Τση Κρήτης το γλυκό ψωμί στην τάβλα θα προσμένει, να ρθούν οι φίλοι οι καλοί κι ξένοι να κοπιάσουν. Ρακή δροσάτη να γευτούν και ντάκο παξιμάδι. Καλτσιούνια, ξεροτήγανα, αρνί και σταμναγκάθι και δίπλα η λύρα συντροφιά το κέρασμα τση Κρήτης... Σμαραγδάκι...

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΆΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΎΔΙ ΤΟΥ ΒΕΔΟΥΊΝΟΥ!


Για όσους δεν το παρατηρήσατε, στην αρχή της φωτογραφίας, ότι δείτε και διαβάσετε εδώ, είναι
φωτογραφία και κείμενα το κ. Νίκου Ψιλάκη!

Το παραμύθι του Αισώπου μου έφερε στο μυαλό ένα τραγούδι που είχα ακούσει κάποτε στην βορειαφρικάνικη έρημο.Ένας βεδουίνος το τραγουδούσε και είπε πως ήταν δικό του. Είχε γεννηθεί σε αντίσκηνο κι ολόκληρη η ζωή του ήταν μια διαρκής μετακίνηση. Νομάδας ήταν και ζούσε πότε στην μια μεριά και πότε στην άλλη, όπου έβρισκε η φαμίλια του κατάλληλο τόπο. Το τραγούδι μιλούσε για ένα δέντρο που είχε φυτρώσει στην εσχατιά της ερήμου, εκεί που δεν υπήρχαν άλλα σημάδια ζωής. Ας πιάσουμε, όμως από την αρχή την ιστορία, έτσι όπως την άκουσα πριν από χρόνια!

Σεπτέμβρης μήνας, μίλια μακριά από μια πόλη της βόρειας Αφρικής, εκεί που αρχίζει το μυστήριο της ερήμου. Είχα ταξιδέψει για κάποια  γιορτή κι εκείνο το βράδυ ήμουν καλεσμένος σε επίσημο δείπνο. Μέναμε όλοι οι καλεσμένοι σε επιμήκεις παραλληλόγραμμές σκηνές στημένες στην άμμο και την δική μας την μοιραζόμαστε με έναν Γάλλο συνάδελφο και με με έναν Αιγύπτιο δημοσιογράφοι όλοι.
Μισή ώρα πριν το δείπνο έρχεται ο συνοδός μου ο Τζαφέρ, ένας νέος πεντέξι χρόνια μεγαλύτερος από εμένα και σπουδαγμένος στην Ελλάδα.
-Εχω κάτι πιο πρωτότυπο και αν θέλεις πάμε παρέα. Κάτι βεδουίνοι μας κάλεσαν για τραπέζι. Αλλο που δεν ήθελα.
Σουρούπωνε  όταν φτάσαμε στην σκηνή τους. Κοίταξα γύρω, η έρημος χλωμή,  καχεκτική, σχεδόν αποχρωματισμένη, ο ουρανός τόσο κόκκινος που θαρρούσες ότι στάλαζε αίμα. Ένας, ο πιο γέρος, βγήκε και μας συνόδεψε. Πεντέξι νοματαίοι κάθονταν ολόγυρα σε μια πήλινη λεκάνη γεμάτη κουσκούς με κρέας προβάτου, έτρωγαν, έπιναν τσάγια και κουβέντιαζαν.
Παραδίπλα μια στοίβα πίτες αραβικές, όλα πάνω στο καθαρό πλουμισμένο χαλί. Μας υποδέχτηκαν καρδιακά και καθίσαμε μαζί τους. Μόνος εγώ και πιο νέος απ όλους, ακουγα ήχους από μια γλώσσα που δεν την γνώριζα μα μου άρεσε και προσπαθούσα να μπω στο μεδούλι μιας άλλης ζωής που φάνταζε στα μάτια μου  τόσο ξένη μα και τόσο οικία συνάμα.
Άπλωνα δειλά το χέρι, καυτό το φαγητό, μπόλικο πιπέρι, καυτό και το τσάι, αλλά τέτοιες στιγμές δεν τυχαίνει να τις ζούμε συχνά.
Ο Τζαφέρ παρακολουθούσε την συζήτηση, γελούσε, απαντούσε στις ερωτήσεις τους, μάλλον μιλούσαν για μένα και συχνά στρεφόταν και μου ξηγούσε.
-Λένε για τις καμήλες τους. Οι πιο παλιοί μεγάλωσαν εκτρέφοντας καμήλες και δούλεψαν για χρόνια σε καραβάνια. Μου λέει την πρώτη φορά.
-Λένε πως την ξέρουν την έρημο σαν τα σπίτια τους. Μου λέει την δεύτερη.
Περνούν λίγα λεπτά, ξαναγυρίζει, το φως λιγοστό, δυο φανοί θυέλλης κρεμασμένοι αντικριστά.
-Λένε πως την έρημο δεν την ξέρει κανείς.
Νόμιζα πως μιλούσε για την απεραντοσύνη της ξερής γης, αυτής που δεν μπορεί κανείς να την μάθει, αλλά έκανα λάθος. Την έρημο δεν την ξέρει κανείς γιατί μήτε και εκείνη ξέρει τον εαυτό της. Αλλάζει μορφές, αλλάζει σχήματα, αλλάζει την όψη του κόσμου.
-Τον ουρανό τον  ξέρουν καλύτερα, συνέχισε ο Τζαφέρ είναι η δική τους πυξίδα.
Θα είχαν περάσει δυο τρείς ώρες  και η κουβέντα δεν τελείωνε. Το δικό μας αντίσκηνο βρισκόταν κάπου κοντά, μα όταν βγήκα έξω για μια στιγμή και κοίταξα γύρω ένιωσα να με τυλίγει το δέος της ερήμου κι ήταν τόσο βαθύ που όλες οι ιστορίες του γέρου βεδουίνου για χαμένους ταξιδιώτες είχαν γίνει δικές μου. Αν με άφηναν μοναχό, θα χανόμουν δίχως άλλο κι ας απείχε μόλις δέκα λεπτά ο κοιτώνας μας. Σε άλλους τόπους έχεις κάποιο σταθερό σημείο να προσανατολιστείς, ένα βουνό ας πούμε, μια πέτρα, ένα δέντρο, εδώ τίποτα. Ούτε ένα δέντρο!
Τελείωσε το βεδουίνικο δείπνο κι ο πιο γέρος, ένας λιπόσαρκος με άσπρη γενειάδα και χωρίς μπροστινά δόντια, έβγαλε από την ζώνη του την φλογέρα. Χόρευαν οι νότες στην άμμο, ο άνεμος ανάριος, η νύχτα γλυκιά. Σταματούσε η φλογέρα, άρχιζε το τραγούδι, σταματούσε το τραγούδι, άρχιζε η φλογέρα.
-Τι τραγουδά Τζαφέρ;
-Θα μεταφράσω ολόκληρο το τραγούδι γιατί αξίζει. Δικό του είναι.
Και άξιζε! Μιλούσε για κάποιον οδοιπόρο που χάθηκε στην έρημο, διεκτραγωδούσε την περιπέτειά στην καυτή άμμο και τελείωνε με την χαρά του όταν είδε από μακριά ένα δέντρο.
Ολο το τραγούδι ήταν εκείνη η μοναδική κι ανεκτίμητη στιγμή. Αυτήν την στιγμή περιέγραφε κι αυτό το συναίσθημα είχε κάμει τραγούδι! 
Ένας άνθρωπος που βρίσκεται μπροστα σε ένα δέντρο!
Δεν θυμάμαι τους στίχους, αλλά το νόημα τους έμεινε χαραγμένο στην μνήμη μου. Και φυσικά το συναίσθημα.
Οσο κι αν ο λόγος χάνει τις λεπτές αποχρώσεις του όταν μεταφέρεται σε άλλη γλώσσα, όσο και αν η ποίηση χάνει την μουσική της όταν γίνεται κείμενο πεζό, η χαρά του οδοιπόρου είχε γίνει και  δική μου χαρά.
Περνούσε η ώρα κι ο βεδουίνος τραγουδούσε το δέντρο του, το ένα , το μοναχό, το δέντρο που είχε εμφανιστεί ανέλπιστα σαν μήνυμα ζωής κι ελπίδας.
Δεν ξέρω τη γλώσσα των βεδουίνων, δεν ξέρω πόσες λέξεις έχουν πλασμένες για να περιγράψουν τα δέντρα, πόσες την άμμο, πόσες τη θύελλα, πόσες το συναίσθημα και πόσες το ταξίδι.
Ξέρω μονάχα πως ένα τραγούδι τους, ίσως και ένα παραμύθι, με δίδαξε την πραγματική αξία του δέντρου. 
Σίγουρα εκείνοι που στερήθηκαν την ευλογία του , που αναζητούν εναγωνίως μια όαση μέσα στην κίτρινη απεραντοσύνη, σίγουρα εκείνοι ήξεραν περισσότερα από μένα!

Το κείμενο ήταν μέσα στο περιοδικό του Σούπερ μάρκετ του κ. Χαλκιαδάκη.

Μου άρεσε τόσο πολύ όταν το διάβασα παρεάκι μου  που για μια φορά ακόμη, θέλησα να το μοιραστώ μαζί σας.
 
Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε, να είστε όλοι καλά, να έχετε μια όμορφη εβδομάδα και να μην ξεχνάτε πως μέσα σε ένα χαμόγελο βρίσκεται η αγάπη!
Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε... 





 

 

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ...ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΎ!!!

 Δεκαπενταύγουστος: Γιατί λέγεται “Πάσχα του καλοκαιριού”

Είθισται να αποκαλούμε τη μεγάλη θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τη μετάστασή Της στους ουρανούς και «Πάσχα του καλοκαιριού». Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Πότε εορτάστηκε για πρώτη φορά ο «Δεκαπενταύγουστος»;

Ο Δεκαπενταύγουστος ή καλύτερα εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου έχει ιδιαίτερη θέση στο εορτολόγιο της  Εκκλησίας και συνδέεται άμεσα με τη μοναδικότητα του προσώπου της Παναγίας , αποτελώντας τη μεγαλύτερη από τις γιορτές που καθιερώθηκαν προς τιμή της Παναγίας.

Οι πρώτες μαρτυρίες για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου εμφανίζονται τον πέμπτο αιώνα μΧ, γύρω στην εποχή που συγκλήθηκε η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος της Εφέσου (451), η οποία καθόρισε και το θεομητορικό δόγμα, ενώ επιπλέον έγινε και η  αιτία να αναπτυχθεί η τιμή στο πρόσωπο της Θεοτόκου.

Για πρώτη φορά η Κοίμηση της Θεοτόκου πρέπει να εορτάστηκε στα Ιεροσόλυμα στις 13 Αυγούστου, ενώ από το 460 και μετά αποφασίστηκε η μετάθεση της εορτής για τις 15 Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εορτή εκείνη είγε γενικότερο θεομητορικό χαρακτήρα, χωρίς ειδική αναφορά στο γεγονός της Κοιμήσεως της Παναγίας και ονομάζονταν «ημέρα της Θεοτόκου Μαρίας».

Ως κέντρο του πανηγυρισμού αναφέρεται στην αρχή ένα «Κάθισμα» (ναός), που βρίσκονταν έξω από τα Ιεροσόλυμα στον δρόμο προς την Βηθλεέμ. Η σύνδεση αυτής της γιορτής με την Κοίμηση της Θεοτόκου, έγινε στον ναό της Παναγίας, που βρισκόταν στη Γεσθημανή, το «ευκτήριο του Μαυρικίου», όπου υπήρχε και ο τάφος της.

Κατά την εκκλησιαστική παράδοση, της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου προηγείται νηστεία, η οποία καθιερώθηκε τον 7ο αιώνα. Αρχικά ήταν χωρισμένη σε δύο περιόδους: πριν από την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και πριν από την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Τον 10ο αιώνα, συνενώθηκαν σε μία νηστεία, που περιλαμβάνει 14 ημέρες και ξεκινά την 1η Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης νηστείας, νηστεύεται το λάδι εκτός του Σαββάτου και της Κυριακής, ενώ στη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα καταλύεται το ψάρι.

Ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου καταλύονται τα πάντα, εκτός και αν η εορτή πέσει σε Τετάρτη ή Παρασκευή, οπότε καταλύεται μόνο το ψάρι.

Δεκαπενταύγουστος - Κοίμηση της Θεοτόκου

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου περιλαμβάνει κατά πρώτο λόγο το θάνατο και την ταφή της Παναγίας και κατά δεύτερο την ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς.

Για την Κοίμηση της Θεοτόκου δεν υπάρχουν πληροφορίες από την Καινή Διαθήκη. Γι’ αυτήν μαθαίνουμε από τις διηγήσεις σημαντικών εκκλησιαστικών ανδρών, όπως των Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, Μόδεστου Ιεροσολύμων, Ανδρέα Κρήτης, Γερμανού Κωνσταντινουπόλεως, Ιωάννη Δαμασκηνού κ.ά., καθώς και από τα σχετικά τροπάρια της εκκλησιαστικής υμνολογίας. Στα κείμενα αυτά διασώζεται η «αρχαία και αληθεστάτη» παράδοση της Εκκλησίας  γι’ αυτό το Θεομητορικό γεγονός.

Έτσι, λοιπόν, κατά την εκκλησιαστική παράδοση, η μητέρα του Ιησού Χριστού, Μαρία (η Θεοτόκος και Παναγία), πληροφορήθηκε τον επικείμενο θάνατό της από έναν άγγελο τρεις ημέρες προτού αυτός συμβεί και άρχισε να προετοιμάζεται κατάλληλα. Προσεύχεται στο όρος των Ελαιών και δίνει τα υπάρχοντά της σε δύο γειτόνισσές της χήρες. Επειδή κατά την ημέρα της Κοίμησής της δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα, καθώς κήρυτταν «απανταχού γης», μια νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε κοντά της. Μοναδικός απών ο απόστολος Θωμάς.

Δεκαπενταύγουστος - Κοίμηση της Θεοτόκου

Η Κοίμηση της Θεοτόκου συνέβη στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη, στο οποίο διέμενε η μητέρα του Θεανθρώπου. Αφού της έκλεισαν τα μάτια, οι Απόστολοι μετέφεραν το νεκροκρέβατό της στον κήπο της Γεθσημανής, όπου και την έθαψαν. Κατά τη μεταφορά του λειψάνου της, φανατικοί Ιουδαίοι αποπειράθηκαν να ανατρέψουν το νεκροκρέβατό της, αλλά τυφλώθηκαν. Μόνο ένας από αυτούς κατόρθωσε να το ακουμπήσει, αλλά μια αόρατη ρομφαία του έκοψε τα χέρια.

Μοναδικός απών από την κηδεία της υπήρξε, όπως προαναφέραμε, ο Απόστολος Θωμάς. Όταν μετά από τρεις ημέρες πήγε στον τάφο της, βρήκε μόνο τα εντάφια. Προφανώς, η Παναγία είχε αναστηθεί. Πάνω στον τάφο της χτίστηκε μεγαλοπρεπής ναός, που αποδίδεται στην Αγία Ελένη.

Μετά την καταστροφή του, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μαρκιανός (450-457) με τη δεύτερη σύζυγό του Πουλχερία έχτισαν ένα νέο ναό, που υπάρχει μέχρι σήμερα. Η Κοίμηση της Θεοτόκου εορταζόταν αρχικά στις 13 Αυγούστου και από το 460 στις 15 Αυγούστου

Η Δογματική διαφορά μεταξύ Ορθοδόξου και  Καθολικής Εκκλησίας

Η Καθολική Εκκλησία πιστεύει στο δόγμα της ενσώματης ανάληψης της Θεοτόκου (Assumptio Beatae Mariae Virginis), που οριστικοποιήθηκε με την αποστολική εγκύκλιο του Πάπα Πίου IB’ «Munificentissimus Deus» (1 Νοεμβρίου 1950).

Αντίθετα, η Ορθόδοξη Εκκλησία κάνει λόγο πρώτα για Κοίμηση της Θεοτόκου, δηλαδή πραγματικό θάνατο (χωρισμό ψυχής και σώματος) και στη συνέχεια για μετάσταση της Θεοτόκου, δηλαδή ανάσταση (ένωση ψυχής και σώματος) και ανάληψή της κοντά στον Υιόν της.

Κατά την εκκλησιαστική παράδοση, της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου προηγείται νηστεία, η οποία καθιερώθηκε τον 7ο αιώνα. Αρχικά ήταν χωρισμένη σε δύο περιόδους: πριν από την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και πριν από την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τον 10ο αιώνα, συνενώθηκαν σε μια νηστεία, που περιλαμβάνει 14 ημέρες και ξεκινά την 1η Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης νηστείας, νηστεύεται το λάδι εκτός του Σαββάτου και της Κυριακής, ενώ στη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα καταλύεται (επιτρέπεται) το ψάρι. Ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου καταλύονται τα πάντα, εκτός και αν η εορτή πέσει σε Τετάρτη ή Παρασκευή, οπότε καταλύεται μόνο το ψάρι. Τις ημέρες της νηστείας του Δεκαπενταύγουστου ψάλλονται τις απογευματινές ώρες στις εκκλησίες (εκτός Κυριακής), εναλλάξ, ο «Μικρός και ο Μέγας Παρακλητικός Κανών εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον», οι λεγόμενες «Παρακλήσεις».

 Δεκαπενταύγουστος - Κοίμηση της Θεοτόκου

Το «Πάσχα του Καλοκαιριού» και οι … Παναγίες της Ελλάδας

Στην Ελλάδα, η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ονομάζεται δε και «Πάσχα του Καλοκαιριού».

Σε πολλά νησιά του Αιγαίου (Τήνος, Πάρος, Πάτμος) στολίζουν και περιφέρουν επιτάφιο προς τιμήν της Παναγίας.

Σε πόλεις δε, και χωριά ανά την επικράτεια, σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου διοργανώνονται παραδοσιακά πανηγύρια, που καταλήγουν σε γενικευμένο γλέντι.

Από το όρος Μελά η Παναγία Σουμελά, βρέθηκε στο Βέρμιο Ημαθίας. Στην Τήνο η γιορτή της συνδέθηκε με τον τορπιλισμό της «Έλλης» και μαζί με την Κοίμησή της οι Έλληνες τιμούν την μνήμη αυτών που χάθηκαν.

Στη Λέρο η Καστροβασίλισσα, στην Αστυπάλαια η Πορταΐτισσα, στη Ρόδο η Κρεμαστή και στην Πάρο η Εκατονταπυλιανή, στη Λέσβο η Αγία Σιών της Αγιάσου και στη Νίσυρο η Σπηλιανή Κυρά. Στην Κρήτη η Καλυβιανή και η Μεγάλη Παναγιά της Νεάπολης, στην Ίμβρο η Παναγιά η Ιμβριώτισσα και στη Χαλκιδική η Μεγάλη Παναγιά. Στη Γουμένισσα το Θεομητορικό Μοναστήρι, στην Ήπειρο η Μολυβδοσκέπαστη, στην Κεφαλονιά η Οφιούσα, στην Άνδρο η Φανερωμένη, στην Κάρπαθο η Παναγιά της Ολύμπου και η Χοζοβιώτισσα στην Αμοργό.

Στη Σκιάθο η Βαγγελίστρα, στο Λεωνίδιο Κυνουρίας η Παναγιά της Έλωνας και η Επισκοπιώτισσα στη Μαντινεία.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου δεν είναι ένα πένθιμο γεγονός για το ελληνικό λαό, επειδή η Παναγία «μετέστη προς την ζωήν».

Πηγή: dogma 

Την αντιγραφή την έκανα από το σάιτ του Αντένα ΕΔΏ 

 Ήθελα να Της πω ένα απλό ευχαριστώ, όπως το νιώθω εγώ, για την Προστασία της, και βλέποντας αυτό το αφιέρωμα στο Πρόσωπό Της, είδα πόσα δεν ήξερα για  Εκείνη! Ας προστατεύει η Χάρη Της όλο τον κόσμο!!

Χρόνια πολλά σε όλες της Μαρίες και σε όλους όσους γιορτάζουν την μέρα αυτή !

Καλό υπόλοιπο καλοκαιράκι σε όλους!!🌞

Μέχρι την επόμενη που θα τα ξαναπούμε, να είστε όλοι καλά, να έχετε μια όμορφη εβδομάδα, να περνάτε  ωραία με ότι κάνετε και σας δίνει ευχαρίστηση και χαμόγελα...😊

Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε...



Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

ΣΥΝΤΡΟΦΙΆ, ΜΕ ΈΝΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΑΙ ΤΡΊΑ...

 

απο το ίντερνετ η εικόνα

Ακόμα και με έναν υπολογιστή στα γόνατά μας, ένα βιβλίο πάντα θα είναι εκείνο που θα μας ταξιδεύει και θα έχει την μυρωδιά του χαρτιού, όσο παλιό και να είναι...ψάχνοντας στο απέραντο κόσμο του ίντερνετ... 

Από τον τίτλο και την εικόνα (Μα δεν είναι υπέροχη;)θα καταλάβατε για το  θέμα που πρόκειτε να πούμε...ναι  για άλλη μια φορά θα σας μιλήσω για βιβλία που έχω διαβάσει και θα σας τα προτείνω, ανάλογα βέβαια και με την  την προτίμησή σας στους συγγραφείς. Η περίοδος της ανάρρωσης μου άφησε αρκετό χρόνο ελεύθερο να διαβάσω...

Ο Αύγουστος έχω την εντύπωση ότι είναι ο μήνας που σίγουρα κάποιοι θα ασχοληθούμε περισσότερο με το διάβασμα ενός τουλάχιστον βιβλίου, ξαπλωμένοι σε κάποια παραλία...

Ας μπούμε στο θέμα των προτάσεων μου.

Είχα την τύχη, να έρθουν στα χέρια μου όχι ένα, όχι δύο, αλλά τρία βιβλία δώρα...ναι έτσι που σας το λέω.., λες και κάποια καλή νεράϊδα ξέρει την αγάπη μου για το διάβασμα και με το που έλεγα πως θα περάσει ο καιρός με το ένα χέρι δεμένο χωρίς να μπορώ να κάνω τίποτα, να σου τα βιβλιοδώρα 😊 χαμόγελο εγώ μέχρι τα αυτιά!!

Τα δύο ήρθαν από το αγαπημένο μου "αδέρφι" ή "καρντάση" αν προτιμάτε στα Σαλονικιώτικα, σε όλους μας γνωστή και αγαπημένη μου Βαρβάρα με τα Κέρινα ποιήματα της.

Το πρώτο είναι της Λένας Μαντά, για όσους αγαπούν την γραφή της...



«Το πράσινο φόρεμα, μικρό μου, είναι το ρούχο της ευτυχισμένης μας ψυχής… είναι η τρέλα που έρχεται μόνο μία φορά στη ζωή μας… είναι το επίσημο ένδυμα του ασυγκράτητου, παθιασμένου, ανείπωτου έρωτα, που ωστόσο εντός σου αφουγκράζεσαι πως σηματοδοτεί κάτι πολύ παραπάνω: το ίδιο το πεπρωμένο!… Και το φοράς μόνο μία φορά!»

Η γιαγιά Μάγδα οργανώνει το τέλειο σκηνικό, προκειμένου να αποτρέψει τον γάμο της εγγονής της μ’ έναν άντρα που η ίδια δεν εγκρίνει. Ξεδιπλώνει όλη την ιστορία αγάπης που κρύβεται πίσω από το πράσινο φόρεμα, με μοναδικό σκοπό να διώξει τον Λίνο από τη ζωή της Κοραλίας. Η προσπάθειά της αυτή θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Παλιές ιστορίες, σκοτεινές και απειλητικές, αναδύονται καθώς το χθες σμίγει εκρηκτικά με το σήμερα. Ο μυστηριώδης Άρης Αλαβάνος και ο γοητευτικός πιλότος Κωνσταντίνος Θαλάσσης έρχονται στο προσκήνιο με
δραματικό τρόπο, με μόνο τους κοινό στόχο να σώσουν τη ζωή της Κοραλίας…
Για ποιον από τους τρεις θα φορέσει εκείνη το πράσινο φόρεμα;

Ενα αισθηματικό βιβλίο με ενδιαφέρουσα πλοκή για όσους ενδιαφέρονται για το είδος αυτό.

Το δεύτερο είναι της Μαρίας Παναγωπούλου... 

Στο οπισθόφυλλο θα διαβάσετε την περίληψη του θέματος...που μας πάει εκεί που το απωθημένο αποφασίζει! 

Και τα δύο είναι εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

Το τρίτο είναι δώρο από την κόρη μου την Χριστίνα, του ΑΝΡΙ ΛΟΒΕΝΜΠΡΟΥΚ, 

"Η ΔΙΑΘΉΚΗ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ"

Από το οπισθόφυλλο που σε βάζει λίγο στο κλίμα του βιβλίου μέχρι να διαβαστεί, σε κρατά σε εγρήγορση ,μέχρι το τέλος του!


Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, που έχει να κάνει με ένα μήνυμα του Ιησού...μια ιστορία  που γίνεται όσο διαβάζεις, ένα μυστήριο, που εξελίσσεται σε θρίλερ, που συναρπάζει!! 

Αυτές ήταν οι προτάσεις μου παρεάκι μου αν σας ενδιαφέρουν, για να περάσετε την ώρα σας διαβάζοντας!

Σας αφήνω με ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα, από το σπίτι μας!

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε, να είστε όλοι καλά, να λέτε την καλημέρα σας με ένα χαμόγελο, γίνεται ομορφότερη. Καλή εβδομάδα σε όλους σας.

Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε... 



Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

ΑΥΓΟΥΣΤΕ, ΚΑΛΈ ΜΟΥ ΜΉΝΑ!!!


 Ο Αύγουστος είναι πια εδώ, ο τελευταίος και ο καλύτερος μήνας του καλοκαιριού. Ας τον υποδεχτούμε με ένα τραγούδι, που μπορεί να μην είναι πολύ χαρούμενο, αλλά λατρεύω Μητροπάνο ότι και να πει.
 Και μέχρι να έρθει το φθινόπωρο να μελαγχολήσουμε... ας απολαύσουμε τις μέρες του Αυγούστου με ότι καλύτερο μπορεί ο καθένας μας, με μικρές ή μεγάλες αποδράσεις από την καθημερινότητα μας και για όποιους δεν  μπορούμε να το κάνουμε, ένα βιβλίο κάτω από την δροσιά ενός δέντρου ή στο μπαλκόνι, θα μας κρατήσει συντροφιά, όπως και  μια παγωμένη μπυρίτσα με καλή παρέα το καλυτερότερο, να πούμε τις σαχλαμαρίτσες μας, να ακούσουμε την μουσική που μας αρέσει, να περάσουμε καλά τέλος πάντων με ότι κάνουμε και στο τέλος του μήνα να θυμόμαστε μόνο  όμορφα  συναισθήματα.
Αυτά είχα στο μυαλό μου να σας πω, για τον Αύγουστο που έχει κάνει κιόλας τα πρώτα του βήματα,  όταν θυμήθηκα πως είχα δει μέσα στην ανακαίνιση που κάναμε  στο σπίτι μας, ένα παλιό δισκάκι και ένα κατσαρολάκι για πέταμα...για πέταμα είπα; απα πα πα... δεν την λέμε αυτήν την λέξη εδώ μέσα τον λόγο τον ξέρετε...😄 έλα όμως που ακόμα δεν μπορούσα να κουνήσω φυσιολογικά το χέρι μου γιατί θέλανε τρίψιμο, καθάρισμα... η αλήθεια είναι πως θα τα προτιμούσα στην αρχική τους κατάσταση, το ένα μπρούτζινο και το δισκάκι ασημένιο, αλλά αυτό ήταν αδύνατο να γίνει, αφού δεν περνάνε πια οι γανωματήδες που τα έκαναν καινούργια.
πηγή
Αφού αποφάσισα να μην τα πετάξω,   την δύσκολη δουλειά ποιος την ανέλαβε;
Μαντέψτε 😊 ναι ναι ο καλός μου, που ποτέ δεν μου χαλάει χατίρι...
Αφού ήρθαν σε μια κατάσταση που θα μπορούσαν να δεχτούν την δική μου παρέμβαση με ότι συνεπάγεται αυτό, χωρίς να διαμαρτυρηθούν καθόλου, πάλι καλά λέμε γιατί δεν τα περιποιήθηκα με την πρέπουσα λεπτομέρεια, να τα λέμε αυτά...
Ετσι ήταν...
Και έτσι έγιναν μετά την μεταμόρφωση τους...

εδώ και τα δύο μαζί..
Το κατσαρολάκι βρήκε την θέση του μπροστά στο φούρνο μας,
 και ένα κοντινό πλάνο...😊
Και με αυτήν την πρώτη μου απασχόληση μετά την περιπέτεια της υγείας μου που πάει περίφημα, ήθελα να σας ευχηθώ να έχετε πίστη  στις δυσκολίες, είναι αυτή που σας δίνει δύναμη να τις ξεπεράσετε με την βοήθεια του Θεού για μένα, ή όπου ο καθένας από εμάς πιστεύει.
Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε, να είστε όλοι καλά, να έχετε μια όμορφη εβδομάδα και φορέστε ένα χαμόγελο με την καλημέρα σας την κάνει ωραιότερη...
Καλό δεκαπενταύγουστο να έχετε και η Παναγιά μαζί σας!
Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε!