Τση Κρήτης το γλυκό ψωμί στην τάβλα θα προσμένει, να ρθούν οι φίλοι οι καλοί κι ξένοι να κοπιάσουν. Ρακή δροσάτη να γευτούν και ντάκο παξιμάδι. Καλτσιούνια, ξεροτήγανα, αρνί και σταμναγκάθι και δίπλα η λύρα συντροφιά το κέρασμα τση Κρήτης... Σμαραγδάκι...

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

ΠΕΡΙ...ΤΣΑΓΙΟΎ...

 

istoria-tsagiou-aiones-8

Το τσάι δεν είναι απλά μια κούπα από ένα ρόφημα. Κρύβει μια ολόκληρη κουλτούρα που ταξιδεύει από τα βάθη της Ασίας σ’ ένα γευστικό ταξίδι στο χρόνο με μια ενδιαφέρουσα ιστορία, γεμάτη μυστήριο και μυθικές καταβολές.

Στην πορεία του στο χρόνο, το τσάι απέκτησε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό ρόλο καθώς υιοθετήθηκε από την άρχουσα τάξη και έγινε χαρακτηριστικό της στοιχείο. Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων και εντοπίζεται για πρώτη φορά το 2.373 π.Χ.

Ένας δημοφιλής κινεζικός μύθος θέλει το τσάι να είναι γνωστό στην Κίνα από την εποχή του μυθικού αυτοκράτορα Shen Nung, που θεωρείται ο πατέρας της κινεζικής ιατρικής. Μία μέρα που ο αυτοκράτορας ήταν στην εξοχή, καθώς έβραζε νερό, εντελώς συμπωματικά έπεσαν λίγα φύλλα τσαγιού μέσα σε αυτό τα οποία παρασύρθηκαν από τον αέρα. Όταν το δοκίμασε, ο αυτοκράτορας έμεινε έκπληκτος από τη νέα γεύση και διαπίστωσε ότι το ρόφημα του έδινε ενέργεια, όσο περισσότερο το κατανάλωνε. Έτσι άρχισε η καλλιέργειά του στην Κίνα.

Μια άλλη ωστόσο ιστορία το εντοπίζει και πάλι στην Κίνα αλλά το 350 π.Χ. στην επαρχία Σετσουάν όπου ήταν το αγαπημένο ρόφημα των βουδιστών μοναχών που χρησιμοποιούσαν στη διάρκεια του διαλογισμού τους.

Στα τέλη του 6ου μ.Χ. αιώνα, το τσάι έχει γεωγραφικά επεκταθεί στην κοντινή Ιαπωνία και την Κορέα από τους βουδιστές μοναχούς οι οποίοι δημιούργησαν  μια ολόκληρη πνευματική τελετή γύρω από το τσάι που εξελίχθηκε σε μια τελετή ιαπωνικού τσαγιού που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Την ίδια περίοδο, η περίφημη δυναστεία των Μινγκ, εξέλιξε και αναβάθμισε τον τρόπο παρασκευής του ροφήματος ενώ για πρώτη φορά το τσάι ταξιδεύει στην Ευρώπη από Ολλανδούς εμπόρους.

Το πρώτο φορτίο τσαγιού φτάνει στο Άμστερνταμ το 1610 και από εκεί έγινε γνωστό και αγαπητό σε όλη της Ευρώπη φτάνοντας στη Βρετανία το 1645 όπου έγινε το εθνικό τους ρόφημα.

Οι Άγγλοι αρχικά δεν το αγάπησαν όμως η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Πορτογαλίας, η οποία λάτρευε το τσάι, παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Κάρολο τον δεύτερο της Αγγλίας και όταν έφτασε στην Αγγλία το πρώτο πράγμα που ζήτησε ήταν μια κούπα ζεστό τσάι. Από εκεί οι Άγγλοι το είδαν με άλλο μάτι υιοθετώντας την περίφημη συνήθεια του «τσάι στις 5!».

Στη σύγχρονη ιστορία, πλησιάζοντας τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, η καλλιέργεια του τσαγιού διαδόθηκε σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. Σήμερα, το τσάι, είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο, με παγκόσμια κατανάλωσή η οποία προβλέπεται να πλησιάσει τα 300 δισεκατομμύρια λίτρα έως το 2021.

Τρείς χώρες με διαφορετική κουλτούρα τσαγιού

Μαρόκο: Maghrebi (touareg tea)

istoria-tsagiou-aiones-6

Το περίφημο τσάι maghrebi δεν είναι άλλο από τσάι μέντας και είναι αυτό που θα μπορέσεις να απολαύσεις εάν κάνεις ένα ταξίδι στη χώρα. Είναι ένα γευστικό καλωσόρισμα. Το maghrebi είναι ένα αναζωογονητικό μείγμα πράσινου τσαγιού και φύλλων μέντας που σερβίρεται σε γυάλινα ποτήρια από ψηλά δημιουργώντας αφρό. Όσο περνάει η ώρα γίνεται όλο και πιο δυνατό. Δεν χρειάζεται επιπλέον ζάχαρη γιατί έχει ήδη.

Ρωσία: Ζavarka 

istories-tsagiou-aiones-10

Το τσάι στη Ρωσία έχει πλούσια ιστορία. Λόγω του κλίματος, θεωρείται κομμάτι της καθημερινότητας των Ρώσων και σερβίρεται πάντα καυτό. Παρασκευάζεται στα περίφημα σαμοβάρ όπου το μαύρο τσάι zavarka φτιάχνεται εν μέσω ιεροτελεστίας. Σερβίρεται στο τέλος του γεύματος με μια φέτα λεμόνι, μέλι, ή μαρμελάδα και συνοδεύεται από μπισκότα, σοκολάτες ή βάφλες!

Ιαπωνία: Matcha

istoria-tsagiou-aiones-5

Το τσάι matcha είναι πολύ δημοφιλές στην Ιαπωνία. Είναι ένα ιδιαίτερο τσάι καθώς δεν είναι φύλλα που ρίχνει κανείς σε ζεστό νερό όπως όλα αλλά σε μορφή σκόνης και έχει ένα ανοικτό πράσινο χρώμα. Είναι όμως τόσο ευεργετικό που λέγεται ότι οι Ιάπωνες οφείλουν σε αυτό την μοναδική μακροζωία τους.

Μια κούπα τσάι λοιπόν, κρύβει μέσα της την ιστορία αιώνων και έχει τη γεύση που εσύ θέλεις να της δώσεις. Στην αρχαία Κίνα μέσα στο τσάι πρόσθεταν αλάτι, τζίντζερ και πορτοκάλι. Εσύ μπορείς να βάλεις παγάκια και να το μετατρέψεις σ’ ένα δροσιστικό ice tea ή να απολαύσεις μια ζεστή  κούπα από αρωματικά φύλα τσαγιού από τα ελληνικά βουνά καθώς το τσάι του βουνού είναι από τα πιο αρωματικά στον κόσμο.


Αφού μορφωθήκαμε τα περί τσαγιού ανά τον κόσμο, ας μιλήσουμε και για το κρητικό τσάι του βουνού, το λεγόμενο Μαλοτήρα. 


Τσάι του βουνού: Δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι 

Μαλοτήρα: Το υπέροχο κρητικό βότανο και οι ιδιότητές του

Η μαλοτήρα είναι φυτό πολυετές που το ύψος του κυμαίνεται από 10 έως 50 εκατοστά. Έχει κλάδους λεπτούς και στρογγυλούς που σκεπάζονται σε όλο το μήκος τους με άφθονο χνούδι. Τα φύλλα του είναι αντίστοιχα και το μήκος τους είναι από 1-6 εκατοστά, χοντρά, λίγο σαρκώδη, μακρουλά, ελλειψοειδή και σκεπάζονται και αυτά από χνούδι.

Τα άνθη του σχηματίζουν κορύμβους και το χρώμα τους είναι κιτρινόλευκο. Είναι βότανο εύγευστο και αρωματικό και πολύ δημοφιλές. Δυστυχώς όμως, η υπερβόσκηση και η υπερβολική ζήτηση τόσο στην Κρήτη, όσο και την υπόλοιπη Ελλάδα, θέτει σε κίνδυνο τη διατήρηση αυτών των ειδών.

Η μόνη λύση φαίνεται να είναι η καλλιέργεια του σιδερίτη σε όλη την Ελλάδα, πράγμα που γίνεται σήμερα, μόνο για το τσάι Παρνασσού (από τα τέλη της δεκαετίας του 60) και την μαλοτίρα σε μικρότερη έκταση. Αλλά σίγουρα χρειάζεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερη καλλιέργεια.

Είναι ευεργετικό κατά των παθήσεων του κυκλοφοριακού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού, κατά των αναπνευστικών προβλημάτων και κυρίως για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και του βήχα.

Ειδικά η χρησιμοποίηση του με μέλι, ως ζεστό αφέψημα είναι ιδανικό γιατρικό για τον πονόλαιμο.


Εδώ για περισσότερες πληροφορίες

Η αφορμή όμως για να μάθουμε για όλα τα ευεργετικά του τσαγιού ήταν ένα κουτάκι που περιείχε όταν ήρθε σαν δωράκι, τι άλλο; μα φυσικά τσαγάκι του βουνού, που  καταναλώθηκε παραυτα. 

Και να σας πω την αμαρτία μου; Ζήλεψα όταν είδα τα όμορφα κουτάκια που είχε φτιάξει η Χαρά στο χώρο της.

Θυμήθηκα που λέτε ότι κάπου είχα φυλάξει ένα τενεκεδένιο κουτάκι τσαγιού. Το βρήκα λοιπόν και αποφάσισα να το στολίσω λίγο, μια και ήταν απλά έτσι.

Μια στρώση λευκού και λίγο ντεκουπάζ να μας προδιαθέτει τι έχει μέσα του κουτάκι,

να ταιριάζει με το εσωτερικό του, ήταν η απλή παρέμβασή μου και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε,

Γέμισε πάλι με  Μαλοτήρα...

Μμμμμ μυρωδιαααά...
Αν έχετε φτάσει μέχρι εδώ και δεν την κάνατε με ελαφρά  πηδηματάκια, σίγουρα θα αναφωνήσατε...Καλά ήταν ανάγκη να μας πας βρε Ρούλα μέσο Κολοπετεινίτσας για να μας δείξεις τι έκανες; ουφφφ... ευτυχώς που ήταν κατηφόρα...

                 😊😊  

Να είστε όλοι καλά, να έχετε  όμορφο μήνα και μια πιο όμορφη εβδομάδα. Και μην ξεχνάτε πως ένα φιλικό άγγιγμα, μαζί με ένα χαμογελαστό πρόσωπο, είναι αυτά που θα ζεστάνουν τις καρδιές μας!

Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε!


  

 

28 σχόλια:

  1. Μα ήταν τόσο χρήσιμα όλα τα προηγούμενα και ορθώς έπραξες και μας τα έβαλες.....
    Το κουτί έγινε απίθανο !!!!! Εύχομαι πάντα γεμάτο !!!!!!
    Σε φιλώ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ράνια μου το κουτάκι ήταν αιτία να ψαξω την ιστορία του τσαγιού...αν και για να πω την αλήθεια μου θα ήταν καλύτερα να έγραφα για τα ελληνικά βότανα που νομίζω ότι είναι πολύ πιο μυρωδάτα... το ψαχτήρι φταίει που με παρασέρνει...🤣
      Τα χέρια μου πια δεν με βοηθούν και τόσο στο να κάνω ντεκουπάζ, που ποτέ δεν ήμουν τόσο καλή, αλλά ευτυχώς στις φωτογραφίες φαίνεται τέλειο του κουτάκι...😉🤣 μετά το παρατήρησα και εγώ!
      Καλή εβδομάδα Ράνια μου να κάνεις ότι αγαπάς φιλιαααα 😍

      Διαγραφή
  2. Moυ 'χει βγει ο καφές (όχι το τσάι) απ' τη μύτη. Γέλια μέχρι δακρύων με τον επίλογό σου 😅😅😅
    Το μεταλλικό κουτάκι το μεταμόρφωσες στην κυριολεξία. Και μάλιστα πάνω σε φύλο εφημερίδας με ποίηση.
    Πόσο ζηλεύω όλες εσάς που το περιγράφετε σαν μια δουλίτσα ρουτίνας που δεν παίρνει παρά λίγα λεπτά...
    Όσο για την ιστορία του τσαγιού, είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες αυτές, με τη μαλοτήρα και το δίκταμο να είναι στην κορυφή των επιλογών μας. Και μάλιστα τα συνιστούν οι γιατροί στα πλαίσια της θεραπείας ή της πρόληψης από κόβιντ. Έχουν βγάλει φυτικά χαπάκια με δίκταμο και κρητικά βότανα (!)
    Για να μην προσπερνάμε τα δώρα της μάνας γης μας και να τα εκτιμάμε δεόντως.
    Φιλί γλυκό Ρουλάκι μου, καλή εβδομάδα, και καλά ξεχιονίσματα 😘

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 🤣🤣 το ίδιο έπαθα και εγώ Κανελλάκι μου αλλά με το το τσαγάκι του βουνού, διαβάζοντας το σχόλιο σου το βράδυ...καιρό είχα να κάνω ντεκουπάζ και το έκανα γιατί ήταν ένα μικρό κουτάκι, όσο γίνεται πιο απλά γιατί τα χέρια μου δεν με βοηθάνε τόσο πολύ για λεπτοδουλειές...
      Κανονικά θα έπρεπε να έκανα μια αναφορά στα ελληνικά βότανα, αλλά ψάχνοντας για τσάι μπήκα στον αχανή χώρο του διαδικτύου, οπότε το παγκοσμιοποίησα... 🤣 Αυτό με τα χαπάκια δείχνει πόσο πολύτιμα είναι αυτά τα βότανα, αλλά σαν το ζεστό τσαγάκι τώρα τον χειμώνα, να το αγκαλιάζεις με τις χούφτες σου και να παίρνουν από την ζεστασιά του, ενώ εσύ να σκύβεις να σου έρχεται το άρωμα μέχρι μέσα στα σωθικά σου.! μμμμμ
      Σε ξεσήκωσα βραδιάτικα ε; 😍Καλή εβδομάδα να έχουμε αγάπη μου φιλώ σε. ΣΛ💖

      Διαγραφή
  3. Πω πω πω τι ιστορία και αυτή του τσαγιού που ποτέ δεν συμπάθησα, ούτε και του καφέ όμως!
    Πίνω νεράκι! Πάντως το δικό σου κουτί τσαγιού Ρούλα μου, άψογο και μάλιστα όταν μέσα έχει και το τσάι του βουνού που πίνει ο σύζυγος και πράσινο τσάι το απόγευμα, είναι ότι καλύτερο!
    ΑΦιλάκια χιονισμένα και τώρα ηλιόλουστα! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και το νεράκι Στεφανία μου το ίδιο ευεργετικό είναι ... μπράβο σου που ακολουθείς αυτά που αγαπάς να κάνεις , έτσι θα πρέπει να κάνουμε, επιλογές μας είναι όλα. Εγώ που είμαι και του καφέ και του τσαγιού και ότι πίνεται το δοκιμάζω πρώτα και αν μου αρέσει... αλλά την δοκιμή μου θα την κάνω...προς το παρόν είμαι και των δύο καφέ τσάι...😊
      Σου στέλνω πολύ βροχερά, αλλά χαμογελαστά, φιλιά από εδώ..😍

      Διαγραφή
  4. Όχι μόνο δεν την έκανα με ελαφρά πηδηματάκια, Ρούλα μου, αλλά διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον την ανάρτησή σου, που περιείχε τόσες πληροφορίες! Και καθόλου δε με ενόχλησε που μας πήγες μέσω Κολοπετεινίτσας για να μας δείξεις πόσο όμορφο το έφτιαξες το κουτί του τσαγιού, εξάλλου, το είπε κι ο Καβάφης: σημασία έχει το ταξίδι.
    Φιλάκια πολλά, πασπαλισμένα με λίγο χιονάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτα θα πω, χαρά στην υπομονή σου σου Πίππη μου 😊 γιατί ο κύκλος που έκανα μέχρι να φτάσω στο κουτάκι και την δεύτερη ευκαιρία του ήταν πολύ μεγάλος και δεν ήθελα να κόψω κάτι από αυτά τα...περί τσαγιού, άσε δε που έμαθα και εγώ μαζί με εσάς αυτή την ιστορία.
      Χιονάκι ε; αχ μακάρι να είχαμε και εδώ που μέναμε και εμείς λιγάκι Πίππη μου
      Να περνάς όμορφα με ότι κάνεις και εσύ...μου άρεσε το... "σημασία έχει το ταξίδι" καλό σου απόγευμα φιλιααα!😍

      Διαγραφή
  5. "Μπάρμπαρα"😊😋 κάτσε καλά χαχαχαχα! ⛄ Όντως, γυρίσαμε την μισή υφήλιο σήμερα (δεν με χαλάει καθόλου!😉) για να μας δείξεις εσύ το υπέροχο ομολογουμένως, ντεκουπάζ σου;!;! 😂 Λοιπόν, επειδή έχω πάει και στην Κίνα και στο Μαρόκο και στας Αγγλίας, έχω μάθει και.. οσφριστεί μεν πολλά είδη τσαγιού, όπως και σε πολλές ακόμα ανατολίτικες/ανατολικές χώρες που έχω επισκεφθεί, αλλά δεν μου αρέσει το τσάι, άσε που θέλω να τρέχω μετά στας τουαλέτας (σόρυ..) κι έτσι δεν τα έχω δοκιμάσει!!! Κατά βάσει δε, οι ανατολίτικες/ανατολικές χώρες, χρησιμοποιούν το τσάι ως το βασικό ρόφημα. Ήταν από παλιά ένας καλό τρόπος να πίνουν νερό, επειδή το έβραζαν και δεν είχε πια μικρόβια, κι έτσι το τσάι αντικαθιστά το νερό! Δηλαδή για να πιείς νερό σε αυτές τις χώρες, πρέπει να το ζητήσεις, γιατί σου φέρνουν το τσάι, κι άντε γεια! 😋 Αλλά έμαθα πολύ ωραίο πράγματα σήμερα, και για το ελληνικό τσάι. Α, πολύ ωραίες και οι φωτογραφίες σου Σμαράγδι/Μπάρμπαρα!!!! Χιονισμένα καλημερούδια! 😘🧡⛄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα είδες, μας χαλάσανε το όνομα Πετρίνα μου σνιφφφ ... 😮 Είπα να σας πάω και εγώ ένα ταξίδι νοερά και πέφτω επάνω στην πιο κοσμογυρισμένη και δη στις πατρίδες του τσαγιού..,🤣😊 μπορεί να μην σου αρέσει το τσάι, αλλά αν δεν ξέρεις εσύ από αυτό ποιος ξέρει ε;🤣
      Πάντως και εσύ κάτι παραπάνω μας έμαθες φίλη μου γύρω από τον τρόπο, πως χρησιμοποιούν το τσάι οι ανατολικές χώρες. Ναι αυτό με την τουαλέτα ισχύει, αλλά όσο μεγαλώνουμε και νερό να πιούμε...🤣Τι καλά που μάθαμε πράγματα και οι δυο!!
      Η δική μου η καλησπέρα είναι βροχερή αλλά εγώ στην στέλνω με ζεστή καρδιά Πετρίνα μου να περνάς όμορφα φιλιαααα 💖😘🤗

      Διαγραφή
  6. Χαχαχα άξιζε η διαδρομή από την Κολοπετεινίτσα για να δούμε τη δημιουργία σου! Μπράβο σου Ρούλα!
    Εμένα μου αρέσει πολύ το τσάι, και δη του βουνού! Βάζοντας και μέλι μέσα... ε πεθαίνω!!!

    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκέφτηκα να πηγαίναμε ένα ταξίδι πρώτα Γιώτα μου , αλλά το παραέκανα ε; 🤣 Το κουτάκι από καιρό το είχα στο μυαλό μου, αλλά δεν έβρισκα τον καιρό να το κάνω και να που ήρθε τώρα η ώρα του... μην νομίζεις απλά πράγματα έκανα...μου το θύμισε η Χαρά η φίλη που είχε φτιάξει διάφορα κουτάκια στο μπλοκ της ...αν πατήσεις στο όνομα της θα σε βγαλει στο χώρο της αν θέλεις να τα δεις...είναι από τις αγαπημένες φίλες.
      Το τσάι του βουνού με μέλι τέλειοοοο!!
      Να περνάς όμορφα... και εσύ με ότι κάνεις Γιώτα μου καλό σου βράδυ. φιλιααα! 😍

      Διαγραφή
  7. Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου για το τσάι, Ρούλα μου, ιδιαίτερα δε για το δικό μας (άσε που μου αρέσει και το όνομα) Η αλήθεια είναι πως το πρωί (λόγω κρύου) ένα πράσινο τσαγάκι το πίνω, το απόγευμα όμως θέλω το καφεδάκι μου.
    Για τη μεταμόρφωση του κουτιού, τι να πω; Υπάρχει κάτι που δεν κάνουν τα χρυσά σου τα χεράκια; Αναρωτιέμαι! Πολύ όμορφο έγινε Ρούλα μου και γειά στα χέρια σου.
    Καλή εβδομάδα να έχετε!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν ήταν το ψαχτήρι Αννίκα μου ούτε και εγώ δεν θα είχα ιδέα τίποτα για το τσάι που έχει και αυτό την ιστορία του. Μου φάνηκε και εμένα ενδιαφέρουσα και μια που είχα σκοπό να φτιάξω αυτό το μικρό κουτάκι για τσάι, σκέφτηκα να την βάλω...το ντεκουπάζ είναι πια δύσκολο, εκτός από μικρές επιφάνειες...ευτυχώς που μου έμεινε το πλέξιμο...
      Όμως ωραίο το πράσινο τσάι, αλλά αν βρεις τσάι του βουνού (στα κρητικά Μαλοτήρα, δες και για δίκταμο ή αλλιως Έρωντα) δοκίμασέ τα και θα με θυμηθείς...βέβαια αυτά είναι γούστα ε; 😉
      Ελπίζω η (Βαρβάρα) να μην σας έκανε τίποτε ζημιές, θα στεναχωριόμουν για το όνομα, γιατί δεν θα το ήθελα φιλη μου. Εδώ βροχή επιτέλους και χειμώνας! καλό ξημέρωμα φιλιαααα! 🌙🤗

      Διαγραφή
  8. Αγαπώ το τσάι, Ρούλα. Και συντριπτικά, το τσάι του βουνού, όπως το αναφέρεις. Το μαύρο, το κλασικό είναι σε δεύτερη μοίρα. Και το αγαπώ, το λατρεύω, με μέλι. Με γάλα δεν έχω πιει ποτέ!
    Πολύ όμορφες οι πληροφορίες και η ιστορία του τσαγιού αλλά και εξαίρετη η δημιουργία σου, όπως πάντα.
    Καλή σου βδομάδα καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα τον χειμώνα το τσαγάκι τραβιέται όλες τις ώρες της μέρας ενυδατώνει το σώμα όπως το νεράκι...το τσαγακι το βουνού μοσχομυρίζει μα μέλι δε, είναι τέλειο...δοκίμασε αν βρεις και το Δίκταμο ή αλλιώς Έρωντα...το τελευταίο φύεται μόνο στην Κρήτη...δεν ξέρω αν το τσάι πίνεται και με γάλα!!! 😯
      Το να δώσω μια δεύτερη ευκαιρία στο παλιό κουτάκι του τσαγιού ήταν και η αφορμή να ψάξω και για την ιστορία του.
      Ελπίζω να μην σας έπληξε πολύ η (Βαρβάρα, δεν θα το ήθελα καθόλου , αφού ,με αυτήν μόνο το όνομα μας συνδέει.) όλα καλά να είναι για σένα και την οικογένεια σου! Καλό σου ξημέρωμα! 🌙

      Διαγραφή
  9. Ωραίο το κουτί σου πάρα πολύ ωραίο. Και οι πληροφορίες για το τσάι που αγνοούσα πολύ ενδιαφέρουσες. Σ'ευχριστώ γι αυτό. Τσάι δεν πολυπίνω, δεν το συμπαθώ, το ομολογώ. Μόνο στο κρύωμα ξέρεις και ή του βουνού θα πιω ή με λεμόνι.
    Φιλιά πολλά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέχρι εκεί φτάνει η τέχνη μου στο ντεκουπάζ Αννιώ μου.😊 αίτια ήταν αυτό το κουτί που είχε μέσα τσάι, να ψάξω να μάθω και εγώ τα...του τσαγιού.
      Εγώ είμαι του καφέ, αλλά δεν θα πω όχι σε μια ζεστή κούπα τσάι του βουνού αρωματικό με μέλι, τώρα τον χειμώνα!
      Ελπίζω Αννιώ μου να μην είχατε δυσκολίες από την παγωμένη Βαρβάρα...μα όνομα κι αυτό; 😯 εγω πάντως σαν συνονόματη της σου κάνω μια ζεστή αγκαλιά, 🤗 έτσι για το πείσμα της! ναι; καλό σου ξημερωμα 🌙 φιλιαααα 😍

      Διαγραφή
  10. Me ha gustado mucho conocer la historia del te, a veces consumo te y me gusta.
    Tu lata ha quedado maravillosa. BESICOS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ Arish που σου άρεσε η ιστορία του τσαγιού και που αφορμή ήταν το κουτάκι.
      Σε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη. Καλά να περνάς ότι και να κάνεις φιλιαααα 😍

      Διαγραφή
  11. Το κουτι πολυ ωραιο.Αλλα απο τσαι εγω δεν...Ειμαι γενικως καφεκομπρικο.Αλλα δεν πειραζει.Γενικως μορφωθηκα περι τσαγιου.Μεγαλη αγκαλια στο Ρουλακι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλενάδα αφού μορφώθηκες τα περί τσαγιού, την επόμενη φορά να μορφωθούμε και για τον καφέ να μην χαλάσουμε χατίρια αγάπη μου ναι; 😊..
      Χαίρομαι που τα είπαμε Λίτσα μου αν και τα θέματα μας δεν ήταν και τόσο ευχάριστα...
      Να είσαι καλά και υπομονή άλα θέλουν τον χρόνο τους. την αγάπη μου φιλιααα 🤗😍

      Διαγραφή
  12. γλυκουλι το κουτακι!!!
    εγω αγαπω μονο το ταπεινο χαμομηλακιιιιιιιιιιιιιι!!!
    με ντοπιο μελακι φυσικαααααα
    πιστευω οτι καθε λαος ειναι πλασμενος να πινει αυτα του τοπου του!!!!
    ο,τι βγαινει απο την γη μας ειναι ευλογια για το δικο μας ανοσοποιητικο συστημααααααααααα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το χαμομηλάκι Σοφάκι μου είναι το φάρμακο της φύσης αξεπέραστο στις αντισηπτικές ιδιότητες του...μα ξέρουμε τι πίνουμε κορίτσι μου... ευλογημένη η γη που μας όπου και να κοιτάξεις, μας δίνει τα δώρα της με απλοχεριά, αρκεί εμείς να τα εκτιμούμε!!
    Να είστε όλοι καλά, να περνάς όμορφα με ότι κάνεις την αγάπη μου και φιλιά σε όλες σας...🤗😘💖

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μου αρέσει το τσάι Ρούλα μου, κάθε είδος !
    Καφέ δεν πίνω, αλλά ένα ζεστό καφτο τσαγακι θα το πιω !
    Τόσο μεγάλη βόλτα που μας πηγές όμως, κρύωσε βρε φιλενάδα!
    Έχουμε και τη συνομόματη σου έξω από την πόρτα, πρέπει να φτιάξω άλλο!
    Ας ανοίξω ένα από τα κουτάκια μου, που δεν είναι τόσο ωραία όσο το δικό σου κι ας διαλέξω ένα τσάι να το πιω στην υγειά σου !
    Σε φιλώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εξερεύνηση για την ιστορία του τσαγιού, σόρυ ήταν μακριά όντως φιλενάδα μου αλλά πως θα συνδύαζα το κουτάκι μου που ήθελα να το στολίσω;🤣...και το τσάι; Την ιδέα για το κουτάκι την πήρα από το μπλοκ της Χαράς, αλλά καμία σχέση αυτό το δικό μου με τις υπερπαραγωγές της 😊
      Καλά αυτό με τα ονόματα της κάθε κακοκαιρίας άστο Ρένα μου τι άλλο θα δούμε; όλο αμερηκανιές είμαστε...μας χαλάσανε την πιάτσα, θα ακούνε Βαρβάρα και θα τρέχουν μακριά... εμείς όμως δεν είδαμε καμία barbara εδώ...
      Μεχρι να φύγει ο χειμώνας , ας είμαστε καλά να πίνουμε τα τσαγάκια μας φιλενάδα καλο σου βράδυ φιλιαααα!🌙🤗😘

      Διαγραφή
  15. Α Σμαραγδένια μου με χαρά σε διάβασα, καθότι το τσάι είναι το αγαπημένο μου.
    Καφέ δεν πίνω, αλλά τσάι πολύ. Αγαπώ ιδιαίτερα το χαμομήλι, το τσάι του βουνού, το πράσινο τσάι και την μέντα.
    Οπότε καταλαβαίνεις όλες τις πληροφορίες, τις διάβασα με πολύ χαρά.
    Το βαζάκι σου έγινε εξαιρετικό! Αλλά βάζεις τόση αγάπη σε ότι κάνεις, που δεν θα γινόταν διαφορετικά.
    Σου στέλνω μεγάλο φιλί.
    Να 'σαι καλά Σμαραγδένια μου, να μοιράζεσαι μαζί μας ομορφιές :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρινάκι μου χαίρομαι που σου άρεσε και που έκανες αυτό το ταξίδι του τσαγιού μαζί μου ...το κουτάκι αυτό ήταν αιτία, στο ντεκουπάζ δεν είμαι και τόσο καλή, αλλά δεν με πειράζει είναι τόσο λίγο αυτό που έκανα...ήθελα να δώσω μια νότα ομορφη όταν θα το ανοίγω να παίρνω τον μαλοτήρα για να κάνω το τσαγάκι μου...αααα πίνεις μέντα; έχω στην αυλή μου αλλά δεν ξέρω αν πίνετε, φρέσκια η ξερή; θα σε πάρω κάποια στιγμή να μου πεις...ναι;
      Να είσαι καλά και εσύ μικρή μου και ανταποδίνω με πολλά φιλια και μια αγκαλιά! 🤗😘😘

      Διαγραφή