Τση Κρήτης το γλυκό ψωμί στην τάβλα θα προσμένει, να ρθούν οι φίλοι οι καλοί κι ξένοι να κοπιάσουν. Ρακή δροσάτη να γευτούν και ντάκο παξιμάδι. Καλτσιούνια, ξεροτήγανα, αρνί και σταμναγκάθι και δίπλα η λύρα συντροφιά το κέρασμα τση Κρήτης... Σμαραγδάκι...

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Η μέρα της γυναίκας ..γιατί την γιορτάζουμε και τι συνέβη στις 8 Μαρτίου 1857..!! ..

 Σήμερα 8 Μαρτίου είναι η μέρα της γυναίκας..
Τι ακριβώς γιορτάζουμε όμως;

Σίγουρα οι περισσότερες φίλες θα ξέρετε την αιτία..Ομως ίσως να υπάρχουν και κάποιες σαν μένα που δεν ξέρουν τον λόγο..

Ψάχνοντας να μάθω για την  γιορτή  αυτή..βρήκα ένα κείμενο από τα πολλά που δημοσιεύονται αυτήν την μέρα και επειδή δεν θα μπορούσα να και σας  το πω με δικά μου λόγια..σας  το παραθέτω ατόφιο ..αφού το  αλίευσα από το διαδίκτυο..

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτεί τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου για πάνω από έναν αιώνα. 


Τα τελευταία 15 χρόνια, στόχος της Ημέρας είναι μας υπενθυμίσει πως οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, σε όλους τους τομείς.


Πότε εορτάστηκε για πρώτη φορά


Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.


Το 1911, η Ημέρα της Γυναίκας διοργανώθηκε στη Γερμανία με πρωτοπόρο τη θεωρητικό Κλάρα Τσέτκιν, μαζί με 100 εκπροσώπους από 17 χώρες.

Στη Ρωσία, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση ο Λένιν πείστηκε από τη φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι και καθιέρωσε την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία στη χώρα, ωστόσο σύντομα το πολιτικό υπόβαθρο της γιορτής ξεθώριασε και πλέον η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως έκφραση αγάπης και εκτίμησης προς το ωραίο φύλο.

Από το 1975 η Ημέρα της Γυναίκας τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.


Γιατί θεσμοθετήθηκε


Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως μέρα της γυναίκας σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ηταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες.


Όταν πρωτοθεσμοθετήθηκε η ημέρα αυτή, γυναίκες από διάφορα κράτη απαίτησαν να έχουν δικαίωμα ψήφου, το οποίο πρώτες οι γυναίκες της βρετανικής αποικίας της Νέας Ζηλανδίας απέκτησαν επισήμως το 1893.


Παρ' όλα αυτά, χρειάστηκε περίπου ένας αιώνας για να αποκτήσουν το δικαίωμα αυτό οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία, καθώς πέρυσι τους δόθηκαν δημόσια αξιώματα και ίσα εργασιακά διακαιώματα με τους άντρες.


Σήμερα, όταν μόνο το 1/5 των κοινοβουλευτικών εδρών καταλαμβάνονται από γυναίκες και υπάρχουν μόνο 19 αρχηγοί κρατών γένους θηλυκού (από τις περίπου 196 υποψηφιότητες), γίνεται αντιληπτό πως μπορούν να αλλάξουν ακόμη πολλά πράγματα.

Να σημειωθεί πως ο αριθμός των γυναικών-μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχει τριπλασιαστεί μεταξύ του 1994 και του 2014, αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το ανδρικό φύλο. Σύμφωνα με έρευνα της Independent, σε περίπου 118 χρόνια θα λυθεί εντελώς το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των γυναικών, ενώ σήμερα από τους 500 πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, μόνο οι 55 είναι γυναίκες.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επισημαίνει πως το παγκόσμιο γυναικείο εργατικό δυναμικό έχει αυξηθεί κατά 1 δισεκατομμύριο τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά μεγάλο ποσοστό έχουν τα προνόμια που είχαν οι άντρες το 2006.




