Τση Κρήτης το γλυκό ψωμί στην τάβλα θα προσμένει, να ρθούν οι φίλοι οι καλοί κι ξένοι να κοπιάσουν. Ρακή δροσάτη να γευτούν και ντάκο παξιμάδι. Καλτσιούνια, ξεροτήγανα, αρνί και σταμναγκάθι και δίπλα η λύρα συντροφιά το κέρασμα τση Κρήτης... Σμαραγδάκι...

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ...ΔΙΆΒΑΣΜΑ!

Με τι άλλο όμορφο θα ξεκινούσαμε παρεάκι μου τον καινούργιο μήνα παρά με ένα βιβλίο;

Στο έμπα του, ας ταξιδέψουμε μέσα από τις σελίδες του, μαζί με του ήρωές του.

Το βιβλίο για μένα είναι θησαυρός και  έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μου, έστω και της μισής ώρας που έχω ελεύθερη και δεν ασχολούμαι με το πλέξιμο ή με τις ατελείωτες δουλειές του σπιτιού.

Προσπαθώ, επειδή δυστυχώς τώρα πια είναι δύσκολα να αγοράζεις συνεχώς καινούργια, εκτός από την πρόταση της Πέτρας που μου σύστησε την σελίδα του metabook Εδώ, ένας τόπος που μπορείς να αγοράσεις φτηνά ένα βιβλίο, ξεκίνησα να δανείζομαι και από την δημοτική βιβλιοθήκη του Ηρακλείου.

Επειδή έχω την κακιά συνήθεια να μην διαβάζω το οπισθόφυλλο, γιατί δεν θέλω να ξέρω τι πραγματεύεται η υπόθεση, κάποιες φορές δεν μου αρέσει αυτό που διαβάζω, αλλά θα το φτάσω μέχρι το τέλος του από περιέργεια αυτό θα είναι μαζοχισμός μάλλον.😊 όμως συμβαίνει σπάνια.

Και τώρα η παρουσίαση των διαβασμένων μου.

Τα δύο πρώτα είναι δώρα από τα εγγόνια μου. Και τα δυο επόμενα δανεισμένα!

Το ένα είναι της αγαπημένης μου Αλκυόνης Παπαδάκη, που με τον γλαφυρό τρόπο της γραφής της, σε κάνει να γίνεσαι ένα με την ιστορία της.

"Πάντα ήθελα να φεύγω.

Να πετάει η ψυχή μου σαν τα πουλιά.

Να νιώθω την γλύκα μιας ατέλειωτης φυγής, μας λέει η ηρωίδα της!" 

Η ιστορία σε περίληψη  εδώ στο οπισθόφυλλο.

Το δεύτερο ήταν,  "Το υπόγειο στην οδό Ηρας 12" της Πασχαλιάς Τραυλού. Που είχε να κάνει με την καταπίεση της γυναίκας και την αντιμετώπιση της, από τον πατέρα δυνάστη! Μια ιστορία που βάζει διλλήματα!

Διαβάζοντας το οπισθόφυλλο, θα καταλάβετε σε ποια εποχή εξελίσσεται.

Ένα ακόμη γνωστό βιβλίο που έχει παιχτεί και σε σήριαλ, στην ΕΡΤ  με την Καριοφυλιά Καραμπέτη είναι το βιβλίο της Λιλής ζωγράφου, 
"Η αγάπη άργησε μια μέρα"


Το βιβλίο είναι πολύ καλύτερο από το σήριαλ... 
   

Μία τελευταία μου πρόταση είναι το βιβλίο της Μαίρης Κόντζογλου, "Σκουριά και χρυσάφι" Η ιστορία του ξεκινάει από τα Ψαρά το 1824...

   

Το ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΕ είναι το πρώτο μέρος της διλογίας Σκουριά και χρυσάφι, στο οποίο παράλληλα με την συνταρακτική προσωπική ιστορία της οικογένειας Βαμβακά, παρακολουθούμε τα γεγονότα του 19ου αιώνα που οδήγησαν στην δημιουργία της αστικής τάξης στην Ελλαδα.

     

Να είστε όλοι καλά, να κάνετε ότι αγαπάτε, να προσέχετε το εαυτό σας και να του επιτρέπετε να χαμογελάει, ακόμα και στα δύσκολα.


ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε όλους σας με υγεία πάνω από όλα! 

Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε!








15 σχόλια:

  1. Η πιο πολύτιμη απασχόλιση το διάβασμα. Λατρεμένη η Αλκυόνη Παπαδάκη !!!!
    Καλό μήνα αγαπημένη και καλά διαβάσματα !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ακριβώς είναι Ράνια μου και το παράπονο μου είναι πως δεν έχω χρόνο να διαβάσω όσο θέλω, αλλά και αυτός που έχω είμαι ευχαριστημένη, αφού τα καταφέρνω να το κάνω, μέσα σε όλα αυτά που κάνω... 😊
      Με την Παπαδάκη μπορώ να πω ότι έχω εθισμό με αυτά που γράφει η γυναίκα ...
      Καλό μήνα φίλη μου να έρθει με όλα του τα καλά ο τελευταίος του Φθινοπώρου. την αγάπη μου φιλιαααα 🧡🤗

      Διαγραφή
  2. Τι καλά να υποδέχεσαι Ρούλα μου, τον μήνα με τα βιβλία που διάβασες!
    Δεν έχω διαβάσει κανένα από αυτά που αναφέρεις, μόνο μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο της Αλκυόνης που χρόνια τώρα παραμένει η αγαπημένη μου!
    Ένα τσουβάλι ευχές σου στέλνω: Φως, αγάπη, συμπόνοια, κατανόηση, υγεία και καλοσύνη για να έχεις έναν ονειρεμένο μήνα! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το βιβλίο Στεφανία μου είναι συντροφιά, ταξίδι, και υπέροχη αξιοποίηση του χρόνου μας! Είναι η μυρωδιά του χαρτιού, είναι πολλές φορές η ταύτισή μας με τους ήρωες τους...
      Οσο για την κ Παπαδάκη, νομίζω ότι είναι οι εικόνες που σχηματίζει με την γραφή της, αυτές που μας κάνουν να την αγαπάμε...τι φαντασία που έχει!
      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το τσουβάλι ευχών που πάντα είναι καλοδεχούμενες φίλη μου.
      Καλό μήνα εύχομαι να είναι ο καλύτερός σου ο τελευταίος του φθινοπώρου! την αγάπη μου φιλιαααα! 🧡🤗

      Διαγραφή
  3. Το βιβλίο είναι λατρεία, Ρούλα μου. Μέσα από τη δικτυακή διεθνή εφαρμογή https://www.goodreads.com/ μπορώ να ενωθώ με χιλιάδες αναγνώστες και να καταθέσω προτάσεις, σχόλια, κριτικές και να βάλω και στόχους στο διάβασμα.
    Αγαπώ την έφεσή σου για ανάγνωση, Ρούλα μου. Και βλέπω και εξαίρετες επιλογές σου. Το "Η αγάπη άργησε μια μέρα", το έχω εδώ και το έχω διαβάσει. Η Αλκυόνη Παπαδάκη είναι εξαιρετική! Το συγκεκριμένο της έργο δεν το έχω όμως διαβάσει.
    Η εφαρμογή metabooks.gr είναι θησαυρός! Από εκεί ψωνίζω, Ρούλα μου αλλά και πουλάω βιβλία, που δεν χρειάζομαι. Φυσικά και η δανειστική βιβλιοθήκη είναι άριστη επιλογή και μέθοδος.
    Εύχομαι καλή συνέχεια καλή μου φίλη στον όμορφο κόσμο του βιβλίου.
    Καλό σου μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ευκαιρίες που μας δίνει το διαδίκτυο είναι πολύ καλές για όσους αγαπάμε να διαβάζουμε. Ευτυχώς που όλοι στην οικογένεια μας είναι λάτρεις του βιβλίου και έτσι βρίσκω όλο και κάτι να διαβάσω χωρίς να το αγοράζω, αφού η διαβίωσή μας γίνεται όλο και δυσκολότερη, το βιβλίο είναι πια πολυτέλεια για να αγοραστεί.
      Ευτυχώς που δανείζομαι και από την βιβλιοθήκη και έτσι έχω την τύχη να έχω πάντα ένα βιβλίο για διάβασμα.
      Το metabooks είναι μια πολύ καλή επιλογή και την έχω υπόψιν μου.
      Καλό μήνα με τα καλύτερα του σου εύχομαι να έχεις και εσύ, με πολλά διαβάσματα...καλό σου βράδυ 🌙

      Διαγραφή
  4. Koίτα μια σύμπτωση. Πριν λίγες μέρες τέλειωσα το βιβλίο της Αλκυόνης. Μαγική γραφή, είναι ευλογημένη αυτή η γυναίκα. Διαβάζοντας και το χειρόγραφο σημείωμα που έβαλες, θυμήθηκα μια συνέντευξή της που έλεγε ότι δεν χρησιμοποιεί υπολογιστή στη ζωή της και γράφει μόνο με το χέρι. Απίστευτο δεν είναι;
    Και το βιβλίο της Ζωγράφου, επίσης συγκλονιστικό. Το είχα δει και στο θέατρο με την Αιμιλία Υψηλάντη και θα μου μείνει αξέχαστη αυτή η εμπειρία.
    Να σου ευχηθώ ολόψυχα καλό μήνα Ρουλάκι μου, με βιβλία, χαμόγελα και άφθονες δημιουργικές αποδράσεις ♥ ΣΛ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανελλάκι μου δεν ξέρω γιατί αυτή η γυναίκα έχει μπει τόσο μες την καρδιά μου...το ξέρω ότι δεν χρησιμοποιεί υπολογιστή, και ότι δεν έχει φεης μπουκ... είχα δει και εγώ μία που είχε δώσει στην Μενεγάκη και είχα ταυτιστεί τόσο με αυτά που έλεγε!
      Της ζωγράφου είναι γραμμενο σε πολυτονικό σύστημα και όταν είδε ο υπάλληλος στην βιβλιοθήκη που το επέλεξα, μου είπε ότι τέτοια βιβλία, πρέπει να να είναι μουσειακά για να θυμίζουν στις επόμενες γενιές πως έγραφαν τότε. Του λέω και εγώ με αυτό το σύστημα έμαθα γράμματα στο δημοτικό. 😊 Το έπαιζε σε σήριαλ νομίζω η ΕΡΤ εκεί το είχα δει.
      Να είσαι καλά Κανελλάκι μου μόλις μπορέσω θα τα πούμε...να έχεις έναν δημιουργικό μήνα...αμοιβαία τα αισθήματα της ❤αγκαλιές ΄Σ.Λ 🤗

      Διαγραφή
  5. Ναι έχεις δίκιο Ρούλα μου, ξεχνιέσαι μ' ένα καλό βιβλίο. Όχι πομπώδες, όχι αιχμηρό, όχι κραυγαλέο. Μια περιπλάνηση ανάμεσα στη φαντασία και στην πραγματικότητα. Ιστορίες που δεν κουράζουν, τρυφερές και ανθρώπινες. Ίσα να σε βάλουν σε σκέψεις αναζητώντας κάποιες φορές ανέφικτες απαντήσεις. Αλκυόνη Παπαδάκη η αγαπημένη. Σε ένα ράφι της βιβλιοθήκης μου είναι όλα της τα βιβλία, διπλά διαβασμένα. Κόντζογλου έχω διαβάσει, μα όχι αυτό που προτείνεις.
    Τι να πει κανείς για την Λιλή Ζωγράφου. Προσπαθεί με τα βιβλία της " να ανοίξει τα μάτια εκείνων που δέχονται τη μοίρα τους και εκείνων που εθελοτυφλούν" Μεγάλο κεφάλαιο στα ελληνικά γράμματα. Μέσα από ένα βιβλίο πλαταίνει ο μικρόκοσμός μας, μπας και χωρέσει την ουσία αυτού του κόσμου.
    Να είσαι καλά Ρούλα μου! Να έχεις έναν όμορφο και ήσυχο μήνα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει πες ότι έχουμε να δημιουργούμε για να περνάει η ώρα μας Αννίκα μου , αλλά όταν θέλουμε να "δραπέτευσουμε " για όσες καθόμαστε μέσα στο σπίτι και δεν βγαίνουμε πια πολύ έξω, το βιβλίο είναι το καλύτερο εισιτήριο για αυτές τις μοναδικές και μοναχικές αποδράσεις...εκεί είσαι εσύ και οι ήρωες τους!
      Και προπαντός όταν αυτό το βιβλίο είναι από αυτά που σου αφήνουν κάτι στην καρδούλα σου. όσο για την Παπαδάκη είναι από εκείνους που από την γραφή της όλο και κάτι θα σου μείνει αξέχαστο.
      Την Κόντζογλου πρώτη φορά την διάβασα και μου άρεσε.
      Οσο για την Ζωγράφου, είδα το σήριαλ και όταν είδα στην δανειστική βιβλιοθήκη αποφάσισα να το πάρω. Αν ξαναέρθεις δες τι έγραψα στη Κανελλάκι από πάνω με το πολυτονικό.
      Λατρεύω το διάβασμα, αλλά δεν έχω πολύ χρόνο, με την οικογένεια γύρω μου αλλά και το λίγο που μπορώ, παρά καθόλου, καλό είναι φίλη μου.
      Καλό μήνα να έχεις Αννίκα μου ας είναι ο τελευταίος μήνας του Φθινοπώρου καλύτερος για όλους!
      την αγάπη μου φιλιαααα! 🧡 🤗

      Διαγραφή
  6. Πολύ όμορφες οι προτάσεις Σμαραγδένια μου!!! Γέλασα πολύ εκεί που μας μίλησες για την συνήθεια σου να μην διαβάζεις την περίληψη και άρα να ξεκινάς στα τυφλά το βιβλίο. Εγώ είμαι το ακριβώς αντίθετο. Αν δεν με κερδίσει η περίληψη, δεν θα το διαβάσω το βιβλίο.
    Καλό μήνα να έχουμε, με υγεία πάνω απ' όλα!!! :)
    Σε φιλώ γλυκά. Καλό Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες Μαρινάκι μου πως ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του συνήθειες; 😊
      Βέβαια την έχω πατήσει κάποιες φορές με βιβλία που δεν είχαν κάτι να μου πουν αλλά και πάλι δεν τα άφηνα ατελείωτα, για να πω στο τέλος, πως θα μπορούσα και εγώ να γράψω τέτοια βλακεία! 🤣 .Ευτυχώς που ήταν λίγα αυτά. Τα περισσότερα που διαβάζω μου αφήνουν πολύ καλές εντυπώσεις!
      Μαρινάκι μου γλυκό καλό μήνα να έχεις να σου προσφέρει τα καλύτερα του.
      Καλό σου ξημέρωμα την αγάπη μου φιλιαααα! 🧡🤗

      Διαγραφή
  7. Χαίρομαι Ρούλα μου που βρήκες τρόπο να προμηθεύεσαι βιβλία που τόσο αγαπάμε. Δεν τις έχω διαβάσει τις προτάσεις σου και τις βάζω στα υπόψιν. Όμως θα συμφωνήσω ότι το βιβλίο είναι πάντα καλύτερο και απο τις ταινίες και από τις σειρές στην τηλεόραση. Να σαι καλά. Ευτυχώς εγώ έχω την κόρη μου που λατρεύει τα βιβλία αλλά τα θέλει στη βιβλιοθήκη της οπότε τα δανείζομαι.
    Καλό μήνα όλο το μήνα
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαν το βιβλίο Αννιώ μου δεν έχει...να το πιάνεις στα χέρια σου να το ξεφυλλίζεις και να μυρίζεις την μυρωδιά του χαρτιού! Το ηλεκτρονικό δεν το έχω, ( μα θα μου πεις στην εποχή της τεχνολογίας;) θέμα επιλογής είναι, οπότε μένουμε στο κλασικό βιβλίο.
      Τυχερές είμαστε κορίτσι μου με τα παιδιά μας αφού μια από τα ίδια και εγώ με τα εγγόνια μου, που και εκείνα διαβάζουν πολύ να προμηθευόμαστε από εκείνα...
      Βρήκα και την δανειστική βιβλιοθήκη και έτσι όλο τον μήνα, όλο και κάτι θα βρω να διαβάσω.
      Ο τελευταίος μήνα του φθινοπώρου που μόλις έχει κάνει τα πρώτα του βήματα, να είναι καλός για όλο τον κόσμο Αννιώ μου...την αγάπη μου φιλιαααα! 🤗🧡

      Διαγραφή
  8. Πολύ ωραία όσα διαβάζεις Ρουλίτσα μου, καλώς τα προτείνεις!
    Η αίσθηση του να κρατάς ένα βιβλίο και να γεμίζουν τα χέρια σου, η μυρωδιά του, το ξεφύλλισμα των σελίδων, είναι ακαταμάχητη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή