Τση Κρήτης το γλυκό ψωμί στην τάβλα θα προσμένει, να ρθούν οι φίλοι οι καλοί κι ξένοι να κοπιάσουν. Ρακή δροσάτη να γευτούν και ντάκο παξιμάδι. Καλτσιούνια, ξεροτήγανα, αρνί και σταμναγκάθι και δίπλα η λύρα συντροφιά το κέρασμα τση Κρήτης... Σμαραγδάκι...

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

30ο ΣΥΜΠΌΣΙΟ ΠΟΙΉΙΣΗΣ..." Ο ΚΎΚΝΟΣ"


"Ο Κύκνος"



 Γύρω της φως.

Η ζωή της ανήκει, μπαλαρίνα λευκή.

Δεν πατά στο σανίδι.

Στο ρυθμό των φτερών απλωμένα τα χέρια.

Η καρδιά της χτυπά στου θριάμβου την ώρα. 

Ο δικός της ο δρόμος, πιρουέτες στρωμένος.

Το κοινό της κι απόψε, είναι αυτό που γεμίζει, του θεάτρου τον χώρο.

Τον κατάλευκο κύκνο να θαυμάσει να νιώσει, του χορού της το κάλος.

Μια κραυγή ήταν μόνο, στο φινάλε του τέλους.

Το λευκό κοκκινίζει, χαμηλώνουν φτερά.

Σε απύθμενο χάος, στροβιλίζοντας πέφτει.

Μες στο βάθος ακούει, ουρλιαχτά και σειρήνες.

Δεν μπορεί νά ναι εκείνη, κάποια άλλη θα είναι.

Η ζωή θα γυρίσει τραγική ειρωνεία, σε δυο ρόδες επάνω.

Η ψυχή θα παλέψει διαδρομή να αλλάξει.

Δεν θ αφήσει την σκέψη να βουλιάξει στην θλίψη.

Μες τα χέρια κρατάει την ζωής ενός κύκνου, που στη μέση την κόβει μια αδέσποτη σφαίρα.

Ένας τίτλος θα φτάσει στα ευπώλητα τρία.

Το δικό της βιβλίο "η ακίνητη πορεία"

 Αυτή ήταν η δική μου προσπάθεια-συμμετοχή στο αγαπημένο μας συμπόσιο, που διοργανώνει με επιτυχία η  Αριστέα μας εδώ και 10 συναπτά έτη ανελλιπώς και, μας παρακινεί να ποιήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε...την ευχαριστούμε πολύ γι αυτό!

ΕΔΩ  θα βρείτε όλες τις υπέροχες συμμετοχές, διαβάστε τις και στον δικό τους χώρο, θα χαρούν εκείνοι που τις έγραψαν.  

Ευχαριστώ πολύ από καρδιάς, όσους  πέρασαν και μου χάρισαν τον χρόνο τους να διαβάζοντας την συμμετοχή μου.🧡

Επίσης σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε παρεάκι μου 









Κυριακή 16 Απριλίου 2023

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!


Περίμενε το καλύτερο. 

Μέσα από το σκοτάδι μόνο μπορείς να δεις τ αστέρια -C.A.Beard

Γιατί άραγε ο φόβος και η αμφιβολία μας εμποδίζουν από το ν πετυχαίνουμε τους στόχους μας; Γιατί αφήνουμε τις αρνητικές μας σκέψεις να μας σταματούν από το να προσπαθούμε για κάτι καλύτερο;

Ας σκεφτούμε ότι η ζωή δεν είναι παρά ένα παιχνίδι που παίζεται πετώντας πέντε μπάλες στον αέρα και προσπαθώντας να μην ρίξουμε καμιά μπάλα κάτω. Η κάθε μπάλα αντιπροσωπεύει κάτι. Την δουλειά, την οικογένεια, την υγεία, τις σχέσεις μας με τους άλλους και τέλος την πνευματικότητα μας.

Με εξαίρεση την λαστιχένια μπάλα που αντιπροσωπεύει την εργασία μας, όλες οι άλλες μπάλες είναι γυάλινες. Αυτό σημαίνει πως αν κάποια από αυτές πέσει κάτω σπάζει και γίνεται κομμάτια.