Ποιο είναι το επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας φέτος - Φλέγοντα ζητήματα

Οι τωρινοί στόχοι, οι οποίοι πρόκειται να έχουν την ίδια θεματολογία μέχρι το 2030, έχουν στόχους: τηn διείσδυση των γυναικών, ως ένας πυρήνας, στην  παγκόσμια οικονομία και την καταπολέμηση την φτώχειας σε όλο τον κόσμο. Επίσης υπενθυμίζονται τα επιτεύγματα των γυναικών τον τελευταίο αιώνα, ενώ σε ορισμένες χώρες η σημερινή μέρα είναι εθνική αργία για το γυναικείο φύλο.

Εκτός από το μισθολογικό χάσμα που απασχολεί κρατικούς και μη φορείς, η προσπάθεια ευαισθητοποίησης όσον αφορά την γυναικεία κακοποίηση, είναι ακόμη ένα φλέγον ζήτημα.


Εκτιμάται ότι 120 εκ. Γυναίκες κάτω των 20 ετών έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Περισσότερο από το 1/3 των γυναικών σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία σε κάποια φάση της ζωής τους και κυρίως στην εφηβεία ή την περίοδο της εμμηνόπαυσης.


η πηγή του είναι  αυτή..

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/news/323525/imera-tis-gynaikas-giati-ti-giortazoyme-ti-synevi-stis-8-martioy-1857-eikones


Και ο δικός μου ο επίλογος..πόσα  χρόνια ακόμα θα περάσουν και πόσοι  αγώνες θα γίνουν  για να γίνει η γυναίκα ισότιμη σαν άνθρωπος με τον άνδρα; 
Σας αφήνω με ένα προβληματικό χαμόγελο γεμάτο ερωτηματικά....
Να είστε όλοι καλά..να έχετε μια όμορφη εβδομάδα..  και να μην το βάζετε κάτω με τίποτα στα..δύσκολα..
Σας ευχαριστώ πολύ που περνάτε και τα λέμε.. 

υ.γ. έκανα επιλογή όλων για να είναι όλα τα γράμματα ίδια ..αλλά δυστυχώς..δεν γίνονται 

συγνώμη για την ταλαιπωρία του διαβάσματος..

18 σχόλια:

  1. ΚΑΙ ΕΓΩ,,,ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ,....
    Ευχαριστουμε ...
    για να μην ξεχναμε....
    η γιορτη δεν ειναι μονο για λουλουδια...
    ΕΥΧΗ για δικαιωση...
    ΠΡΟΣΠΑΘΩ...να μην το βαλω κατω....και να χαμογελαω....ΠΡΟΣΠΑΘΩΩΩΩ!!!
    ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέχρι εχθες Ιριδα μου άκουγα για αυτήν την μέρα αλλά δεν ήξερα τι ακριβώς γιόρταζαν..είναι αλήθεια ότι η περιέργεια να μάθω..και σε αυτό είδα πόσο μπορεί να βοηθήσει το διαδίκτυο.. με ώθησε να να ψάξω το θέμα.. και κάθε παραγαραφο που διάβαζα.. ένιωθα πολύ περήφανη για το φύλο μας και για όλες τις γυναικες που διεκδικησαν τα αυτονόητα..
      Μπορεί να έχουν γίνει βήματα για καλυτέρευση σε ανθρώπινα δικαιώματα αλλά ο δρόμος ειναι ακομα πολύ μακρύς φίλη μου..
      Ειμαι σίγουρη ότι καποτε οι καινούργιες γενιες θα ανεβασουν την γυναικα εκει που της αξιζει ..
      Να είσαι καλα΄κορίτσι μου..και να προσπαθούμε εμείς για εμάς...και την δική μου αγαπη έχεις..φιλιαααα!!💙

      Διαγραφή
  2. Σμαραγδένια μου εμείς η παλαιά γενιά, πόσες γυναίκες από εμάς πέρασαν βουνά και χαράδρες χωρίς κουβέντα... θέλω αναγνώριση καθημερινή και για την πιο απλή γυναίκα, την πιο απλή νοικοκυρά που καθημερινά παλεύει στο κόσμο του σπιτιού της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πια γυναίκα δεν τα θέλει όλα αυτά φιλενάδα..μακάρι να έπιαναν οι ευχές μας... και δεν λέω πως όλοι οι άντρες δεν αναγνωρίζουν την συμβολή της γυναίκας στην οικογένεια, αλλά αυτοί είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό..
      Βλέπω τι γίνεται δίπλα μας με άντρες αυταρχικούς ακόμα που το φέρσιμο τους θυμίζει μεσαίωνα.. αστα ..είναι μεγαλο θεμα.. που εδω και αιώνες δεν έχει λυθει...ας ελπίσουμε στις επόμενες γενιές..
      Να είσαι καλά φιλη μου και ας κάνουμε το καλύτερο για μας.. και για τους αγαπημένους μας τα αυτονόητα.. καλή εβδομαδα φιλιααα!!! 💙

      Διαγραφή
  3. τιποτα δεν κατακτιεται χωρις αγωνα κ ψυχη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ακριβώς ειναι Σοφάκι μου όμως αυτός ο αγώνας κρατά πάρα πολλά χρόνια..αν και από τότε έχουν γίνει αρκετά βήματα..χρειάζονται ακόμα πάρα πολλά μέχρι να αναγνωριστεί η γυναίκα ισότιμη του αντρα...
      Ας ελπίσουμε στις καινούργιες γενιές να είναι πολύ καλύτερα και να βρούνε την θέση που τους πρέπει..δίπλα στον άντρα....την αγάπη μου πάντα.. 💙

      Διαγραφή
  4. Να μη ξεχνάμε και να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα δικαιώματα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς για να μην ξεχνάνε οι γυναίκες τους αγώνες τους θεσπίστηκε αυτή η μέρα ...και πολύ καλά έγινε..από αυτά που έχω μάθει μέσα από το ιντερνέτ..ένα από τα καλά αυτού του μέσου...
      Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αυτονόητα Ειρήνη μου αρκεί να το καταλάβουν και οι άντρες αυτό..από εκείνους εξαρτάται να μας βάλουν στο πλάι τους συμπορευτές στην ζωή ..
      Να είσαι καλά και να περνας ακόμα καλύτερα.. !!!💙

      Διαγραφή
  5. "σύντομα το πολιτικό υπόβαθρο της γιορτής ξεθώριασε και πλέον η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως έκφραση αγάπης και εκτίμησης προς το ωραίο φύλο...."

    Άρα, ποιος, φρόντισε για αυτό Ρούλα μου; Ποια εξουσία ήθελε να αλλοιωθεί και να γελοιοποιηθεί η 8 Μάρτη; Ποιος είχε κίνητρο για αυτό εκτός από εκείνους που απέναντί τους είχε στραφεί αυτό το κίνημα; Παλιά μας τέχνη κόσκινο για την εξουσία. Όπως προσπαθεί να κάνει την Εργατική Πρωτομαγιά γιορτή των ...λουλουδιών, έτσι έκανε και την επέτειο της γυναίκας.
    Μπράβο σου για το αφιέρωμα. Τολμηρό, αληθινό. Δείχνει τις διαθέσεις σου και με χαροποιεί αυτό.
    Σε κοινό αγώνα λοιπόν Ρούλα μου, άντρας-γυναίκα κατά της εκμετάλλευσης.
    Στέλνω ευχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς ξεθώριασαν οι αρχικοί αγώνες και η γιορτή έχει πάρει άλλο χαρακτήρα..και σιγουρα γι αυτο εχουν συμβάλει πολλα ακόμα και εμει οι ίδιες οι γυναίκες..
      Μεχρι τώρα δεν ήξερα για αυτη την μέρα τι ακριβως γιορταζαν οι γυναικες.. το αφιερωμα ήταν αυτονόητο για μένα γιατι σέβομαι τους αγώνες που έχουν κάνει για να έχουμε σήμερα το δικαίωμα να ορίζουμε όπως θέλουμε την ζωή μας..χωρίς την καταπίεση απο τους άλλους.. αν και εχουμε παρα πολυ δρόμο μεχρι την απόλυτη δικαίωση και την ολοκληρωτική ισοτητα μεταξυ ανδρων και γυναικών..
      Μακαρι οι γενιές που ερχονται να έχουν αυτο που τους αξιζει πραγμαστικά..
      Παντα τα σχόλια σου ουσιαστική και ευγενικά σε ευχαριστω πολύ να είσαι καλά και να περνας ακόμα καλύτερα.. 😊

      Διαγραφή
  6. Με το ίδιο προβληματισμένο χαμόγελο σε χαιρετώ Ρουλάκι μου και απαντώ στην ερώτησή σου για το πότε θα γίνει η γυναίκα ισότιμη με τον άντρα. Φοβάμαι ποτέ. Τα στερεότυπα και οι κοινωνικές αδικίες δεν ανατρέπονται, όσο αίμα κι αν χυθεί. Εδώ δεν καταφέραμε ακόμα να καταδικάζονται οι γυναικοκτονίες. Παραδειγματικά και όχι με ποινές εξαγοράσιμες ή ατιμωρησία, λόγω ψυχολογικών προβλημάτων του θύτη. Οπότε, ας ευχηθούμε καλή μας φώτιση!
    Και καλή εβδομάδα βεβαίως-βεβαίως ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ το φοβάμαι αυτό το ¨"ποτέ" Κανελλάκι μου ...μπορεί να έχουν γίνει κάποια βήματα.. και αυτά χάρη στους αγώνες και στα επιτεύγματα των γυναικών στον τελευταίο αιώνα..χρειάζεται όμως πολύς δρόμος που ίσως και να μην έχει τέλος για την δικαίωση και την ισότητα.. παρ όλα αυτά πόσο δικιο έχεις κορίτσι μου για την βία και την καταπίεση.. η οποια όχι μονο δεν έχει εξαλειφθεί ..αλλά βρισκεται εδω γύρω μας δίπλα μας στην κυριολεξία.. απέναντι στο γυναικείο φύλο..
      θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε εννοείτε τέτοιες συμπεριφορές είτε είναι η μέρα της γυναίκας ή όχι..
      Και η δική μου ευχή θα ενωθεί με την δική σου και θα προσθέσω οι καινούργιες γενιές που θα έρθουν να δέρουν την πολυπόθητη ισοτητα των ανθρώπων..
      Να είσαι καλα Καλά κανελλάκι μου την αγαπη μου παντα.. φιλω σε..💙

      Διαγραφή
  7. Μπράβο για το αφιέρωμα Ρουλάκι έμαθα και κάτι που δεν ήξερα!!Ποτε θα γίνει η γυναίκα ισότιμη με τον άντρα;ΠΟΤΕ!
    Θα συνεχίσουμε όμως να παλεύουμε!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγω δεν ηξερα τίποτε Δεσποινά μου η περιέργεια μου για αυτην την μερα με εκανε να ψάξω ..και ειδα τι αγωνες ΄έχουν γίνει για να βρει η γυναίκα την θέση που τις αξίζει...αλλά μεχρι να φτάσει εκει ..μάλλον θα περασουν πολλες γενιες γυναικών....
      και βέβαια συνεχίζουμε...
      Να είσαι καλά και να περνάς ακομα καλύτερα.. φιλιααα!!💙

      Διαγραφή
  8. Γυναίκες καταπιεσμένες, κουρασμένες, δυναμικές, αγωνίστριες, ευαίσθητες μα πάντα παρούσες στη ζωή, στύλοι που συγκρατούν το βάρος μιας πατριαρχικής και ανδροκρατούμενης αντίληψης. Ας κοιτάξουμε γύρω μας ποιος έχει φαντασία, ευλυγισία στο μυαλό, περισσότερο συναίσθημα κι ας μιλήσουμε μετά για το ισχυρό φύλλο.
    Ωραίο αφιέρωμα Ρούλα μου για τις γυναίκες....το αλάτι της γης!
    Μια όμορφη εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι η αλήθεια είναι αυτή ανα τους αιώνες Αννικα μου..πως είμαστε πολύ έξυπνες και δυνατες στο μυαλό.. ισως αυτο το έχουν καταλάβει και φοβονται να μην τους παρουμε τα ινια της εξουσίας..και δεν μπορούνε να φανταστουν ότι δεν είναι αυτός ο σκοπος της γυναίκας και πως απλα θέλει να είναι ισότιμη δίπλα του..και ναι πράγματι είμαστε το αλάτι της γης φίλη μου..
      Να είσαι καλα Αννικα μου και να περνας ακομα καλύτερα.. φιλιαααα!!! 💙

      Διαγραφή
  9. Αν σου πω Ρούλα μου, πως μέσα μου, αισθάνομαι ίση με τον άνδρα; :P
    Αυτό φυσικά το κατάφερα τα τελευταία χρόνια γιατί είδα πως βασικά ψυχολογικά- εσωτερικά είμαστε ίσοι, αλλά αυτό όπως λέει και το εξαιρετικό σου κείμενο, δεν ισχύει κοινωνικά παρ όλους τους αγώνες που οι γυναίκες δίνουν παντού στον πλανήτη μας και που τελευταία και λόγω διαδικτύου εντείνονται όλο και πιο πολύ! ;)
    Να μη ξεχνάμε επίσης πως παντού στα Πανεπιστήμια οι γυναίκες αριστεύουν και έτσι κατακτούν όλο και πιο σημαντικές θέσεις στην κοινωνία! ;)
    Είμαι αισιόδοξη γιατί είμαι σίγουρη πως στις επόμενες γενιές θα υπάρξουν τεράστιες ανατροπές! :D

    ΑΦιλάκια να ζήσουν όλες οι γυναίκες και καλή μας δύναμη! :) <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγω το ίδιο αισθάνομαι Στεφανία μου και στο μυαλό ακόμα περισσότερο..και σίγουρα είμαστε πιο έξυπνες το έχω καρατσεκάρει που λέμε..το έβλεπα και το βλέπω στην καθημερινότητα μου με πολλές γυναίκες γύρω μου και στην οικογένεια μου..γι αυτό και λένε όταν ένας ανδρας είναι έξυπνος..πως έχει γυναικείο μυαλό..
      Το θέμα είναι οτι εκεινοι θεωρουν τις γυναικες κατωτερες τους.. και γι αυτό και η συμαιρίφορα τους είναι αυτή που είναι απεναντι τους..φταινε πολλα πραγματα γι αυτό...ακόμα και οι μανάδες που μεγαλώνουν με τον τρόπο αυτόν πως ο ανδρας είναι ο αφέντης.. σιγουρα το θέμα σηκώνει πολύ συζητηση φιλεναδα...😮
      Ο καλύτερος του κόσμου να είναι ποτε δεν θα παραδεχτεί την γυναικα του πως είναι ίση με εκεινον ποσο μαλον ανωτερη του..δεν είμαστε αντιπαλοι τους ..απλα θελουμε να είμαστε ίσοι..
      Ευτυχως νομίζω οτι οι γενιες που έρχονται θα αλλαξουν καπως τα πραγματα..οι νέες κοπελες και μεσα σε αυτες και οι εγγονες μου διεκδικούν τα δικαιώματα τους..άσχετα που πολλές φορές βρίσκουν τοίχο...όμως προσπαθούν δεν σκύβουν το κεφάλι και δεν τα παρατάνε..συνεχίζουν.... και αυτό όπως λες είναι ελπίδα...μακαρι...😊
      Να είσαι καλα φιλεναδα..και η καθε μία απο εμας ας βαζει ένα λιθαρακι στην δικαίωση μας...μεταμεσονυχτια φιλαιαααα💙

      Διαγραφή