμα. 🌙🌼

      Διαγραφή
  8. Άργησα αλλά έμαθα πολλά και όσα πιο πολλά μαθαίνω τόσο πιο πολύ μου αρέσει!
    Ειμαι με δανεικό κομπιούτερ (το δικό μου χάλασε) αλλά τα καλά ποστ δεν τα χάνω!
    ΑΦιλάκια γλυκά και χαμογελαστά! <3
    Στεφανία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και με εμένα το ίδιο συμβαίνει Στεφανία μου μαζί σου είμαι... μου αρέσει να μαθαίνω πράγματα και αφού μας δίνει την δυνατότητα η τεχνολογία γιατί να μην την εκμεταλλευτούμε να πλουτίζουμε τις γνώσεις μας;
      Ευχομαι να ταχτοποιηθεί σύντομα το πρόβλημα με το κομπιούτερ σου και να βρεις πάλι την ευκολία σου.
      Σε ευχαριστώ πολύ που παρά τις δυσκολίες δεν τα παρατάς μπράβο φιλενάδα να κάνεις ότι σε κάνει να νιώθεις όμορφα...Καλό Απρίλη να έχεις με ελπίδα και τα καλύτερά του εύχομαι. Καλό Πάσχα με αγάπη 🧡παντού. φιλιααα 🤗🌼

      Διαγραφή
  9. Πραγματικά, μόνο στο ελληνικό dna θα μπορούσε να "κυλά" τέτοια θεωρία: "πιστεύουν ότι εκείνος που θα σκαρώσει μια επιτυχημένη φάρσα, θα είναι και ο τυχερός για τον υπόλοιπο χρόνο, ενώ αντίθετα όποιος πέσει θύμα θα συνοδεύεται από γρουσουζιά". Τείνω να πιστέψω ότι είμαστε ο πιο χαζοβιόλης λαός που "τρώει" τη γρουσουζιά αμάσητη 😛 Καλησπεροκαληνύχτα, και καλό μας μήνα, αμήν! Φιλιά πολλά Σμαράγδι μου 🧡🎁

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ξαναπέστο Πετρίνα μου για το dna μας για να πιστεύουμε κάτι τέτοιο...και εγώ απόρησα αν ήταν αλήθεια αυτό που διάβαζα...😮 όσο για το χαζοβιόλης δεν θα μπορούσες να βρεις πιο σωστό τίτλο...και εγώ είμαι πολύ ευκολόπιστη είναι η αλήθεια...μάλλον αυτό το dna φταίει και άντε λίγο το μυαλό μας που δεν ανοίγει παραπάνω.
      Πετρίνα μου καλό Απρίλη με ότι καλύτερο μπορεί να σου φέρει...καλό Πάσχα με υγεία και αγάπη παντού...
      καλο σου ξημερωμα φιλιααα! 🤗🧡🌼🌙

      Διαγραφή
  10. Δηλωνω επισης ευκολοπιστη.
    Ρουλακι μου ωραιες οι πληροφοριες και ας ηταν πρωτοπριατικο αστειο αυτο που ζω.Εσυ ξερεις γιατι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο Λίτσα μου από το στόμα σου και στου Θεού τ αυτί... υπομονή.
      Ευκολόπιστη, φιλενάδα και εγώ αλλά, τώρα πια μόνο πρωταπριλιά.. δεν καταπίνω πλέον και αμάσητα τα λόγια... από συγκεκριμένους ανθρώπους που μας νομίζουν πρόβατα...τα περνάω από φιλτράρισμα.
      Ας αφήσουμε όμως τα ψέματα και ας ευχηθούμε φιλενάδα να έχουμε υγεία πανω από όλα και ελπίδα για καλυτέρευση αυτής.. Καλό Απρίλη και καλό Πάσχα να έχουμε με αγάπη παντού. φιλιαααα 🧡🤗🌼

      Διαγραφή