Γι αυτό όταν παίζουμε το παιχνίδι της ισορροπίας θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα θετικοί, αισιόδοξοι και εστιασμένοι στο τελικό αποτέλεσμα που λέγεται...Μια καλύτερη ζωή!

Η ουσία και η ποιότητα των σκέψεων μας μας καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες μας και το τελικό αποτέλεσμα της όποιας προσπάθειάς μας.

Γι αυτό φίλοι μου ας είμαστε προσεκτικοί και θετικοί με τις σκέψεις, τις ελπίδες τις προσδοκίες και τους φόβους μας. Γιατί δυστηχώς στην ζωή αυτή δεν μας συμβαίνει αυτό που ευχόμαστε, αλλά αυτό που φοβόμαστε.

Πόσες φορές στο παρελθόν δεν σας είπαν ή είπατε την έκφραση σε κάποιον "Εγώ σου τα είχα πει!;" Είναι μια έκφραση που υποδηλώνει ένα αρνητικό αποτέλεσμα  μιας πράξης ή μιας προσπάθειάς.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ρισκάρουμε στην ζωή. Αλίμονο, η ζωή είναι ένα ρίσκο. Καθημερινά ρισκάρουμε. Το θέμα είναι με ποια κριτήρια επιλέγουμε τα ρίσκα που θα πάρουμε.

Μια φορά και ένα καιρό ένα μικρό κορίτσι περπατούσε καθημερινά από το σπίτι του μέχρι το σχολείο. Παρόλο που ο καιρός αυτό το συγκεκριμένο πρωινό φαινόταν ότι θα αλλάξει και τα σύννεφα άρχισαν να σχηματίζονται, ξεκίνησε να πάει με τα πόδια στο δημοτικό σχολείο. Καθώς περνούσε το απόγευμα σήκωσε πολύ αέρα μαζί με αστραπές και βροντές.

Η μητέρα του παιδιού που ανησυχούσε για την κόρη της μπήκε στο αυτοκίνητο και οδήγησε όλο τον δρόμο κατά μήκος της διαδρομής για το σχολείο. Σε μια στιγμή είδε την κορούλα της να περπατάει μέσα στην καλή χαρά και σε κάθε λάμψη αστραπής, το παιδί σταματούσε, κοιτούσε επάνω και χαμογελούσε.

Σταματώντας το αυτοκίνητο η μητέρα φώναξε το παιδί να μπει μέσα μαζί της .Καθώς οδηγούσε το κορίτσι συνέχιζε να γυρίζει προς την κατεύθυνση κάθε λάμψης από  αστραπή και να χαμογελάει. Η μητέρα ρώτησε "Τι κάνεις παιδί μου;" 

Το παιδί απάντησε "Πρέπει να το κάνω αυτό, γιατί ο Θεός με φωτογραφίζει!"

Εσείς φίλοι μου πως αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες της ζωής; 

Σαν καταιγίδες που θα μας πνίξουν και θα μας κάνουν κακό, ή σαν ευλογίες που θα κάνουν τις δυνάμεις μας να λάμψουν και τις ικανότητες μας να αποκαλύψουν όλο τους το μεγαλείο;

Αναδημοσίευση από τις 'Μικρές ιστορίες για δύσκολες ώρες" 

Αφιερωμένο σε κάθε συνάνθρωπό μας που περνάει δύσκολα!

Ας γεμίσουμε τις καρδιές μας με αγάπη και ας συνοδεύσουμε τις ευχές μας μαζί με ένα χαμόγελο!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά! 

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξανα πούμε να είστε όλοι καλά, να έχετε υγεία να  προσέχετε τον εαυτό σας σας παρακαλώ, για να έχετε μια καλύτερη ζωή! 

Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε. 


        




Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

ΘΡΥΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΌΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΆΣΧΑ...



Απρίλης! Ο μήνας της αναγεννημένης φύσης, ο μήνας των λουλουδιών, των ανθισμένων δέντρων, της περισυλλογής, των Παθών, της Ανάστασης και της ομορφιάς.

Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ανοιξιάτικο κι ανθισμένο τοπίο στην ελληνική φύση , χωρίς να φέρει στο νου του ανθισμένα λιβάδια με κατακόκκινες παπαρούνες.

Βρισκόμαστε στην καρδιά της Άνοιξης και τα πάντα γύρω μας είναι ανθισμένα. Σε λίγες μέρες πλησιάζει το Πάσχα κι η Ανάσταση. Oι πασχαλιές, οι κρίνοι, οι παπαρούνες έχουν ανθίσει…

"Έστησ” ο Έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη, Κι η φύσις ηύρε την καλή και τη γλυκιά της ώρα… Διονύσιος Σολωμός"

Η παπαρούνα ήταν το ιερό φυτό της θεάς Δήμητρας, καθώς σαν παράσιτο των σιτηρών συμβόλιζε με την παρουσία της τη Δήμητρα στα ανοιξιάτικα σπαρτά. Απαραίτητη στα Ελευσίνια Μυστήρια, καθώς οι πομπές στόλιζαν τα αγάλματα της θεάς με άνθη παπαρούνας.

Η παπαρούνα συναντάται συχνότερα σε μη καλλιεργημένα χωράφια και στην Ελλάδα θα τη βρούμε σε περισσότερα από δέκα είδη. Όταν όμως φύτρωνε σε σπαρμένα χωράφια, τότε εκείνα θεωρούνταν ευλογημένα και προστατευμένα από τη θεά Δήμητρα.
Το όνομά της εικάζεται πως προέρχεται από την κέλτικη λέξη «παπα» που σημαίνει τροφή για τα μωρά, αφού οι Κέλτες έβαζαν την παπαρούνα στις κρέμες των μωρών για θεραπευτικούς λόγους.
Η χριστιανική παράδοση θέλει την παπαρούνα να φυτρώνει κάτω από τον σταυρό του Χριστού στο Γολγοθά και να δέχεται τις σταγόνες από το αίμα του Εσταυρωμένου ανάμεσα στα πέταλά της, σταγόνες που της χάρισαν το κατακόκκινο άλικο χρώμα της.

Από τότε η παπαρούνα απέκτησε για πάντα το κόκκινο χρώμα της για να θυμίζει σ’ όλους μας τον ερχομό του Πάσχα και τα Πάθη του Χριστού.

Η πηγή μου είναι από ΕΔΩ

πηγή

" Η Παπαρούνα και το αίμα του Χριστού"

Διανύουμε το δεύτερο μήνα της Άνοιξης αν και ο καιρός δε δείχνει τον ανοιξιάτικο χαρακτήρα του και η κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα δεν μας αφήνει ιδιαίτερα να χαρούμε τις ομορφιές της φύσης.

Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, την Ανάσταση του Κυρίου και σύμφωνα με την παράδοση η παπαρούνα το κατακόκκινο αυτό λουλούδι που συναντάμε να φυτρώνει ως παράσιτα ανάμεσα στα κριθάρια στους αγρούς, έχει συνδέσει τ’ όνομά της με την Σταύρωση του Θεανθρώπου. Έτσι το αίμα του Ιησού απ’ το Σταυρό του Γολγοθά έπεφτε στο χώμα και με αυτό τον τρόπο άρχισε να δημιουργείται αυτό το πανέμορφο κατακόκκινο λουλούδι αφού πριν όλες οι παπαρούνες ήταν ολόασπρες.

Πριν γίνει η ανθοφορία της, το μπουμπούκι κρέμεται ανάποδα, προς τα κάτω και αρχίζει να παίρνει την κανονική του θέση τη στιγμή που ανθίζει.

Το όνομά της, τόσο όμορφο όσο και η ίδια, αναφέρεται πως προέρχεται από την κελτική λέξη παπά, που σημαίνει τροφή για μωρά, και φανερώνει τη συνήθεια που είχαν οι Κέλτες, εκείνος ο πολεμικός λαός, να ανακατεύουν το χυμό της μέσα στις κρέμες των μωρών, και να το χρησιμοποιούν ως φάρμακο για τις διάφορες παιδικές αρρώστιες.

Αυτό το μικρό και λεπτεπίλεπτο λουλουδάκι αποτέλεσε πηγή έμπνευση για όλους τους καλλιτέχνες και έτσι αρκετούς μύθους έχει πλάσει η ανθρώπινη φαντασία γύρω από αυτό .Όταν μας δοθεί η ευκαιρία και να κάνουμε μία βόλτα στη φύση ας απολαύσουμε την ομορφιά του.

η πηγή μου είναι από εδώ. ΕΔΩ

"Ο Σταυρός του Χριστού και κόκκινες παπαρούνες."

Μια λαϊκή παράδοση της Κρήτης.

Στο τόπο μας παιδί μου, οι παπαρούνες αργούνε ν ανθίσουν. Περιμένουν να έλθει η Μεγάλη Σαρακοστή, να κυλήσουν οι μέρες, να περάσει η Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης και την Μεγαλοβδομάδα όλα τα χωράφια είναι κατακόκκινα. Και ξέρεις γιατί; Τον Χριστό περιμένουν! Θέλουν να τον προϋπαντήσουν πάλι παιδί μου, όπως έκαναν τότες, την εποχή που σήκωνε τον Σταυρό Του κι ανηφόριζε κατάκοπος και εξαντλημένος στον Γολγοθά. Μέχρι εκείνη την μέρα δεν υπήρχε κόκκινη παπαρούνα στον κόσμο, άσπρες ήταν όλες. Σαν τα κρίνα κι αυτές.

Την ώρα λοιπόν που ανηφόριζε ο Χριστός στον Γολγοθά, συνέβει το μεγάλο θαύμα. Κουράστηκε να σηκώνει τον Σταυρό Του, δεν άντεχε να κουβαλά τόσο βάρος στους ώμους Του κι ακούμπησε το βαρύ ξύλο πάνω σ ένα χαράκι να ξεκουραστεί και να πάρει μια ανάσα. Ο κόσμος ήταν στην καλή του ώρα εκείνη εποχή, αφού ήταν Άνοιξη και Απρίλης μήνας. Αμέτρητες άσπρες παπαρούνες ανθίζανε παντού.

Λύσσαξαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες όταν είδαν τον Κύριο να σταματά. Μήτε στιγμή δεν το άφησαν οι άνομοι να ξαποστάσει. Ένας από αυτούς ο πιο άγριος σηκώνει την λόγχη του και την καρφώνει στα πλευρά του. Έτρεξε το αίμα Του κύλισε στο κορμί Του κι άρχισε να πέφτει σταγόνες σταγόνες. Μα δεν έπεσε στο χώμα. Πάνω στους ανθούς της παπαρούνας έπεσε και οι λευκές μέχρι εκείνη την στιγμή παπαρούνες βάφτηκαν κι έγιναν κατακόκκινες σαν το αίμα Του και θα είναι κόκκινες μέχρι να στέκει ο κόσμος. Θα ανθίζουν πάντα, μα δεν θα κρατιούνται για πολύ στην ζωή. Τα πέταλά τους πεθαίνουν επάνω στην νιότη τους, τα παίρνουν οι αέρηδες και τα σκορπούν στο κόσμο, γιατί και Εκείνος που τους έδωσε το χρώμα με το αίμα Του πέθανε νέος.

Και ξέρεις που θα βρεις τις πιο όμορφες παπαρούνες; Στα σταροχώραφα! Φυτρώνουν ανάμεσα στα στάρια και τα κριθάρια, γιατί το πολύτιμο αίμα που σηκώνουν τα πέταλά τους, φέρνει την ευλογία στο καρπό. Δηλαδή στο ψωμάκι του φτωχού.

Από το περιοδικό "ΥΠΕΡ Χαλκιαδάκης" Άνοιξη 2015.

η πηγή είναι από το το ιστολόγιο της γιαγιάς Καλλιρρόης.

Και εδώ η παράδοση και ο θρύλος μιλάει για την όμορφη πασχαλιά.

Σύμφωνα με την παράδοση, την άνοιξη πρώτη από όλους ξυπνούσε η Πασχαλιά, προτού σηκωθούν από το λήθαργο του χειμώνα τα υπόλοιπα βοτάνια, για να απολαύσει το θαυμασμό των ανθρώπων και να αναγγείλει τον ερχομό της άνοιξης. Μια μέρα όμως, σαν ο ήλιος ξύπνησε κρυμμένος πίσω από μαύρα σύννεφα, η πασχαλιά στολισμένη περίμενε το θαυμασμό και την παρέα των άλλων φυτών, αλλά μάταια.
Μια γενική κατήφεια επικρατούσε και τα υπόλοιπα φυτά ήταν βουβά και μαραμένα. Γύρεψε εξηγήσεις και τότε έμαθε το τραγικό μαντάτο, πως ο Ιησούς πέθανε πάνω στο σταυρό του μαρτυρίου. Όλη η φύση μοιρολογούσε κι αυτή καμάρωνε χωρίς ντροπή;
Αμέσως ντύθηκε πένθιμα κι από λευκά που ήταν μέχρι τότε τα άνθη της έγιναν μοβ. Από τότε πρώτη αυτή θυμίζει στους ανθρώπους πως πλησιάζει το Πάσχα. Πράγματι, δεν είναι καταπληκτικό πού η πασχαλιά ανθίζει μια φορά το χρόνο για 20-30 ημέρες, μόνο αυτή την περίοδο;

η πηγή...Εδώ!

Αυτή την φορά φίλοι μου αλίευσα τις πληροφορίες όχι μόνο από ένα, αλλά από 4 σάιτ, γιατί ήθελα να μάθω όλες αυτές οι πληροφορίες γύρω από τους μύθους και τις παραδόσεις για την παπαρούνα, που σαν λουλούδι στην απλότητα του είναι το μόνο που έχει συνδέσει το όνομα του με θαύμα, όπως και της πασχαλιάς, από ότι έχω διαβάσει εδώ!

Μπαίνοντας στην Μεγάλη Εβδομάδα, ας πορευτούμε τα Πάθη του θείου δράματος με κατάνυξη με συγχώρεση και αγάπη μέσα μας, αφού αυτά είναι που μας δίδαξε με την Ζωή και τον Θάνατό Του ο Ιησούς!

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε, να είστε όλοι καλά, να χαμογελάτε και να περάσετε  Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση μαζί με τους αγαπημένους σας.

Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε...






Σάββατο 1 Απριλίου 2023

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ!



Γιατί λέμε ψέματα την Πρωταπριλιά. Πότε έφτασε το έθιμο στην Ελλάδα;

Σαν περίεργο άτομο που είμαι, θέλησα να ψάξω πως ξεκίνησε αυτό το περίεργο έθιμο και ψάχνοντας...

Ο Τόμας Έντισον εφηύρε μια μηχανή που μετατρέπει το νερό σε κρασί, βρέθηκε ο τάφος του Σωκράτη κοντά στην Ακρόπολι, το Big Ben θα λειτουργήσει με νέο μηχανισμό και οι παλιοί του δείκτες θα δημοπρατηθούν, είναι μερικά από τα διάσημα ψέματα των ΜΜΕ, την 1η του Απρίλη.

Παρόλο που την Πρωταπριλιά οι φάρσες και τα ψέματα δικαιολογούνται, πολλοί είναι εκείνοι που την "πατάνε" και πιστεύουν απίστευτες ιστορίες βγαλμένες από την φαντασία. Η Πρωταπριλιά είναι η αγαπημένη μέρα των μικρών παιδιών, καθώς σκαρώνουν διάφορα αστεία, για να πειράξουν τους γονείς και τους φίλους τους.

Οι μελετητές, ιστορικοί και λαογράφοι διαφωνούν για το πότε καθιερώθηκαν τα πρωταπριλιάτικα ψέματα και έτσι οι εκδοχές είναι δύο.

1η εκδοχή...η Γαλλική Πρωτοχρονιά. Η πιο διαδεδομένη εκδοχή μας γυρνάει στον 16ο αιώνα στην Γαλλία. Ως το 1564 οι Γάλλοι γιόρταζαν την πρωτοχρονιά κάθε 1η του Απρίλη, ώστε να είναι κοντά στο Πάσχα, αλλά και να ταυτίζεται με την αναγέννηση της φύσης την Άνοιξη. Εκείνη την χρονιά ο βασιλιάς Κάρολος θα αποφάσισε να συμβαδίσει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και μετέφερε την πρωτοχρονιά την 1η Ιανουαρίου. Πολλοί δυσκολεύτηκαν να δεχτούν την αλλαγή αυτή και συνέχισαν να κάνουν πρωτοχρονιά τον Απρίλιο, όπως είχαν συνηθίσει. Οι υπόλοιποι άρχισαν να τους κοροϊδεύουν, να τους κάνουν πλάκες και να τους στέλνουν ψεύτικα δώρα και έτσι η 1η Απριλίου από πρωτοχρονιά μετατράπηκε σε ημέρα κοροϊδίας και φάρσας.

2η έκδοχή...τα ψέματα των ψαράδων. Η δεύτερη εκδοχή σχετίζεται με τους Κέλτες ψαράδες οι οποίοι ξεκινούσαν την θερινή περίοδο του ψαρέματος την 1η του Απρίλη, όταν ο χειμώνας είχε τελειώσει και ο καιρός άρχιζε να καλυτερεύει. Οι συνθήκες όμως τις περισσότερες φορές δεν ήταν ιδανικές και η ψαριά από μικρή ως ανύπαρκτη. Οι ψαράδες για να μην ντροπιαστούν έλεγαν διάφορα ψέματα και φανταστικές ιστορίες που δικαιολογούσαν την αποτυχίες τους και έτσι η 1η του Απρίλη ταυτίστηκε με το ψέμα και την υπερβολή.

Οι γελωτοποιοί βασιλιάδες και η πρωταπριλιάτικη εξήγηση.

Υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή που έρχεται από τα Βυζαντινά χρόνια και την περίοδο της βασιλείας του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Σύμφωνα με τον καθηγητή ιστορίας Τζότζεφ Μπόσκιν, ομάδα των γελωτοποιών του βασιλιά, τόλμησε να ισχυριστεί πως θα μπορούσε να κυβερνήσει καλύτερα από τον Κωνσταντίνο. Ο βασιλιάς διασκέδασε πολύ με την δήλωση αυτή και προκάλεσε ένα από του γελωτοποιούς τον Κούγκελ να πάρει την θέση του για μια μέρα. Ο Κούγκελ, την ημέρα της διακυβέρνησης του επέβαλε νόμο σύμφωνα με τον οποίο, η 1η Απριλίου καθιερωνόταν ως η ημέρα αφιερωμένη στο γελοίο και στο υπερβολικό. Η διασκεδαστική αυτή εκδοχή δημοσιεύτηκε από το Assosiated press το 1983. Πολύς κόσμος πίστεψε την ιστορία μέχρι να αποκαλυφθεί ότι επρόκειτο για φάρσα του Μπόσκιν, θύμα της οποίας είχε πέσει και το ίδιο το πρακτορείο.

Η πρωταπριλιά στην Ελλάδα.

Όπως συμβαίνει με πολλά ευρωπαϊκά έθιμα που υιοθετεί η ελληνική κοινωνία με το πέρασμα των χρόνων, έτσι έγινε και με τα πρωταπριλιάτικα ψέματα. Η συνήθεια μεταφέρθηκε και στην Ελλάδα αλλά σύμφωνα με λαογράφους τα ψέματα έχουν αποτροπαϊκό χαρακτήρα. Ξορκίζουν δηλαδή το κακό και τις βλαπτικές δυνάμεις, όπως αναφέρει ο λαογράφος Λουκάκος. Πολλοί πιστεύουν ότι εκείνος που θα σκαρώσει μια επιτυχημένη φάρσα, θα είναι και ο τυχερός για τον υπόλοιπο χρόνο, ενώ αντίθετα όποιος πέσει θύμα θα συνοδεύεται από γρουσουζιά.

Αυτά τα ενδιαφέροντα στοιχεία τα βρήκα περιδιαβένοντας στο διαδίκτυο ΕΔΩ.

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα πούμε να είστε όλοι καλά, να έχετε μια όμορφη εβδομάδα και έναν ακόμα πιο όμορφο Απρίλη.

ΚΑΛΌ ΜΗΝΑ σε όλους!

Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε...